От най-бедните до най-богатите българи – 8,1 пъти разлика

  • 0
authorАвтор: Христо Николов
От най-бедните до най-богатите българи – 8,1 пъти разлика

Рецепция на хотел.

Страната ни е с най-голямото неравенство в заплащането в ЕС

България е страната в ЕС с най-голямо неравенство в доходите на населението. Най-лошото е, че то продължава да се увеличава, вместо да намалява.

Преди няколко седмици на сайта на Евростат се появиха данни за това колко е била през 2019 г. разликата в заплащането на 20-те процента от населението на България с най-ниски доходи и други 20% от хората, които получават най-високите.

Тя е 8,1 пъти, тоест най-богатите получават 8 пъти повече от най-бедните. Ако вземем само 10% от най-бедните българи и ги сравним с десетте процента най-богати, разликата ще е още по-драстична. Но 20% се приемат от статистиката за еталон и позволяват да се правят сравнения с другите страни членки, а и с целия свят.

Засега данните за 2019 г. не са готови за всички страни членки. Но за предишната 2018 г. бяхме на дъното, а тогава тази разлика беше по-малка – 7,66 пъти.

В това подреждане България е на последната позиция в ЕС от доста време и само някои съседни държави, които не са в съюза, имат по-високо неравенство. Средното за ЕС равнище на тази разлика през 2018 г. например беше 4,77 пъти. В Дания то е най-малко – под 3 пъти.

През 2017 г. неравенството в доходите в България е било още по-голямо, отколкото през 2019 г. - хората с най-високи доходи тогава са получавали 8,2 пъти повече от тези с най-ниски доходи, като средното за ЕС равнище е било 5,1 пъти.

В тези изчисления не става дума само за заплати, а за подреждане в зависимост от всички доходи – заплати, наеми, приходи от земеделска земя, социални помощи и т.н.

Ако отнесем например само минималната работна заплата (610 лв.) към най-високите известни възнаграждения в държавния сектор, които се получават на основанието на закон,

разликата ще излезе

още по-голяма

- над 28 пъти

Борбата с неравенството в доходите е особено важна за България, тъй като през 2018 г. Съветът на ЕС, давайки подкрепа да влезем в чакалнята на еврозоната, отправи пет препоръки. На трето място - веднага след реформирането на държавните фирми и намаляването на задлъжнялостта в частния сектор, попаднаха рискът от бедност и борбата с подоходното неравенство.

Борбата с неравенството в доходите е и част от глобалната политика на МВФ и Световната банка. Просто защото предишната цел беше изкореняването на крайната бедност в световен мащаб, а тя до голяма степен е вече постигната.

Сложното в случая е как да се постигне намаляване на неравенството в доходите, след като хората не полагат еднакъв труд и усилия. Освен това, ако целта е пълно изравняване на доходите и това някак си бъде постигнато, ще изчезнат всякакви стимули за образование и квалификация у хората и предприемаческите усилия няма да имат никакъв смисъл. Вече сме живели в общество, което е било на другия край на класацията по неравенство, и знаем от опит, че това рано или късно води до крах на икономиката.

Повечето правителства не виждат друг начин да въздействат освен чрез данъците, така че да изземват повече от богатите. Или се насочват към политики, които преразпределят пари чрез бюджета за подпомагане на най-бедните.

Ако се сравнят средните заплати, които получават в България работещите в IT индустрията - малко над 3200 лв., със заплатите в туризма – около 650 лв., се получава разлика от 4,3 пъти. Но значи ли това, че от едните трябва да се изземе, за да се даде на другите?

Според много изследователи борбата с подоходното неравенство чрез данъчната политика е погрешна. Обикновено у нас в такива случаи веднага почва спор за това

дали да не сменим

сегашния плосък

данък с прогресивна

скала, която

предполага данъкът

върху дохода

да расте

с увеличаването на заплатата.

Анализ на Института за пазарна икономика показва, че между индикаторите за доходите и данъчната система няма никаква връзка. И че по-скоро неравенството в доходите нараства или намалява в зависимост от това дали икономиката е във възход, или спад.

За България, която въведе плоския данък през 2008 г., коефициентът “Джини” (който измерва подоходното неравенство) намаля през 2008 г. в сравнение с 2007 г. от 50,4 на 49,7. И още по-силно през 2009 г., когато всъщност бяха подадени първите данъчни декларации с плосък данък.

Коефициентът “Джини” е световен измерител за неравенството, който показва доколко разпределението на доходите се отклонява от перфектното. Стойностите са от 0 до 100, като 100 показва, че само един човек в държавата получава всички доходи, а 0 – че всички получават поравно. Понякога 100 се представя с единица и тогава стойността 49,7 изглежда като 0,497.

Ако сравним държавите в ЕС, в които има плосък данък с останалите, ще видим, че стойностите на коефициента “Джини” за държави като България, Естония, Литва, Унгария и Румъния, в които има плосък данък, не се отличават по нищо от стойностите на този коефициент за останалите страни членки с прогресивно облагане.

Икономическият цикъл и процесите на пазара на труда имат далеч по-голям ефект върху неравенството. У нас например по-отчетливият ръст на коефициента, т.е.

засилването на

неравенството,

започна от 2013 г.,

когато бяха първите признаци за възстановяването на пазара на труда от кризата. Именно тогава в IT индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои браншове на преработващата промишленост заплатите започнаха стремително да растат. И това разтвори ножицата между доходите на работещите в тези сектори и заетите в други икономически дейности като например туризма.

В един момент между 2012 и 2016 г. разликата в заплатите между IT индустрията и туризма се увеличи от 3,7 до 4,1 пъти, за да достигне сегашните 4,3 пъти.

Споделете

CAPTCHA изображение
България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти. Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи за “24 часа” Иван Ангелов, зам

Без английски туристи това лято на морето

Без английски туристи това лято на морето

България отпада от списъка за въздушни мостове с Острова Родното Черноморие ще остане без английски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли. Макар листата да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Следващите 2 седмици ще са критични за начина, по който ще бъде регулиран приемът на чужди туристи в Гърция, обявиха здравните власти в Атина. Тъй като на 1 юли за полети отвориха всички гръцки летища и още първия ден приеха над 200 полета, след 14 дни ще се види дали чужденците ще са вдигнали ръста на случаите с К-19 в страната

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Двойни суми ще се раздават през лятото Месечната пенсия вече може да бъде получавана в EasyPay. Tова е възможно само с попълване на едно заявление в най-близката каса. Прехвърлянето се извършва чрез договор между ЕasyPay и НОИ, което улеснява заявителя. Така навършилите пенсионна възраст могат да избегнат попълването на излишни документи

АКТУАЛНО

Методи Митев: С RDF по-бързо ще достигнем до нулеви отпадъци в енергетиката

Български и сръбски туристи са с COVID-19 на Тасос, карантинирани са в хотел

На остров Тасос са потвърдени 4 случая на туристи, които са дали проби за тестване при влизането си в страната. Става дума за сръбски и български туристи. Те нямат симптоми и са настанени в определения за карантиниране хотел на острова, предава БТА. Тревога предизвикват у местните общности случаите на коронавирус сред туристи

Министър Димитров: Тази година всичко по Черноморието е най-малко

Тази година всичко по Черноморието е най-малко - най-малка е посещаемостта, най-малко е строителството, най-малко там е потреблението на електричество, каза за сутрешния блок на Нова тв министърът на околната среда Емил Димитров. Стоя зад текстовете към Закона за изменението на биоразнообразието, които внесох в МС

Великобритания възобновява износа на оръжия за Саудитска Арабия

Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки безпокойствата, че те може да бъдат използвани в конфликта в Йемен, предаде ДПА. Това стана само ден след като британското правителство наложи санкции заради убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги на 20 саудитци в съответствие със свой нов механизъм за

Джонсън към Меркел: Ще търгуваме с ЕС, както с Австралия, ако няма споразумение

Великобритания ще търгува с Европейския съюз при същите условия като Австралия, ако не бъде постигнато споразумение, каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той заяви това в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Над 200 сгради в центъра на София без топла вода до 15 септември

ВяЕЦ “Свети Никола” произведе близо 28% повече енергия

Най-големият вятърен парк в България през първите 6 месеца на 2020 г. осигури 198 562 МВтч чиста електроенергия за българските потребители Най-големият вятърен парк в България - ВяЕЦ “Свети Никола”, произведе близо 28% повече енергия за първите 6 месеца на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г

Плащаме за парно и топла вода според реалното потребление

От началото на 2027 г. домакинствата, ползващи централно топлоснабдяване, трябва да имат уреди за дистанционно отчитане Новата европейска директива, свързана с енергийната ефективност, ще изпрати в историята изравнителните сметки. Според нея от началото на 2027 г. всички домакинства, ползващи централно топлоснабдяване

Как да намете безработен и държавата да плаща 3 месеца заплата от 610 лв.

Държавата ще плаща минималната заплата - 610 лв., на работодател, който наеме безработен служител, като ще поема и осигуровките за тази сума. Те ще могат да се възползват от нея до три месеца. Условието е те да наемат безработен служител, който е записан в бюрата по труда в страната.  За  програмата са отделени 160 млн. лв

Катя Димитрова: Рекламните бюджети ще са по-свити поне до края на годината

"Интерпартнерс груп" спечели 3 рекламни конкурса въпреки извънредното положение, казва основателката на компанията, която е и управляващ съдружник в нея Катя Димитрова е основател и управляващ съдружник в комуникационната компания “Интерпартнерс груп”. От 2016 до 2018 г. е председател на Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА)

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

ЕК: Румънската икономика ще се свие с 6% тази година

ЕК прогнозира ръст на родната икономика от 5,3% през 2021 г.

Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад в България през настоящата година, но вече очаква и малко по-слабо възстановяване през 2021 г. Според летните междинни прогнози на ЕК се очаква свиване на българския БВП със 7,1% през тази година, след което да последва растеж от 5,3% през следващата година

Бургас предлага на Сърбия терминал за транзитни товари в пристанището

Кметът на Бургас Димитър Николов е предложи обособяването на терминал на пристанището преференциално за Сърбия за транзитни товари. Идеята била лансирана пред посланика на западната ни съседка Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, който бе на първото си посещение, откакто е на този пост. Според Николов терминалът в порта ще стимулира търговията в

Росен Желязков: Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт

Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с представителите на новоучредената Асоциация на предприятията в железопътния превоз, цитиран в съобщение от МТИТС

След кризата с COVID-19 в Гърция идва предизвикателството на рецесията

Доброто управление на кризата с COVID-19 в Гърция засили популярността на премиера консерватор Кириакос Мицотакис, който приключва днес първата година от управлението си. Но предизвикателството отсега нататък е оцеляването на страната на фона на рецесията, смятат анализатори. "Кириакос Мицотакис дълго време си изграждаше облик на сериозен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ