Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

Причина за краха стана лотарийният бизнес – същият, с който започва и който го издига

Хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, математик, футболен бос. Всички това през годините е Васил Божков, спряган за най-богатия българин, който обаче, по негови думи, вече останал без пари и се издържал от заможните си приятели в Дубай.

Причина за краха му стана лотарийният бизнес – същият, с който започва и който го издига. Първите си пари Божков печели още с идването на демокрацията през 1989 г. край известната тогава столична сладкарница “Магура”, пред която търгува с валута и антики. Самият казва в едно от малкото си интервюта допреди да започна да се явява активно в медиите, че започва бизнеса си с обменни бюра и бинго зали. Първото бюро отваря на партерния етаж на ЦУМ, следва цяла верига.

Първата му

регистрирана фирма е

през 1991 г. в Перник

Името ѝ е СЛВ – абревиатура от неговото име и това на приятелите му Стефан и Людмил. Чрез тази фирма по-късно Божков участва в много съдружия, сред които и в “Еврофутбол 93”. Между другото, съществува и регистрация с името “Васил Божков СЛВ”. Същата година бележи и началото на империята “Нове Холдинг” АД - компанията, около която се гради бизнес империята му и до днес. Освен това става

съдружник, макар и

за кратко, с Илия

Павлов и Младен

Михалев – Маджо

в хазартната фирма “Ай Джи Ем”. А през 1992-а се появява и финансова къща “Нове”, която получава лиценз от БНБ.

Не спира дотук и следващата година създава агенцията за спортни залагания “Еврофутбол”. Следват казината – в софийския хотел “Рила”, във веригите “Радисън”, в “Хемус”, тогава отваря и бинго залите.

Божков обаче има и разнообразни интереси извън хазартния бизнес. Например в банкерството -

през 1994 г. участва

в Българска

търговска

индустриална банка (БТИБ), която няколко години по-късно се слива с банката на “Мултигруп”. След това фалира. По това време прави инвестиции и в застрахователния бизнес. Придобива фирма, която притежава най-много безмитни магазини - над 20 обекта.

През 2000 година Васил Божков става собственик на компанията “Йорсет Холдингс България”, която закупува активите на фалиралата Първа частна банка на Венцислав Йосифов. Сумата, по която са закупени имоти, предприятия, фирми, е била 14,820 милиона лева.

През 2003 година Божков навлиза и в туризма чрез “Занзи холдингс БГ”. След наддаване в Агенцията за приватизация фирмата, за която “Капитал” пише, че е свързана с Божков, купува “Арт строй турс”, която притежава 6 хотела и почивни станции в зимни и летни български курорти.

През 2003 г. полското списание “Впрост”, което прави класации на най-заможните бизнесмени в Източна Европа, оцени богатството му на половин милиард долара. През 2006 г.

класацията вече му

отрежда 1 млрд.

долара, през

2007 г. - 1,5 млрд.,

а през 2008 г. - 1,35 млрд. долара. Според други публикации то е между 1,5 и 3 млрд. лева. Самият Божков никога не е коментирал на каква сума оценява състоянието си.

През 2007 г. в интервю казва, че по това време има само миноритарно участие в хазартния бизнес и се е насочил към инфраструктура. Това става чрез бившия приватизационен фонд “Холдинг Пътища”, който бизнесменът изкупува през фондовата борса. Чрез холдинга Божков печели няколко големи поръчки, включително и за строителството на магистрали. Божков печели лот 4 на магистрала "Тракия". По онова време "Мострой" депозира молба за несъстоятелност и тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев успокоява, че няма проблем за магистралата и съществува резервен вариант.

Няколко години по-късно

продаде “Холдинг

Пътища”, но остана

във фирми, които

работят в

железопътното

строителство Строителството не му е чуждо и днес - имаше инвестиции в хотели, които продава, а сега строи жилищния комплекс “Нове” в софийския кв. “Красно село”. Притежава фирми и в туристическия бизнес за доставка на храни за самолети и други.

Божков е един от

основателите на

първите сдружения

на едрия бизнес - Конфедерацията на едрите индустриалци през 1993 г. и на Български бизнес клуб “Възраждане” през 2001 г. През 2014 г. се връща към инвестиции в хазартния бизнес чрез Националната лотария. Компанията за няколко години успява да стане водеща в лотарийния бизнес с дял от 95%, а годишните приходи се вдигат на 300 млн. лева.

През 2016 година, когато започва международното разследване по т.нар. “Досиета Панама” за офшорни компании по цял свят, Васил Божков се появява там с три фондации, регистрирани между януари и юли на 2008 г. Британските Вирджински острови. Само една от тях през 2016 г. не е закрита, като се предполага, че собственост на тази фондация е вероятно летателно средство. Един от адвокатите на Божков тогава коментира пред “24 часа”, че няма нищо незаконно един бизнесмен да има офшорни собствености.

През същата тази 2016 г. Клуб Z пише, че компании до Божков са играли на търг за реставриране на антични обекти в София за повече от един милион. Търгът се печели от “Инфра роудс”, която е собственост на фамилията Божкови.

През 2012 г. банката ОББ, която запорира имущество на компании на бизнесмена, обявява на търг личния му самолет с начална цена 1,9 милиона евро. Година преди това сметките на няколко дружества - негова собственост, бяха запорирани от ОББ и започна разпродажба на част от активите. Публично се разбра, че финансови проблеми имат “Холдинг Пътища” и “Мостстрой”.

Любопитни са бизнес връзките на Васил Божков с известни имена от шоу бизнеса и политическия свят.

Според публикации е бил съдружник с Кеворк Кеворкян във фирма “Зодиак 95”, с футболиста Любослав Пенев в “Любослав Пенев” ООД, с депутата от НДСВ Камен Влахов във фирмите “Ин-В” и “Ай-Ти-Ер”, има делови контакти с политика Мирослав Севлиевски в “Бул инс” АД и др.

В последните години неофициално се знаеше, че Васил Божков има интерес да участва в сделките за двете най-големи телевизии - “Нова” и Би Ти Ви.

Бизнесменът има желание да помага и на спорта. Още през 90-те години се опитва да влезе в управата на “Левски”. Тогава не успява, но миналата година става собственик на футболния клуб.

“Аз помолих да ми дадат клуба, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а го поисках”, казва тогава той. Преди това, от 1999 до 2006 г., е собственик на другия голям футболен отбор ЦСКА. Продава го на индийския бизнесмен Прамод Митал след неразбирателство с феновете. Твърди обаче, че през годините е вложил над 35 млн. лева в клуба.

Пак през 1999 г. Божков основава един от най-силните клубове по стрелба - “Нове”, в който влизат елитни състезатели като Мария Гроздева и Таньо Киряков, спечелили и олимпийски титли.

Залива институциите със сигнали,

обещава доказателства по-късно

Новата тактика на Васил Божков е да залива институциите със сигнали аналогично на това, което правеше Цветан Василев преди години. Ако онзи ден е имало един сигнал в прокуратурата, днес са повече от 10 до различни прокурори, има и в КПКОНПИ, полицията, чужди посолства и навсякъде. Официално нито една институция не потвърди дали сигналът “Биволъ” е автентичен.

Общото е, че във всички сигнали има твърдения за гранд корупция - милиони и милиарди, които е давал на властта, но засега без доказателства. Обещава снимки, бордера и пр. по-късно.

Целта на подобна тактика според опитни юристи е някоя от институциите, до които се пращат, да сгреши - да се произнесе по нещо, за което не е трябвало, и това да бъде използвано в съда.

Другата цел е вероятно пропагандна - Божков да заеме позата уистълблоуър - човека, който надува свирката за корупцията в България. Това може и да е така, но от досега съобщените данни няма реални доказателства за корупционни практики, а само твърдения. Според тях той няма как да е обвиняем за убийства, изнасилвания, а борец срещу корупцията.

Например в сигнала на “Биволъ” пише, че за по-малко от 3 години Божков е дал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно разпореждане. Обещава да предаде на прокуратурата доказателствата - документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания. В интервю пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов каза, че Васил Божков го е черпил една пура. “Една стотинка не ми е дал на мен и на партия ГЕРБ”, категоричен е той.

Публикацията е от 5 страници и хронологията започва от 29 октомври 2014 г., и повтаря публикация от предишен ден, в която се описва механизмът на законови промени в парламента около неговата лотария.

Описва и датата 11 май 2018 г., когато е внесено първото предложение на Валери Симеонов за промени в закона за хазарта за драстично ограничаване на лотариите. Според него Борисов е поканил на среща Божков и разпоредил на Данаил Кирилов, Менда Стоянова, Владислав Горанов и Цветан Цветанов да отложат законопроекта. Божков получил оферта да вземе футболния “Левски” - първо като спонсор, но след натиск като собственик.

Документът включва и чешкото предложение за изкупуване на лотариите, както и последвалите събития в края на 2019-а и началото на 2020 г., довели до бягството му в Дубай.

Споделете

CAPTCHA изображение
България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти. Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи за “24 часа” Иван Ангелов, зам

Без английски туристи това лято на морето

Без английски туристи това лято на морето

България отпада от списъка за въздушни мостове с Острова Родното Черноморие ще остане без английски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли. Макар листата да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Следващите 2 седмици ще са критични за начина, по който ще бъде регулиран приемът на чужди туристи в Гърция, обявиха здравните власти в Атина. Тъй като на 1 юли за полети отвориха всички гръцки летища и още първия ден приеха над 200 полета, след 14 дни ще се види дали чужденците ще са вдигнали ръста на случаите с К-19 в страната

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Двойни суми ще се раздават през лятото Месечната пенсия вече може да бъде получавана в EasyPay. Tова е възможно само с попълване на едно заявление в най-близката каса. Прехвърлянето се извършва чрез договор между ЕasyPay и НОИ, което улеснява заявителя. Така навършилите пенсионна възраст могат да избегнат попълването на излишни документи

АКТУАЛНО

Методи Митев: С RDF по-бързо ще достигнем до нулеви отпадъци в енергетиката

Български и сръбски туристи са с COVID-19 на Тасос, карантинирани са в хотел

На остров Тасос са потвърдени 4 случая на туристи, които са дали проби за тестване при влизането си в страната. Става дума за сръбски и български туристи. Те нямат симптоми и са настанени в определения за карантиниране хотел на острова, предава БТА. Тревога предизвикват у местните общности случаите на коронавирус сред туристи

Министър Димитров: Тази година всичко по Черноморието е най-малко

Тази година всичко по Черноморието е най-малко - най-малка е посещаемостта, най-малко е строителството, най-малко там е потреблението на електричество, каза за сутрешния блок на Нова тв министърът на околната среда Емил Димитров. Стоя зад текстовете към Закона за изменението на биоразнообразието, които внесох в МС

Великобритания възобновява износа на оръжия за Саудитска Арабия

Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки безпокойствата, че те може да бъдат използвани в конфликта в Йемен, предаде ДПА. Това стана само ден след като британското правителство наложи санкции заради убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги на 20 саудитци в съответствие със свой нов механизъм за

Джонсън към Меркел: Ще търгуваме с ЕС, както с Австралия, ако няма споразумение

Великобритания ще търгува с Европейския съюз при същите условия като Австралия, ако не бъде постигнато споразумение, каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той заяви това в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Над 200 сгради в центъра на София без топла вода до 15 септември

ВяЕЦ “Свети Никола” произведе близо 28% повече енергия

Най-големият вятърен парк в България през първите 6 месеца на 2020 г. осигури 198 562 МВтч чиста електроенергия за българските потребители Най-големият вятърен парк в България - ВяЕЦ “Свети Никола”, произведе близо 28% повече енергия за първите 6 месеца на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г

Плащаме за парно и топла вода според реалното потребление

От началото на 2027 г. домакинствата, ползващи централно топлоснабдяване, трябва да имат уреди за дистанционно отчитане Новата европейска директива, свързана с енергийната ефективност, ще изпрати в историята изравнителните сметки. Според нея от началото на 2027 г. всички домакинства, ползващи централно топлоснабдяване

Как да намете безработен и държавата да плаща 3 месеца заплата от 610 лв.

Държавата ще плаща минималната заплата - 610 лв., на работодател, който наеме безработен служител, като ще поема и осигуровките за тази сума. Те ще могат да се възползват от нея до три месеца. Условието е те да наемат безработен служител, който е записан в бюрата по труда в страната.  За  програмата са отделени 160 млн. лв

Катя Димитрова: Рекламните бюджети ще са по-свити поне до края на годината

"Интерпартнерс груп" спечели 3 рекламни конкурса въпреки извънредното положение, казва основателката на компанията, която е и управляващ съдружник в нея Катя Димитрова е основател и управляващ съдружник в комуникационната компания “Интерпартнерс груп”. От 2016 до 2018 г. е председател на Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА)

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

ЕК: Румънската икономика ще се свие с 6% тази година

ЕК прогнозира ръст на родната икономика от 5,3% през 2021 г.

Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад в България през настоящата година, но вече очаква и малко по-слабо възстановяване през 2021 г. Според летните междинни прогнози на ЕК се очаква свиване на българския БВП със 7,1% през тази година, след което да последва растеж от 5,3% през следващата година

Бургас предлага на Сърбия терминал за транзитни товари в пристанището

Кметът на Бургас Димитър Николов е предложи обособяването на терминал на пристанището преференциално за Сърбия за транзитни товари. Идеята била лансирана пред посланика на западната ни съседка Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, който бе на първото си посещение, откакто е на този пост. Според Николов терминалът в порта ще стимулира търговията в

Росен Желязков: Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт

Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с представителите на новоучредената Асоциация на предприятията в железопътния превоз, цитиран в съобщение от МТИТС

След кризата с COVID-19 в Гърция идва предизвикателството на рецесията

Доброто управление на кризата с COVID-19 в Гърция засили популярността на премиера консерватор Кириакос Мицотакис, който приключва днес първата година от управлението си. Но предизвикателството отсега нататък е оцеляването на страната на фона на рецесията, смятат анализатори. "Кириакос Мицотакис дълго време си изграждаше облик на сериозен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ