Цуцуми и Божков - тъжният живот на милиардерите от “Форбс” и “Впрост”

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Цуцуми и Божков - тъжният живот на милиардерите от “Форбс” и “Впрост”

ВАСИЛ БОЖКОВ

В България никога не е правена официална класация на най-богатите българи. Григор Лилов, “Пари” и два провалили се и атакувани опита за подредба на най-влиятелните начело с Цветан Василев и Бойко Борисов

Йошиака Цуцуми през 2005 година е обвинен и арестуван в Япония, защото е използвал вътрешноборсова информация за лични цели, фалшифицирал е финансови документи, извършвал е фиктивни сделки.

Японецът, за когото всички смятат, че е недосегаем от закона, наследява през 60-те години голям бизнес с недвижими имоти, след което надгражда цяла империя от различни бизнеси. През 2004 г.

властите в Токио провеждат

кампания за очистване на

деловия климат в страната

и той е обвинен във фалшификации на структурата на собственост в железопътната си компания “Сейбу”, във фирмата му “Мицубиши мотърс” текат арести заради скрити технически недостатъци на автомобилите. Негови подчинени в банката му UFJ са подведени под съдебна отговорност за фалшифициране на стойностите на проблемни дългове.

Така само 8 години след като Йошиака Цуцуми стана първият най-богат човек в света в първата класация на списание “Форбс”, японецът се оттегля от всички постове и изчезва от публичната сцена. Цели 6 пъти Цуцуми е начело в тази класация. През 1987 г. той застава под №1 с 20 милиарда долара в сметки и бизнеси.

В първата класация са осветени 140 милиардери с общо състояние 295 милиарда долара. От близо 140-те бизнесмени и семейства 44 са от САЩ.

33 години по-късно - през 2020, най-богатите хора в света според “Форбс” вече са 2095 на брой и притежават общо 8 трилиона долара. Собственикът на “Амазон” Джеф Безос е водачът в последната класация на списанието - богатството му се изчислява на 113 милиарда долара.

Или ако на Цуцуми са били достатъчни 20 милиарда долара, за да се окичи с първата титла, на Безос са му били нужни почти 6 пъти повече, за да стои на върха на “Форбс”. САЩ остават и през 2020 г. страната с най-много милиардери - 614, следвани от Китай - 456 на брой.

Важно условие на “Форбс” е в класацията да не включат финансовите възможности на короновани личности и диктатори.

В България “Форбс” не успява да направи истинска класация на богатите. Списанието, което се издава у нас, опитва през 2012 г.

да подреди най-

влиятелните българи

“При нея подходът е малко по-различен. Включват се и политици, чието влияние може да бъде измерено чрез гласовете, които са подадени на изборите за тях. Включват се и банкери – самият факт, че си шеф на банка, ти дава възможност да влияеш. Шефовете на медии също може да бъдат включени, а също и участници в управлението на всякакви НПО, работодателски, браншови, благотворителни организации и други”, обяснява Йордан Матеев, главен редактор на “Форбс България”.

Първата подобна класация у нас е оглавена от премиера Бойко Борисов, а втората - от банкера Цветан Василев. Това породи доста усмивки и упреци, дискусията в един момент стана доста разгорещена и след още едно издание класацията бе спряна през 2014 г.

“Основното неразбиране дойде от това, че критериите за включване в тази класация са дали и как използваш своето богатство, за да промениш обществото, в случая българското. Влиятелен не значи задължително добър.

В аналогичната световна класация на “Форбс” влизат и папата, и лидерът на някоя терористична организация. Плюс личности като германския канцлер Ангела Меркел, президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин. Всеки един от тях иска да промени света и има тези възможности, но дали ще го промени към добро, или не, е друг въпрос”, казва Матеев.

Според него изработването на качествена класация на най-богатите и най-влиятелните хора струва скъпо и е голям труд. А в крайна сметка е неблагодарно начинание,

защото всички са обидени -

било защото не са

включени или не искат,

но са влезли в класацията

Някъде 16 години след първата класация на милиардерите във “Форбс”, през 2003 г. списъците с милиони у нас също стават особено любопитни и трупащи коментари.

Илия Павлов се появява

под №8 сред най-богатите

в Източна Европа на

полското списание “Впрост”

Вторият е Васил Божков - чакащият справедливост в Дубай с 18 обвинения българин. Според тогавашните оценки на списанието той е притежавал половин милиард долара (виж за бизнеса му на 19-а стр.). Божков бе класиран на 47-о място. Живият тогава Илия Павлов го изпреварва с 1,5 млрд. долара.

През 2004 г. при българите в класацията няма промени, но Павлов е застигнат от куршум. Неговото място е заето от съпругата Дарина.

Тогава Божков се

е изкачил до 40-о място,

а вдовицата Павлова

е паднала на 49-о

Странно и необяснимо, но в класацията не са посочени конкретни суми.

През 2005 г. излизат данни, от които се вижда, че парите на Павлова са 350 млн. долара и тя е вече 94-а. Но в класацията на “Впрост” влиза Емил Кюлев на 73-а позиция. Божков си е все така най-богатият българин, като е увеличил авоарите си на 700 млн. долара и е сложен на 57-о място. На следващата година има 1 млрд. долара и се изкачва до 51-а позиция в класацията.

Има нова класация през 2006 г., в която Роман Абрамович, който дълги години беше сочен от “Впрост” за най-богатия източноевропеец, е изместен от Олег Дерипаска. А от българите в класацията оцелява само Божков, но вече с 1,5 млрд. долара лично богаство. Въпреки увеличението пада с едно място надолу, но това се дължи на разместванията на тези преди него. На следващата 2007 година по неизяснени причини притежанията на Божков намаляват до 1,35 млрд. долара и пада до 61-о място, но е все така най-богатият българин. Тогава

за първи път в класацията

попадат още двама

българи - Христо Ковачки

и Валентин Захариев

Ковачки е със 700 млн. долара и е поставен на 98-о място, а Захариев, бившият собственик на “Кремиковци”, има 680 млн. долара и е на последното стотно място.

Класацията за 2007 г. е и последната, която “Впрост” прави, и единствената, която още стои архивирана в сайта на списанието.

Тогава зам.-главният редактор на “Впрост” Йежи Марек Новаковски бе интервюиран от “24 часа” и каза, че 50% от полските богаташи, фигурирали в първата класация, са вече в затвора.

Според него да се прави бизнес в Източна Европа и най-вече - да станеш милионер и дори милиардер в този регион, е много лесно. Просто трябва да си близък с властта.

Първите са имали

безценна информация

преди приватизацията

на държавните предприятия

и благодарение на нея и на несъвършените закони са спечелили много, казва Новаковски.

Технологията, по която “Впрост” изчислява богатството, е тайна, но в общи линии е ясна - следят се внимателно публикациите в съответната държавата за притежанията на съответното лице и се правят опити да се изчисли колко струва всичко онова, което те със сигурност притежават.

На фона на тези милиарди,

3-те милиарда лева, които

са описани като притежание

на 40 от най-богатите

българи от Атанас Бобоков,

са прекалено скромни. Затова и този ръкописен текст на гърба на снимка, който доста безсмислено беше пуснат от прокуратурата, изглежда само и единствено като провинциално желание на двамата братя русенци да си премерят богатството за собствено удоволствие.

Атанас Бобоков го обясни часове, след като всички гадаеха - списък за убийства ли е или отвличания.

“Тези имена и тези суми съм ги взел от една книга, която се казва “Най-богатите българи”. Водил съм си бележки. В единия от редовете пише: Ние - Атанас и Пламен Бобокови, и се споменава една сума”, обяснява съвестно по-големият Бобоков пред спецсъда.

Въпросната книга излиза в два тома, издадени през 2003-2004 г. Неин автор е журналистът Григор Лилов. В книгата има кратка биографична справка за съответния бизнесмен или известна публична личност. Добавен е и списък с фирмите, които притежава. Накрая авторът сам прави заключение и оценява богатството на всеки един в тази книга.

От 2002 до 2005 г. българите се вълнуват и от класацията на полското списание “Впрост”. Илия Павлов, Васил Божков, Дарина Павлова, Емил Кюлев се появяват в списъка. В България се очаква съставянето на аналогична класация. Бобокови

подреждат вероятните

си “конкуренти”

в нея и определят своето състояние в онзи момент - 60 милиона долара. Човек, който добре познава братята, допуска, че списъкът е правен по Коледа на 2004 г. или през лятото на 2005-а.

Бобокови са успешни, суетни, обичат да се сравняват. Не са обаче толкова публично активни като Младен Мутафчийски, Емил Кюлев, Любен Гоцев, Петър Манджуков... и други български бизнесмени, посочени в книгата и различни класации. Двамата братя подреждат своя и искат да видят къде биха стояли в нея.

През 2010 г. излиза класация на в. “Пари”. В нея има 100 българи, които притежават 12 млрд. лв. Авторите обясняват, че са подредили списъка според приноса на хората към БВП на България.

От “Пари" правят уговорка,

че класацията им е изцяло

от публична информация,

взета от Tъpгoвcкия peгиcтъp, фондовата борса, Haциoнaлния cтaтиcтичecки инcтитyт, “Дъpжaвeн вecтник” и cъoбщeния в мeдиитe зa cдeлки c кoмпaнии.

Извеждането на 100 имена и подреждането им по размер на богатството е тръгнало от списък с 500-тe кoмпaнии у нас c нaй-виcoки пpиxoди. Следващото сито е била собствеността, кaтo тoгaвa ca изключeни фиpмитe cъc 100% дъpжaвeн или чyждecтpaнeн кaпитaл. Taкa нa финaлa ocтaвaт кoмпaниитe c нaй-виcoки пpиxoди, зa кoитo e нaпpaвeнa пpoвepкa зa вcички пpeки и нeпpeки coбcтвeници.

В тази класация обаче липсват съществени елементи от оценката, някои от които могат да доведат до размествания.

Не са отчетени

притежаваните яxти, къщи,

кoли и дpyги лични вeщи.

В представянето на

класацията,

която излезе и като книга, се прави уговорката, че обществените очаквания били за някои хора, които липсвали от нея.

По посочените критерии вестникът сложи на първо място по богатство с 438,2 млн. лв. Цoлo Byтoв - yпpaвитeл и cъcoбcтвeник нa гpyпaтa “Гeoтexмин”. Топ 5 на най-богатите българи се допълва от шефа на “Петрол холдинг” Mиткo Cъбeв, създателите на холдинга “Химимпорт” Ивo Kaмeнoв и Mapин Mитeв, Baлентин Злaтeв. Само 11 са жените в списъка. Най-заможна се оказва Цвeтeлинa Бopиcлaвoвa, която тогава е aкциoнep и пpeдceдaтeл нa нaдзopния cъвeт нa CИБAHK.

Всяка година

“Форбс” наема екип

от над 50 репортери

от различни страни,

които да проследят дейността на най-богатите хора в техните държави. Предварителните проучвания обикновено се изпращат на онези, които могат да се класират за списъка. Някои хора се опитват да надуят богатството си, други сътрудничат, но пропускат подробности. А трети отказват да отговарят.

След това се проверяват сделки, за да се получи представа за стойността на дяловете в непублични фирми, т.е. такива, чиито акции не се търгуват на борсата и няма друг начин да се разбере стойността им. Тъй като е за нетно богатство, вадят се задълженията и дълговете.

Семейните богатства, разпръснати на голям брой роднини, се включват само ако притежанията на тези индивиди са на стойност над 1 милиард долара. Въпреки това, когато човек е разпръснал имането си на преки членове на семейството, в списъка влиза само той, при условие че е все още жив.При публичните компании е по-лесно, защото стойността на техните акции е известна. Но тъй като тя се колебае, се взема стойността един месец преди публикуването на класацията.

В зависимост от регулацията на фондовата търговия, когато даден човек притежава над определен процент, той трябва да го обяви публично. Но не навсякъде е така, а и често сред притежателите на акции има други компании или фондове, чиито собственици на свой ред трябва да се проверяват, което прави картината доста сложна.

Още по-трудно става, когато се стигне до притежаваните имоти, колекции от произведения на изкуството, антични колекции, бижута, играчки като яхти, самолети, спортни клубове, конни бази. Понякога дори колекция от вино може да струва милиони. Това изисква разговори с адвокати, оценители, имотни брокери.

Когато във “Форбс” се прави класация,

всеки трябва да посочи

източника на информация

Защото след това други хора от списанието се обаждат да проверят всеки факт.

Ако в България се появи човек, който има имущество за над 1 милиард долара, “Форбс България” трябва да съобщи на централата, за да бъде проверен и включен в списъка. Но засега официално няма такъв човек.

В България се правят и други класации, които изискват доста труди и справки. Една от тях е “Капитал 100”. Тя класира фирмите по техните приходи и печалби. Тези данни са видими и могат да се намерят в Търговския регистър.

Обикновените

“богати”

от заплата -

17 763 души

Заможни са тези, които получават над 9000 лв. на месец

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

17 763-ма българи през 2019 г. са получавали над 9000 лв. на месец. Данните оповести в парламента финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос. Куриозното е, че първоначалният отговор увеличи броя им 10 пъти и така излезе, че хората с такива доходи са 193 000. Както стана ясно по-късно, грешката дошла от разсеян чиновник във ведомството му, който се объркал в числата. За една година броят на официално богатите се е увеличил с 2000 души, а не със 170 000, както излезе от “грешния отговор”.

Това означава, че заможните, които получават над 9000 лв. на месец, са 0,57% от всички декларирали облагаеми доходи. По неофициални данни 256 души получават петцифрени трудови доходи - над 30 000 лв. на месец.

На другия полюс са хората, които са с доходи до или равни на минималната заплата - 1 688 923 души за 2018 г., тъй като данъци се плащат за година назад, което означава, че техният брой расте - през 2017 г. са били 1 657 906.

Общият брой на хората, които през 2018 г. плащат данък върху доходите на физическите лица, е 3 136 523. Те са с 30 000 повече от тези през 2017-а. Близо 1,7 млн. души, което е над половината, или 53,85% от всички, декларират месечни доходи, равни на или по-ниски от минималната работна заплата. Още близо 700 000 души, или 22,17%, попадат в следващата група с доходи между 560 и 1000 лева. Това прави общо 76% от деклариращите облагаем доход хора в България, които изкарват до 1000 лева на месец.

Тези с месечни

доходи между

1000 и 2000 лева

са 530 000 души,

или още 16,88%. 110 000 души, или 3,55% от всички, са декларирали между 2000 и 3000 лева на месец, а в следващата група - между 3000 и 9000 лева, попаднат общо 93 925 души, или 2,98% от всички. От тях

77 688 души, или

2,48%, са с доходи

до 6000 и 16 237

души, или 0,52% -

с над 6000 лева

Сметки на данъчните показват, че за Бългaрия прeз 2018 г. минимaлният гoдишeн дoхoд, над който получателят е заможен, е 22 000 eврo или, или 42 970 лв., което прави cрeдeн мeceчeн дoхoд oт 3580 лв. Освен това според техните критерии официалните доходи са само един от показателите за богатство. Затова в данъчните досиета се включват и данни за притежавано недвижимо, движимо имущество, както и доходи от чужбина.

Данъчните отбелязват и други връзки, които правят личното богатство нещо относително. Например много имоти и авоари се водят фирмена собственост, а при фалит или продажба на компанията собствениците рязко забогатяват.

Споделете

CAPTCHA изображение
България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти. Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи за “24 часа” Иван Ангелов, зам

Без английски туристи това лято на морето

Без английски туристи това лято на морето

България отпада от списъка за въздушни мостове с Острова Родното Черноморие ще остане без английски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли. Макар листата да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Следващите 2 седмици ще са критични за начина, по който ще бъде регулиран приемът на чужди туристи в Гърция, обявиха здравните власти в Атина. Тъй като на 1 юли за полети отвориха всички гръцки летища и още първия ден приеха над 200 полета, след 14 дни ще се види дали чужденците ще са вдигнали ръста на случаите с К-19 в страната

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Двойни суми ще се раздават през лятото Месечната пенсия вече може да бъде получавана в EasyPay. Tова е възможно само с попълване на едно заявление в най-близката каса. Прехвърлянето се извършва чрез договор между ЕasyPay и НОИ, което улеснява заявителя. Така навършилите пенсионна възраст могат да избегнат попълването на излишни документи

АКТУАЛНО

Методи Митев: С RDF по-бързо ще достигнем до нулеви отпадъци в енергетиката

Български и сръбски туристи са с COVID-19 на Тасос, карантинирани са в хотел

На остров Тасос са потвърдени 4 случая на туристи, които са дали проби за тестване при влизането си в страната. Става дума за сръбски и български туристи. Те нямат симптоми и са настанени в определения за карантиниране хотел на острова, предава БТА. Тревога предизвикват у местните общности случаите на коронавирус сред туристи

Министър Димитров: Тази година всичко по Черноморието е най-малко

Тази година всичко по Черноморието е най-малко - най-малка е посещаемостта, най-малко е строителството, най-малко там е потреблението на електричество, каза за сутрешния блок на Нова тв министърът на околната среда Емил Димитров. Стоя зад текстовете към Закона за изменението на биоразнообразието, които внесох в МС

Великобритания възобновява износа на оръжия за Саудитска Арабия

Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки безпокойствата, че те може да бъдат използвани в конфликта в Йемен, предаде ДПА. Това стана само ден след като британското правителство наложи санкции заради убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги на 20 саудитци в съответствие със свой нов механизъм за

Джонсън към Меркел: Ще търгуваме с ЕС, както с Австралия, ако няма споразумение

Великобритания ще търгува с Европейския съюз при същите условия като Австралия, ако не бъде постигнато споразумение, каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той заяви това в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Над 200 сгради в центъра на София без топла вода до 15 септември

ВяЕЦ “Свети Никола” произведе близо 28% повече енергия

Най-големият вятърен парк в България през първите 6 месеца на 2020 г. осигури 198 562 МВтч чиста електроенергия за българските потребители Най-големият вятърен парк в България - ВяЕЦ “Свети Никола”, произведе близо 28% повече енергия за първите 6 месеца на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г

Плащаме за парно и топла вода според реалното потребление

От началото на 2027 г. домакинствата, ползващи централно топлоснабдяване, трябва да имат уреди за дистанционно отчитане Новата европейска директива, свързана с енергийната ефективност, ще изпрати в историята изравнителните сметки. Според нея от началото на 2027 г. всички домакинства, ползващи централно топлоснабдяване

Как да намете безработен и държавата да плаща 3 месеца заплата от 610 лв.

Държавата ще плаща минималната заплата - 610 лв., на работодател, който наеме безработен служител, като ще поема и осигуровките за тази сума. Те ще могат да се възползват от нея до три месеца. Условието е те да наемат безработен служител, който е записан в бюрата по труда в страната.  За  програмата са отделени 160 млн. лв

Катя Димитрова: Рекламните бюджети ще са по-свити поне до края на годината

"Интерпартнерс груп" спечели 3 рекламни конкурса въпреки извънредното положение, казва основателката на компанията, която е и управляващ съдружник в нея Катя Димитрова е основател и управляващ съдружник в комуникационната компания “Интерпартнерс груп”. От 2016 до 2018 г. е председател на Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА)

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

ЕК: Румънската икономика ще се свие с 6% тази година

ЕК прогнозира ръст на родната икономика от 5,3% през 2021 г.

Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад в България през настоящата година, но вече очаква и малко по-слабо възстановяване през 2021 г. Според летните междинни прогнози на ЕК се очаква свиване на българския БВП със 7,1% през тази година, след което да последва растеж от 5,3% през следващата година

Бургас предлага на Сърбия терминал за транзитни товари в пристанището

Кметът на Бургас Димитър Николов е предложи обособяването на терминал на пристанището преференциално за Сърбия за транзитни товари. Идеята била лансирана пред посланика на западната ни съседка Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, който бе на първото си посещение, откакто е на този пост. Според Николов терминалът в порта ще стимулира търговията в

Росен Желязков: Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт

Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с представителите на новоучредената Асоциация на предприятията в железопътния превоз, цитиран в съобщение от МТИТС

След кризата с COVID-19 в Гърция идва предизвикателството на рецесията

Доброто управление на кризата с COVID-19 в Гърция засили популярността на премиера консерватор Кириакос Мицотакис, който приключва днес първата година от управлението си. Но предизвикателството отсега нататък е оцеляването на страната на фона на рецесията, смятат анализатори. "Кириакос Мицотакис дълго време си изграждаше облик на сериозен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ