Втора проверка за 3 дни: На Алепу няма нарушения, само е укрепено свлачище (Обзор)

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Втора проверка за 3 дни: На Алепу няма нарушения, само е укрепено свлачище (Обзор)

Проверката на РДНСК в Бургас на 3 юни установи, че постройката е укрепително съоръжение.

ДНСК обяви, че няма да разреши изграденото съоръжение да се

ползва за стаи или складове

Втора проверка за три дни на строителния контрол показа, че на плажа Алепу няма нарушения.

В петък на място отиде шефът на ДНСК Иван Несторов по разпореждане на премиера Бойко Борисов. То дойде след поисканата от Върховната прокуратура незабавна проверка на законността на строеж на инвеститора “Алепу вилидж” между нос Свети Тома и т.нар. шофьорски плаж.

Прокуратурата се задейства заради публикации, че укрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда. Споменавали се асансьорна клетка и стълбище. Това поставяло въпроси дали издаденото разрешение за строеж отговаря на построеното. За строежа сигнализираха еколози и граждани, според които там се строял хотел.

Разрешителното за строеж е издадено от община Созопол през 2018 г. То обхваща два етапа - укрепване на свлачище и изграждане на хотелски комплекс “Алепу вилидж”. Първата проверка бе на 3 юни, направи я РДНСК в Бургас. Тя установи, че няма извършени нарушения от страна на инвеститора и че действително става дума за укрепване на свлачище.

В петък Иван Несторов потвърди, че помещенията, които са изградени в обекта, няма да се ползват, защото ще бъдат затворени от бъдещия ваканционен комплекс. “Ако все пак се окаже, че обектът няма да се ползва по предназначение - като укрепителен, то той няма да бъде въведен в експлоатация. Когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед. Ако тези обеми (пространствата, които приличат на стаи в новия строеж - б. а.) са със сменена функция и вече представляват стаи, складове или нещо друго, тогава обектът няма да се въведе в експлоатация”, каза Несторов.

И уточни, че ДНСК не се занимава с проектите на укрепителните съоръжения, които могат да бъдат кухи, вертикални или други. В случая с Алепу инвеститорът похарчил 1 млн. лв. в съоръжението, което е с плочогредова конструкция, обясни Несторов. Той припомни, че строителството на Алепу е спряно със заповед от 14 февруари 2019 г.

Всъщност изпълнените до момента дейности по обекта са единствено в рамките на първи етап от одобрения инвестиционен проект и издаденото разрешение за строеж. При него се извършва само укрепване на свлачището, коментираха строителни инженери.

Строежът е въведен в експлоатация с държавна приемателна комисия на 13 февруари от ДНСК. Това означавало, че всички дейности са завършени по предвидения в закона ред.

Изградена е и укрепителна стена към намиращия се в съседство курортен комплекс и подпорна по границата на парцела към бреговата ивица. След товаса направени контролни измервания и оценки от инженер-геолог и проектантите за доказване на ефекта от укрепването.

Самото свлачище е регистрирано още през февруари 2009 г. В продължение на 10 години заради него пропада пътят край плажа, което застрашава живота на преминаващите хора. Заплашена е и намиращата се в непосредствена близост пречиствателна станция.

По проекти според издадените разрешителни след завършване на първия етап и укрепване на свлачището предстои да се построи курортен комплекс в рамките на имота. Разрешеното застрояване е до 10 метра, което означава, че сградите няма да са на повече от 3 етажа. А изграденото укрепително съоръжение сега ще послужи за основа на бъдещите постройки.

Проф. Божидар Божинов:

Сградите са допустими

от наредбата подпорни

съоръжения

Божидар Божинов е доктор на техническите науки и професор по геозащита към Минно-геоложкия университет. През декември 2019 г. е удостоен с титлата “доктор хонорис кауза” на УАСГ. Той е световноизвестен учен в областта на земната механика, геотехниката, подземното и геозащитното строителство. Автор и съавтор е на повечето български нормативни документи в геотехниката. Има над 150 научни публикации в България, Австрия, Германия и Япония.

- Проф. Божинов, укрепването на свлачището в местността Алепу край Созопол породи много емоции. Какви са нормативните изисквания за подобен тип съоръжения в България?

- Нормативните изисквания са описани в Наредба №12 от 2000 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Аз съм неин автор. Допускат се различни видове укрепителни съоръжения. Едно от решенията е да бъде със сграда, която играе подпорна функция. В наредбата това е описано чрез фигура 6. За да го включа като решение, бях провокиран от голямото свлачище през 1997 г. при спирка “Панорама” при Златни пясъци. Тогава земната маса се беше свлякла и унищожила разни гаражи отдолу, но свлачището и теренът беше спрял, подпирайки се в сграда. Такова решение - хотел да играе противосвлачищна функция, има и в курорта Св. Св. Константин и Елена.

- Според вас законна и допустима ли е тогава постройката на Алепу?

- Административно не мога и не ми е работа да се произнасям. Но чисто технически - като експерт смятам, че сграда, която играе и укрепваща, стабилизираща функция, е едно напълно допустимо и целесъобразно решение. Няма нищо лошо освен укрепваща роля да има и допълнителни предназначения. Да уточним, че категорично не става въпрос за постройка на плажа, тя е на терена. А той, както казах, е изключително ерозирал и имаше безспорна нужда от едно укрепително съоръжение. Всъщност там е комбинация между ерозия и свлачище, има т.нар. прахови почви, които под влияние на водата и атмосферата са много нестабилни и теренът се разяжда непрекъснато.

Отново повтарям - тук трябва да говорим, че постройката е сграда, която играе защитни и укрепващи функции, допустима от Наредбата за проектиране на геозащитни строежи, сгради и съоръжения в свлачищни терени.

- Възможно ли е сондажите да са предизвикали свлачищните процеси в района, каквито твърдения има?

- Абсурд. Сондажите не могат да предизвикат свлачище. От много време там има ерозия. Казах ви, че дори пътят щеше да се скъса, наложително беше укрепване. Да, подпорните съоръжения могат да са най-различни - подпорна стена, пилоти, но може и сграда. И защо да не е сграда? Разбира се, тя трябва да е съответно оразмерена да поеме този натиск. Сградите като конструкция имат площ и тегло, фундиране, пилоти. Не са в противоречие с наредбата и от практическа гледна точка са едно целесъобразно и стабилно съоръжение, което не стъпва на плажа.

Споделете

CAPTCHA изображение
България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти. Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи за “24 часа” Иван Ангелов, зам

Без английски туристи това лято на морето

Без английски туристи това лято на морето

България отпада от списъка за въздушни мостове с Острова Родното Черноморие ще остане без английски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли. Макар листата да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Следващите 2 седмици ще са критични за начина, по който ще бъде регулиран приемът на чужди туристи в Гърция, обявиха здравните власти в Атина. Тъй като на 1 юли за полети отвориха всички гръцки летища и още първия ден приеха над 200 полета, след 14 дни ще се види дали чужденците ще са вдигнали ръста на случаите с К-19 в страната

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Пенсията вече може да бъде получавана в EasyPay

Двойни суми ще се раздават през лятото Месечната пенсия вече може да бъде получавана в EasyPay. Tова е възможно само с попълване на едно заявление в най-близката каса. Прехвърлянето се извършва чрез договор между ЕasyPay и НОИ, което улеснява заявителя. Така навършилите пенсионна възраст могат да избегнат попълването на излишни документи

АКТУАЛНО

Методи Митев: С RDF по-бързо ще достигнем до нулеви отпадъци в енергетиката

Български и сръбски туристи са с COVID-19 на Тасос, карантинирани са в хотел

На остров Тасос са потвърдени 4 случая на туристи, които са дали проби за тестване при влизането си в страната. Става дума за сръбски и български туристи. Те нямат симптоми и са настанени в определения за карантиниране хотел на острова, предава БТА. Тревога предизвикват у местните общности случаите на коронавирус сред туристи

Министър Димитров: Тази година всичко по Черноморието е най-малко

Тази година всичко по Черноморието е най-малко - най-малка е посещаемостта, най-малко е строителството, най-малко там е потреблението на електричество, каза за сутрешния блок на Нова тв министърът на околната среда Емил Димитров. Стоя зад текстовете към Закона за изменението на биоразнообразието, които внесох в МС

Великобритания възобновява износа на оръжия за Саудитска Арабия

Великобритания ще възобнови износа на оръжия за Саудитска Арабия, въпреки безпокойствата, че те може да бъдат използвани в конфликта в Йемен, предаде ДПА. Това стана само ден след като британското правителство наложи санкции заради убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги на 20 саудитци в съответствие със свой нов механизъм за

Джонсън към Меркел: Ще търгуваме с ЕС, както с Австралия, ако няма споразумение

Великобритания ще търгува с Европейския съюз при същите условия като Австралия, ако не бъде постигнато споразумение, каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той заяви това в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Над 200 сгради в центъра на София без топла вода до 15 септември

ВяЕЦ “Свети Никола” произведе близо 28% повече енергия

Най-големият вятърен парк в България през първите 6 месеца на 2020 г. осигури 198 562 МВтч чиста електроенергия за българските потребители Най-големият вятърен парк в България - ВяЕЦ “Свети Никола”, произведе близо 28% повече енергия за първите 6 месеца на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г

Плащаме за парно и топла вода според реалното потребление

От началото на 2027 г. домакинствата, ползващи централно топлоснабдяване, трябва да имат уреди за дистанционно отчитане Новата европейска директива, свързана с енергийната ефективност, ще изпрати в историята изравнителните сметки. Според нея от началото на 2027 г. всички домакинства, ползващи централно топлоснабдяване

Как да намете безработен и държавата да плаща 3 месеца заплата от 610 лв.

Държавата ще плаща минималната заплата - 610 лв., на работодател, който наеме безработен служител, като ще поема и осигуровките за тази сума. Те ще могат да се възползват от нея до три месеца. Условието е те да наемат безработен служител, който е записан в бюрата по труда в страната.  За  програмата са отделени 160 млн. лв

Катя Димитрова: Рекламните бюджети ще са по-свити поне до края на годината

"Интерпартнерс груп" спечели 3 рекламни конкурса въпреки извънредното положение, казва основателката на компанията, която е и управляващ съдружник в нея Катя Димитрова е основател и управляващ съдружник в комуникационната компания “Интерпартнерс груп”. От 2016 до 2018 г. е председател на Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА)

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

ЕК: Румънската икономика ще се свие с 6% тази година

ЕК прогнозира ръст на родната икономика от 5,3% през 2021 г.

Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад в България през настоящата година, но вече очаква и малко по-слабо възстановяване през 2021 г. Според летните междинни прогнози на ЕК се очаква свиване на българския БВП със 7,1% през тази година, след което да последва растеж от 5,3% през следващата година

Бургас предлага на Сърбия терминал за транзитни товари в пристанището

Кметът на Бургас Димитър Николов е предложи обособяването на терминал на пристанището преференциално за Сърбия за транзитни товари. Идеята била лансирана пред посланика на западната ни съседка Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, който бе на първото си посещение, откакто е на този пост. Според Николов терминалът в порта ще стимулира търговията в

Росен Желязков: Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт

Необходими са дългосрочни политики в сферата на железопътния транспорт. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с представителите на новоучредената Асоциация на предприятията в железопътния превоз, цитиран в съобщение от МТИТС

След кризата с COVID-19 в Гърция идва предизвикателството на рецесията

Доброто управление на кризата с COVID-19 в Гърция засили популярността на премиера консерватор Кириакос Мицотакис, който приключва днес първата година от управлението си. Но предизвикателството отсега нататък е оцеляването на страната на фона на рецесията, смятат анализатори. "Кириакос Мицотакис дълго време си изграждаше облик на сериозен

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ