От 14 май сметките ще се плащат навреме, заплатите свободни от запор до 13 юли (Обзор)

  • 0
authorАвтор: Лиляна Клисурова
От 14 май сметките ще се плащат навреме, заплатите свободни от запор до 13 юли (Обзор)

Депутатите от правна комисия одобриха и мярката 60/40 да се удължи до 30 юни.

Още два месеца без наказателни лихви при бързите кредити

Шефът с право да гони в принудителен отпуск до средата на юли

От 1 юни плажовете отворени

Сметките за електричество ще трябва да се плащат в нормалния 10-дневен срок след отпадането на извънредното положение на 13 май.

Това решиха депутатите от правната комисия на парламента при приемането на второ четене на поправките в Закона за извънредното положение, който трябва да се гласува днес в пленарната зала. Той вече включва и мерки за преодоляване на последствията. В извънредното положение сметките можеха да се отсрочват до 20 дни.

До 13 юли обаче ще е невъзможно налагането на запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани. От възбрани ще са защитени и парите на лечебните заведения.

Още два месеца няма да има и наказателни лихви за длъжниците на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори. Облекчението обаче няма да важи за банките и техните дъщерни фирми.

За банковите кредити пък е в сила възможността за договаряне и разсрочване на задълженията до края на годината според приетия от БНБ мораториум.

Промяната за колекторите бе направена по време на самото обсъждане по предложение на адвокат Валя Гигова, което бе припознато от депутата от ОП Христиан Митев. То бе прието с 14 гласа “за”, нула “против” и 7 “въздържал се”.

В следващите 6 месеца не могат да се запорират сметки на общини, а

до 13 юли се

спират всички

търгове на

съдебни

изпълнители

С още два месеца се удължава и възможността общините да освобождават от наем бизнеси, които са пострадали в коронакризата.

До 30 септември социални помощи ще се дават, без да е задължително децата да посещават училище или детска градина. Вече няма да се иска и бележка за направени имунизации, за да се вземе помощта за отглеждане на дете до 1 г. Срокът на тези месечни семейни помощи, който изтича в периода от 1 февруари до 31 май, се удължава служебно до 30 юни.

Служебно до 31 декември се удължават и сроковете за изплащане на еднократните помощи за бременност, раждане, осиновяване, първокласници и др., които изтичат след 1 март т.г. Същата дата ще важи и за сроковете на валидност на издадените заповеди за настаняване в специализирани институции и социални услуги. До 31 август не могат да се закриват социални домове, пак до тази дата не се плаща и такса за ползването им, решиха още в правната комисия на НС.

С два месеца се удължава и решението болниците и здравното министерство да не спазват Закона за обществените поръчки при покупка на дезинфектанти, медицински изделия, лекарства и предпазни средства. Дотогава ще продължи да важи забраната за износ на лекарства.

До 13 юли се

удължават и

протоколите

за лекарства

от НЗОК,

ако срокът им е изтекъл по време на извънредното положение. Изтеклите решения за ТЕЛК ще са валидни до 13 юли, предвиждат още текстовете.

Със закона се разписва още, че учебната година ще завърши онлайн.

Мярката 60/40, при която държавата поема 60 на сто от заплатата на работници в закъсали фирми, се удължава до 30 юни. Това ще е крайната дата за подаване на заявление за подпомагане. След края на тази мярка пък държавата ще дава по 290 лв. на запазените работници на част от ударените от кризата фирми за срок от 2 месеца. Кои браншове могат да бъдат подпомогнати по новата мярка, ще определи правителството.

С 2 месеца се удължава и възможността работодателят да възложи работа от дома или да прати служителите си в принудителен отпуск.

До 31 октомври в селското стопанство ще могат да се наемат безработни за сезонни работници с временни договори, които са по-дълги от един ден. Те може да са за до 14 дни в месеца.

От 1 юни трябва да са отворени плажовете, обяви министър Николина Ангелкова. Цените на шезлонги и чадъри трябва да са с поне 50% по-ниски от договорените по концесия.

Туроператорите пък ще имат цяла година, в която да възстановят заплатени вече суми от туристи, ако пътуването им е било отменено поради пандемията и двете страни не са се споразумели за замяна на туристическия пакет. Всеки,

който отиде на

море в Гърция

или Турция

обаче, ще бъде

поставен под

14-дневна

карантина

при завръщането си, предупреди Ангелкова.

НЗОК може да сключи анекси с лекарите и зъболекарите за заплащане на труда при неблагоприятни условия, предвижда още законът.

Министерският съвет, а не здравният министър да обявява извънредна епидемична обстановка, прие правната комисия в Закона за здравето. Предложение в тази посока имаше както от ГЕРБ, така и от БСП.

Извънредната

епидемична

обстановка

може да е

безсрочна Комисията прие 8 критерия, по които се решава дали да се обяви извънредно епидемично положение. Те обаче са прекалено общи и покриват всяка заразна болест, критикува Георги Михайлов от БСП.

На две инстанции по реда на Административнопроцесуалния кодекс ще може да се обжалва заповедта на здравния министър за налагане на карантина, решиха депутатите. Обжалването на карантината обаче няма да спира изпълнението на заповедта.

Глобата за нарушаване на карантината от болни и контактни лица остава 5000 лв. От 300 до 1000 лв. ще плащат тези, които нарушат заповед на здравния министър или на РЗИ. 

Споделете

CAPTCHA изображение
"Шокирани сме": Какво става с шведската икономика?

"Шокирани сме": Какво става с шведската икономика?

Експертите в Швеция са шокирани: икономиката на страната потъва. Защо се стигна дотук, след като шведските власти се въздържаха от сериозни ограничения в хода на епидемията от коронавирус? На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото в повечето други европейски страни, тъй като, както знаем

Черешите рекордно евтини, но от юли

Черешите рекордно евтини, но от юли

В момента са от 2,80 до 6 лв. Истински кюстендилски ще има най-рано към 10 юни Заради по-късно настъпилата пролет тази година черешите от Кюстендил ще позакъснеят. Обикновено масовото им бране почва около 10 юни, но вероятно ще закъснеят с около две седмици. В момента по пазарите в цялата страна се продават череши от Сливен и Стара Загора

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“

Учени предупреждават: тръгнем ли по почивки - втора вълна от COVID-19

Учени предупреждават: тръгнем ли по почивки - втора вълна от COVID-19

Ако през лятото тръгнем по почивки и започнем отново да се събираме в барове и ресторанти, броят на новите зарази може да се повиши драстично. Рискът от втора вълна на епидемията нараства, предупреждават германски учени. Вече няколко поредни дни броят на новозаразените в Германия спада, а хората в страната жадуват за завръщане към нормалния начин

Луфтханза възобновява още полети през юни

Луфтханза възобновява още полети през юни

Луфтханза (Lufthansa) планира от идния месец да предлага още полети, съобщи пред неделния брой на в. "Билд" говорител на авиокомпанията, цитиран от ДПА. Предвижда се през втората половина на юни да бъде възобновено обслужването на около 20 дестинации, пише изданието. Сред тях са Хераклион на гръцкия остров Крит, гръцкият остров Родос

Заработи първата 5G мрежа в Швеция

Заработи първата 5G мрежа в Швеция

Телекомуникационната компания "Теле2" (Tele2) пусна днес първата обществена мобилна мрежа от пето поколение (т. нар. 5G) в Швеция, предаде ДПА. Потребителите в Стокхолм вече ще могат да сърфират с 5G скорост на интернета, а в Гьотеборг и Малмьо това ще бъде възможно от 24 юни. Повечето смартфони все още нямат капацитета на поддържат 5G

АКТУАЛНО

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Аврамова: Водим разговори с превозвачите за промяна на обхвата на толсистемата

Коронавирусът не е спрял строителството в България. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде Нова тв. „Ако други сектори на икономиката в България са прекъснали или са имали затруднения, то строителството е секторът, който е в пълна мобилизация. Не само строителните фирми, които имат големи обекти

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм, предаде Нова тв. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус, показва ново проучване сред гражданите на Европейския съюз, цитирано от БГНЕС. Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията

"Стандарт енд Пуърс" потвърди ‘BBB’ рейтинга на България

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings( "Стандарт енд Пуърс") потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' и ревизира перспективата от положителна на стабилна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. Ревизията отразява очакванията за значителното влошаване

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Бюджетното салдо към април е положително в размер на 1 631,5 млн. лв.

Има споразумение между Брюксел и Берлин за спасяването на "Луфтханза"

Преговарящите от германското правителство и авиокомпания Луфтханза са постигнали компромис с Европейския съюз по ключовите аспекти на многомилиардния спасителен план за германския авиопревозвач, предаде ДПА, цитирайки разпространено рано тази сутрин съобщение на германското правителство. Тази седмица ЕС и Берлин се договориха по дългоочаквания

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Дефицит от 352,8 млн. лв. в бюджета очаква финансовото министерство за май. Според прогнозата обаче за петте месеца на годината ще има излишък от 1,28 млрд. лв. В сравнение със същия период на миналата година обаче той е намалял с 1,75 млрд. лв., което се дължи на свиване на приходите с 1,46 млрд. заради въведените ограничения заради коронавируса

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

Куп предложения за нови ставки има внесени от всички партии в парламента В ресторантите ДДС за храната ще се намали до 9%, но алкохолът - бира, вино и спиртни напитки, ще продължи да бъде облаган с 20%. Такова предложение между двете четения в Закона за данъка върху добавената стойност е внесено от депутати от ГЕРБ

Преизбраха проф. Николай Вълканов за председател на минно-геоложката камара

Проф. дтн инж. Николай Вълканов бе избран втори мандат за председател на Българската минно-геоложка камара. Председателят на съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" получи единодушната подкрепа на компаниите от минерално-суровинната индустрия на проведеното в петък общо събрание на камарата. В управителния съвет с мандат 2020-2022 г

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

300 000 малки бизнеси, включително и кръчмите, ще купуват ток от борсата

Дончев: Близо 13 млрд. евро безвъзмездно за България по плана на ЕК за COVID-19

България ще има достъп до около 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране като част от плана за възстановяване след епидемията от Covid- 19, предложен от Европейската комисия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР. "Допълнителното финансиране, което ще бъде достъпно през няколко инструмента, е близо 13 милиарда евро

Танева: България ще запази статута си на голям нетен износител на зърно

България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след заседание на Консултативния съвет по зърното, предаде „Фокус“. По думите й песимистичните прогнози са за реколта от пшеница

Богатите страни в света поемат дълг от още 17 трлн. долара заради вируса

Богатите страни в света ще поемат допълнителен държавен дълг от най-малко 17 трлн. долара, борейки се с икономическите последици от пандемията, тъй като се очаква резките спадове на данъчните приходи да изпреварят значително мерките за стимулиране, задействани в борбата със заболяването, съобщава Организацията за икономическо сътрудничество и

Турция отчита икономически растеж от 4,5% през първото тримесечие

Растеж от 4,5 процента е отбелязала турската икономика на годишна база през първото тримесечие на 2020 г., съобщи Турският статистически институт, цитиран от Анадолската агенция. В периода януари-март брутният вътрешен продукт на Турция е възлизал на 1,07 трилиона турски лири (176,1 млрд. долара) по сегашни цени

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ