С 25% повече обяви за жилища под наем, следва натиск върху цените

  • 0
authorАвтор: Христо Николов
С 25% повече обяви за жилища под наем, следва натиск върху цените

Наемите все още не са тръгнали надолу, но увеличеното предлагане на имоти се очаква да свали цените им.

Освободените квартири са най-вече от студенти и хора, останали без работа и напуснали София

Съветът към фирмите е да не прибързват с решения за свиване на площите, тъй като още не е ясно какви ще са здравните изисквания

Чувствително увеличение на обявите за даване на жилища под наем, което предшества натиск върху цените им, се наблюдава след въвеждането на извънредното положение. Това са тенденциите на пазара, които очертават брокери на недвижими имоти.

В един от най-големите портали например активните обяви за квартири под наем от всички видове в столицата никога не са били повече от 800 по едно и също време. Но в последните седмици техният брой вече е над 1000, което прави ръст от около 25%. Увеличението е в неактивен сезон за пазара - толкова много квартири се освобождават обикновено в навечерието на новата учебна година през август и септември.

Сега обаче има освободени жилища от студенти и от хора, останали без работа и напуснали София.

Този извод се потвърждава и от факта, че

в другите

градове с

големи

университети

положението

е същото – необичайно много обяви за жилища под наем има в Пловдив, Варна, Плевен, Благоевград. При това те са публикувани в последните две-три седмици.

Засега все още няма чувствителна промяна в нивата на наемите въпреки очакванията да започнат да падат. Добре обзаведено жилище от 70 квадрата в по-престижни квартали в столицата като “Изток”, “Изгрев” или “Иван Вазов” се предлага за около 400-450 евро месечно.

Но в “Младост 2” например, където преди кризата обзаведен двустаен апартамент трудно се намираше за под 750 лв., сега вече се предлага в диапазона 650-700 лв. Подобни оферти се намират и в “Дианабад” и “Студентски град”.

На имотния пазар се забелязва и трескаво преразглеждане на месечните наеми за офиси и магазини и преподписване на договори.

По данни на Cushman & Wakefield Forton през първото тримесечие на 2020 г.

обемът на

наетите офис

площи в

страната е

паднал с 22%

в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., и то при положение э

че извънредното положение почна на 13 март. Това не се е случвало досега дори през 2009-а и 2010 г. Към днешна дата най-вероятно спадът е още по-голям.

Освобождават се много офиси, тъй като фирмите са имали възможност да организират дейността си така, че повечето служители да работят от вкъщи и предишните пространства вече не са им нужни.

Други фирми пък се местят в нови офиси, които са по-евтини. Според мениджъра за офис площите на Cushman & Wakefield Forton Станимира Пашова договори за наемане продължават да се подписват, но 40% от тях са на практика преподписвания на стари за наем, а не от нови фирми на пазара, които си търсят работни пространства.

Поради това делът на незаетите площи в офис сградите е стигнал 10%, а през цялата 2019 г. се движеше около 8%.

Фактически незаетите офиси са много повече, тъй като, колкото и да е рязък спадът на пазара, все пак през първото тримесечие на годината нови 23 900 кв. метра офиси са пуснати в експлоатация само в столицата.

Засега няма данни за рязък спад на наемите на офиси. По-луксозните клас А в центъра на София са по 15 евро на квадратен метър, а извън центъра - по 12-14 евро, колкото бяха през цялата 2019 г. Спадът на наетите офиси обаче ще оказва натиск върху цените и е твърде възможно те да почнат да намаляват.

“Аз смятам, че

наемните нива

ще бъдат

под сериозен

натиск
през цялата следваща година. Първата видима страна на този натиск ще бъде повишеният процент на незаетите площи, в това число предлагане на площи за пренаемане, както и освобождаване на част от наетите към момента офиси в съществуващи сгради.

В ситуация на неизвестност търсенето ще продължи да се задържа, за да позволи на компаниите да се адаптират към новата ситуация, както и да направят правилни прогнози за развитието си в новата среда”, посочва Пашова.

Съветът към фирмите, които се нуждаят от офиси, е да не прибързват с решения за свиване на площите, тъй като все още не е ясно какви ще са здравните изисквания. Твърде възможно е със законодателни промени да се установи минимална задължителна дистанция между служители и работници. Ако това стане факт,

на офисния

пазар ще има

още по-драстични

промени

от сегашните.
Според експертите твърде възможно е много фирми да предприемат стъпки за преместване по-близо до централите на своите изнесени центрове за услуги или развойни центрове, както и да прехвърлят част от услугите си към оператори и фирми, базирани в Европа.
Тези процеси няма да протекат бързо, но в средносрочен план може да се окажат шанс за България да привлече повече бизнес и да доведат до нов ръст на аутсорсинг компаниите. Това се отнася и за глобалните фирми, които имат офиси в Югоизточна Азия и желаят да ги изнесат оттам.

Ипотечните заеми с лихва под 3%

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

През първия месец от въвеждането на извънредно положение заемите продължават да поевтиняват, а доходността на депозитите остава около нулата, а заради инфлацията е отрицателна. Това показва статистиката на БНБ за март.

Потребителските кредити са с годишно оскъпяване от 7,12%. Ако са договорени в евро, средният лихвен процент е още по-нисък - 4,33%.

Жилищните заеми в левове вече са с годишна лихва под 3% и тя е паднала на 2,91 на сто. За тези в евро оскъпяването е 3,48%.

Общите разходи по обслужването на заемите също намаляват. В сравнение с март 2019 г. годишният процент на разходите за потребителските в левове се понижава с 0,61 пункта до 9%, а за договорените в евро до 4,64%. При жилищните кредити в левове намалението та годишна база е с 0,35 пункта до 3,19%.

Спадът на лихвите по кредити се движи в синхрон с тези по депозитите. Намалението спрямо март 2019 г. е до 0,12% за тези в левове, а при евровите - до 0,1%.

В сравнение с март 2019 г. средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове се е повишил с 0,31 пункта до 0,38%. Средногодишната инфлация от март 2019 г. до март 2020 г. е 3,2%, поради което реалната доходност от влоговете е отрицателна.

Продават магазини

в София и за 1000 евро

на квадратен метър

Много по-драстични промени настъпват в момента у нас с търговските площи. Например магазин в София на добра локация, но извън центъра вече се продава на цена от 1000-1200 евро на кв. метър, което доскоро бе немислимо - цената щеше да е към 2000 евро.

Експресно проучване на консултантската компания Coliers например показа, че 48%, или почти половината от собствениците на търговски обекти в моловете в България, са преустановили плащането на наемите и режийните си разходи.

В същото време почти всички собственици на големи търговски центрове планират да предложат или вече са оферирали облекчения на търговците най-вече намаление на наемите или отлагане на плащанията за след извънредното положение.

Най-закъсали сред наемателите са тези, които имат заведения или магазини за облекла и спортни стоки, както и съдържателите на кина и други обекти за развлечения и свободно време. 51% от наемателите са пуснали служителите си в платен или неплатен отпуск. Само 3% са решили да закрият обектите си.

В случая с моловете нещата са улеснени от обстоятелството, че повечето договори имат плаващ компонент в стойността на наема, който зависи от оборота на търговския обект. Приблизително 80% от договорите вече включват и режийните разходи. Тоест само от това, че обектът не харчи ток и други консумативи и от това, че няма никакъв оборот, наемът би трябвало автоматично да се намали поне наполовина.

“Няма генерално решение на въпроса за наемите както у нас, така и в цяла Източна Европа. Но от разговорите, които се водят, оставам с впечатлението, че собствениците на молове ще преглътнат тези два наема, защото няма как иначе – договорите са дългосрочни, за 5 или 10 години. Проблемът по-скоро е с постоянните им разходи – за охрана, за различни системи за сигурност, за климатизация, които няма как да се избегнат. Най-вероятно, когато нещата тръгнат отново нормално, ще се направят някакви планове тези разходи да се споделят с наемателите дори ако трябва, и разсрочено във времето”, каза Иван Граматиков - мениджър за търговските площи в Cushman & Wakefield Forton.

Много общини в страната също реагираха по отношение на таксата за тротоарно право или наемите за сергиите на земеделските пазари. В София, Велико Търново, Лом, Пловдив и на още няколко места в страната общинските съвети решиха да се лишат от приходите от тези наеми за целия срок на извънредното положение, без да търсят по-късно компенсация от търговците.

Решенията бяха взети преди и по време на дебатите по постановлението за засилване на присъствието на български хранителни стоки в търговските вериги, когато и много от пазарите бяха затворени заради коронавируса. Тогава стана ясно, че заради затворените заведения за хранене много производители на сезонни плодове и зеленчуци няма къде да пласират продукцията си. 

Споделете

CAPTCHA изображение
Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Пластиката се издава за минути само срещу лична карта и е освободена от месечни такси за поддръжка Хиляди се възползваха от новата платежна карта на EasyPay, представена наскоро в националната мрежа на компанията в над 300 офиса в страната. Продуктът е подходящ за всеки, който полага грижи за своите средства и търси вариант за сигурното им

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България  ще бъде намален. Това стана ясно от онлайн брифинг на председателя на КЕВР Иван Иванов

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

В новата 12 км отсечка е тунелът под Бакойския баир и най-големият стоманобетонен мост Утре – 4 юни, се пуска движението по новите 12 км от обходния път на Габрово. В отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение, с дължина 640 м и отвор 160 м. Построено е по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм, предаде Нова тв. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус, показва ново проучване сред гражданите на Европейския съюз, цитирано от БГНЕС. Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията

АКТУАЛНО

Сметки за парно през зимата по-ниски от реалните, за да се облекчат потребителите

Втора проверка за 3 дни: На Алепу няма нарушения, само е укрепено свлачище (Обзор)

ДНСК обяви, че няма да разреши изграденото съоръжение да се ползва за стаи или складове Втора проверка за три дни на строителния контрол показа, че на плажа Алепу няма нарушения. В петък на място отиде шефът на ДНСК Иван Несторов по разпореждане на премиера Бойко Борисов. То дойде след поисканата от Върховната прокуратура незабавна проверка на

Емил Караниколов: Грантове за 220 млн. за малките фирми и 156 млн. лв. за средните тръгват към тях до дни

Още когато обявихме извънредното положение, поставихме акцент върху запазване здравето и живота на хората. Целта за икономиката ни бе и продължава да бъде да я запазим в кондиция. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ. Да, прогнозите са за спад на БВП тази година около 7%, но догодина ще се вдигне с 6%

Турция е намалила вноса на природен газ от Русия

Турция е намалила значително през последните няколко години дела на вноса от Русия в покриването на нуждите си от природен газ, съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на официални данни. Делът на Русия в общия внос на газ от Турция се е понижил от 52 процента през 2017 г. на 33 процента през 2019 г

ГЕРБ предлага държавни онлайн казина, комисията по хазарта става агенция към МС

Мнозинството може да подкрепи предложение на Валери Симеонов, който пък направи списък на курорти, в които да има игрални зали Държавата да има право да получава лиценз за организирането на онлайн игри в казино. Право да организират игри в казината да имат само дружества с ограничена отговорност и акционерни компании с поименни акции

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Окончателно: "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35 години

Чуждестранните компании обмислят да увеличат производствените си вериги в Китай

Говорителят на китайското Министерство на търговията Гао Фън заяви, че развитието на външната търговия на Китай е устойчиво и има голям потенциал, предаде Радио Китай. Добрите перспективи няма да бъдат променяни. В момента много от чуждестранните компании планират да увеличат производствените си вериги в Китай, подчерта той

Почина строителният предприемач Методи Бачев

Строителният предприемач Методи Бачев от Симитли почина в столична болница. Той е постъпил там за планова операция, но малко след това е получил инфаркт. Бачев е един от създателите на мощната строителна фирма "Агромах", сега "Громахолд". Повече от 20 г. бе "двигател" на дружеството и пряк ръководител на строителните дейности по десетки обекти в

Китай ще подкрепи с 20 млн. долара световния ваксинален съюз в битката с COVID-19

Китайският премиер Ли Къцян обяви вчера, че китайското правителство ще подкрепи с 20 милиона щатски долара световния ваксинален съюз GAVI, за да се отговори на предизвикателствата от COVID-19, съобщава Радио Китай. Той заяви това по време на световната среща на върха за ваксините, чийто домакин бе Великобритания

Сачева: Над 170 000 работници вече са със заплати по схемата 60/40

Над 73 млн. лв. вече е платил Националния осигурителен институт по схемата 60/40 на 11 000 работодатели, за да оставят на работа над 170 хил. работници и служители. Това отчете социалният министър Деница Сачева на парламентарния контрол. Тя обясни че това са работници с уникални единни граждански номера и че няма дублиране на помощта

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

КЕВР даде указания на "Топлофикация София" за сметките на абонатите

Oтвориха офертите на кандидатите за ремонта на 73 км второкласни пътища

Отворени са ценовите оферти на допуснатите участници в обществената поръчка за избор на изпълнител на рехабилитацията на 26,9 км от път II-53 Поликраище - Елена - Сливен и на 46,7 км от път II-23 Русе - Кубрат. Проектите ще се финансират със спестения финансов ресурс и осигурените допълнително 40 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г

Чуждестранните компании обмислят да увеличат производствените си вериги в Китай

Говорителят на китайското Министерство на търговията Гао Фън заяви, че развитието на външната търговия на Китай е устойчиво и има голям потенциал, предаде Радио Китай. Добрите перспективи няма да бъдат променяни. В момента много от чуждестранните компании планират да увеличат производствените си вериги в Китай, подчерта той

Китай ще подкрепи с 20 млн. долара световния ваксинален съюз в битката с COVID-19

Китайският премиер Ли Къцян обяви вчера, че китайското правителство ще подкрепи с 20 милиона щатски долара световния ваксинален съюз GAVI, за да се отговори на предизвикателствата от COVID-19, съобщава Радио Китай. Той заяви това по време на световната среща на върха за ваксините, чийто домакин бе Великобритания

"Булгартрансгаз" стартира процедура за осигуряване на финансов ресурс

"Булгартрансгаз" ЕАД публикува покана за подаване на оферти за предоставяне на банково финансиране под формата на кредит за оперативни и инвестиционни разходи на дружеството.  В ход е реализацията на ключови проекти, като „Балкански поток“, междусистемната връзка България-Сърбия, разширението на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ