Започва отпускането на заеми до 4500 лв.

  • 0
authorАвтор: Румяна Дeнчeва
Започва отпускането на заеми до 4500 лв.

При кандидастването за заемите потребителят трябва да докаже, че е имал поне 5 работни дни през март 2020 г., или ако е самоосигуряващ се - че доходите му вследствие на коронакризата са паднали поне с 20%.

Парите са без лихва, такси, неустойки и обезпечения

Кандидатите трябва да са в неплатен отпуск или да са самоосигуряващи се с поне 20% спад на дохода

Стартира отпускането на заеми до 4500 лв. за физически лица, съобщиха от Българската банка за развитие (ББР) в края на миналата седмица. Мярката е една от осемте, обявени от финансовия министър Владислав Горанов в подкрепа на хора, които временно са останали без доходи заради мерките против пандемията от COVID-19.

Сумите за тези, които отговарят на определени условия,

ще се отпускат

през 12 банки,

всяка от които има подписани споразумения с ББР. Договореностите с първите четири вече са готови - това са Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка и Първа инвестиционна банка.

Първата банка, която стартира приема на документи още от днес, е Общинска банка. След 29 април ще могат да кандидатстват по програмата и клиентите на Инвестбанк. Интернешънъл Асет Банк започва да разглежда документи от 4 май, а Първа инвестиционна банка – от 5 май.

Освен тях предстои да започне приемът на документи от още осем финансови институции - Алианц Банк България, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк, УниКредит Булбанк, ЦКБ, Търговска банка Д, Юробанк България.

Според правилата, които са определени от Българската банка за развитие, максималният размер на сумите е до 4500 лв. Те може да бъдат отпускани

наведнъж или

на три транша

от по 1500 лв.

всеки. Заемите ще са необезпечени, защото по решение на кабинета те са гарантирани от ББР, т.е. от държавата.

Общото решение на банките е одобрените да получават такива заеми да не дължат такси, комисиони и неустойки, ако бъдат погасени предварително. Максималният срок на погасяване е 5 години с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Всяка от банките, които ще отпускат пари по тази мярка, няма право да нарушава тези общи условия и да въвежда свои, ако те противоречат на изискванията.

Кредитите се издължават след изтичането на гратисния период, записан в договора за отпускането му, на вноски, чийто размер и брой също се определят между търговската банка и кредитополучателя.

Отпусналата заема банка има право да променя уговорения с клиентите си погасителен план, но в рамките на максимално определените срокове по програмата. Всеки гражданин има право на предсрочно погасяване на дълга си, без да дължи такса или комисиони за това.

Банките, които ще отпускат сумите, обявяват начален срок за подаване на молби. Крайният срок за кандидатстване е 31 декември 2020 г.

Кой може да кандидатства за тези пари? За хората, които са били на трудов договор, условието е да е прекъснато полагането на възмезден труд, т.е.

да са в

неплатен

отпуск,

причината за който е пандемията.

Допълнително изискване е те да имат трудов договор, който е сключен в последните 6 месеца преди излизането на съответното лице в неплатен отпуск. Няма да бъдат одобрени молбите на хора, които имат други трудови доходи извън този от работодателя, който ги е изпратил в неплатен отпуск.

Преди да отпуснат заема, банките ще проверят и дали кандидатът има отработени поне пет работни дни през март, ако това е месецът, в който е взето решението те да излязат в неплатен отпуск.

За такъв заем могат да кандидатстват и хора, които се осигуряват сами. Те ще бъдат одобрени, ако са прекъснали дейността, от която са получавали доход, или не са я прекъснали, но

имат 20%

спад на дохода

от нея. Спадът се определя при сравнение на доходите за първото тримесечие на 2020 г. с доходите през първото тримесечие на 2019 г., за да се отчете влиянието на пандемията.

Допълнително условие за тях е те също да нямат друг доход от подобна дейност или от трудова дейност освен този. Освен това те трябва да имат платени осигурителни вноски и да могат да възобновят упражняването на своята дейност след прекратяването на неплатения отпуск.

Подаването на искане за заем, което ще бъде предоставено по образец от съответната банка, трябва да бъде придружено от валиден документ за самоличност – лична карта или паспорт, или документ за регистрация на лицето, ако се осигурява само. Банката ще изиска и данни за работодателя и за сключения договор, което се удостоверява със справка от НОИ за наличието на трудово правоотношение за 6 месеца преди изпращането в неплатен отпуск.

Освен тези документи на кандидата ще бъде предложено да подпише декларации, чрез които ще отговаря с подписа си за няколко обстоятелства, които показват изпълнение на изискваните условия. Колко и кои, ще зависи от статута на кандидата, като чрез тях ще се удостовери, че той е в неплатен отпуск вследствие на пандемията, като началната дата на неплатения отпуск трябва да е след 8 март 2020 г.

На второ място, че е налице временно, изцяло или частично спряна дейност на неговия работодател, което е последица от пандемията. Всеки собственоръчно ще удостовери, че не получава възнаграждение за труда си по друг трудов или граждански договор. С подписа си кандидатът ще декларира намерението си да се върне на същата работа или да възстанови прекъснатата дейност.

От всички кандидатствали за този заем ще се иска да декларират, че имат

платени

осигурителни

вноски

Това се отнася и за хората на трудов договор, независимо, че вноските се внасят от работодателя, но работникът е длъжен да следи за спазването на това.

Последният документ, който трябва да подпишат искащите заема, е декларация, че паралелно с искането за кредита те не ползват и друга мярка, осигурена от държавата във връзка с пандемията.

Кредитната ваканция стартира след 22 юли

Хората, които вече имат заеми и се затрудняват да ги обслужват заради спаднали или спрени доходи заради пандемията, могат да поискат от банката си мораториум върху плащанията. Това стана възможно, след като Европейският банков орган одобри такава мярка за всички банки, а БНБ издаде тези правила и разреши на трезорите, работещи у нас, да прилагат кредитната ваканция.

Разсрочването на вече дължими суми може да е максимум за 6 месеца, като крайната дата ще варира в зависимост от това кога е поискано от клиента. За да се възползва от отсрочката, даден клиент на банка ще трябва да подаде заявление до 22 юни 2020 г. Срокът е няколко работни дни преди 30 юни - датата, определена от Брюксел, за да има техническо време банката да одобри искането и да уведоми клиента си.

Мораториумът важи както за физически лица, така и за фирмени кредити. Условието, валидно за всички, е към началото на март задълженията да са редовно обслужвани или по тях да има максимум 90 дни просрочие. “Ваканцията” ще важи за потребителски, ипотечни заеми, фирмени кредити, кредитни линии и овърдрафти, кредитни карти, както и за лизингови вноски. Условието за лизинговите договори е те да са били отпуснати от дъщерни дружества на банките. Мярката няма обаче да важи за небанковите институции, т.е. за фирмите за бързи кредити.

Мораториумът ще действа не автоматично, а при поискване, т.е. самият клиент трябва да заяви, че иска да се възползва. Искането може да е и за непогасени вноски преди подаването му. Например, ако клиент не е успял да направи вноската си за май, ще може да поиска постфактум през юни да влезе в обхвата на мораториума.

Правилата са такива, че може да се поиска разсрочване на целите вноски, т.е. главница и лихви, само на главница или само на лихви. Не е разрешено да се предоговарят лихвите, при които е отпуснат кредитът.

Облекченията няма да се прилагат за нови кредити, като за такива се смятат отпуснатите след 31 март, тъй като се приема, че и банките, и клиентите им са били наясно с усложнената обстановка, но въпреки това са се договорили за заем.

Отсрочването на заемите означава, че до края на 2020 г. банките ще начисляват лихви по сумите, но те няма да са дължими. След това ще се задейства нов погасителен план, чрез който разсрочените лихви ще се разпределят равномерно за целия срок на кредита. А крайната дата ще се измества с до шест месеца напред във времето.

Споделете

CAPTCHA изображение
Моделът Зара Абид вероятно е загинала в самолетната катастрофа в Пакистан

Моделът Зара Абид вероятно е загинала в самолетната катастрофа в Пакистан

Пакистанският модел Зара Абид вероятно е била на борда на борда на пътническия самолет, който се разби в жилищна сграда близо до пакистанския град Карачи. С машината са пътували 107 души, предаде британското издание "Сън". Зара Абид има повече от 80 000 последователи в профила в Инстаграм. Най-малко двама души са били открити живи сред останките

Студент, отказал се от бригада в САЩ, трябва да плати 1100 лв. на агенцията

Студент, отказал се от бригада в САЩ, трябва да плати 1100 лв. на агенцията

Български студент трябва да плати 1100 лева неустойка, въпреки че няма да пътува на бригада в САЩ това лято, предаде Би Ти Ви. За да замине, Иво Чолаков се свързва с агенция-посредник. Заради пандемията обаче уговореният американски работодател няма да работи. „Според нас има вероятност да затворят границите или преди да заминем

Наплив на летовници към морските ваканционни селища в Турция

Наплив на летовници към морските ваканционни селища в Турция

Курортните и ваканционни селища по морските брегове на Турция като Кушадасъ, Бодрум, Измир и др. през последните няколко дни преливат от местни летовници. Топлото време, контролираното разхлабване на епидемиологичните мерки срещу COVID-19, ваканцията за Рамазан, която започна днес, насочи много граждани към ваканционните селища

Таксиджия в Лондон почина от коронавирус, заразен клиент го наплю и не плати

Таксиджия в Лондон почина от коронавирус, заразен клиент го наплю и не плати

Таксиметров шофьор от Лондон почина в болница, след като е бил заплют от заразен с коронавирус пътник, който отказа да му плати за превозването, съобщи The Mirror. На 22 март 61-годишният Тревър Бел возил пътник в лондонския район Стратфорд. Мъжът отказа му плати 9 паунда и го заплюл в лицето с думите: „Аз имам коронавирус, сега и ти го имаш”

"Теленор" дава възможност за получаване на допълнителни мегабайти с приложението SmartAd

"Теленор" дава възможност за получаване на допълнителни мегабайти с приложението SmartAd

С приложението SmartAd "Теленор" дава възможност на своите клиенти на абонаментни планове да получат допълнителни мегабайти за мобилен интернет на максимална скорост без допълнително заплащане срещу разглеждането на рекламно съдържание. Приложението SmartAd е достъпно за устройства, работещи с операционна система Android и може да бъде използвано

"Шокирани сме": Какво става с шведската икономика?

"Шокирани сме": Какво става с шведската икономика?

Експертите в Швеция са шокирани: икономиката на страната потъва. Защо се стигна дотук, след като шведските власти се въздържаха от сериозни ограничения в хода на епидемията от коронавирус? На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото в повечето други европейски страни, тъй като, както знаем

АКТУАЛНО

"Български пощи" предупреждава: фалшиви имейли събират данни и пари от нейно име

Вижте какво трябва да знаете преди заминаване за работа в чужбина

Министерството на труда и социалната политика напомня какво трябва да се знае преди заминаване за работа в чужбина. Информацията е публикувана на Фейсбук страницата на ведомството. Работникът трябва да е писмено запознат с минималните условия на труд и заплащане в приемащата държава - минимално възнаграждение, продължителност на работната седмица

При кой сценарий България печели повече от 500-те млрд. на ЕС

ЕС иска да разпредели 500 млрд. евро сред страните, засегнати от кризата с коронавируса. Кой колко ще получи зависи от критериите на раздаване. При единия от сценариите България ще спечели доста. Но при друг - ще загуби. Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност

"Гъндул": Румънският финансов министър сложи кръст на увеличението на пенсиите от септември

Румънският финансов министър Флорин Къцу сложи кръст на увеличението на пенсиите от 1 септември и погреба надеждите на милиони румънци, пише днес в. "Гъндул". Увеличението от 40 процента на пенсиите в страната се очакваше от 1 септември, но гласовете, които дават да се разбере, че пенсионният закон няма да бъде приложен тази година, се увеличават

Китай ще вземе мерки за стабилизиране на външната търговия и чуждите инвестиции

Една от важните задачи пред китайското правителство в момента е стабилизиране на външната търговия и чуждите инвестиции, тъй като те са важна част от политика на реформи и отваряне към света, заяви търговският министър Джун Шан в интервю за медии в рамките на третата сесия на 13-то ОСНП, предава радио Китай

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Фармацевтични гиганти отхвърлили преди 3 г. разработка на ваксини срещу патогени като коронавируса

Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване от COVID-19

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от Covid-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, пред БНР. „Разбира се, първата идея е за хората, които са заразени

Германия: Очакваме ЕК да одобри спасителната програма за "Луфтханза"

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че Берлин все още води преговори с Европейската комисия по отношение на спасителната финансова помощ за немския авиопревозвач "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa), но отбеляза, че очаква да получи одобрение от страна на европейските управляващи в Брюксел

Най-рано от август приспадат пари за газ и парно

След като “Булгаргаз” върне сумите, газовите компании и топлофикациите имат месец за пресмятане Най-рано през август хората, които са на газ и на парно, ще получат парите, които са надплатили, след като от 5 август миналата година природният газ поевтиня със задна дата с над 40%. Това стана възможно след споразумение между “Булгаргаз” и “Газпром”

23 плажа с безплатни чадъри и шезлонги

23 плажа у нас няма да събират пари за чадъри и шезлонги, съобщи пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. Сред тях са Каваци, Обзор, Приморско - централен, Шкорпиловци - юг и др. Плажовете у нас с договори са 132 като 57 са на концесии. Цените на всички ще бъдат обявени по-късно - вероятно още днес. На Албена ще събират по 1 лв

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Фармацевтични гиганти отхвърлили преди 3 г. разработка на ваксини срещу патогени като коронавируса

Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване от COVID-19

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от Covid-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, пред БНР. „Разбира се, първата идея е за хората, които са заразени

Германия: Очакваме ЕК да одобри спасителната програма за "Луфтханза"

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че Берлин все още води преговори с Европейската комисия по отношение на спасителната финансова помощ за немския авиопревозвач "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa), но отбеляза, че очаква да получи одобрение от страна на европейските управляващи в Брюксел

За 2 месеца общо 1455 заявления за достъп до пазара на труда на граждани на трети страни

По данни на Агенцията по заетостта в периода от 13 март до 15 май 2020 година са подадени общо 1455 заявления/декларации за предоставяне на достъп до пазара на труда на граждани на трети държави по реда на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Такъв достъп е предоставен на 1231 души, от които 332 са за сезонна заетост

Най-рано от август приспадат пари за газ и парно

След като “Булгаргаз” върне сумите, газовите компании и топлофикациите имат месец за пресмятане Най-рано през август хората, които са на газ и на парно, ще получат парите, които са надплатили, след като от 5 август миналата година природният газ поевтиня със задна дата с над 40%. Това стана възможно след споразумение между “Булгаргаз” и “Газпром”

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ