Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лева в извънредно положение

  • 2
authorАвтор: 24 часа
Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лева 
в извънредно положение

В сряда премиерът Бойко Борисов публично уволни целия ръковеден екип на ББР.

6-има финансисти си отидоха след иначе перфектна сделка, с която са изкупени лоши заеми от 2 банки

Иво Прокопиев, от чийто “Капитал” гръмна казусът, познава добре “С. Г. груп” - имал е общ бизнес с тази най-голяма колекторска фирма у нас

Защо не ме питате за банката за развитие? Учуден, Бойко Борисов започна да задава въпроси на репортерите, дошли на брифинга на генерал Мутафчийски в сряда.

Премиерът става сутрин много рано. В сряда, в 8 часа той влезе в Министерски съвет, за да обяви публично уволнението на Стоян Мавродиев - главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Заедно с един от първите активисти на ГЕРБ. (Виж историята на финансиста, който често бе на крачка от министерски пост, на 3-а стр.) си тръгват и останалите от управата на банката. В надзора са зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, икономистите Митко Симеонов и Велина Бурска, които преди са се трудили в агенцията за приватизация.

В управителния съвет освен Мавродиев са Румен Митров - бивш член на Комисията за финансов надзор, и Николай Димитров, който е шеф на корпоративното банкиране в ББР.

При Борисов

няма емоции,

когато става

дума за

раздели

За първи път обаче публично уволни цял един екип на финансова институция, в чийто капитал всеки момент ще влязат 700 милиона лева. С тази сума, гласувана от правителството, ще бъдат подкрепени фирми, пострадали от извънредното положение. А до края на април Българската банка за развитие започва да отпуска и безлихвени кредити по 1500 лева на българи, останали без работа заради пандемията.

Късно вечерта във вторник Стоян Мавродиев свика пресконференция, за да обяви тези новини. Между тях спомена и истинската причина да покани спешно журналисти - пламналия скандал около кредит в размер на 75 милиона лева, който банката е отпуснала на фирма “Свети Георги груп” - част от най-голямото дружество на пазара на вземания в България. “С. Г. груп”. А “Свети Георги” е фирма, създадена специално за този проект, тъй като

според отчета ѝ

за 2018 г. има

57 хил. лева в

активи, 2000 лв.

приходи и

нулева печалба

Новината се появи в понеделник по обед в електронното издание на “Капитал” с коментар “Банката финансира компания без опит и ясно обезпечение, докато държавата налива в нея 700 милиона лева за ударени от кризата фирма”.

Икономическият сайт описва как на 26 март - две седмици след началото на извънредното положение, държавният трезор, ръководен от Стоян Мавродиев, предоставя на “Свети Георги груп” десетгодишен заем с лихва 3,5 % без яснота за какво ще се използват тези 75 362 700 лева.

Иво Прокопиев

познава

“С. Г. груп”

Правил е с нея бизнес. Варненската компания е работила с дружество за секюритизиране на вземания от холдинговата структура на издателя на “Капитал” и с притежаваната от него банка в Македония.

Часове след появата на новината за 75-те милиона лева заем от ББР обединението “Демократична България”, в което влизат партията “Да, България” на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и ПП “Зелените”, поиска оставките на Стоян Мавродиев и финансовия министър Владислав Горанов.

“Удивен”, във вторник Мавродиев обясни публикацията в “Капитал” като “условен рефлекс за определени политически партии и медийни групи”, които правят “негативен прочит” на всяка сделка на банката за развитие.

Мавродиев описва, че

с тези 75 млн.

“С. Г. груп”

ще изкупи лоши

кредити

от Пощенска и Общинска банка. По този начин ще осигури допълнителна ликвидност от 75 млн. лв. за двата трезора и те ще ги раздадат като кредити на малки и средни предприятия, засегнатни от извънредното положение.

За читателите, които не са информирани - между издателя на “Капитал” Иво Прокопиев и шефа на ББР Стоян Мавродиев тече дълъг, драматичен сблъсък с променлив успех. Банкерът е свидетел по делото ЕВН, по което подсъдими са освен Иво Прокопиев и двама бивши вече министри на Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Делото е на първа инстанция, а обвинението е, че с продажбата на миноритарния дял от енергото на ЕВН държавата е ощетена с 27,6 млн. лв. Прокуратурата повдигна обвинение на тримата след сигнала на Мавродиев, докато той бе шеф на Комисията за финансов надзор. (Виж 3-а стр.).

“Капитал” следи детайлно и зорко действията на Мавродиев в банката, откакто той я оглави. Банкерът често е обвиняван, че

ББР е

финансираща

институция на

едрия бизнес,

а не следва философията, с която бе създадена - да помага на малкия и средния бизнес. В седмичника се появяват разследвания за кредити, които държавната банка отпуска на бизнесмени и политици, близки до ДПС.

Мавродиев отрича обвиненията, че ББР се е фокусирала върху големи клиенти и посочва, че за последните 2 години е привлякла ресурс от 2,4 млрд. лв. без да ангажира държавни гаранции.

През 2019 г. Мавродиев отбелязва 20-годишнината на ББР като шеф на “вече модерна държавна банка със стабилен ръст на печалбата и с един от най-високите рейтинги във финансовия сектор на България”. БНБ класира трезора по активи преди немските Алианц банк България и Прокредит банк България.

Досега Бойко Борисов наблюдаваше внимателно битката Прокопиев-Мавродиев без да взема страна в нея.

 Посещава редовно събитията, организирани от “Капитал”, където всеки бизнесмен плаща по 700 лева на седмичника, за да види и чуе Борисов.

Защо обаче премиерът реагира в сряда в 8 часа по този начин, след като през всички тези години четеше в “Капитал” какво мисли Прокопиев за действията на Мавродиев?

Кредитът от 75-те милиона лева за “Свети Георги груп” е отпуснат по всички банкови правила. Той се работи от експертите на ББР през ноември 2019 г., когато няма пандемия от коронавирус и икономическа криза като последица от заразата. Заради обема на сделката и сложността по оценката на обезпеченията по нея финализирането се осъществява едва на 26 март 2020-а.

Усещането от иначе перфектната сделка е като един от симптомите на коронавируса - губи се обонянието - мирис и вкус.

В тайминга е

големият

проблем,

защото от историята за внушителния кредит на “Свети Георги груп” остава следното усещане - в България има извънредно положение, хора и фирми фалират, а държавният трезор отпуска 75 милиона лева на фирма, която събира задължения. Тази колекторска фирма събира тези задължения на същите хора и фирми, които същата тази държава се опитва да спаси чрез кредитиране.

Една години след създаването си “С. Г. груп” действително е най-голямата българска компания за вземания. В предмета ѝ на дейност е събиране на банкови и междуфирмени задължения, посредничество при кредитиране. Това е и същинският бизнес на “С.Г. груп” - събирането на вземания. Начините са изкупуване или от името на клиент.

Първата голяма сделка на “С. Г. груп” е през 2011 г., когато компанията изкупува просрочени задължения на 300 хиляди клиенти към мобилен оператор.

Организацията

по събирането

на дълговете

изисква

сериозни усилия

- разпращане на писма към длъжници, хиляди съдебни дела заради отказ от плащане.

“С. Г. груп” в края на миналата година изкупува лоши кредити за над 500 млн. лева. За целта пусна облигации за 236 млн. лв. Книжата са изкупени от няколко банки, които са в топ 10 по активи в България заради добрата доходност - 6,5% на година.

Споделете

CAPTCHA изображение
Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Пластиката се издава за минути само срещу лична карта и е освободена от месечни такси за поддръжка Хиляди се възползваха от новата платежна карта на EasyPay, представена наскоро в националната мрежа на компанията в над 300 офиса в страната. Продуктът е подходящ за всеки, който полага грижи за своите средства и търси вариант за сигурното им

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България  ще бъде намален. Това стана ясно от онлайн брифинг на председателя на КЕВР Иван Иванов

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

В новата 12 км отсечка е тунелът под Бакойския баир и най-големият стоманобетонен мост Утре – 4 юни, се пуска движението по новите 12 км от обходния път на Габрово. В отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение, с дължина 640 м и отвор 160 м. Построено е по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм, предаде Нова тв. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус, показва ново проучване сред гражданите на Европейския съюз, цитирано от БГНЕС. Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията

АКТУАЛНО

ГЕРБ предлага държавни онлайн казина, комисията по хазарта става агенция към МС

Окончателно: "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35 години

Консорциумът "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35 години. Това става ясно, след като днес ВАС публикува решението си жалбите на компаниите, които оспорватрешението на КЗК за концесионер на летище София.  Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г

Чуждестранните компании обмислят да увеличат производствените си вериги в Китай

Говорителят на китайското Министерство на търговията Гао Фън заяви, че развитието на външната търговия на Китай е устойчиво и има голям потенциал, предаде Радио Китай. Добрите перспективи няма да бъдат променяни. В момента много от чуждестранните компании планират да увеличат производствените си вериги в Китай, подчерта той

Почина строителният предприемач Методи Бачев

Строителният предприемач Методи Бачев от Симитли почина в столична болница. Той е постъпил там за планова операция, но малко след това е получил инфаркт. Бачев е един от създателите на мощната строителна фирма "Агромах", сега "Громахолд". Повече от 20 г. бе "двигател" на дружеството и пряк ръководител на строителните дейности по десетки обекти в

Китай ще подкрепи с 20 млн. долара световния ваксинален съюз в битката с COVID-19

Китайският премиер Ли Къцян обяви вчера, че китайското правителство ще подкрепи с 20 милиона щатски долара световния ваксинален съюз GAVI, за да се отговори на предизвикателствата от COVID-19, съобщава Радио Китай. Той заяви това по време на световната среща на върха за ваксините, чийто домакин бе Великобритания

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Сачева: Над 170 000 работници вече са със заплати по схемата 60/40

АПИ, МВР и Агенция "Митници" следят за тол таксите

Изграждането на Интегрираната система за обмен на информация между АПИ, МВР и Агенция "Митници" е на различен етап в трите ведомства. В МВР системата е завършена и информацията се получава в реално време. В Агенция "Митници"се очаква в първата половина на юни интеграцията да заработи, а в НАП предстоят интеграционните тестове

Покрай пандемията американските милиардери забогатяха с 565 млрд. долара

От 18 март, началото на пандемията на коронавируса, американските милиардери са увеличили богатството си с общо над 500 млрд. долара, според доклада на Института за политически изследвания. Изследването включва собственици и основатели на компании с дейности, пряко свързани с онлайн търговията и услугите в Интернет

Аврамова: Ще дебатираме продължението на програмата за енергийна ефективност

В периода януари - май 2020 г. МРРБ продължава водената политика в областта на енергийната ефективност за жилищните сгради в три направления - довършване на настоящия етап, разработване на следващ етап, пилотен проект са сградите със подадени заявления в срок по програмата в ББР за сключване на договори за целево финансиране

Законът за държавните бензиностанции мина на първо четене в парламента

Със 143 гласа "за", 4 "въздържали се" и 1 глас "против" , парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДПК), както и 100 държавни бензиностанции. Те ще се строят по големите пътища

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Китай ще подкрепи с 20 млн. долара световния ваксинален съюз в битката с COVID-19

"Булгартрансгаз" стартира процедура за осигуряване на финансов ресурс

"Булгартрансгаз" ЕАД публикува покана за подаване на оферти за предоставяне на банково финансиране под формата на кредит за оперативни и инвестиционни разходи на дружеството.  В ход е реализацията на ключови проекти, като „Балкански поток“, междусистемната връзка България-Сърбия, разширението на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“

АПИ, МВР и Агенция "Митници" следят за тол таксите

Изграждането на Интегрираната система за обмен на информация между АПИ, МВР и Агенция "Митници" е на различен етап в трите ведомства. В МВР системата е завършена и информацията се получава в реално време. В Агенция "Митници"се очаква в първата половина на юни интеграцията да заработи, а в НАП предстоят интеграционните тестове

Покрай пандемията американските милиардери забогатяха с 565 млрд. долара

От 18 март, началото на пандемията на коронавируса, американските милиардери са увеличили богатството си с общо над 500 млрд. долара, според доклада на Института за политически изследвания. Изследването включва собственици и основатели на компании с дейности, пряко свързани с онлайн търговията и услугите в Интернет

Аврамова: Ще дебатираме продължението на програмата за енергийна ефективност

В периода януари - май 2020 г. МРРБ продължава водената политика в областта на енергийната ефективност за жилищните сгради в три направления - довършване на настоящия етап, разработване на следващ етап, пилотен проект са сградите със подадени заявления в срок по програмата в ББР за сключване на договори за целево финансиране

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ