В кризата 3-ма се хранят у дома за 1200 лв. на месец, още поне 500 лв. са другите разходи

  • 0
authorАвтор: Христо Николов
В кризата 3-ма се хранят у дома за 1200 лв. на месец, още поне 500 лв. са другите разходи

Според НСИ разходите за храна в момента представляват между 28 и 30% от всичките разходи, т.е. някъде към 350 лв. на човек.

Харчовете за хигиена са поне 35 лв. на месец

Колко пари трябват на едно домакинство месечно, при положение че много работни места са застрашени, а и оставащите на работа не могат да бъдат сигурни доколко редовно и навреме ще получават заплатите си?

Все повече семейства си правят подобна сметка с условието, че ще трябва да се лишават от всякакви глезотии и ще харчат само за най-основното.

Другото условие е да не посягат на спестяванията си, ако имат такива, или поне не на първо време, нито пък да се осланят на опцията “овърдрафт” на банковите си карти или пък да теглят нови кредити.

Според последното изследване на КНСБ за издръжката на живота един българин има нужда от най-малко 629,33 лв. месечно, за да преживее, или общо 1887 лв. за едно тричленно домакинство, състоящо се от двама работещи и едно дете. Данните са от последното тримесечие на 2019 г. и бяха огласени в края на февруари 2020 г.

С обявяване на мерките за справяне с коронавируса обаче

настъпиха

доста промени

- някои харчове нарастват за сметка на други, които можр да се отложат във времето или изобщо да се избегнат. Определени стоки поскъпнаха, а други поевтиняха. Освен това зимният сезон е на приключване, което означава, че поне разходите за отопление скоро ще отпаднат, а те са доста съществено перо за много домакинства.

Средното семейство според НСИ е тричленно и се състои от двама възрастни, които работят, и един ученик. То обитава

жилище от 74

кв. м, което

в 94% от

случаите е

собствено,

т.е. няма разход за изплащане на ипотечен кредит или наем.

Тъй като последните месеци бяха студени, през април ще трябва да се отделят пари за плащане на сметките.

Средната сметка за София през миналия отоплителен сезон беше 176 лв. за двустаен апартамент, какъвто е жилището от 74 квадрата. Оттогава имаше едно 4,5-процентно поскъпване, а от 1 април тази година има 26-процентно намаление на цената.

Но тъй като далеч не всички българи се отопляват с парно, а и освен това семейството има разходи за ток и вода, най-добре е да закръглим сумата за комунални услуги на 200 лева месечно. През май и юни тези суми ще са по-ниски, но в никакъв случай няма да паднат под 50-60 лв. Значи

основното

поддържане

на жилището

засега излиза

215 лв.

Разходите за телекомуникации в момента стават от жизнено значение, тъй като близо една трета от заетите работят от вкъщи, за което трябва стабилна интернет връзка, а от нея се ползват и децата, които ходят на училище онлайн.

Среднопретеглената цена на пакетните услуги на телекомуникационните оператори за домашен интернет и телевизия е около 30 лв.

Приемаме, че семейството разполага с един настолен компютър и един лаптоп, за да може работещият от вкъщи и ученикът да не си пречат, в противен случай ще се наложи да купуват нова техника. Станаха 245 лв.

Към тях трябва да добавим и три тарифни плана за мобилните телефони, без които в момента също не може.

Това прави други около 90 лв., значи числото става 335 лв.

Разходите за хигиена според статистиката са били средно 45 лв. месечно на домакинство в края на 2019 г. Само че в тях НСИ включва и разходите по обзавеждането, от което в момента се лишаваме, така че е редно да намалим тази сума на 35 лв. месечно - само за перилни препарати, препарати за миене на съдове, омекотители, белина за дезинфекция, повечко сапун, спирт за почистване на ръцете. Така стигнахме до 370 лв.

Транспортните разходи са около 7% от всичките разходи. След 13 март приемаме, че единият възрастен и детето си стоят вкъщи и само единият възрастен ходи на работа с колата си, както и преди. Отпускаме му 20 литра гориво за целия месец, което прави 40 лв.

Други разходи той няма да има - паркирането в синята и зелената зона е безплатна.

Текущият ремонт и поддръжката на колата се ограничават само с най-необходимото. В градския транспорт водачите вече не продават билети и не се качва контрола. Само в метрото вратите, както и преди, се отварят с карта или билет. И така нашата сума стана 510 лв.

По принцип около 4% от разходите на българското домакинство са за облекла и обувки. За които обаче в момента забравяме - и без това никъде не ходим и никой не ни гледа. Забравяме и едни други 4 процента, които преди това сме харчили за свободно време, култура и образование, задоволяваме се с каквото дават по телевизията. Забравяме и харчовете за туризъм.

За съжаление, няма как да не ядем. Но разходите за храна могат да бъдат най-разтегливото нещо на света. Според медицината един възрастен мъж има нужда от около 2500 kcal дневно. Само че това може да бъде

енергийното

съдържание

на 1 килограм

обикновена

наденица,

която струва

5 лева килото

Но може да бъде и енергийното съдържание на 300 грама ирански черен хайвер.

Според НСИ разходите за храна в момента представляват между 28 и 30% от всичките му разходи, т.е. някъде към 350 лв. на човек. Т.е. към 510-те лева добавяме други 1200 за тримата човека и сумата дотук става 1710 лв.

И това не е всичко. Ако единият възрастен пуши, значи всеки ден дава поне по 5,20 лв. за цигари, което добавя към разходите на това семейство нови 161 лв., т.е. сумата става 2271 лв.

Съществено перо са разходите за здравеопазване. Само разходите за лекарства и медицинско обслужване според НСИ са 7% от разходите на домакинство, или в пари това прави 84 лв. на тричленно домакинство месечно. Редно е към това сега да добавим маските, ръкавиците, геловете за дезинфекция, витамин C, витамин D, джинджифил (който поскъпна три пъти за две седмици), лимони и пчелен мед и да закръглим тази сума на 90 лв.

Така, независимо дали човек стои вкъщи, дали е останал без работа за постоянно или временно, дали си е взел отпуск - платен или неплатен, едно тричленно българско семейство има нужда поне от 2361 лв. месечно, за да преживее. Засега, тъй като, макар и държавата да отложи срока за плащане на данъците, те все пак ще трябва да се платят.

Средно по 30 лв. на месец излиза пакетът за домашен интернет и телевизия, като в условията на пандемия се налага децата да учат дистанционно от вкъщи.

Споделете

CAPTCHA изображение
"Шокирани сме": Какво става с шведската икономика?

"Шокирани сме": Какво става с шведската икономика?

Експертите в Швеция са шокирани: икономиката на страната потъва. Защо се стигна дотук, след като шведските власти се въздържаха от сериозни ограничения в хода на епидемията от коронавирус? На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото в повечето други европейски страни, тъй като, както знаем

Черешите рекордно евтини, но от юли

Черешите рекордно евтини, но от юли

В момента са от 2,80 до 6 лв. Истински кюстендилски ще има най-рано към 10 юни Заради по-късно настъпилата пролет тази година черешите от Кюстендил ще позакъснеят. Обикновено масовото им бране почва около 10 юни, но вероятно ще закъснеят с около две седмици. В момента по пазарите в цялата страна се продават череши от Сливен и Стара Загора

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“

Учени предупреждават: тръгнем ли по почивки - втора вълна от COVID-19

Учени предупреждават: тръгнем ли по почивки - втора вълна от COVID-19

Ако през лятото тръгнем по почивки и започнем отново да се събираме в барове и ресторанти, броят на новите зарази може да се повиши драстично. Рискът от втора вълна на епидемията нараства, предупреждават германски учени. Вече няколко поредни дни броят на новозаразените в Германия спада, а хората в страната жадуват за завръщане към нормалния начин

Луфтханза възобновява още полети през юни

Луфтханза възобновява още полети през юни

Луфтханза (Lufthansa) планира от идния месец да предлага още полети, съобщи пред неделния брой на в. "Билд" говорител на авиокомпанията, цитиран от ДПА. Предвижда се през втората половина на юни да бъде възобновено обслужването на около 20 дестинации, пише изданието. Сред тях са Хераклион на гръцкия остров Крит, гръцкият остров Родос

Заработи първата 5G мрежа в Швеция

Заработи първата 5G мрежа в Швеция

Телекомуникационната компания "Теле2" (Tele2) пусна днес първата обществена мобилна мрежа от пето поколение (т. нар. 5G) в Швеция, предаде ДПА. Потребителите в Стокхолм вече ще могат да сърфират с 5G скорост на интернета, а в Гьотеборг и Малмьо това ще бъде възможно от 24 юни. Повечето смартфони все още нямат капацитета на поддържат 5G

АКТУАЛНО

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Аврамова: Водим разговори с превозвачите за промяна на обхвата на толсистемата

Коронавирусът не е спрял строителството в България. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде Нова тв. „Ако други сектори на икономиката в България са прекъснали или са имали затруднения, то строителството е секторът, който е в пълна мобилизация. Не само строителните фирми, които имат големи обекти

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм, предаде Нова тв. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус, показва ново проучване сред гражданите на Европейския съюз, цитирано от БГНЕС. Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията

"Стандарт енд Пуърс" потвърди ‘BBB’ рейтинга на България

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings( "Стандарт енд Пуърс") потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' и ревизира перспективата от положителна на стабилна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. Ревизията отразява очакванията за значителното влошаване

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Бюджетното салдо към април е положително в размер на 1 631,5 млн. лв.

Има споразумение между Брюксел и Берлин за спасяването на "Луфтханза"

Преговарящите от германското правителство и авиокомпания Луфтханза са постигнали компромис с Европейския съюз по ключовите аспекти на многомилиардния спасителен план за германския авиопревозвач, предаде ДПА, цитирайки разпространено рано тази сутрин съобщение на германското правителство. Тази седмица ЕС и Берлин се договориха по дългоочаквания

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Дефицит от 352,8 млн. лв. в бюджета очаква финансовото министерство за май. Според прогнозата обаче за петте месеца на годината ще има излишък от 1,28 млрд. лв. В сравнение със същия период на миналата година обаче той е намалял с 1,75 млрд. лв., което се дължи на свиване на приходите с 1,46 млрд. заради въведените ограничения заради коронавируса

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

Куп предложения за нови ставки има внесени от всички партии в парламента В ресторантите ДДС за храната ще се намали до 9%, но алкохолът - бира, вино и спиртни напитки, ще продължи да бъде облаган с 20%. Такова предложение между двете четения в Закона за данъка върху добавената стойност е внесено от депутати от ГЕРБ

Преизбраха проф. Николай Вълканов за председател на минно-геоложката камара

Проф. дтн инж. Николай Вълканов бе избран втори мандат за председател на Българската минно-геоложка камара. Председателят на съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" получи единодушната подкрепа на компаниите от минерално-суровинната индустрия на проведеното в петък общо събрание на камарата. В управителния съвет с мандат 2020-2022 г

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Производствените цени намаляват за трети пореден месец

Спад на товарните с 9.3% през първото тримесечие на 2020 г.

През май стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2019 г. превозените товари и извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт намаляват съответно с 9.3 и 1.3 на сто

Продължава сривът на пътуванията на българи в чужбина и на чужденци в България

През април 2020 г. продължава сривът на пътуванията на български граждани в чужбина и на посещенията на чужденци в България, който се дължи на преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници поради разпространението в световен мащаб на коронавирус COVID-19, съобщи Националният статистически институт

Захариева: ЕС трябва да продължи с усилията за сключване на инвестиционно споразумение с Китай

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението на Китай като стратегически партньор за Европейския съюз, но и като икономически конкурент. Тя призова за поставяне на ясни постижими цели в сътрудничеството с Китай, както и за равен достъп на европейските стоки и компании на местния пазар

300 000 малки бизнеси, включително и кръчмите, ще купуват ток от борсата

300 000 малки бизнеси, включително ресторанти, кафенета, шивачни, адвокатски кантори, ще купуват ток от свободния пазар от 1 октомври. Това ще стане, ако парламентът приеме промените в енергийния закон, който в петък внесоха председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов и група депутати

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ