Отпушват обществените поръчки, отсрочват и лизингови вноски (Обзор)

  • 1
authorАвтор: 24 часа
Отпушват обществените поръчки, отсрочват и лизингови вноски (Обзор)

Трибуната, от която се изказват депутатите, беше редовно дезинфекцирана. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

С поправки в Закона за извънредното положение

Само карантина или прием в болница отлага плащанията, оспорва БСП

Разрешиха съдебни заседания онлайн

Сроковете по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури няма да се спират за времето на извънредното положение заради коронавируса. Поправката, която трябва да отпуши търгове за стотици милиони и да позволи на бизнеса да работи, обсъди в петък по предложение на ГЕРБ Народното събрание.

Текстът трябваше да бъде гласуван късно през нощта в петък. Той дава възможност да не се спира напълно дейността по обществените поръчки, както се случи на практика след приемането на Закона за извънредното положение на 13 март. Заради 2 члена в него Агенцията по обществените поръчки бе блокирана, а КЗК реши да преустанови напълно заседанията си и да замрази придвижването на жалбите по търгове, независимо че така бяха блокирани дейности за стотици милиони лева.

По изчисления на “24 часа” от 13 март до днес

заради закона

са спрени

обществени

поръчки за над

250 млн. лева

във всякакви области, включително такива, които са свързани с коронакризата, но не се отнасят за медицински изделия и апаратура, за които бе предвидено специално изключение. Например образователното министерство обяви преди 3 дни поръчка за 1,4 млн. лв. за доставка на софтуер и техника за дистанционно обучение, която не може да придвижи.

Съдебните заседания, както и тези на държавни органи като КЗК да могат да се провеждат неприсъствено, разреши още поправката в Закона за извънредното положение.

Допълнени са и възможностите да не се прилага съдебно преследване и изземване на имущество за хора, които не плащат навреме вноските си по кредити. Сега към тях се добавят и плащанията по лизингови договори.

Депутатите от БСП оспориха предложението на ГЕРБ

отлагането

на вноски

по кредити

или лизинги

да е възможно само за хора, поставени под карантина или приети в болница. Според социалистите само тези причини са изброени от авторите от ГЕРБ, а записът в закона “или други основателни причини” не бил конкретен.

Променя се и текстът, който позволява на фирми да не се разплащат помежду си до отмяната на извънредното положение. Тъй като има злоупотреби с тази разпоредба, ГЕРБ предложи това вече да важи само за физически лица.

На заседанието на правната комисия по-рано в петък

от БСП се

обявиха

против новите

текстове

С тях се правят отстъпки за бизнеса, но не и за голяма част от гражданите, а даването на правомощие на ВСС със свое решение да определя сроковете на кои производства да не спират, е смесване на властите, критикува Крум Зарков.

Той бе подкрепен от шефа на ВКС Лозан Панов, който бе гост на заседанието и също подчерта, че ВСС не е законотворец и в така предложените промени в Закона за извънредното положение се смесват властите.

Гласуването на промените трябваше да е в нощните часове на петък срещу събота. Наложи се заради новите правила, по които депутатите ще работят заради заразените с коронавирус трима техни колеги.

Гласуванията се провеждат 30 минути след края на всички разисквания, като народните представители се разделят на две групи и влизат по график в залата, след което секретарите на НС ще обобщават резултатите. Докато се обсъжда закон, в пленарната зала не може да са повече от 1/4 от всички 240 депутати.

Отменят се парламентарните ваканции около Великден и лятната през август. Регистрацията на депутатите пък вече ще започва час по-рано преди заседанието.

От БСП бяха против. “Това предложение не е, за да се гарантира сигурността на народните представители, а да се осигури комфортът на правителството. Вижте как работят касиерите в магазините, шофьорите, полицаите. С какво ние сме по-ценни, за да спираме работа. Ние абдикираме”, каза Кристиан Вигенин.

За късно през нощта остана и решението дали да бъде удължено извънредното положение в страната до 13 май, както предлага правителството. Дебатите по предложението бяха бурни, а от ВМРО и БСП поискаха срокът да е до 30 април.

Мерките на правителството са навременни, но няма ясен анализ какво прави държавата при стартирането на икономиката, заяви Александър Сиди от ОП. И поиска да се направи стратегия за защита на уязвимите групи от вируса, а останалите бавно да бъдат върнати към нормалния живот.

ДПС ще подкрепи искането на правителството, защото карантината и мерките дават резултати, заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

“Ние осъзнаваме, че спорът е за две седмици. Този срок е политическа и историческа наносекунда, но вероятно за болестта е цялото ѝ приложение от заразата до смъртта на някого, който е уязвим”, каза след края на дебатите финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че в закона за извънредното положение са разписани правила и норми, които определят поведението на институциите и бизнеса в това време.

“Нека не яхваме тази популистка теза, която вълнува и мен, и моето семейство - кога ще излезем от кризата. Няма да излезем с отмяна на извънредното положение”, категоричен бе Горанов.

Споделете

CAPTCHA изображение
Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Пластиката се издава за минути само срещу лична карта и е освободена от месечни такси за поддръжка Хиляди се възползваха от новата платежна карта на EasyPay, представена наскоро в националната мрежа на компанията в над 300 офиса в страната. Продуктът е подходящ за всеки, който полага грижи за своите средства и търси вариант за сигурното им

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България  ще бъде намален. Това стана ясно от онлайн брифинг на председателя на КЕВР Иван Иванов

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

В новата 12 км отсечка е тунелът под Бакойския баир и най-големият стоманобетонен мост Утре – 4 юни, се пуска движението по новите 12 км от обходния път на Габрово. В отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение, с дължина 640 м и отвор 160 м. Построено е по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм, предаде Нова тв. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус, показва ново проучване сред гражданите на Европейския съюз, цитирано от БГНЕС. Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията

АКТУАЛНО

ГЕРБ предлага държавни онлайн казина, комисията по хазарта става агенция към МС

Окончателно: "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35 години

Консорциумът "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35 години. Това става ясно, след като днес ВАС публикува решението си жалбите на компаниите, които оспорватрешението на КЗК за концесионер на летище София.  Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г

Чуждестранните компании обмислят да увеличат производствените си вериги в Китай

Говорителят на китайското Министерство на търговията Гао Фън заяви, че развитието на външната търговия на Китай е устойчиво и има голям потенциал, предаде Радио Китай. Добрите перспективи няма да бъдат променяни. В момента много от чуждестранните компании планират да увеличат производствените си вериги в Китай, подчерта той

Почина строителният предприемач Методи Бачев

Строителният предприемач Методи Бачев от Симитли почина в столична болница. Той е постъпил там за планова операция, но малко след това е получил инфаркт. Бачев е един от създателите на мощната строителна фирма "Агромах", сега "Громахолд". Повече от 20 г. бе "двигател" на дружеството и пряк ръководител на строителните дейности по десетки обекти в

Китай ще подкрепи с 20 млн. долара световния ваксинален съюз в битката с COVID-19

Китайският премиер Ли Къцян обяви вчера, че китайското правителство ще подкрепи с 20 милиона щатски долара световния ваксинален съюз GAVI, за да се отговори на предизвикателствата от COVID-19, съобщава Радио Китай. Той заяви това по време на световната среща на върха за ваксините, чийто домакин бе Великобритания

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Сачева: Над 170 000 работници вече са със заплати по схемата 60/40

АПИ, МВР и Агенция "Митници" следят за тол таксите

Изграждането на Интегрираната система за обмен на информация между АПИ, МВР и Агенция "Митници" е на различен етап в трите ведомства. В МВР системата е завършена и информацията се получава в реално време. В Агенция "Митници"се очаква в първата половина на юни интеграцията да заработи, а в НАП предстоят интеграционните тестове

Покрай пандемията американските милиардери забогатяха с 565 млрд. долара

От 18 март, началото на пандемията на коронавируса, американските милиардери са увеличили богатството си с общо над 500 млрд. долара, според доклада на Института за политически изследвания. Изследването включва собственици и основатели на компании с дейности, пряко свързани с онлайн търговията и услугите в Интернет

Аврамова: Ще дебатираме продължението на програмата за енергийна ефективност

В периода януари - май 2020 г. МРРБ продължава водената политика в областта на енергийната ефективност за жилищните сгради в три направления - довършване на настоящия етап, разработване на следващ етап, пилотен проект са сградите със подадени заявления в срок по програмата в ББР за сключване на договори за целево финансиране

Законът за държавните бензиностанции мина на първо четене в парламента

Със 143 гласа "за", 4 "въздържали се" и 1 глас "против" , парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДПК), както и 100 държавни бензиностанции. Те ще се строят по големите пътища

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

ГЕРБ предлага държавни онлайн казина, комисията по хазарта става агенция към МС

Oтвориха офертите на кандидатите за ремонта на 73 км второкласни пътища

Отворени са ценовите оферти на допуснатите участници в обществената поръчка за избор на изпълнител на рехабилитацията на 26,9 км от път II-53 Поликраище - Елена - Сливен и на 46,7 км от път II-23 Русе - Кубрат. Проектите ще се финансират със спестения финансов ресурс и осигурените допълнително 40 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г

Чуждестранните компании обмислят да увеличат производствените си вериги в Китай

Говорителят на китайското Министерство на търговията Гао Фън заяви, че развитието на външната търговия на Китай е устойчиво и има голям потенциал, предаде Радио Китай. Добрите перспективи няма да бъдат променяни. В момента много от чуждестранните компании планират да увеличат производствените си вериги в Китай, подчерта той

Китай ще подкрепи с 20 млн. долара световния ваксинален съюз в битката с COVID-19

Китайският премиер Ли Къцян обяви вчера, че китайското правителство ще подкрепи с 20 милиона щатски долара световния ваксинален съюз GAVI, за да се отговори на предизвикателствата от COVID-19, съобщава Радио Китай. Той заяви това по време на световната среща на върха за ваксините, чийто домакин бе Великобритания

"Булгартрансгаз" стартира процедура за осигуряване на финансов ресурс

"Булгартрансгаз" ЕАД публикува покана за подаване на оферти за предоставяне на банково финансиране под формата на кредит за оперативни и инвестиционни разходи на дружеството.  В ход е реализацията на ключови проекти, като „Балкански поток“, междусистемната връзка България-Сърбия, разширението на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ