Нов дълг, заем от МВФ и 5 млрд. лева от резерва ще спасяват икономиката (Обзор)

  • 0
authorАвтор: Румяна Дeнчeва
Нов дълг, заем от МВФ и 5 млрд. лева от резерва ще спасяват икономиката (Обзор)

Промените в Закона за бюджета имат за цел да гарантират, че държавата има достатъчно ликвидност и възможност да поддържа основните си функции и да ги финансира, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов не очаква големи колебания в безработицата

Не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика

Епидемията от коронавирус и ограниченията заради нея свиват икономиката на България през тази година в най-черния сценарий с 3%, в по-оптимистичния - с 0,7%. Заради рецесията финансовото министерство очаква в хазната да влязат с 2,44 млрд. лв. по-малко приходи.

“Глобалната несигурност, породена от мерките, свързани с пандемията, прави все по-трудно прогнозирането на глобалната, европейската и българската икономика до края на годината. Но има достатъчно основания да се смята, че предвидените ръстове няма да се реализират”, заяви финансовият министър Владислав Горанов във вторник.

Той обясни, че новите цифри в бюджета се основават на три сценария. Най-негативният от тях е с оглед на това

да сме

максимално

подготвени с

фискални

буфери,

за да се запази функционирането на всички системи в държавата.

Все още няма точен разчет с колко точно ще се увеличат разходите, засега планът е с 1,07 млрд. лв. За да бъдат посрещнати те, Горанов поиска актуализация на бюджета, а правителството я прие. Днес новият разчет за държавните финанси влиза в парламента за обсъждане.

Вместо тази година хазната да похарчи толкова, колкото събере, се очертава 2020 г. да е с дефицит от 3,45 млрд. лв., което означава, че ще са похарчени 2,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт, преди той да е произведен.

Засега, вероятно заради мерките за стимулиране на заетостта, финансовият министър не очаква големи колебания в безработицата. Все пак се очаква тя да се вдигне до 6,2% при 4 на сто в края на 2019 г.

Разчита се мярката, при която държавата поема 60% от заплатата на заплашени от съкращения, а работодателят 40%, да облекчи натиска.

Въпреки непълното одобрение от страна на работодателски организации и синдикатите постановлението за това вече е факт. За да бъде осигурена тази мярка финансово, в новата рамка на бюджета са заделени 1 млрд. лв. Сумата е вписана като допълнителни разходи на държавното осигуряване. Във фонда за подпомагане на безработни ще бъдат преведени допълнително 430 млн. лв., за да посрещнат увеличения брой хора, които трайно отиват на борсата.

Не са предвидени допълнителни пари по бюджетите на отделните министерства. Горанов заяви, че ще предложи

заплатите на

чиновниците

да бъдат

замразени,

а бонуси да бъдат раздавани само за принос в битката с епидемията.

1,5 млрд. лв. ще бъдат заделени за държавни гаранции, които ще бъдат предоставени на Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От тях 700 млн. лв. са предназначени за това ББР да гарантира безлихвени заеми за бизнеса и тези, които са в неплатен отпуск. Заради кризата планираните приходи от ДДС са намалени от 11,7 на 10,6 млрд. лв. С толкова по-малко ще има и в бюджета на НОИ.

За посрещане на извънредните разходи ще се разчита на около 5 млрд. лв. във фискалния резерв и на поемането на нов дълг. В актуализирания вариант на бюджета е записано лимитът на дълга за тази година да се вдигне от 2,2 млрд. на 10 млрд. лв. Горанов уточни, че ще започне с първоначална стъпка от 4,2 млрд. лв., а следващите ще бъдат активирани в случай, че в следващите месеци има нужда от ново финансиране. Заради новия дълг от 7,8 млрд. са предвидени допълнителни 70 млн. лева разходи за лихви.

“Дългът ще се

обслужва от

текущото

превишение на

приходите над

разходите

във всеки следващ бюджет. В тази връзка не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика”, увери Горанов. Той посочи, че новият заем може да се осигури чрез емисии на ДЦК на вътрешния пазар и от външния пазар. Има и опция за финансиране от международни институции. Според запознати България вече има уверения от МВФ, че може да разчита на финансова подкрепа.

Ако ограниченията, свързани с пандемията, продължат над 3 месеца, възстановяването до предкризисните нива вероятно ще приключи чак в края на 2021 г., прогнозира министърът. И добави, че ако предвиденото сега допълнително финансиране се изчерпва, ще се стигне до още една актуализация на бюджета и дефицит до 7% от БВП.

Горанов посочи, че на този първи етап от кризата са предложени преки фискални мерки за близо 2% от БВП. Мултиплицирани през банковата система, те могат да станат и повече. “Ние трябва да съхраним капацитета и държавата да може да функционира и да си изпълнява задълженията в следващите месеци”, посочи министърът.

По-късно във вторник от финансовото министерство обявиха, че по прогнозни данни за март се очаква бюджетът да има дефицит от 205,4 млн. лв. Приходите за първото тримесечие се очаква да бъдат 11,007 млрд. лв. и на годишна база се вдигат със 149,5 млн. лв. основна заради повечето пари от ЕС.

Разходите са 9,733 млрд. лв. и се вдигат с близо 700 млн. на годишна база. Бюджетното салдо за първото тримесечие по предварителни данни и оценки е положително - 1,275 млрд. лв.

155 милиона лева печалба отчитат банките за февруари

Обявяват кредитната ваканция към края на седмицата?

Печалбата на банковата система към 29 февруари е 155 млн. лв. - с 49 млн. лв. по-ниска от миналия февруари, отчете БНБ. За месец са раздадени 407 млн. лв. нови заеми, като от тях домакинствата са изтеглили 205 млн. Депозитите спрямо януари също растат - по сметки в банките има 581 млн. лв. повече. Собственият капитал на банките е добавил 66 млн. лв. и вече е 14,5 млрд. лв., показват данните.

Очакваната кредитна ваканция, която ще отмести плащането на вноските с 3 до 6 месеца, ще бъде обявена най-вероятно към края на седмицата. Причината е, че Европейският банков орган и ЕЦБ трябва да изработят общи критерии за всички, след което те да бъдат одобрени от БНБ.

Както “24 часа” писа, повечето банки, които работят у нас, вече обмислят срокове за отлагане на плащанията, както и различни опции за облекчаване на кредитополучателите. Всеки от тях ще получи конкретна оферта, съобразена и с текущото финансово състояние на получилия заема. Ще се преценява конкретният срок и дали да бъде отложен във времето целият заем, или само лихвите, или обратното - да се отместят плащанията по главницата.

Стартирането на нови заеми за бизнеса, гарантирани от Българската банка за развитие, която ще бъде капитализирана със 700 млн. лв., се очаква да стане след актуализацията на бюджета в парламента.

Миналата седмица в интервю за “24 часа” изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев пресметна, че с този ресурс могат да се гарантират 2,5 млрд. лв., които търговските банки да отпуснат на бизнеса.

Споделете

CAPTCHA изображение
Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Пластиката се издава за минути само срещу лична карта и е освободена от месечни такси за поддръжка Хиляди се възползваха от новата платежна карта на EasyPay, представена наскоро в националната мрежа на компанията в над 300 офиса в страната. Продуктът е подходящ за всеки, който полага грижи за своите средства и търси вариант за сигурното им

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България  ще бъде намален. Това стана ясно от онлайн брифинг на председателя на КЕВР Иван Иванов

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

В новата 12 км отсечка е тунелът под Бакойския баир и най-големият стоманобетонен мост Утре – 4 юни, се пуска движението по новите 12 км от обходния път на Габрово. В отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение, с дължина 640 м и отвор 160 м. Построено е по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм, предаде Нова тв. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус, показва ново проучване сред гражданите на Европейския съюз, цитирано от БГНЕС. Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията

АКТУАЛНО

ГЕРБ предлага държавни онлайн казина, комисията по хазарта става агенция към МС

Окончателно: "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35 години

Консорциумът "Соф кънект" взема летище София на концесия за 35 години. Това става ясно, след като днес ВАС публикува решението си жалбите на компаниите, които оспорватрешението на КЗК за концесионер на летище София.  Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г

Чуждестранните компании обмислят да увеличат производствените си вериги в Китай

Говорителят на китайското Министерство на търговията Гао Фън заяви, че развитието на външната търговия на Китай е устойчиво и има голям потенциал, предаде Радио Китай. Добрите перспективи няма да бъдат променяни. В момента много от чуждестранните компании планират да увеличат производствените си вериги в Китай, подчерта той

Почина строителният предприемач Методи Бачев

Строителният предприемач Методи Бачев от Симитли почина в столична болница. Той е постъпил там за планова операция, но малко след това е получил инфаркт. Бачев е един от създателите на мощната строителна фирма "Агромах", сега "Громахолд". Повече от 20 г. бе "двигател" на дружеството и пряк ръководител на строителните дейности по десетки обекти в

Китай ще подкрепи с 20 млн. долара световния ваксинален съюз в битката с COVID-19

Китайският премиер Ли Къцян обяви вчера, че китайското правителство ще подкрепи с 20 милиона щатски долара световния ваксинален съюз GAVI, за да се отговори на предизвикателствата от COVID-19, съобщава Радио Китай. Той заяви това по време на световната среща на върха за ваксините, чийто домакин бе Великобритания

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Сачева: Над 170 000 работници вече са със заплати по схемата 60/40

АПИ, МВР и Агенция "Митници" следят за тол таксите

Изграждането на Интегрираната система за обмен на информация между АПИ, МВР и Агенция "Митници" е на различен етап в трите ведомства. В МВР системата е завършена и информацията се получава в реално време. В Агенция "Митници"се очаква в първата половина на юни интеграцията да заработи, а в НАП предстоят интеграционните тестове

Покрай пандемията американските милиардери забогатяха с 565 млрд. долара

От 18 март, началото на пандемията на коронавируса, американските милиардери са увеличили богатството си с общо над 500 млрд. долара, според доклада на Института за политически изследвания. Изследването включва собственици и основатели на компании с дейности, пряко свързани с онлайн търговията и услугите в Интернет

Аврамова: Ще дебатираме продължението на програмата за енергийна ефективност

В периода януари - май 2020 г. МРРБ продължава водената политика в областта на енергийната ефективност за жилищните сгради в три направления - довършване на настоящия етап, разработване на следващ етап, пилотен проект са сградите със подадени заявления в срок по програмата в ББР за сключване на договори за целево финансиране

Законът за държавните бензиностанции мина на първо четене в парламента

Със 143 гласа "за", 4 "въздържали се" и 1 глас "против" , парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДПК), както и 100 държавни бензиностанции. Те ще се строят по големите пътища

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Китай ще подкрепи с 20 млн. долара световния ваксинален съюз в битката с COVID-19

"Булгартрансгаз" стартира процедура за осигуряване на финансов ресурс

"Булгартрансгаз" ЕАД публикува покана за подаване на оферти за предоставяне на банково финансиране под формата на кредит за оперативни и инвестиционни разходи на дружеството.  В ход е реализацията на ключови проекти, като „Балкански поток“, междусистемната връзка България-Сърбия, разширението на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“

АПИ, МВР и Агенция "Митници" следят за тол таксите

Изграждането на Интегрираната система за обмен на информация между АПИ, МВР и Агенция "Митници" е на различен етап в трите ведомства. В МВР системата е завършена и информацията се получава в реално време. В Агенция "Митници"се очаква в първата половина на юни интеграцията да заработи, а в НАП предстоят интеграционните тестове

Покрай пандемията американските милиардери забогатяха с 565 млрд. долара

От 18 март, началото на пандемията на коронавируса, американските милиардери са увеличили богатството си с общо над 500 млрд. долара, според доклада на Института за политически изследвания. Изследването включва собственици и основатели на компании с дейности, пряко свързани с онлайн търговията и услугите в Интернет

Аврамова: Ще дебатираме продължението на програмата за енергийна ефективност

В периода януари - май 2020 г. МРРБ продължава водената политика в областта на енергийната ефективност за жилищните сгради в три направления - довършване на настоящия етап, разработване на следващ етап, пилотен проект са сградите със подадени заявления в срок по програмата в ББР за сключване на договори за целево финансиране

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ