Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

  • 0
authorАвтор: Христо Николов
Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Новите апартаменти на пазара стават все по-малко, а огледите вече се правят онлайн.

Процесът започнал още в края на 2019 г., но ще се задълбочи през 2020 г.

Лихвите за ипотечните кредити продължават да са на исторически най-ниските си нива, но банките вече искат по-голямо самоучастие от кредитополучателите

Банките стават по-рестриктивни към кандидатите за ипотечен кредит от браншовете, които са засегнати най-силно от кризата 

Вероятността цените на имотите, особено на жилищните, да поевтинеят през тази година, е много голяма и това вече не се крие от експертите. Засега прогнозите се движат от “незначителни” до около 20-30% спад, но никой не вижда основание да се стигне до срив, какъвто преживя пазарът през 2009-2010 г., показва допитване на “24 часа”.

Причината за това обаче не е само в логистичните затруднения, които пораждат забраните. Огледите например е невъзможно да се провеждат и поради това

на пазара почти

не се пускат

нови

апартаменти Доколкото е възможно, имотните агенции се пренастройват да минат на онлайн огледи и все по-често обявите биват допълнени от видео на продаваните имоти, а реалното сключване на сделки се отлага.

Очакваният икономически спад обаче е по-дълбоката причина.

“Не става въпрос точно за безработицата, защото от безработните никой никога не е очаквал да купуват точно апартаменти. Но много хора, които доскоро са имали нагласата да купят жилище, вече нямат същия ентусиазъм като преди. Защото се замислят дали ще имат увеличение на заплатата, дали ще получат бонуси и т.н.”, коментира дългогодишният имотен експерт Георги Павлов.

Другият проблем според него ще дойде от банките, независимо че за разлика от световната финансова криза преди 10 години в момента те имат огромен финансов ресурс, и то евтин, който могат лесно да предоставят като кредити с ниска лихва.

“Но стойността на обезпеченията ще падне и според мен едно от първите неща, които ще направят търговските банки, е

да намалят

процента от

стойността на

имота, който ще

кредитират”,

каза той. Доскоро банките кредитираха до 80 и дори 90% от стойността на жилището, но съвсем скоро този процент ще падне до 70%, прогнозира експертът.

Очакванията му потвърждава и кредитният консултант Тихомир Тошев. “Днес (петък - б.а.) излязоха новите оферти на 3 банки. Лихвите за ипотечните кредити продължават да са на исторически най-ниските си нива - между 2,8 и 3,2%, но вече искат по-голямо самоучастие от кредитополучателите – в рамките на 25-30% от стойността на купувания имот.

Освен това стават по-рестриктивни към кандидатите за ипотечен кредит от браншовете, които са засегнати най-силно от кризата - транспорт, туризъм. За работещите в областта на фармацията, хранително-вкусовата промишленост и ИТ сектора нямат промяна на условията”, каза Тошев.

Освен това банките вече

спират да

кредитират

купуването на

имоти, които

са на етап

строителство

“На акт 14, което е грубото строителство, доскоро отпускаха кредити, но от няколко дни насам са го преустановили, тъй като има голяма несигурност дали сградата ще бъде довършена. Няма рестрикции за имоти на акт 15, което означава да има довършителни работи, и акт 16, което е на практика пускането на сградата в експлоатация”, каза консултантът.

Тошев е оптимист и смята, че няма да има чак сриване на пазара: “Не смея да прогнозирам с точни цифри, защото всичко зависи от това колко време ще продължат рестрикциите. Ако през юни пандемията е само лош спомен и хората тръгнат нормално на работа, ще се разминем с около 10-15% спад на цените. Ако обаче възстановяването на нормалната работа се отложи чак за октомври, може да се стигне и до 30-процентен спад”, каза той.

Дори в момента според Тошев има много продавачи, които правят небивали преди това отстъпки – от порядъка на 5-10 хиляди евро от цената. Но става въпрос само за хора, които са притиснати по някаква причина да продават имота си, а те са малцинство. Повечето предпочитат да изчакат как ще се развие ситуацията.

Имотният експерт Георги Павлов предвижда, че цените на имотите ще се върнат на нивата си отпреди 2-3 години, т.е. има вероятност да поевтинеят с 20-30%. Това ще трае тази и най-много през първата половина на 2021 г.

“До повече според мен няма да се стигне, защото просто банките няма да го позволят, а не забравяйте, че за разлика от 2008 г. те сега са много силни. Те няма да позволят срив от 50 и повече процента, защото това ще ги постави в слаба позиция. Затова нищо чудно, ако нещата се задълбочат,

скоро да чуете

от ЕЦБ призив

за даване на

държавни

гаранции за

ипотечни кредити - и такива чудеса са се случвали по света”, каза той. И посочи за пример САЩ, където само за последната седмица е отбелязан 35-процентен спад на кандидатите за ипотечни кредити.

“Това веднага даде сигнал на властите там да заговорят за нов начин на гарантиране на ипотечните кредити с участието и на федералното правителство и този тип социализъм не бива да учудва”, добави Павлов.

Основателят и управител на “Явлена” Страхил Иванов също като Тихомир Тошев е на мнение, че натискът върху цените изключително много ще зависи от това колко дълго ще продължи пандемията, макар да не иска да говори с цифри. Той прогнозира, че ако нормалният живот се възстанови в рамките на април или поне до края на май, цените биха спаднали само незначително и за кратко време. Ако обаче нещата се задържат 6 месеца или повече, голяма част от продавачите ще са склонни да намалят цените, и то по-значително.

Впрочем първи сигнали за ценови натиск върху жилищните имоти в България вече има и те са от края на 2019 г. Според публикуваните наскоро данни на Евростат по ръст на цените на жилищата България вече е далеч извън първите 20 на пазара и се класира едва на 23-о място с отбелязаните 5,4% поскъпване на годишна база. Само допреди 2 години страната ни беше в първата десетка по поскъпване в рамките на ЕС и винаги около 15-о до 18-о място в света.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. например цените на жилищата у нас са се повишили едва с 1,1% спрямо предишното тримесечие, въпреки че краят на годината е относително силен за имотния пазар и тогава се финализират значителен брой сделки.

В България вече има големи областни градове сред шестте най-големи града, в които дори има спад на цените. Това се е случило в Пловдив в края на 2019 г. и се отнася само за новото строителство, което е поевтиняло с 2,3% в сравнение с предните три месеца. Макар числото да е незначително, и може би донякъде се дължи на случайни фактори, факт е, че за първи път от времената на световната финансова криза преди 10 години имоти поевтиняват, вместо да поскъпват. Статистически данни за 2020 г. все още липсват, но нищо чудно това да е само началото на всеобща тенденция.

За отбелязване е, че поевтинява новото строителство, докато съществуващото има макар и съвсем незначителен ръст. Т.е. поевтиняват жилищата, които са в по-високия ценови сегмент, а това е пряко свързано със ставащото на строителния пазар.

Шефът на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев отбеляза преди няколко дни в интервю за “24 часа”, че много строителни обекти в страната се замразяват принудително от инспекцията по труда, независимо че в бранша спазват инструкциите за дезинфектанти, маски, отстояние на работниците един от друг и т.н.

Друг проблем е, че много доставки или се изпълняват неритмично, или направо спират и строителните фирми са принудени да предоговарят сроковете по договорите си, защото иначе ще изпаднат в нарушение. По всяка вероятност това ще доведе до леко забавяне на новото строителство, още повече че зимният сезон традиционно не е много силен за него.

Споделете

CAPTCHA изображение
Моделът Зара Абид вероятно е загинала в самолетната катастрофа в Пакистан

Моделът Зара Абид вероятно е загинала в самолетната катастрофа в Пакистан

Пакистанският модел Зара Абид вероятно е била на борда на борда на пътническия самолет, който се разби в жилищна сграда близо до пакистанския град Карачи. С машината са пътували 107 души, предаде британското издание "Сън". Зара Абид има повече от 80 000 последователи в профила в Инстаграм. Най-малко двама души са били открити живи сред останките

Студент, отказал се от бригада в САЩ, трябва да плати 1100 лв. на агенцията

Студент, отказал се от бригада в САЩ, трябва да плати 1100 лв. на агенцията

Български студент трябва да плати 1100 лева неустойка, въпреки че няма да пътува на бригада в САЩ това лято, предаде Би Ти Ви. За да замине, Иво Чолаков се свързва с агенция-посредник. Заради пандемията обаче уговореният американски работодател няма да работи. „Според нас има вероятност да затворят границите или преди да заминем

Наплив на летовници към морските ваканционни селища в Турция

Наплив на летовници към морските ваканционни селища в Турция

Курортните и ваканционни селища по морските брегове на Турция като Кушадасъ, Бодрум, Измир и др. през последните няколко дни преливат от местни летовници. Топлото време, контролираното разхлабване на епидемиологичните мерки срещу COVID-19, ваканцията за Рамазан, която започна днес, насочи много граждани към ваканционните селища

Таксиджия в Лондон почина от коронавирус, заразен клиент го наплю и не плати

Таксиджия в Лондон почина от коронавирус, заразен клиент го наплю и не плати

Таксиметров шофьор от Лондон почина в болница, след като е бил заплют от заразен с коронавирус пътник, който отказа да му плати за превозването, съобщи The Mirror. На 22 март 61-годишният Тревър Бел возил пътник в лондонския район Стратфорд. Мъжът отказа му плати 9 паунда и го заплюл в лицето с думите: „Аз имам коронавирус, сега и ти го имаш”

"Теленор" дава възможност за получаване на допълнителни мегабайти с приложението SmartAd

"Теленор" дава възможност за получаване на допълнителни мегабайти с приложението SmartAd

С приложението SmartAd "Теленор" дава възможност на своите клиенти на абонаментни планове да получат допълнителни мегабайти за мобилен интернет на максимална скорост без допълнително заплащане срещу разглеждането на рекламно съдържание. Приложението SmartAd е достъпно за устройства, работещи с операционна система Android и може да бъде използвано

"Източноевропейците търпят много. Но това вече е свинщина"

"Източноевропейците търпят много. Но това вече е свинщина"

Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност: над 200 сезонни работници от Румъния протестират край Бон срещу своя работодател. "Случилото се с тях е свинщина", коментира местно издание. Сезонни работници от Румъния, заети на насажденията от аспержи и ягоди на земеделския производител "Ритер" в Борнхайм, близо до Бон

АКТУАЛНО

Вижте какво трябва да знаете преди заминаване за работа в чужбина

При кой сценарий България печели повече от 500-те млрд. на ЕС

ЕС иска да разпредели 500 млрд. евро сред страните, засегнати от кризата с коронавируса. Кой колко ще получи зависи от критериите на раздаване. При единия от сценариите България ще спечели доста. Но при друг - ще загуби. Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност

Китай ще вземе мерки за стабилизиране на външната търговия и чуждите инвестиции

Една от важните задачи пред китайското правителство в момента е стабилизиране на външната търговия и чуждите инвестиции, тъй като те са важна част от политика на реформи и отваряне към света, заяви търговският министър Джун Шан в интервю за медии в рамките на третата сесия на 13-то ОСНП, предава радио Китай

Фармацевтични гиганти отхвърлили преди 3 г. разработка на ваксини срещу патогени като коронавируса

Най-големите световни фармацевтични компании преди три години са отхвърлили предложение на Европейския съюз за спешно разработване и одобряване на ваксини срещу патогени като коронавируса, което би позволило те да бъдат готови преди евентуална епидемия, разкрива днес британският "Гардиън". Планът е бил предложен от представители на Европейската

Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване от COVID-19

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от Covid-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, пред БНР. „Разбира се, първата идея е за хората, които са заразени

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Германия: Очакваме ЕК да одобри спасителната програма за "Луфтханза"

Най-рано от август приспадат пари за газ и парно

След като “Булгаргаз” върне сумите, газовите компании и топлофикациите имат месец за пресмятане Най-рано през август хората, които са на газ и на парно, ще получат парите, които са надплатили, след като от 5 август миналата година природният газ поевтиня със задна дата с над 40%. Това стана възможно след споразумение между “Булгаргаз” и “Газпром”

23 плажа с безплатни чадъри и шезлонги

23 плажа у нас няма да събират пари за чадъри и шезлонги, съобщи пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. Сред тях са Каваци, Обзор, Приморско - централен, Шкорпиловци - юг и др. Плажовете у нас с договори са 132 като 57 са на концесии. Цените на всички ще бъдат обявени по-късно - вероятно още днес. На Албена ще събират по 1 лв

Кризата не засегна производството на мляко

Производството на сурово мляко не е било засегнато от кризата, породена от коронавируса. Това показват данни на Евростат, публикувани в понеделник. През март 2020 г. – първия месец от извънредните мерки за сигурност, млякото, произведено във всички страни членки, е било 12,7 млн. тона - с 1,2% повече на годишна база

Русия временно спира износа на горива

Руското правителство реши временно да спре вноса на горива, за да гарантира енергийната сигурност и да стабилизира ситуацията на вътрешния пазар, предаде БГНЕС. Мярката ще бъде в сила до 1 октомври 2020 г., съгласно указ, подписан от министър-председателя Михаил Мишустин. Списъкът със забранени горива включва бензин за двигатели, дизел

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

70% спад в оборота на тежкотоварния и автобусен превоз

Плевнелиев: Прогресивна данъчна система води до по-голяма справедливост

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България между 2012-2017 г. Според него редуцирането на ставката няма да се отрази на приходите в хазната, нито ще осветли сектора

Германското правителство спаси „Луфтханза“ с 9 милиарда евро

Германското правителство и водещата германска авиокомпания „Луфтханза“ постигнаха споразумение за помощ на стойност 9 милиарда евро, съобщиха два правителствени източника, цитирани от Хина. Споразумението следва план, чрез който компанията ще получи средствата за преодоляване на икономическите последици от кризата

Ангелкова: На 17 плажа по Черноморието ни - безплатни чадъри и шезлонги

Седемнайсет плажа по нашето Черноморие ще предлагат това лято безплатни чадъри и шезлонги. На останалите плажни ивици цените ще варират от 1 лев до 5 лева на услуга. Това каза на пресконференция в курорта "Слънчев бряг" министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА. У нас 57 плажа са отдадени на концесия, 75 под наем

Повече храна, по-малко алкохол консумираме в кризата

В пандемията от COVID-19 потреблението у нас се свива, като само при покупките на храна има ръст. Повечето хора са намалили броя на пазаруванията, но купуват повече наведнъж, но по списък. Това показва изследване на All Channels Group и Blue Point за навиците и поведението на потребителите. Консумацията на снаксове, чипсове

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ