Компаниите делят хората си на екипи - едните работят в офиса, другите вкъщи

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Компаниите делят хората си на екипи - едните работят в офиса, другите вкъщи

Бизнесът няма да затваря, но сложи маски и ръкавици, спряха и командировките

Членовете на Българската петролна и газова асоциация, сред които са компании като “Лукойл”, ОМВ, “Шел”, “Петрол” и други, също прилагат мерки срещу разпространението на коронавируса.

В повечето бензиностанции дезинфекция се прави на всеки 30 минути. Ограничено е използването на прибори за многократна употреба в магазините и кафенетата на обектите и се заменят с такива за еднократна.

На служителите е дадено указание по възможност

да спазват

дистанция от

клиентите

от 1,5 метра

Насърчава се плащането с карти и клиентите сами да оперират с тях.

При усложняване на епидемиологичната обстановка имало готовност и за по-строги мерки.

В едно от най-големите нефтени предприятия - “Лукойл Нефтохим”, работата продължава без промяна, като са предприети всички допълнителни хигиенни мерки.

От електроразпределителните дружества съветват клиентите си да избягват посещенията в центровете.

“Енерго-Про”

препоръчва

използването

на онлайн

услуги,

съветва клиентите си да плащат месечните си сметки чрез заявка на директен дебит в обслужваща банка или чрез електронното ѝ банкиране. Дават онлайн адреси как да се правят запитвания за сметки, проверка на консумираната енергия, както и за графици за отчитания.

От ЧЕЗ съобщават, че центровете за обслужване на клиенти работят с нормално работно време и изпълняват в пълен обем дейностите си.

От ЕВН също съветват хората, особено възрастните, да се въздържат от посещения на центровете.

Банките няма да

затварят клонове

Нито една банка у нас не обмисля затваряне на клонове и ограничаване на работата с клиенти заради коронавируса. Всички следват препоръките на Националния оперативен щаб.

От ОББ прилагат три групи мерки – повишена хигиена, релокация на функции и отмяна на пътувания, събития и срещи. Работните места се дезифекцират редовно. Служители от една и съща дирекция, които изпълняват критични за банката функции, ще бъдат преместени временно в различни сгради с цел да се намали рискът от евентуално разпространение на вируса в една цяла дирекция.

От ОББ насърчават клиентите да ползват дигитални услуги и да правят плащания с карти, а не в брой. За бизнес клиентите предлагат видеосрещи с експерти.

От Уникредит Булбанк заявиха, че обслужват клиенти чрез цялата си банкова мрежа, банкоматите и всички дигитални канали - мобилно банкиране, център за контакт с клиенти, както и безконтактните карти за разплащане. Служителите са посъветвани да поддържат разстояние от 1 м при контакт с клиенти.

И останалите банки прилагат сходни мерки - ротации на екипи, дезинфекция. Всички съветват клиентите си да ползват онлайн услуги и да плащат с карти. 

НАП, омбудсманът и прокуратурата

спират приемни, министерства и

агенции съветват да се ползват

онлайн услуги

НАП временно прекрати консултациите с клиенти на място, които се правят всеки четвъртък. Агенцията призовава офисите да се посещават само при неотложност, като всички данъчни и осигурителни декларации и справки, както и плащания към бюджета

могат да се

извършат

и онлайн

От приходната агенция дават пример, че над 12 000 души са подали предварително попълнените данъчни декларации за доходите в последните 24 часа. Над 80% са подадени в непроменен вид, като в останалите случаи са добавяни ръчно доходи от наем и ползвани данъчни облекчения.

Средното време за попълване на декларацията е под 10 минути, като ползвателите коментират, че новата декларация е по-удобна за ползване и подаването й изисква значително по-кратко време.

Жалба или сигнал към Комисията за защита на потребителите да се подават на интернет страницата ѝ, апелира КЗП, а за консултации може да се ползва горещата линия.

За да се избегне струпване на много хора в центровете на “Топлофикация София”,

клиентите ще

чакат реда си

отвън,

а помещенията периодично се дезинфекцират, предупреждават оттам. Най-добре е, ако може да се използват дигиталните канали за комуникация. А на служителите, които са в постоянен контакт с клиенти, са раздадени необходимите предпазни средства.

НОИ също дава препоръки за дистанционен достъп - контактния им център, единния телефонен номер 0700 14 802 и припомня, че предлага над 70 електронни услуги.

От 9 март е преустановен и приемът на граждани в приемната на главния прокурор и от административните ръководители на прокуратурите. Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез имейл и електронните сайтове на прокуратурите.

Временно е ограничен приемът на граждани и в постоянната приемна на омбудсмана, като в началото на седмицата бяха разкрити допълнителни телефонни линии за консултации на гражданите.

Министерството на енергетиката призова документи да се изпращат по електронен път. При неясноти по движението на документи да се ползва телефон.

Агенция “Митници” също

препоръча

документи да

се подават

онлайн,

но продължава обслужването и на гише при спазване на препоръките на Националния оперативен щаб. В клиентските зони се извършва дезинфекция, при струпване на клиенти може да бъдат помолени да изчакат навън, като им се препоръчва да седят на метър разстояние, а на местата за посетители има дезинфектанти за ръце.

Министерството на туризма също напомня, че предоставя онлайн административни услуги, достъпни денонощно, и препоръчва да се използват.

Откритите заседания на КЕВР за обсъждане на цени ще се само с представители на фирмите, които ги засягат. 

Пазаруват в пъти повече брашно,

ориз и макарони, но няма недостиг

МАРИЯНА БОЙКОВА

Пазаруването на ориз и макарони е скочило три пъти, а четворно са се увеличили покупките на брашно в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщиха от търговската верига “Т Маркет”. От другите вериги се въздържат да дават публично такава информация, предоставяли я на Министерството на икономиката за обобщение.

В големите магазини няма органичения за достъп на клиенти, но се вземат мерки за дезинфекция.

В “Т Маркет” това се прави поне четири пъти на ден, а служителите работят с ръкавици и шапки.

На входа на всички магазини на “Кауфланд България” има станции за дезинфекция. Дезинфекцират се пазарските колички, както и лентите за поставяне на продукти на каса. Разполагат се допълнителни табели за хигиена с насоки към клиентите за ползване на станциите за дезинфекция, на ръкавици при пазаруване. За предпочитане са картовите плащания, казват от компанията.

Във всички санитарни помещения за персонала и места за почивка са поставени информационни табели за хигиената на работното място. Компанията значително е повишила необходимите количества препарати за почистване.

Служебните пътувания в чужбина са преустановени. Вътрешнофирмените обучения са спрени. За срещи се препоръчват видео- или телефонни конференции. Предстои да заработи специална вътрешна телефонна линия, на която служителите да могат да задават своите въпроси по темата.

От “Лидл” заявиха, че предават информацията на Министерството на икономиката, а “Метро” отказаха коментар за мерките, които са предприели, както и за състоянието на рафтовете в магазините им. 

Ресторантьори искат помощ

от Борисов и Горанов

Данъчни облекчения и отпускане на средства за доплащане на заплати искат ресторантьори в писмо до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Владислав Горанов и до директорката на НАП Галя Димитрова. От Българската асоциация на заведенията посочват, че търпят големи загуби заради мерките срещу коронавируса.

В писмото ресторантьорите благодарят за бързите и своевременни действия на държавните институции и за високата обществена информираност за мерките. Но призивите на официални лица хората да избягват събиране на закрити места довели до отлив на клиенти и това можело да изправи пред банкрут цял един бранш, пише в писмото.

В същото време оставали задълженията за плащане на заплати, осигуровки, наеми, на доставчици. Затова от асоциацията настояват за налагане на мораториум от държавата върху плащането на наеми, данъци, осигуровки, кредити и други текущи задължения от предприятията в бранша до отпадане на настоящата извънредна ситуация.

Ресторантьорите дават пример с Италия, където са намалени данъците за компании, отчитащи 25% спад на приходите, там има и мораториум върху вноски по кредити, отпускат се средства за доплащане на заплати. В Англия също са намалени бизнес тарифите за ресторанти и е отсрочено заплащането на дължимите данъци, допълват те.

Асоциацията предлага да бъде сформирана работна група, която да изработи нормативна уредба за направените от тях предложения.

Споделете

CAPTCHA изображение
Последните, които летят от и до София

Последните, които летят от и до София

Четири авиокомпании летят днес от и до летище София. Това са последните мохикани, които държат столичното летище отворено.  "България ер" е с полети от и до Лондон (Хийтроу), Берлин, Амстердам, Варна.  "Уиз ер" лети до Париж, Копенхаген, Лондон (Лутън), Айндховен, Франкфурт. БиЕйч еър има полет от Делхи

Настъпва крах - магазини и заведения затварят завинаги в Пловдив (Снимки)

Настъпва крах - магазини и заведения затварят завинаги в Пловдив (Снимки)

Двуседмичната блокада на социалния живот в Пловдив вече дава първите си икономически жертви – двайсетина магазини и заведения в центъра са затворили завинаги и са освободили помещенията си. Табели „Дава се под наем“ вече висят на редица обекти на Главната улица, Капана и ключовите търговски улици – „Отец Паисий“, „Христо Г. Данов“ и околните

Костюмът на Путин е американски за 62 лв., но в Русия свърши

Костюмът на Путин е американски за 62 лв., но в Русия свърши

Прави го компанията на милиардера убиец Джон Дюпон, който помагаше на българската борба Защитният костюм, с който руският президент Владимир Путин посети заразени с коронавирус пациенти в болницата в московския район “Комунарка”, се оказа американски. Въпросният DuPont Tychem 2000 C CHA5 можеше да се купи от руския магазин за специализирано и

Транспортният бранш аплодира Борисов,
отпушва 50 км колона към Турция

Транспортният бранш аплодира Борисов, отпушва 50 км колона към Турция

Бившето военно летище в Узунджово става буферен паркинг за тировете на магистрала "Марица" По четири пъти на ден се чуваме с премиера Бойко Борисов, целият транспортен бранш му е признателен. Това обяви пред "24 часа" председателят на Камарата на автомобилните превозвачи Петко Ангелов от Пловдив. По думите му 3 важни неща е решил експресно

КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа", като направи задълбочен анализ на ситуацията в образователната сфера, настоява и ще отстоява българските учители, членове на синдикати и работодателски организации, които работят в режим на всички варианти от дистанционното обучение, да получат пълните си трудови възнаграждения

Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Имотите ще поевтинеят, но с не повече от 20-30%

Процесът започнал още в края на 2019 г., но ще се задълбочи през 2020 г. Лихвите за ипотечните кредити продължават да са на исторически най-ниските си нива, но банките вече искат по-голямо самоучастие от кредитополучателите Банките стават по-рестриктивни към кандидатите за ипотечен кредит от браншовете

АКТУАЛНО

Нов дълг, заем от МВФ и 5 млрд. лева от резерва ще спасяват икономиката (Обзор)

Ще има ли студентски бригади в САЩ?

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген

Епидемията доведе до спад на доверието на американските потребители през март

Доверието на американските потребители през март е спаднало до близо 3-годишен минимум, защото въздействието на епидемията от коронавируса върху икономиката започна да се усеща, предаде Асошиейтед прес. Индексът на частния икономически институт Конфърънс борд (The Conference Board), който следи настроението на американските потребители

Прокуратурата: Емил Димитров лично да провери за 15 дни ТЕЦ "Бобов дол"

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в 15-дневен срок лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ „Бобов дол“. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Поводът е голямата обществена значимост на проблема

България и още 7 страни от ЕС искат да бъде спряна реформата за товарните превози

Осем страни членки са пoискали Европейският съюз да подкрепи транспортните фирми, ударени от коронавирусната епидемия, и да спре работа по реформата на условията на труд за шофьорите на камиони, предаде Ройтерс. В писмо, видяно от Ройтерс, министрите на транспорта на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния отбелязват

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Британското градинарство може да бъде заличено за седмици заради COVID-19

ЕВН поиска леко намаляване на цената на тока, "Енерго-Про" - увеличение с 0,26%

Днес, 31.03.2020 г., спазвайки процедурата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), дружествата от групата на EVN България внесоха заявления за цени на електро- и топлоенергията за своите клиенти през следващия ценови период от юли 2020 г. до юни 2021 г. • По отношение на цените за енергията (без включени мрежови цени) заявлението на

Супермаркетите в Италия дават 10 % отстъпка за най-бедните

Няколко големи вериги супермаркети в Италия решиха да предложат 10 процента отстъпка за най-бедните, чието положение е станало още по-тежко заради епидемията от коронавирус, предаде БТА. Сред групите, предложили тази мярка, са "Карфур" (Carrefour), "Конад" (Conad), "Маргерита дистрибуционе" (Margherita Distribuzione) - веригите "Ошан" (Auchan) и

Шведската икономика вероятно ще се свие с 4% заради COVID-19

Очаква се шведската икономика да се свие с 4 процента тази година, тъй като пандемията от коронавирус засегна търсенето и предлагането, съобщи днес министърката на финансите Магдалена Андерсон, цитирана от Ройтерс. Подобен спад би отговарял на спада, отчетен през финансовата криза преди десетилетие. Правителството въведе редица мерки

КПКОНПИ за Прокопиев: Има значително разминаване между имущество и доходи

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество предостави информация за  вчерашното запориране на яхтата, както и акции на издателя Иво Прокопиев. На 14.02.2020 г. Комисията е предявила в Софийски градски съд искане за обезпечение на бъдещ иск за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Иво

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Печалбата на банковия сектор към 29 февруари спадна на 155 млн. лв.

МВФ удължава двустранните кредитни споразумения до 2023 г. включително

Международният валутен фонд (МВФ) обяви днес, че съветът му е одобрил нова тригодишна рамка за двустранни споразумения за заеми, гарантирайки, че ще бъде поддържан пълният кредитен капацитет от 1 трилион долара. Мярката е обявена, в момент когато страните членки се борят с натиска от коронавирусната епидемия, предаде Ройтерс

Проучване: Британците са пазарували рекордно преди карантината

Продажбите на хранителни стоки във Великобритания са скочили с 20,6 процента на годишна основа през четирите седмици до 22 март, тъй като хората са се запасявали преди страната да обяви карантина заради коронавируса. Така е отчетен рекорден в историята месец по продажби на храни, сочат публикувани днес данни на компанията за пазарни проучвания

САЩ дават на Украйна 1,2 млн. долара за борба с коронавируса

Американската агенция за международно развитие USAID дава на Украйна 1,2 милиона долара за борба с разпространението на коронавируса, съобщи днес представителството на институцията в Украйна, цитирано от ТАСС. "Правителството на САЩ дава на Украйна медицинска и хуманитарна помощ, за да ограничи разпространението на Ковид-19"

Проучване: 37 % от компаниите в Румъния са преустановили дейност

Тридесет и седем процента от компаниите в Румъния са преустановили напълно или частично своята дейност след обявяването на извънредно положение в страната заради пандемията от Ковид-19. Това показва проучване на одиторската компания ПрайсУотърхаусКупърс Румъния, направено в края на март, съобщава информационният сайт Зиаре

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ