"Дънди прешъс металс" стана Инвеститор на 2019г., след като откри златния рудник "Ада тепе"

  • 1
authorАвтор: Албена Арабаджиева
"Дънди прешъс металс" стана Инвеститор на 2019г., след като откри златния рудник "Ада тепе"

"СЕ Борднетце-България", "Кока-Кола ХБК България", "ВОСС Аутомотив" и VMware България също взеха отличието "Златен бик".

Специалната награда на в. "24 часа спечели" спечели "Геотехмин"

Голямата награда в конкурса Инвеститор на годината спечели "Дънди прешъс металс". Той се организира за 14-а година от Българската агенция за инвестиции. Статуетката "Златен бик" взе д-р инж. Илия Гърков – вицепрезидент на компанията, от вицепремиера по демографската и икономическа политика Марияна Николова.

"Виждаме много примери, че инвестициите у нас се повишават, условията за това са отлични и това се вижда в класациите на кредитните рейтингови агенции. 30 проекта на обща стойност 400 млн. лв., които ще разкрият 3 хил. нови работни места. А за тази година се предвиждат още 69 нови проекта с очаквана стойност над 2 млрд. лв., които ще разкрият още над 6 хил. работни места. Те ще са в сферите производство, преработваща, автомобилна индустрия, здравеопазване и информационни технологии", обобщи Николова.

"За да помогнем на агенцията да си хванат плана за тази година от 2 млрд. лв. ние от компанията инвестирахме 1 млрд., така че за вас остана другия 1 млрд.", заключи Гърков.

“Дънди прешъс металс” вложи 164 млн. долара в най-стария златен рудник в Европа. Компанията откри рудник "Ада тепе" миналата година край Крумовград, като това е първият новоразработен златодобивен рудник в България от 40 г. насам.

Въпреки че находището е експлоатирано още от древността, в него има златосъдържащи руди, които ще се добиват 8 години. С разработването му в днешно време планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 000 т руда със съдържание на метал злато 85 700 тройунции. Целият срок за дейностите по строителство, експлоатация, закриване и рекултивация е 15 години.

С двата си завода - в Мездра и Карнобат, даващи работа на 2800 души, "СЕ Борднетце - България" успя да спечели в категория Инвестиция в човешки капитал. Десислава Янева, генерален мениджър човешки ресурси България, прие наградата от зам.-икономическия министър Лъчезар Борисов.

"През тази една година, която измина, създадохме невероятен инвеститорски екип, и той е готов всеки един от тези инвеститори, ако кажат, че имат проблем, да реагират на секундата", сподели Борисов. И заръча на Стамен Янев тази година да достигне минимум 2 млрд. лева сертифицирани инвестиции. Борисов сподели и тайната, че на събитието за първи път има и фирми, които ще бъдат бъдещи инвеститори, и догодина могат да бъдат наградени, ако се представят добре.

Десислава Янева, приемайки наградата, изрази увереност, че екипът е моторът на компанията и инвестицията в човешки капитал е с най -голяма възвръщаемост. През последната финансова година компанията е назначила повече от 450 нови служители в завода си в град Мездра. Основната дейност на компанията е доставка на пълни електрически кабелни системи за автомобилната индустрия - най-сложния компонент във всеки автомобил.

"КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ" грабна приза в категория Инвестиция в разширяване на бизнеса. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова награди Панче Ниновски, технически директор в компанията.

"Имам честа да връча една много символна награда, защото разширение на бизнес означава, че той е намерили българската държава за добър партньор, което пък означава, че усилията на правителството дават резултат", заяви Аврамова.

"България винаги е била специална за "Кока-Кола". Преди 55 г. България беше първата държава от Източна Европа, в която продуктите на "Кока-Кола" стъпиха. Преди 20 г открихме завода в Костинброд, който днес е и основен експортен хъб. Понастоящем в България в системата на "Кока-Кола" работят 2800 души, много сме благодарни за подкрепата, която получихме през всичките тези години", заяви Панче Ниновски.

Първото място е за инвестицията от 40 млн. лв. в производствения център в Костинброд, чието обновяване го превърна в един от най-модерните в групата "Кока Кола ХБК". Сега ресурсите се използват по-ефективно, а производството нараства с 25%. Модернизираната база бе открита миналата година от премиера Бойко Борисов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък награди "ВОСС Аутомотив" за Инвестиция на зелено". Изпълнителният директор Роланд Вайс прие статуетката "Златен бик". "Инвеститорите са изключително важен фактор за българската икономика, а те вървят ръка за ръка с туризма, защото те означават повече работни места, туристи в България, възможности за развитие. Тази година в Слънчев бряг организираме второто издание на форума Устойчиви инвестиции в туризма", обяви Ангелкова.

"Благодаря на правителството, на агенцията за наградата. От първата минута на проекта ни получихме много професионална подкрепа от вас. Половин година след първото ни посещение в България бяхме убедени че това е правилното място за новата на компания. През 2019 г. оборудвахме и започнахме производство и два големи автомобилни концерна Фолксваген" и "Даймлер" одобриха нашия завод.в Ловеч за доставката на различни части. Нашите международни клиенти са впечатлени от страната, хората и професионалния бизнес тук в България", похвали страната ни Вайс.

Германският производител на авточасти откри първия си завод в България край Ловеч през септември миналата година. Инвестицията досега е 15 млн. лв., планират се още толкова, открити са 183 работни места в село Баховица. Там се произвеждат компоненти, използвани в дизелови и електрически автомобили.

VMware България победи в категорията Инвестиция в иновативен бизнес. Стамен Янев връчи наградата на Димитър Костов, директор „Информационни технологии“ в компанията.

VMware е световен лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологии за бизнес мобилност. Компанията помага на своите клиенти успешно да трансформират начина, по който изграждат, предоставят и използват ИТ ресурсите в облачна среда. За 13 г. в България компанията се превърна в един от най-големите инвеститори в ИТ индустрията в региона с вложени над 539 млн. лв.

"Тъй като вече получих нареждането на осигуря 2 млрд. лв. инвестиции тази година, ще бъда кратък и само ще поздравя компанията, защото да инвестираш в този тип бизнес е доста романтично занятие, тук имаме сериозно капиталовложение и сериозна инвестиция в развитието на таланти и развитието на глобалните пазари", обърна се Янев към победителя. А той от своя страна разкри бъдещите планове на компанията - да запазимбългарския талант в България чрез програми, с които връщат българи тук и най-важното нещо - да инвестират все повече в образованието.

Освен 5-те статуетки "Златен бик" 3 компании взеха почетни награди.

Издателят на "Медийна група България" Венелина Гочева връчи специална награда на в. "24 часа" за социална инвестиция на "Геотехмин". Кристалният плакет получи изпълнителният директор Доминик Хамерс.

“24 часа”, който за поредна година е медиен партньор на конкурса “Инвеститор на годината”, избра да връчи своята специална награда именно на “Геотехмин” заради социалните инвестиции на компанията с дълготраен ефект за обществото и местните общности в различни сфери - от образованието, подпомагането на таланти и съхраняването на националната и културна идентичност до създаването на материални ценности - църкви, културни и исторически паметници и инфраструктура в българските региони.

"Геотехмин" е сред българските компании, които имат ясна визия какво да се прави през следващите 30 години. Една от каузите им е образованието, за това се радвам, че в тази сфера работим заедно и ще се радвам, ако това, което прави бъде предадено на повече компании, защото това е най-важното в следващите 30 години в България", заяви Венелина Гочева. Образованието беше и един от приоритетите, които бяха очертани в проекта "Новите 30 години" на "24 часа" за каузите на България, формулирани от умни и успели българи.

"Тази година компанията навърши 30 г. Осъществяването на социално отговорни проекти са много важни, защото това са инвестиции в настоящето и бъдещето на България. Имаме много проекти, изградени с лични и фирмени средства, но най-вече искам да отбележа инвестицията ни в сферата на образованието - стипендии за студенти, подпомагане на таланти, училища ВУЗ-ове, както и помощ за Българския червен кръст, проекти в нашите региони, където даваме перспектива за бъдещето на хората, които живеят там", допълни Хамерс.

Любомир Василев също взе награда заради своя стартъп Ай Райс Механикс 357. Компанията разработва иновативно средство за хора с увреждания – OMNIBOT. То е иновация както за българския, така и за световния пазар, и помага на хората с двигателни проблеми да се придвижват изправени вместо седнали. Българският OMNIBOT има много предимства - позволява движение 4х4, по-лек е, сгъваем и др.

Наградата беше връчена от Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ. Тя благодари на БАИ за усилията за привлизане на инвеститори в България и подчерта, че ЕИБ отпуска 360 млн. евро в подкрепа на иновациите.

Общината в България с най-много инвестиции през 2019 г. пък е Стара Загора. По този повод беше отличен зам.-кметът й Милена Желева лично от председателят на Наионална компания Индустриални зони Антоанета Барес "За нас е чест да сме партньор на БАИ и да работим за каузата в България да има много нови иновативни предприятия и да изберат държавата ни. С община Стара Загора имаме общ проект и вече първи инвеститор и си пожелавам и другите общини да тръгнат по нейните стъпки", каза Барес.

Милена Желева благодари от името на Живко Тодоров за високото отличие и доверието. "Вярвам, че стъпките, които правим ръка за ръка са добри, когато общината, държавата и инвеститорите вървят заедно. Индустриалната зона в общината върви много добре, 70% от нея вече е факт и остава инвеститорите да се събудят след 3 месеца и да градят своите предприятия. Така остават и младите хора и създават своите семейства", заяви зам.-кметът.

Бизнесменът Красимир Дачев - собственикът на "Свилоза" и зам.-председател на БТПП, пък е човекът, дал най-голям цялостен принос за развитието на инвестициите. Председателят БАИ Стамен Янев връчи неговото отличие. "На учителя с любов", беше единственото, с което Стамен Янев се обърна към Дачев. А "учителят" предупреди, че с тази награда агенцията за инвестиции няма да го откаже да инвестира, защото това е една болест, която е неизлечима.

Споделете

CAPTCHA изображение
Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Преди да отиде на място, Емил Димитров влезе в остър спор с премиера Да пие мента, глог и валериан, посъветва министъра си Борисов С размяна на реплики и остър спор между премиер и екоминистър започна в сряда заседанието на кабинета. Ябълката на раздора бяха багерите в Рила и спреният проект в националния парк под Седемте рилски езера

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Заразата се разпространява дори от кудкудякането на кокошките, вече е спрян експортът за трети страни България е пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти. Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи за “24 часа” Иван Ангелов, зам

Морски имоти между 5 и 69 лв. на квадрат разпродават военните

Морски имоти между 5 и 69 лв. на квадрат разпродават военните

Искат да изкарат поне 13 млн. лв. от 13 бивши поделения, най-скъпата сделка ще е в Лом Апетитни имоти във Варна и Балчик на цена между 5 и 23 лв. на квадратен метър е обявило за продажба Министерството на отбраната. Търгът е насрочен за средата на юли в София. Това става ясно от обява на военните за продажба на 13 бивши поделения. Поне 13,339 млн

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

Пътуващите за Гърция трябва да попълват специален формуляр

Пътуващите за Гърция трябва да попълват специален формуляр

Пътниците, идващи от чужбина, ще трябва да попълнят подробен формуляр, като посочат държавата, от която са дошли и адреса на престоя си в Гърция. Това са част от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, тъй като от 1 юли всички летища в страната ще бъдат отворени, съобщи днес „Катимерини”, предава Канал3

АКТУАЛНО

Без английски туристи това лято на морето

България пита Великобритания защо остава карантината за българите

Захариева също искала обяснения от зам.-министъра на външните работи Уенди Мортън По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посолството ни в Лондон отправи нота с искане за обяснение до британското правителство защо страната ни е изключена от списъка с държави, за които отпада карантината при пристигане в

Идните 2 седмици критични за туризма в Гърция

Следващите 2 седмици ще са критични за начина, по който ще бъде регулиран приемът на чужди туристи в Гърция, обявиха здравните власти в Атина. Тъй като на 1 юли за полети отвориха всички гръцки летища и още първия ден приеха над 200 полета, след 14 дни ще се види дали чужденците ще са вдигнали ръста на случаите с К-19 в страната

8442-ма хванати в капана Чирпан - Стара Загора: с тежки глоби, при разрешени уж 140 км/ч.

Лош проект отпреди 30 години, изпълнен преди 10 години проблемно от дъщерна фирма на “Трейс груп” прави асфалта на вълни В сезона на отпуските “24 часа” подготви полезно четиво: Виж "Капаните на магистралата" в съботния очерк l Кой участък от магистралите “Тракия" и “Хемус”, кога и от коя фирма е построен l Кой е ръководил АПИ по това време l

6 лева по-скъпа е потребителската кошница тази година отколкото миналата по това време

6 лева по-скъпа е потребителската кошница тази година отколкото миналата по това време. Това сочат данните на Държавна комисия по стокови борси и тържища, коментира Владимир Иванов от Държавна комисия по стокови борси и тържища Според него причината е основно в лошото време, което е оказало много по-голямо влияние върху цените отколкото

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

България пред тотална забрана на износа на яйца и пилешко след птичи грип в Асеновград

Емил Радев: Искаме край за дълговете на физическите лица

Искаме да има край за дълговете на физическите лица от частно правен характер, когато те вече няма как да ги плащат, посочи Емил Радев по повод идеята на ГЕРБ и Обединените патриоти за Закон за личния фалит, цитира думите му Би Ти Ви. „В момента в България наблюдаваме фигурата на вечния длъжник. Човек

Словенска компания произведе първия електрически самолет със сертификат на EASA

Словенска компания произведе първия в света напълно електрически самолет, който е получил сертификат от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), което означава, че изпълнява стандартите и може да се използва за търговски цели, предаде Ройтерс. Самолетът на батерии Пипистрел Велис Електро е двуместен и е предназначен за

Служител на АЕЦ "Козлодуй" е с COVID-19, под карантина в София е

Пробите на контактните с него са отрицателни Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина в  София, където е изследван като контактен на лице с коронавирусна инфекция, съобщиха от централата. Установени са неговите контактни лица сред работещите в

Финансист е предложен за председател на КЕВР, ясни 7 кандидатури

Финансист да оглави  Комисията за енергийно и водно регулиране, предлага парламентарната група на ГЕРБ. Това е Пламен Младеновски, който в момента е шеф на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика". Младеновски е роден през 1981 г. в Плевен, магистър е по финансов мениджънт от УНСС. Работил е в частния бизнес, а между 2002 - 2010 г

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

От 1 август британците ще пътуват до Кипър без задължителна карантина

Петролната асоциация: Има опасност от недостиг на горива в страната

Има опасност през есента да се стигне до недостиг на горива в страната. За това предупреди юристът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев, цитира думите му БНР. Причината е, че те няма да могат да изпълнят новите изисквания за видеонаблюдение в данъчните складове до 13 септември, когато изтича срокът

"Топлофикация Перник" с повече екогорива и най-ниски цени

КЕВР одобри бизнес плана на дружеството Увеличаване на дела на екогоривата като природен газ и биомаса като заместители на въглищата - това е основния акцент в бизнес плана на "Топлофикация Перник". Той е бил утвърден от КЕВР в края на миналия месец. Според разчетите през 2024 г. за производството на топлинна енергия ще се използват 79% въглища

"Болкан Холидейз" отмени всички чартъри за България през лятото

Най-големият туристически оператор у нас "Болкан Холидейз", който ежегодно води хиляди гости от Острова в черноморските и в зимните ни курорти, отмени всичките си чартърни полети за България през лято 2020, съобщиха от компанията на корпоративния си сайт. “Лично искам да благодаря на всички вас за изключителната подкрепа и разбиране

Ангелкова: Приемаме туристи от 35 страни без карантина

България е една от първите страни, които отвориха границите си за туристи още на 1 юни. Вече приемаме гости от 35 страни, за които е отворена държавата без влизане с карантина. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на петъчния парламентарен контрол. По думите ѝ една от най-важните стъпки

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ