"Дънди прешъс металс" стана Инвеститор на 2019г., след като откри златния рудник "Ада тепе"

  • 1
authorАвтор: Албена Арабаджиева
"Дънди прешъс металс" стана Инвеститор на 2019г., след като откри златния рудник "Ада тепе"

"СЕ Борднетце-България", "Кока-Кола ХБК България", "ВОСС Аутомотив" и VMware България също взеха отличието "Златен бик".

Специалната награда на в. "24 часа спечели" спечели "Геотехмин"

Голямата награда в конкурса Инвеститор на годината спечели "Дънди прешъс металс". Той се организира за 14-а година от Българската агенция за инвестиции. Статуетката "Златен бик" взе д-р инж. Илия Гърков – вицепрезидент на компанията, от вицепремиера по демографската и икономическа политика Марияна Николова.

"Виждаме много примери, че инвестициите у нас се повишават, условията за това са отлични и това се вижда в класациите на кредитните рейтингови агенции. 30 проекта на обща стойност 400 млн. лв., които ще разкрият 3 хил. нови работни места. А за тази година се предвиждат още 69 нови проекта с очаквана стойност над 2 млрд. лв., които ще разкрият още над 6 хил. работни места. Те ще са в сферите производство, преработваща, автомобилна индустрия, здравеопазване и информационни технологии", обобщи Николова.

"За да помогнем на агенцията да си хванат плана за тази година от 2 млрд. лв. ние от компанията инвестирахме 1 млрд., така че за вас остана другия 1 млрд.", заключи Гърков.

“Дънди прешъс металс” вложи 164 млн. долара в най-стария златен рудник в Европа. Компанията откри рудник "Ада тепе" миналата година край Крумовград, като това е първият новоразработен златодобивен рудник в България от 40 г. насам.

Въпреки че находището е експлоатирано още от древността, в него има златосъдържащи руди, които ще се добиват 8 години. С разработването му в днешно време планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 000 т руда със съдържание на метал злато 85 700 тройунции. Целият срок за дейностите по строителство, експлоатация, закриване и рекултивация е 15 години.

С двата си завода - в Мездра и Карнобат, даващи работа на 2800 души, "СЕ Борднетце - България" успя да спечели в категория Инвестиция в човешки капитал. Десислава Янева, генерален мениджър човешки ресурси България, прие наградата от зам.-икономическия министър Лъчезар Борисов.

"През тази една година, която измина, създадохме невероятен инвеститорски екип, и той е готов всеки един от тези инвеститори, ако кажат, че имат проблем, да реагират на секундата", сподели Борисов. И заръча на Стамен Янев тази година да достигне минимум 2 млрд. лева сертифицирани инвестиции. Борисов сподели и тайната, че на събитието за първи път има и фирми, които ще бъдат бъдещи инвеститори, и догодина могат да бъдат наградени, ако се представят добре.

Десислава Янева, приемайки наградата, изрази увереност, че екипът е моторът на компанията и инвестицията в човешки капитал е с най -голяма възвръщаемост. През последната финансова година компанията е назначила повече от 450 нови служители в завода си в град Мездра. Основната дейност на компанията е доставка на пълни електрически кабелни системи за автомобилната индустрия - най-сложния компонент във всеки автомобил.

"КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ" грабна приза в категория Инвестиция в разширяване на бизнеса. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова награди Панче Ниновски, технически директор в компанията.

"Имам честа да връча една много символна награда, защото разширение на бизнес означава, че той е намерили българската държава за добър партньор, което пък означава, че усилията на правителството дават резултат", заяви Аврамова.

"България винаги е била специална за "Кока-Кола". Преди 55 г. България беше първата държава от Източна Европа, в която продуктите на "Кока-Кола" стъпиха. Преди 20 г открихме завода в Костинброд, който днес е и основен експортен хъб. Понастоящем в България в системата на "Кока-Кола" работят 2800 души, много сме благодарни за подкрепата, която получихме през всичките тези години", заяви Панче Ниновски.

Първото място е за инвестицията от 40 млн. лв. в производствения център в Костинброд, чието обновяване го превърна в един от най-модерните в групата "Кока Кола ХБК". Сега ресурсите се използват по-ефективно, а производството нараства с 25%. Модернизираната база бе открита миналата година от премиера Бойко Борисов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък награди "ВОСС Аутомотив" за Инвестиция на зелено". Изпълнителният директор Роланд Вайс прие статуетката "Златен бик". "Инвеститорите са изключително важен фактор за българската икономика, а те вървят ръка за ръка с туризма, защото те означават повече работни места, туристи в България, възможности за развитие. Тази година в Слънчев бряг организираме второто издание на форума Устойчиви инвестиции в туризма", обяви Ангелкова.

"Благодаря на правителството, на агенцията за наградата. От първата минута на проекта ни получихме много професионална подкрепа от вас. Половин година след първото ни посещение в България бяхме убедени че това е правилното място за новата на компания. През 2019 г. оборудвахме и започнахме производство и два големи автомобилни концерна Фолксваген" и "Даймлер" одобриха нашия завод.в Ловеч за доставката на различни части. Нашите международни клиенти са впечатлени от страната, хората и професионалния бизнес тук в България", похвали страната ни Вайс.

Германският производител на авточасти откри първия си завод в България край Ловеч през септември миналата година. Инвестицията досега е 15 млн. лв., планират се още толкова, открити са 183 работни места в село Баховица. Там се произвеждат компоненти, използвани в дизелови и електрически автомобили.

VMware България победи в категорията Инвестиция в иновативен бизнес. Стамен Янев връчи наградата на Димитър Костов, директор „Информационни технологии“ в компанията.

VMware е световен лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологии за бизнес мобилност. Компанията помага на своите клиенти успешно да трансформират начина, по който изграждат, предоставят и използват ИТ ресурсите в облачна среда. За 13 г. в България компанията се превърна в един от най-големите инвеститори в ИТ индустрията в региона с вложени над 539 млн. лв.

"Тъй като вече получих нареждането на осигуря 2 млрд. лв. инвестиции тази година, ще бъда кратък и само ще поздравя компанията, защото да инвестираш в този тип бизнес е доста романтично занятие, тук имаме сериозно капиталовложение и сериозна инвестиция в развитието на таланти и развитието на глобалните пазари", обърна се Янев към победителя. А той от своя страна разкри бъдещите планове на компанията - да запазимбългарския талант в България чрез програми, с които връщат българи тук и най-важното нещо - да инвестират все повече в образованието.

Освен 5-те статуетки "Златен бик" 3 компании взеха почетни награди.

Издателят на "Медийна група България" Венелина Гочева връчи специална награда на в. "24 часа" за социална инвестиция на "Геотехмин". Кристалният плакет получи изпълнителният директор Доминик Хамерс.

“24 часа”, който за поредна година е медиен партньор на конкурса “Инвеститор на годината”, избра да връчи своята специална награда именно на “Геотехмин” заради социалните инвестиции на компанията с дълготраен ефект за обществото и местните общности в различни сфери - от образованието, подпомагането на таланти и съхраняването на националната и културна идентичност до създаването на материални ценности - църкви, културни и исторически паметници и инфраструктура в българските региони.

"Геотехмин" е сред българските компании, които имат ясна визия какво да се прави през следващите 30 години. Една от каузите им е образованието, за това се радвам, че в тази сфера работим заедно и ще се радвам, ако това, което прави бъде предадено на повече компании, защото това е най-важното в следващите 30 години в България", заяви Венелина Гочева. Образованието беше и един от приоритетите, които бяха очертани в проекта "Новите 30 години" на "24 часа" за каузите на България, формулирани от умни и успели българи.

"Тази година компанията навърши 30 г. Осъществяването на социално отговорни проекти са много важни, защото това са инвестиции в настоящето и бъдещето на България. Имаме много проекти, изградени с лични и фирмени средства, но най-вече искам да отбележа инвестицията ни в сферата на образованието - стипендии за студенти, подпомагане на таланти, училища ВУЗ-ове, както и помощ за Българския червен кръст, проекти в нашите региони, където даваме перспектива за бъдещето на хората, които живеят там", допълни Хамерс.

Любомир Василев също взе награда заради своя стартъп Ай Райс Механикс 357. Компанията разработва иновативно средство за хора с увреждания – OMNIBOT. То е иновация както за българския, така и за световния пазар, и помага на хората с двигателни проблеми да се придвижват изправени вместо седнали. Българският OMNIBOT има много предимства - позволява движение 4х4, по-лек е, сгъваем и др.

Наградата беше връчена от Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ. Тя благодари на БАИ за усилията за привлизане на инвеститори в България и подчерта, че ЕИБ отпуска 360 млн. евро в подкрепа на иновациите.

Общината в България с най-много инвестиции през 2019 г. пък е Стара Загора. По този повод беше отличен зам.-кметът й Милена Желева лично от председателят на Наионална компания Индустриални зони Антоанета Барес "За нас е чест да сме партньор на БАИ и да работим за каузата в България да има много нови иновативни предприятия и да изберат държавата ни. С община Стара Загора имаме общ проект и вече първи инвеститор и си пожелавам и другите общини да тръгнат по нейните стъпки", каза Барес.

Милена Желева благодари от името на Живко Тодоров за високото отличие и доверието. "Вярвам, че стъпките, които правим ръка за ръка са добри, когато общината, държавата и инвеститорите вървят заедно. Индустриалната зона в общината върви много добре, 70% от нея вече е факт и остава инвеститорите да се събудят след 3 месеца и да градят своите предприятия. Така остават и младите хора и създават своите семейства", заяви зам.-кметът.

Бизнесменът Красимир Дачев - собственикът на "Свилоза" и зам.-председател на БТПП, пък е човекът, дал най-голям цялостен принос за развитието на инвестициите. Председателят БАИ Стамен Янев връчи неговото отличие. "На учителя с любов", беше единственото, с което Стамен Янев се обърна към Дачев. А "учителят" предупреди, че с тази награда агенцията за инвестиции няма да го откаже да инвестира, защото това е една болест, която е неизлечима.

Споделете

CAPTCHA изображение
Нови трудности пред българите в Англия за статут

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският дизайнер на обувки Серджо Роси е починал, след като бе заразен с коронавируса, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Роси, който бе на 85 години, е бил приет в болница в гр.Чезена, Централна Италия. Починал е в четвъртък, предава БТА. "Той бе сред създателите на района на висшата мода в обувките във Форли и Чезена в средата на двадесети век"

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

Когато кацнат в Англия, никой не ги пита откъде идват и къде отиват, защото там още няма въведени карантини срещу коронавируса Въпреки драстичните мерки у нас, сезонни работници във Великобритания все още пристигат на Острова с редовни полети от София. До две от летищата на Лондон - “Хийтроу” и “Лутън”, летят “България Ер”

Идва ли краят на изнасянето от България?

Идва ли краят на изнасянето от България?

Никой не знае колко точно са българите по света Напускат мозъци, а внасяме смъртност - от страната излизат основно за учене и работа, а се връща възрастно поколение с пари Емигрантската вълна на българи като цяло е спряла и това е тренд отпреди епидемията. Това сочи анализ на учени под ръководството на проф

Саудитска Арабия разкритикува остро Русия за срива на цените на петрола

Саудитска Арабия разкритикува остро Русия за срива на цените на петрола

Саудитска Арабия днес разкритикува остро Русия, защото според нея хвърля върху кралството вината за срива на световните цени на енергоносителите, предаде Асошиейтед прес. Цените на петрола се сринаха след като държавите от ОПЕК+, включително Русия, в началото на март не успяха да се споразумеят за съкращаване на производството

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

София, Враца и Смолян ще са центровете, ако одобри правителството “Аутомотив Клъстер България” има готовност да започне производството на респиратори от висок клас, след като е влязъл в контакт с “Тесла” - компанията, която произвежда такива за американското правителство. “Свързахме се с тях и установихме, че има освободен патент

АКТУАЛНО

Преводачът на Борисов в Белия дом с изобретение за коронавируса

Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40 (Обзор)

И при ремонта на схемата обаче не изпълниха исканията на бизнеса - работник от затворена фирма да получава директно 60% от заплатата си от НОИ 1,4 млрд. лв. ще е помощта за бизнеса и гражданите през ББР 10 години ще се връщат заемите от 1500 лева Безлихвени кредити до 100 хил. за малки и средни фирми Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40

В кризата 3-ма се хранят у дома за 1200 лв. на месец, още поне 500 лв. са другите разходи

Харчовете за хигиена са поне 35 лв. на месец Колко пари трябват на едно домакинство месечно, при положение че много работни места са застрашени, а и оставащите на работа не могат да бъдат сигурни доколко редовно и навреме ще получават заплатите си? Все повече семейства си правят подобна сметка с условието

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете, тъй като не е имало къде да го пласират. Пазарът в селото, който се намира на Карловско шосе, е затворен заради пандемията. Някои земеделци са изхвърлили в казаните по 30-40

Цитруси, захар и яйца пак поскъпват

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини и лимони, както и яйцата продължават да поскъпват, показват данните на комисията по стоковите борси. През миналата седмица цената им на едро се е качила между 6 и 13,8%. По-чувствително поскъпване - с 5%, има и при яйцата и на едро бройката вече е 21 ст. С подобен процент нараства и захарта

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Евгений Иванов: С поемането на осигуровките извадиха мярката 60/40 над вода

Васил Велев: Недомислица е да се плаща 100% възнаграждение на хора, които не работят

В Германия държавата плаща 60% и това е всичко, дава пример председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Остава тази недомислица, да се плаща 100% възнаграждение на хора, които не работят. Работник, който се труди 8 часа и този, който е на 4 часа или пък е на дивана вкъщи ще получат 100% заплата

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60:40

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60:40, заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. ГЕРБ прие предложение на ДПС. „Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката „60 на 40“ за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките

Петър Андронов: Отсрочването ще важи за всички видове кредити

„Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и бизнеса ще даде възможност на клиентите да стигнат до споразумение с банките за нов погасителен план, като през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и срокът на кредита ще се отложи за периода на отсрочването“

Песков: Русия подкрепя конструктивен диалог за петрола

Русия иска конструктивни преговори за ситуацията на петролния пазар и не вижда алтернатива на диалога, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, която се позовава на Интерфакс. Русия не подкрепяше приключването на сделката ОПЕК+. Президенът Владимир Путин и Русия подкрепят конструктивния процес на преговори

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Караниколов: С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката започват да боксуват

На Софийската стокова борса хлебната пшеница се търсеше на 340.00-350.00 лв/тон

На Софийската стокова борса тази седмица хлебната пшеница се търсеше на 340.00-350.00 лв/тон, а фуражната пшеница се търси на 315.00-320.00 лв/тон, пише в бюлетините на борсата.Офертите за царевицата варират между 260.00 и 300.00 лв/тон за търсене и предлагане, а при маслодайния слънчоглед търсенето е леко надолу на 620.00-640.00 лв/тон

Менда Стоянова предлага нов таван за външни заеми - до 10 млрд. евро

6-7% свиване на икономиката е лошият сценарий, разчитаме на 3% Да се осигуряват пари и чрез външни държавни заеми от международни финансови институции и да се увеличи лимитът по програмата за облигациите, които могат да бъдат емитирани - от 8 на 10 млрд. евро. Тези предложения е внесла шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова между първо и

Австрия дава 15 млн. помощ на вестниците заради кризата

15 млн. евро ще отидат и за подкрепа на телевизиите и радиата в страната Австрийското правителство планира пакет от помощи за медиите заради кризата с коронавируса, съобщи в. “Дер Щандард”. След гласуване в петък вечерта вестниците в страната ще получат 14,8 милиона евро специално финансиране. Най-много се очаква да отидат заради тиража в Kronen

240 млрд. евро кредитна линия за изпадналите в затруднения заради вируса страни от ЕС

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви, че ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), предаде Франс прес, позовавайки се на негово интервю в няколко европейския издания, съобщи БТА. Линията ще бъде отворена за страни

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ