Експерт: Съживяването на икономиката раздвижва и пазара на труда за хора с увреждания

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн
Експерт: Съживяването на икономиката раздвижва и пазара на труда за хора с увреждания

Елка Димитрова Снимка: МТСП

Съживяването на икономиката, благоприятната ситуация на пазара на труда, постигнатото почти естествено равнище на безработицата, нарастващата заетост и икономическа активност се отразяват благоприятно и върху пазара на труда за хората с увреждания, коментира в интервю за БТА директорът на дирекция "Политика на пазара на труда и трудова мобилност" в социалното министерство Елка Димитрова.

Тя изтъкна, че намалява времето, за което хората с увреждания, регистрирани в Бюрата по труда, намират своята реализация.

По данни на Агенцията по заетостта в края на януари безработните хора с увреждания са около 6 на сто от регистрираните в Бюрата по труда или около 12 000 души.

Димитрова посочи, че ако повече хора с увреждания се регистрират, ще може и броят на намерилите работа да стане по-голям. Тези хора намират работа на първичния пазар и по програми за заетост, където тя се субсидира, а бъдещите работници имат възможност и за обучения.

По думите на Димитрова в условията на недостиг на работници, заради демографската ситуация и развитието на икономиката, се търсят повече кадри и за държавата е важно да развиват услугите за хората с увреждания и да се осигурява заетост. Тези хора са потенциална работна сила и повечето от тях могат да работят при определени условия, да получават доходи и да имат достоен живот, каза Димитрова.

За миналата година над 5000 хора с увреждания са устроени на първичния пазар на труда без субсидия и около 2562 са обучени. При хората с увреждания е проблем образованието и квалификацията, което също се явява като преграда пред заетостта им, коментира експертът и допълни, че като цяло регистрираните в Бюрата по труда безработни хора с увреждания не са с висока квалификация и образование. В Агенцията по заетостта с хората с увреждания работят по проекти като трудови посредници хора с увреждания, защото по-добре познават проблемите на тази общност.

Димитрова съобщи, че има и около 9700 души хора с увреждания, на които е осигурена заетост със средства по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", където има схеми за осигуряване на заетост и обучение за хора с увреждания. Една от тях е "Обучение и заетост" и по нея се осигурява субсидирана заетост за две години, като през това време работодателите получават средства за заплатата на работника в рамките на минималния осигурителен доход за съответната длъжност с всички осигуровки. Имат право и на наставник, който също получава възнаграждение.

В края на тази 2-годишна заетост, ако хората бъдат задържани на работа, работодателят може да получи и шест минимални заплати за наетия човек с увреждане. Тази схема се разгръща и до края на програмния период ще има яснота колко са останалите на постоянна работа.

Чрез Националния план по заетостта се предвижда обучение и осигуряване на заетост на хора с над 71 на сто увреждания, като за две години работодателите, които ги наемат получават субсидия в размер на минималната заплата и необходимите осигуровки, а ако хората са с висше образование възнаграждението им е по-високо, допълни Димитрова. Има и мярка за насърчаване на заетостта при наемане в частния сектор на хора с увреждания и работодателят получава субсидия от 500 лева и съответните осигуровки, като има и участие на работодателя, който доплаща до размера на получаваната заплата.

Не може да се откроят отделни сфери, в които се предпочита наемането на хора с увреждания. Навсякъде има работодатели, от всички отрасли и сфери, региони. Има и млади хора с увреждания, които работят като програмисти. Сред причините, които пречат на заетостта на тази група хора, е липсата на информация, трудният достъп до работното място, каза Димитрова, но напомни, че има и програми, по които се предоставят средства за адаптиране на работни места - до 10 000 лева. Има и схема по оперативната програма, която позволява такива хора да работят и в социални предприятия.

От своя страна Агенцията също допринася за улесняването на тези хора чрез електронизацията на услугите. Така ще им се помогне да преглеждат от дома си за работни места и да подават документи за работа. Мобилни екипи посещават по-отдалечените населени места в страната и там се предоставят посредническите услуги, каза експертът.

Друга услуга, която сега са развива, е семейният консултант за работа. При нея се дава възможност да се консултират за работа или други възможности за социално подпомагане, лечение и хора от семейството, защото често нещата са свързани и в семейството има и други безработни, освен човека с увреждане, коментира Димитрова. Идеята е тези услуги да се развият в цялата страна. Те се предоставят от Бюрата по труда в страната и са безплатни.

В Агенцията по заетостта има и психолози, които оказват подкрепа на хората с увреждания, както и кейс мениджъри, които работят с даден човек и се опитват да решат проблема му комплексно.

Общо около 205 000 са регистрираните безработни в момента, което позволява да се фокусират усилията върху работата с групите в неравностойно положение.

Споделете

CAPTCHA изображение
Идва ли краят на изнасянето от България?

Идва ли краят на изнасянето от България?

Никой не знае колко точно са българите по света Напускат мозъци, а внасяме смъртност - от страната излизат основно за учене и работа, а се връща възрастно поколение с пари Емигрантската вълна на българи като цяло е спряла и това е тренд отпреди епидемията. Това сочи анализ на учени под ръководството на проф

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският дизайнер на обувки Серджо Роси е починал, след като бе заразен с коронавируса, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Роси, който бе на 85 години, е бил приет в болница в гр.Чезена, Централна Италия. Починал е в четвъртък, предава БТА. "Той бе сред създателите на района на висшата мода в обувките във Форли и Чезена в средата на двадесети век"

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Стопани от Граф Игнатиево хвърлят готов разсад, страшното ще дойде лятото

Разсад домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички скубят от оранжериите си стопаните в Граф Игнатиево и го носят на боклука. Причината е, че е прораснал до коленете, тъй като не е имало къде да го пласират. Пазарът в селото, който се намира на Карловско шосе, е затворен заради пандемията. Някои земеделци са изхвърлили в казаните по 30-40

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

Плевнелиев: След 2 седмици автомобилният сектор може да произвежда респиратори

София, Враца и Смолян ще са центровете, ако одобри правителството “Аутомотив Клъстер България” има готовност да започне производството на респиратори от висок клас, след като е влязъл в контакт с “Тесла” - компанията, която произвежда такива за американското правителство. “Свързахме се с тях и установихме, че има освободен патент

Саудитска Арабия разкритикува остро Русия за срива на цените на петрола

Саудитска Арабия разкритикува остро Русия за срива на цените на петрола

Саудитска Арабия днес разкритикува остро Русия, защото според нея хвърля върху кралството вината за срива на световните цени на енергоносителите, предаде Асошиейтед прес. Цените на петрола се сринаха след като държавите от ОПЕК+, включително Русия, в началото на март не успяха да се споразумеят за съкращаване на производството

АКТУАЛНО

Отварят пазари на паркингите на веригите за български стоки

Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лева в извънредно положение

6-има финансисти си отидоха след иначе перфектна сделка, с която са изкупени лоши заеми от 2 банки Иво Прокопиев, от чийто “Капитал” гръмна казусът, познава добре “С. Г. груп” - имал е общ бизнес с тази най-голяма колекторска фирма у нас Защо не ме питате за банката за развитие? Учуден, Бойко Борисов започна да задава въпроси на репортерите

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн евро за малките и средните дружества в България

Европейската комисия съобщи, че одобрява схема за гаранция от 255 милиона евро за подкрепа на малките и средните дружества в България заради епидемията от Ковид-19, предаде БТА.  Схемата е одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ. България е уведомила ЕК за схема за гаранции за 500 милиона лева за съществуващи или нови

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн евро за малките и средните дружества в България

Европейската комисия съобщи, че одобрява схема за гаранция от 255 милиона евро за подкрепа на малките и средните дружества в България заради епидемията от Ковид-19. Схемата е одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ. България е уведомила ЕК за схема за гаранции за 500 милиона лева за съществуващи или нови заеми в подкрепа

Стоян Мавродиев: Премиерът е подведен от фалшивите новини на медии, които действат като терористична групировка

Опасявам се, че премиерът е бил сериозно подведен по въпроса с тази сделка, поради това, че материята е сложна, и не е имал време в тази тежка ситуация за да стигне до детайлите. Не е извършено нищо нередно, и намирам за крайно несправедливо към целия екип, който работи честно, почтено и професионално

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

България ще може да плаща разсрочено отбранителни продукти, придобити от САЩ

Еврокомисията представи антитръстови мерки по време на пандемията

Европейската комисия публикува Съобщение за Временна рамка, с което предоставя насоки в областта на антитръстовото законодателство за предприятията, които си сътрудничат в отговор на неотложните ситуации, свързани с избухналата зараза с коронавируса. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК у нас

Германия твърдо отстоява отказа си да бъдат осъвместявани дългове в Европа

Германия отново изрази днес отказ да се обмисля осъвместяване на дългове в Европа в отговор на икономическото отражение на коронавируса, предаде Франс прес. По-рано днес стана известно, че финансовите министри не са успели тази нощ да договорят съвместен отговор на страните от еврозоната. Възстановяванеето на европейската икономика след сегашната

Танева: Баба дарява 240 лв. пенсия, вериги не могат да отделят площ да подкрепят дребния производител

Унижение е за български държавник да коментира позицията им, казва министърът на земеделието Нямам коментар на позицията на търговските вериги, която е пълна с манипулации. Ние ще въведем задължения на всички оператори да предлагат местна регионална продукция и няма никакво вмешателство в сегашните им вериги на доставки

Volkswagen: все още има живот в двигателите с вътрешно горене

В двигателя с вътрешно горене все още има живот, макар неговата компания (и концерн) да са насочили поглед към електрическите автомобили. Мнението изказа техническият директор на Volkswagen Матиас Рабе в интервю за Autocar. Все по-строги са стандартите за нивата на отделяни вредни емисии СО2, както и предстоящата забрана за продажба на автомобили

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Колекторите предлагат индивидуално решение към пострадалите от кризата

Защо свиването на икономиката е безумие

Някои еколози от дълго време призовават за свиване на икономиката, за да бъде спасена планетата. Тази мечта, сбъдната от коронавируса, се превърна в планетарен кошмар. Съществуват други решения за намаляването на въглеродните емисии на нашата икономика, по-конкретно в транспорта. Здравната криза, предизвикана от COVID-19

"Кауфланд" дарява 10 000 лв. на хранителната банка

"Кауфланд България" дарява 10 000 лева на Българска хранителна банка (БХБ), съобщиха от търговската верига в сряда. Със средствата компанията ще подпомогне дейността на първата и единствена организация у нас, която в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните събира и складира хранителни продукти с кратък срок на годност и ги

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32% заради пандемията

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32 на сто през 2020 година заради пандемията от новия коронавирус, прогнозира днес Световната търговска организация (СТО), цитирана от Франс прес и Ройтерс. СТО посочи широк диапазон за спада тази година - от 13 на сто до 32 на сто с аргумента, че продължава да има голяма въпросителна за отражението на

Иран поиска спешен заем от Международния валутен фонд

Президентът на Иран Хасан Рохани днес призова настоятелно Международния валутен фонд (МВФ) да отпусне на страната му, която е сред най-силно засегнатите от новия коронавирус, спешен заем от 5 милиарда долара. Парите, според Рохани, са за борбата с пандемията, предаде АФП. Настоятелно моля всички международни организации да поемат отговорностите си

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ