Армията може да осигури на военните заводи износ за 4 млрд. лв. (видео)

  • 4
authorАвтор: 24 часа
Армията може да осигури на военните заводи износ за 4 млрд. лв. (видео)

Това е куполът, който "Елбит" предлагат на армията.


Връщане на вложеното в бойни машини поне 4 пъти заявява израелската фирма „Елбит“, която участва в търга с финландците от “Патриа“

Производството и износът на оръжие се оказа моторът на българската икономика в последните 5-6 години като за всяка от тях военните заводи вкарваха в България над 1 млрд. евро на година. До 2018 г., когато износът на българско оръжие се срина с 37% според отчетите на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката.

България вече е слабо представена дори на традиционни пазари като Ирак, където за цялата 2018 г. са изнесени оръжия за само 3,6 млн. евро при сделки за 144 млн. година по-рано.

Причината за този рязък срив е една – България произвежда оръжия само по съветските стандарти и почти няма пазари в държави от НАТО и такива, които ползват натовските стандарти. А това в съвременния свят са почти всички. Така реално бумът на българските оръжейни заводи в предишните години се дължеше на силата на терористите от "Ислямска държава". А името на България неколкократно бе замесвано като износител на оръжие за терористи, уж минаващо през легални клиенти.

Българската армия е сравнително малък клиент за оръжейните заводи. Но всъщност тя може да се окаже спасителят им. Чрез един от трите главни проекта за модернизация, този на Сухопътните войски за закупуването на бронирани бойни машини срещу 1,5 млрд. лв.

Дотук реално подадените оферти в търга са две – на финландската „Патриа“ в сътрудничество с израелската частна компания „Елбит Системс“, която осигурява въоръжението, комуникационните системи и купола на бойните машини, и на швейцарската „Дженерал дайнамикс“ в партньорство с израелската държавна фирма „Рафаел“.

Именно първата оферта може да се окаже тази, която освен да модернизира армията, да донесе и ползи на оръжейните заводи.

„Принципът на „Елбит“ е, че там, където работим, организираме мрежа за собствено производство, но не само на продукти, които продаваме в тази държава, а на заводи, които да изнасят. Целта ни е за всеки вложен в сделката долар държавата да получи износ на оръжейна продукция за 4 долара“, обясни предимството на частната израелска компания „Елби Системс Ленд“ президентът й Уди Веред. Тоест, ако този мултипликатор се приложи, България ще получи възможност да изнася специална продукция и оръжие на стойност над 4 млрд. лв. А големият бонус е, че това ще става през мрежата на „Елбит“ с гарантирани клиенти, ще се продава натовско въоръжение и ще се разработват иновативни продукти.

Израелската компания, която е най-големият производител на оръжие в страната и в топ 10 в света, вече е сключила предварителни споразумения или води разговори със заводи като ВМЗ, „Терем“, „Оптикс“, „Електрон прогрес“. И целта е България да се превърне в производителя на куполи за бронирани машини и модерни системи за танкове за цяла Европа и други континенти, в които компанията работи. Идеята е в страната ни да се произвежда и голяма част от оптиката и електрониката, които се влагат в тези куполи.

Като успешен пример как се осъществява това сътрудничество от „Елбит“ посочват Румъния. В момента израелците имат четири фирми в северната ни съседка и са най-големият износител на оръжие от страната.

„Патриа“ и „Елбит“ засега са фаворити да доставят желаните от Сухопътните войски 150 бронирани машини, твърдят военни, запознати с оценката на техническите предложения. Защото „Елбит“ всъщност предлага желаните от българската армия обитаеми куполи – тоест командирът на машината и стрелецът се намират в купола, а не го командват дистанционно. Другото предложение, което е на израелската държавна фирма „Рафаел“ предвижда необитаеми куполи, които не са желани от нашите военни.

„Елбит“ е водещ световен интегратор на системи, тоест ние имаме опит да предложим каквато искате комбинация от въоръжение, купол, електроника, комуникационни системи, обяснява Боаз Коен, вицепрезидент на подразделението „Елбит Ленд“, което произвежда бойните куполи. Самият той е боен генерал, командвал е северната израелска армия по време на втората интифада и гарантира със собствения си опит за качеството на продуктите на компанията.

Това, което прави куполите на „Елбит“ уникални обаче, е една система, която дава възможност командирът на бойната машина да остане максимално защитен от бронята и в същото време да има пълен обзор на бойното поле. Системата е наречена Iron Vision и е вградена в бойния шлем на командира на машината. Чрез камери отвън и специални очила тя дава възможност на офицера да гледа през бронята, все едно разполага с рентгеново зрение. Като големият успех на израелците е, че така успяват да синхронизират камерите с човешкото око, че при тяхната система липсва каквото и да било чувство за „морска болест“, което е характерно за други такива продукти.

Iron Vision е разработена на база на шлемовете, които ползват пилотите на изтребители. „Елбит“ е най-големият производител на такива шлемове в света, като над 90% от всички пилоти на F-16 летят с техните продукти, те са и основният партньор при разработката на шлемовете за новия американски самолет F-35. С оборудване на „Елбит“ ще са и пилотите на българските изтребители F-16.

Второто голямо предимство на „Елбит“ в конкурса за бойните машини на армията ни е комуникационната система, която предлага компанията. Тя е собствена разработка и се ползва в момента от израелската армия. Реално позволява командирът да получава моментално видеоинформация от всеки един войник на бойното поле, както и по същия начин да командва частите – артилерия, бронирани машини, авиация. А връзката, при липса на други канали, може да бъде осъществена дори с прост мобилен телефон, който се свързва с радиостанциите на войниците.

Имаме самочувствието, че предлагаме най-добрите бойни куполи, защото вече 40 години оборудваме израелските танкове „Меркава“, категоричен е Боаз Коен. Реално куполът, предложен на България, е разработен на база на танковите куполи, просто е с по-малки размери.

„Елбит“ предлага на България и интересен танков проект. Израелската компания има интерес да модернизира българските танкове Т-72, ако МО стартира такъв проект. До момента е ремонтирала и модернизирала над 3000 такива машини в света, повече дори от оригиналния им производител Русия. „Елбит“ е единствената фирма, която предлага модернизация без да се нарушава конструкцията на танка – просто всеки от новите модули е оразмерен и произведен така, че да пасва на мястото на стария. Компанията вече демонстрира какво може, като направи стрелби с български Т-72 пред български военни през есента на 2019 г.

„Елбит“ реално предлага всякакви продукти и услуги за българската армия, не е задължително да произвеждаме куполите за бойните машини, за да работим заедно. Но ще е добро начало, казва Уди Веред. А компанията е готова да започне да работи с български заводи веднага. Дори и за производството на натовските 30-милиметрови снаряди за оръдията „Бушмастър“, с които ще са оборудвани българските бойни машини. Още един продукт, който ще бъде ползван не само от армията, но може да бъде експортиран.

Споделете

CAPTCHA изображение
Скрит спад на цените на жилищата

Скрит спад на цените на жилищата

В цените на новопостроените жилища, които през последните няколко години достигнаха космически висоти, се наблюдава скрит спад. Според брокери средната отстъпка, която клиентите договаряли, била 12%, докато преди година не надхвърляла 5%. Това означава, че има скрито намаление, което засега не променя офертните цени

Борисов: Ще се радвам да знам за кои  енергийни проекти са говорили Радев и Путин

Борисов: Ще се радвам да знам за кои енергийни проекти са говорили Радев и Путин

С удоволствие бих научил за кои енергийни проекти между България и Русия са говорили, защото това ми е важно и сигурно трябва нашите министри да ги изпълняват. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на обсъжданията за многогодишната финансова рамка на ЕС, предаде „Фокус“

Купуват се повече евро, но парите си остават в банките (Обзор)

Купуват се повече евро, но парите си остават в банките (Обзор)

И БНБ, и банкери са категорични: Няма натиск върху борда Българите обменят повече евро в последните дни, но парите си остават в банките под формата на депозити. Така финансисти коментираха изявления на политици, регистрирали близо 1 милиард лева, с които са купени евро. Като причина за засиления интерес се посочват дебатът дали да влезем в

“Лафка” затваря, виж къде ще намерите “24 часа”

“Лафка” затваря, виж къде ще намерите “24 часа”

“24 часа” и всички останали печатни издания търсете в търговските вериги, молове, бензиностанции и пунктовете за продажба на вестници Веригата “Лафка” от утре - събота, затваря своите обекти. Информацията неофициално бе потвърдена от двама източници. Официално писмо обаче до издателите все още няма. Слухът

Гласят бивше вице на Герджиков за член на КРС

Гласят бивше вице на Герджиков за член на КРС

Бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков - Деница Златева, е една от номинациите за членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тя е предложена от парламентарната група “БСП за България”. Златева беше отговарящ за българското председателство на ЕС в кабинета на Герджиков

Вижте как се пълни язовир Студена (видео)

Вижте как се пълни язовир Студена (видео)

Тройно повече вода има в язовир Студена в сравнение с началото на януари. Топящите се снегове вдигат значително притока на вода и нивото видимо се е повишило, видя екип на "България днес". Въпреки то нивото все още е под критичния минимум. Как изглежда язовирът в края на февруари вижте във

АКТУАЛНО

Денят на Уолстрийт завърши с рязък спад на котировките заради коронавируса

Държавата поема таксите за задължителната детска от 4 г.

Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст, а не както досега - на 5-годишна. Това е записано в поправки в Закона за предучилищното и училищното образование, публикувани за обществено обсъждане, с което се слага старт на задължителната детска градина за 4-годишните

A1 ще предлага услугата за толтаксуване още с пускането на системата на 1 март

След като от 2018 година А1 улеснява българските потребители в закупуването на електронни винетки, компанията ще предлага услугата за тол таксуване и на автобуси и камиони над 3,5 тона А1 ще е единственият телеком у нас, който предлага всички възможности за тол таксуване на тежкотоварни превозни средства над 3

Тръмп: Индия купува от САЩ отбранителна техника за 3 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп съобщи днес, че Индия ще закупи от САЩ отбранителна техника за 3 милиарда евро, включително щурмови хеликоптери. Двете страни задълбочават отбранителните и търговските си връзки, за да балансират влиянието на Китай в региона, предаде Ройтерс. Индия и САЩ постигат напредък и в сключването на голямо търговско

Коронавирусът в Италия "удари" товарния транспорт у нас

Извънредните мерки срещу коронавируса в Северна Италия се отразиха и на товарния транспорт. Български превозвачи спряха камионите заради десетки затворени предприятия, предава БНР. През България и граничния пункт „Кулата“ към пристанищата в Гърция и оттам към Южна Италия пътуват ТИР-ове от седем държави

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

“Булгартрансгаз”: Не сме уведомявани за подизпълнител на “Турски поток”

Ангелкова: Пътуващите до Италия тези дни могат да си върнат парите от туроператорите

Хората, които са резервирали екскурзия до Италия в следващите дни и искат да се откажат заради коронавируса, ще могат да получат обратно платените суми от туроператори без неустойки. До края на деня ще стане ясно дали това ще важи със сигурност. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с туроператори

Пандемия от коронавируса ще донесе загуби от над 1 трлн. долара

Тревожната перспектива, че разпространението на коронавируса може да се превърне в първата наистина разрушителна пандемия в ерата на глобализацията, подновява съмненията за стабилността на световната икономика, пише Bloomberg в свой анализ. Броят на смъртните случаи приближава 3 000, над 80 000 са официално регистрираните случаи на заразени

Борисов: Строежът на газовата връзка Гърция-България е ключова за внос на газ от алтернативни източници за Югоизточна Европа

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът наРепублика Кипър Никос Анастасиадис изразиха загриженост от разпространението на вируса COVID-19 в Европа. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Двамата лидери бяха категорични, че е необходима отлична координация междуевропейските институции

6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през 2019 г.

НАП информира персонално фирмите за допуснатите неточности, остават 3 дни за корекции Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Клип разяснява основните принципи на толсистемата (Видео)

Статистиката и Агенция "Митници": Данните за вноса не са манипулирани

Представители на Агенция "Митници" (АМ) и Националния статистически институт (НСИ) са обсъдили на среща данните за вноса през 2019 г. и експертите са категорични, че данните не са манипулирани и информацията е използвана добросъвестно, съобщи НСИ, цитиран от БТА. Във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г

Толсистемата тръгва от 1 март, няма да има отлагане

Електронният контрол ще извади на светло сивия сектор в транспорта Толсистемата за тежкотоварни автомобили ще започне да функционира от 1 март, повече компромиси със сроковете няма да бъдат правени. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг днес, съобщиха от пресцентъра на МРРБ

Нанков: Наслушахме се на стъкмистика от БСП за тол системата

Наслушахме се на стъкмистика и изкривени статистически данни. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на брифинг в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), предаде "Dariknews". „Ще направим кратък брифинг, провокиран най-вече от брифинга на лидера на БСП и съответно част от

Китай ускорява нормализирането на куриерските услуги

За да подпомогне усилията по превенцията и контрола на епидемията и гарантира доставките на стоки от ежедневна употреба, Китай ще ускори възобновяването на куриерските услуги, съобщи представител на транспортните власти, цитиран от "Радио Китай". На пресконференция в събота представител от Министерството на транспорта каза

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ