Армията може да осигури на военните заводи износ за 4 млрд. лв. (видео)

  • 4
authorАвтор: 24 часа
Армията може да осигури на военните заводи износ за 4 млрд. лв. (видео)

Това е куполът, който "Елбит" предлагат на армията.


Връщане на вложеното в бойни машини поне 4 пъти заявява израелската фирма „Елбит“, която участва в търга с финландците от “Патриа“

Производството и износът на оръжие се оказа моторът на българската икономика в последните 5-6 години като за всяка от тях военните заводи вкарваха в България над 1 млрд. евро на година. До 2018 г., когато износът на българско оръжие се срина с 37% според отчетите на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката.

България вече е слабо представена дори на традиционни пазари като Ирак, където за цялата 2018 г. са изнесени оръжия за само 3,6 млн. евро при сделки за 144 млн. година по-рано.

Причината за този рязък срив е една – България произвежда оръжия само по съветските стандарти и почти няма пазари в държави от НАТО и такива, които ползват натовските стандарти. А това в съвременния свят са почти всички. Така реално бумът на българските оръжейни заводи в предишните години се дължеше на силата на терористите от "Ислямска държава". А името на България неколкократно бе замесвано като износител на оръжие за терористи, уж минаващо през легални клиенти.

Българската армия е сравнително малък клиент за оръжейните заводи. Но всъщност тя може да се окаже спасителят им. Чрез един от трите главни проекта за модернизация, този на Сухопътните войски за закупуването на бронирани бойни машини срещу 1,5 млрд. лв.

Дотук реално подадените оферти в търга са две – на финландската „Патриа“ в сътрудничество с израелската частна компания „Елбит Системс“, която осигурява въоръжението, комуникационните системи и купола на бойните машини, и на швейцарската „Дженерал дайнамикс“ в партньорство с израелската държавна фирма „Рафаел“.

Именно първата оферта може да се окаже тази, която освен да модернизира армията, да донесе и ползи на оръжейните заводи.

„Принципът на „Елбит“ е, че там, където работим, организираме мрежа за собствено производство, но не само на продукти, които продаваме в тази държава, а на заводи, които да изнасят. Целта ни е за всеки вложен в сделката долар държавата да получи износ на оръжейна продукция за 4 долара“, обясни предимството на частната израелска компания „Елби Системс Ленд“ президентът й Уди Веред. Тоест, ако този мултипликатор се приложи, България ще получи възможност да изнася специална продукция и оръжие на стойност над 4 млрд. лв. А големият бонус е, че това ще става през мрежата на „Елбит“ с гарантирани клиенти, ще се продава натовско въоръжение и ще се разработват иновативни продукти.

Израелската компания, която е най-големият производител на оръжие в страната и в топ 10 в света, вече е сключила предварителни споразумения или води разговори със заводи като ВМЗ, „Терем“, „Оптикс“, „Електрон прогрес“. И целта е България да се превърне в производителя на куполи за бронирани машини и модерни системи за танкове за цяла Европа и други континенти, в които компанията работи. Идеята е в страната ни да се произвежда и голяма част от оптиката и електрониката, които се влагат в тези куполи.

Като успешен пример как се осъществява това сътрудничество от „Елбит“ посочват Румъния. В момента израелците имат четири фирми в северната ни съседка и са най-големият износител на оръжие от страната.

„Патриа“ и „Елбит“ засега са фаворити да доставят желаните от Сухопътните войски 150 бронирани машини, твърдят военни, запознати с оценката на техническите предложения. Защото „Елбит“ всъщност предлага желаните от българската армия обитаеми куполи – тоест командирът на машината и стрелецът се намират в купола, а не го командват дистанционно. Другото предложение, което е на израелската държавна фирма „Рафаел“ предвижда необитаеми куполи, които не са желани от нашите военни.

„Елбит“ е водещ световен интегратор на системи, тоест ние имаме опит да предложим каквато искате комбинация от въоръжение, купол, електроника, комуникационни системи, обяснява Боаз Коен, вицепрезидент на подразделението „Елбит Ленд“, което произвежда бойните куполи. Самият той е боен генерал, командвал е северната израелска армия по време на втората интифада и гарантира със собствения си опит за качеството на продуктите на компанията.

Това, което прави куполите на „Елбит“ уникални обаче, е една система, която дава възможност командирът на бойната машина да остане максимално защитен от бронята и в същото време да има пълен обзор на бойното поле. Системата е наречена Iron Vision и е вградена в бойния шлем на командира на машината. Чрез камери отвън и специални очила тя дава възможност на офицера да гледа през бронята, все едно разполага с рентгеново зрение. Като големият успех на израелците е, че така успяват да синхронизират камерите с човешкото око, че при тяхната система липсва каквото и да било чувство за „морска болест“, което е характерно за други такива продукти.

Iron Vision е разработена на база на шлемовете, които ползват пилотите на изтребители. „Елбит“ е най-големият производител на такива шлемове в света, като над 90% от всички пилоти на F-16 летят с техните продукти, те са и основният партньор при разработката на шлемовете за новия американски самолет F-35. С оборудване на „Елбит“ ще са и пилотите на българските изтребители F-16.

Второто голямо предимство на „Елбит“ в конкурса за бойните машини на армията ни е комуникационната система, която предлага компанията. Тя е собствена разработка и се ползва в момента от израелската армия. Реално позволява командирът да получава моментално видеоинформация от всеки един войник на бойното поле, както и по същия начин да командва частите – артилерия, бронирани машини, авиация. А връзката, при липса на други канали, може да бъде осъществена дори с прост мобилен телефон, който се свързва с радиостанциите на войниците.

Имаме самочувствието, че предлагаме най-добрите бойни куполи, защото вече 40 години оборудваме израелските танкове „Меркава“, категоричен е Боаз Коен. Реално куполът, предложен на България, е разработен на база на танковите куполи, просто е с по-малки размери.

„Елбит“ предлага на България и интересен танков проект. Израелската компания има интерес да модернизира българските танкове Т-72, ако МО стартира такъв проект. До момента е ремонтирала и модернизирала над 3000 такива машини в света, повече дори от оригиналния им производител Русия. „Елбит“ е единствената фирма, която предлага модернизация без да се нарушава конструкцията на танка – просто всеки от новите модули е оразмерен и произведен така, че да пасва на мястото на стария. Компанията вече демонстрира какво може, като направи стрелби с български Т-72 пред български военни през есента на 2019 г.

„Елбит“ реално предлага всякакви продукти и услуги за българската армия, не е задължително да произвеждаме куполите за бойните машини, за да работим заедно. Но ще е добро начало, казва Уди Веред. А компанията е готова да започне да работи с български заводи веднага. Дори и за производството на натовските 30-милиметрови снаряди за оръдията „Бушмастър“, с които ще са оборудвани българските бойни машини. Още един продукт, който ще бъде ползван не само от армията, но може да бъде експортиран.

Споделете

CAPTCHA изображение
Браншът до Портних: Туристите  бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Браншът до Портних: Туристите бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Седем туристически асоциации са написали писмо до кмета на Варна Иван Портних, с което го молят да освободи централните кръстовища от блокадите на протестиращите. Според тях те отблъскват туристите и вече има отменени резервации. Браншът моли Портних да преговаря с протестиращите да изместят блокадите извън центъра

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Във връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19

Хиляди британци се изнасят към страни от ЕС заради Брекзит

Хиляди британци се изнасят към страни от ЕС заради Брекзит

Първо Великобритания напусна Европа, а сега британците напускат Обединеното кралство и масово се заселват в страни от ЕС. Много от тях взеха и германски паспорт. В Германия има вече цял британски град от 120 000 души. След като британците с минимално мнозинство гласуваха страната им да напусне ЕС, доста граждани на Обединеното кралство обръщат

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

От днес електроенергийната система няма т.нар. студен резерв - мощности, които да бъдат активирани при аварийни ситуации. Причината е, че договорите с централите, които го осигуряват, изтекоха на 31 юли. А нови няма, тъй като бе променен законът и студен резерв вече ще се осигурява от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ вдига цените на сребърни и златни монети средно с 20%

БНБ актуализира цените на златните и сребърните възпоменателни монети, които продава, става ясно от сайта на централната банка. Новите тарифи са средно с 20% по-високи от тези към датата на емитирането им, установи проверка на “24 часа”. Една от най-скъпите монети от серията българска иконография - “Св

АКТУАЛНО

Държавната енергетика и военни заводи на печалба и в кризата

202 млн. вложени в инвестиционни имоти, годишният ръст е 21%

Доходността се свива в сравнение с миналата година През първата половина на 2020 г. общата стойност на инвестиционните сделки с бизнес имоти в България е била 202 млн. евро. Това се твърди в доклад на консултантската компания Calliers. Ръстът на сделките с такива имоти е 21%, сравнен със сделките през първата половина на 2019 г

Пандемията доведе до рекордна спестовност

Хората намаляват харчове и увеличават депозити Пандемията от коронавирус е довела до безпрецедентно повишаване на спестяванията на домакинствата в цяла Европа през второто тримесечие на 2020 г., показват публикувани в четвъртък данни на Евростат. Тази тенденция върви паралелно с друга - много силно свиване на разходите за крайно потребление

TikTok ще прави база за 500 млн. долара в Ирландия

TikTok заяви, че планира да изгради център за данни вна стойност 500 милиона долара в Ирландия, съобщи Би Би Си. Базата ще съхранява видеоклипове, съобщения и други данни, генерирани от европейски потребители от приложението за споделяне на видеоклипове в къса форма. Досега всички записи на неговите потребители се съхраняват в САЩ

Инспекцията по труда засилва контрола в морските курорти

Предвид активизирането на летния сезон Инспекцията по труда стартира традиционната си инспекционна кампания в морските курорти чрез подсилване на екипите с командировани служители от други области. Засилен контрол в тях се осъществява от 01.06.2020 г., но дирекциите, на чиито територии има курортни комплекси

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Турската лира достигна най-ниското си равнище спрямо долара

Първият в света завод за инактивирана ваксина срещу COVID-19 получи одобрение за масово производство

Китайски производител получи одобрение за масовото производство на ваксина срещу COVID-19, предава Радио Китай.  На пресконференция вчера от „China National Biotec Group“ заявиха, че първият в света завод за инактивирана ваксина срещу новия коронавирус в Пекин е преминал инспекцията за биобезопасност на съответните органи и е получил разрешение да

Изяли сме 12 000 тона палма на сирене, двойно по-малко от 2019 година

Агенцията по храните поднови проверките на млечни продукти 12 000 тона палмово масло е внесено у нас от началото на годината, което е двойно по-малко от същия период на 2019 г. Това съобщи д-р Сергей Иванов от асоциация “Активни потребители”. Или в коронакризата българинът е предпочел повече истинско сирене и кашкавал от мляко

1 млрд. лв. заем от Европейската комисия иска правителството, ще се ползват за мярката 60/40

1 млрд. лв. заем от Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица поиска правителството. В сряда министрите одобриха официалното искане на България до Европейската комисия и то трябва да бъде изпратено от социалната министърка Деница Сачева. С парите от европейския инструмент

Авиокомпании очакват съкращаване на хиляди работни места

Повечето авиокомпании обмислят съкращаване на персонала си през следващите 12 месеца заради коронавирусната криза, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), позовавайки се на вътрешно проучване, съобщи АФП. „Възстановяването на търсенето вероятно ще е бавно, 55 процента от анкетираните очакват да намалят нивата на заетост през

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Уволниха горски шеф заради строеж край Искър на фирма на Румен Гайтански-Вълка

КЕВР публикува списък на лицензираните търговци на ток

Комисията за енергийно и водно регулиране публикува на своята интернет страница списък на доставчици на електрическа енергия, които притежават издадени от КЕВР лицензии за "търговия с електрическа енергия" като координатори на балансиращи групи, в съответствие с Правилата за търговия с електрическа енергия. Това съобщиха от регулатора

Големи земевладелци изнасят капитали в Румъния и Украйна, ако ги ударят с данък

Зърнопроизводители отказват да наемат земи, ако им вдигнат още рентите Големи капитали на едрите собственици на земя у нас могат да бъдат пренасочени към държави като Румъния и Украйна. Това предупреди пред “24 часа” председателят на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя Стайко Стайков

Битката на корпорациите за космическия пазар започна. Кой печели

SpaceX направи революция, която ще промени завинаги телекомуникациите, самолетните полети, добивната индустрия Компанията SpaceX на предприемача Илон Мъск успешно изстреля ракетата “Фалкон 9”, носеща капсулата “Дракон” с двама астронавти – Боб Бенкен и Дъг Хърли. 19 часа след излитането от Кейп Канаверал “Драконът” успешно се скачи с

Цените на петрола тръгнаха надолу

Котировките на петрола поеха надолу тази сутрин в Азия, отстъпвайки от петмесечните максимуми, достигнати след четиридневна възходяща тенденция. Нарастващите случаи на коронавирус по света и в САЩ подкопаха доверието на пазара в потенциално възстановяване на търсенето на гориво, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ