Канадци: Има злато за 1 млрд. USD на границата със Сърбия. У нас не знаят за такива залежи

  • 3
authorАвтор: МАРИЯНА БОЙКОВА, ЛЮБО ИЛКОВ
Канадци: Има злато за 1 млрд. USD на границата със Сърбия. У нас не знаят за такива залежи

Сондажна ядка от едно от находищата в България. Нейният анализ показва какви метали има в него и колко е съдържанието на злато.


     Струма е една от златоносните реки, не се разработва заради

овощни градини и земеделска земя

19,5 тона злато могат да се извадят от находище на границата между Сърбия и България, твърдят от канадската фирма Medgold risorsis. То се намира в района на сръбските села Горно и Долно Тлъмино.

Канадците направили предварително проучване, според което в 7,1 милиoнa тoнa pyдa ce cъдъpжaт въпросните 19,3 тoнa злaтo. Пaзapнaтa мy цeнa била нaд 1 милиapд долара.

Програмата за проучване за 2019 г. е била финансирана от Fortuna Silver Mines, става ясно от съобщение на канадската компания.

От Министерството на енергетиката съобщиха за “24 часа”, че на българска територия са правени проучвания за златни находища в Кюстендилска област, която е съседна на Тлъмино,

но не са открити

златоносни руди

Имало няколко проявления, които са твърде далеч от икономически ефективен добив. Дори не е имало интерес в последните години за проучвания.

През Кюстендилско минава най-златоносната река в България - Струма. В нея има т.нар. разсипно злато. Но промишлен добив не е бил позволен даже преди 1989 г., защото районът е с овощни градини и земеделски земи, които го правят икономически необоснован.

Не са малко обявените количества от канадците, казва Никола Вардев, който е в управителния съвет на Българската минно-геоложка камара. Той обаче намира оповестяването на данните за странно, защото не са доказани запаси, дори не са ресурси, а прогнози. При доказани залежи количество не се обявявало, за да няма спекулации с цените на земите, които ще се изкупуват, както и с изготвянето на ОВОС. Експертът допуска, че подобни съобщения се правят с цел реклама, за да се привлекат евентуални инвеститори.

За златото в Струма Вардев коментира, че трябва да се потърси източникът му. Но допълва, че в Кюстендилско също няма доказани запаси. Възможно е да се появи интерес за проучване с новите технологии, които търсят в дълбочина.

В Западна България, на 10 км от границата със Сърбия

при с. Говежда,

има златно

находище, което

е разработвано,

имало е рудник, но добивът към 80-те години на миналия век е преустановен, тъй като икономически не е било оправдано да се продължи. Рудите в Говежда и в другото находище в Западна България - в Чипровци, били с арсено-пиритно съдържание и имало проблем при обогатяването им.

Чипровското находище е известно от древността, разработвано е между 30-те и 60-те години на миналия век. Това обаче не означава, че не би имало интерес към него при прилагане на щадящи технологии и дълбочинен добив.

В Западна България е и едно от най-древните находища - това край Трън, което е разработвано още от времето на траките.

Преди няколко години дъщерна компания на “Асарел Медет” получи разрешение за проучване за злато там. “Към настоящия момент проучването е замразено от наша страна заради липсата на диалог между компанията и обществеността на града”, съобщи Елица Георгиева от столичния офис на “Асарел Медет”. Тя не скри, че една от основните причини за замразяването на проекта е проведеният в Трън местен референдум през 2017 г., в който повечето жители не са били съгласни с проучванията. Георгиева добави, че района край Трън, за който са имали разрешение за проучване, не съвпада с района на границата между България, Сърбия и Северна Македония, за който от канадска компания твърдят че са открили големи залежи на злато.

В мина “Злата” край Трън през 70-те години на миналия век е

осъществяван

първият

професионален

добив на злато

в България

и той е давал поминък на по-голямата част от местното население.

За сметка на това дружество от групата на “Асарел Медет” вече има концесия за добив на злато край Брезник, който се намира на 22 км от Трън. От компанията са в процес на подготовка за добив на злато в рамките на концесията, съобщи Георгиева.

Други големи рудни находища в Западна България са в Осоговската планина, те са оловно-цинково-сребърни. По тях обаче от 20-те години на миналия век не се работи заради ниското съдържание на металите в рудата.

Рудопроявления има в Западното Средногорие, но там трябва теофизично проучване. В района на Панагюрище са локализирани най-интересните находища в Европа, подходящи биха били проучвания в Бургаско, Ямболско, в района на Странджа, казва Вардев.

В момента у нас има над 20 разрешения за търсене и проучване на метални суровини. Има още заявления за проучване на терени. Това не означава, че откритията ще станат находища, защото може да са край градове, на дълбочина, или пък рудите да съдържат вредни съставки.

Споделете

CAPTCHA изображение
20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

Когато платиш, но си сбъркал номера на колата или други данни, АПИ не ти връща сумата Никой не възстановява и парите за наложената компенсаторна такса от 70 лв. Обжалване в съда може да се направи само в района, в който е засечено нарушението   Откакто на 1 януари 2019 г. - преди повече от 18 месеца

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

Засегнати са производителите на всички черупкови плодове, обещават им помощ за зимните пръскания Производителите на лешници, бадеми и орехи са сред малкото подсектори в земеделието ни, които са без почти никакво подпомагане. “Черупковите също сме овощен вид, но за разлика от другите плодове, нямаме нито обвързана подкрепа, нито “де минимис”

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк, пише "Дойче веле". “България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

АКТУАЛНО

Ограничават до 60% водата в сиренето

Десислава Танева: Няма нито един евроцент спрян за земеделие

Няма нито един евроцент спрян по програмите по земеделие. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по телефона на бТВ. "Не само това, ние сме в режим на плащания, от 16 октомври влизаме на директни плащания 20/20 по всички мерки. В настоящата 2020 г. е осигурен най-големият финансов пакет за подкрепа на земеделските

Борисов: Опоненти лъжат, че новите пътища във Велинград ще са за мина за волфрам (Видео, снимки)

"Опонентите ни нагло лъжат хората, че новите пътища в община Велинград се правят, за да обслужват мина за волфрам. Пътя го изграждаме само и единствено да могат българските семейства да се докоснат до красотата на Родопите и за удобство на жителите на общината. Планината ще изглежда така - пасища, животни и панорамни пътища"

БайтДенс оценява ТикТок на 60 млрд. долара в сделката с Оракъл и Уолмарт

Китайската компания БайтДенс (ByteDance) оценява приложението си ТикТок (TikTok) от 60 милиарда долара в сделката с американските фирми Оракъл (Oracle) и Уолмарт (Walmart), чиято цел е да се отговори на опасенията на САЩ, свързани с националната сигурност. Това съобщи днес Блумбърг, като се позова на информират източник

Левон Хампарцумян за новия външен дълг на България: Блестяща операция

Кризата с коронавируса не удари директно банковата система. Тя е стабилна, засега не се очертава ръст на лихвите по кредитите. Такова мнение направи банкерът Левон Хампарцумян в предаването "Тази неделя" по bTV. ,,Предишната криза беше основно криза на ликвидността и на недоверието между банките и липсата на достатъчно капитал в самите банки

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Сушата - реките вече празни, за месец водата намаля с 40%

20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

Когато платиш, но си сбъркал номера на колата или други данни, АПИ не ти връща сумата Никой не възстановява и парите за наложената компенсаторна такса от 70 лв. Обжалване в съда може да се направи само в района, в който е засечено нарушението   Откакто на 1 януари 2019 г. - преди повече от 18 месеца

Активен туристически сезон в Анталия и през септември

Над 600 хиляди чуждестранни туристи са посетили Анталия, столицата на морския туризъм на Турция, от началото на септември досега. По данни, огласени от президента на Съвета за туризъм в Анталия днес, 19 септември, се очаква да пристигнат още 45 хиляди души с 204 самолета от 28 страни. На фона на кризата в туристическия бранш в целия свят заради

Унгария: Икономическото ни възстановяване зависи от намирането на ваксина срещу COVID-19

Унгарската икономика трудно би могла да нарасне догодина, ако не бъде открита ваксина за коронавирус, заяви министърът на финансите Михай Варга в публикувано днес интервю, цитирано от Ройтерс. Варга каза пред вестник "Модяр немзет", че ако няма ваксина до към средата на следващата година, "тогава според песимистичните ни изчисления може да се

Регистрациите на търговски марки в Китай надвишиха 28 милиона

Общият брой на валидните регистрации на търговски марки в Китай достигна 28,23 милиона до август, съобщи в петък Държавната администрация по интелектуална собственост. Китай непрекъснато улеснява процеса по регистриране на търговски марки, за да обслужва по-добре пазарните субекти, подчертаха от администрацията, предава радио Китай

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Представители на бизнеса подписаха първата българска Харта за многообразие

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, съобщи земеделското министерство. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане

Министерството на туризма публикува документи за кандидатстване за помощта за туроператори

Министерството на туризма публикува за запознаване пакета документи с условията за кандидатстване за безвъзмездната финансова помощ от общо 10 млн. лв. за туроператори (ТО) и туристически агенции (ТА). Това съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма.  Документите са поместени на интернет сайта на ведомството на адрес https://www.tourism

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

С 30 млн. лв. по-малко обаче са постъпленията от такси за детски градини и строителни разрешителни 10 млн. лв. повече местни данъци са платили софиянци въпреки коронакризата. Наблюдава се добра събираемост при приходите от данъци - те са 256,5 млн. лв. към края на август, съобщи зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов

Износ на авокадо от Алания за България

Освен с морето и плажовете си турският средиземноморски курорт Алания, окръг Анталия, се слави и с добива на авокадо. Отглеждането и износът на този плод е важен дял от търговско-икономическата сфера. 45 хиляди хектара са заети с насаждения на авокадо, от които се добиват 70 млн. броя, съобщи председателят на задругата на производителите на

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ