Григор Димитров и Димитър Бербатов - най-влиятелните и скъпи БГ инфлуенсъри

  • 1
authorАвтор: Паола Хюсеин
Григор Димитров и Димитър Бербатов - най-влиятелните и  скъпи БГ инфлуенсъри

ГРИГОР ДИМИТРОВ

Колко струва рекламният пост във фейсбук и всеки ли може да го напише

Какви са тези реклами в социалните медии, не знам. Синът ми има едни приятели - нарича ги инфлуенсъри, които пишат тук-там някакви постове и за всеки получават по 1000 лв.”, каза ми преди време пенсиониран журналист, цял живот работил в традиционните медии.

Впрочем журналистите, независимо в кои медии работят, също са инфлуенсъри по смисъла на влиянието, което имат върху общественото мнение. Просто преди ерата на социалните медии този тип хора не бяха определяни с чуждици.

Инфлуенсър означава “човек със силно влияние в социалните мрежи, огромен брой последователи и чието поведение винаги е забелязвано и вземано под внимание”, пише в съвременните тълковни речници, създадени онлайн. Тези няколко условия са напълно достатъчни инфлуенсърите бързо да бъдат забелязани от рекламните агенции и използвани за целите на комуникацията между марка и клиент.

Важно е уточнението, че инфлуенсърът не получава пари за всеки свой пост, а само за рекламните. Започне ли обаче да се грижи само за маркетинговите послания, доверието в него може лесно да се стопи. Все пак той е активен и популярен сред своята интернет общност заради поредица свои качества, експертиза, статии, споделени снимки и мнения и т.н.

Има три типа

инфлуенсъри

Първият са звездите, които са известни извън онлайн пространството и социалните медии. Сред тях са певци, актьори, тв водещи. Те използват звездния си статус, за да създадат добри социални профили. Не е достатъчно обаче просто да имат страница във фейсбук, тъй като тя трябва да бъде непрекъснато обслужвана, а самите звезди постоянно да обгрижват аудиторията си, да знаят какво да ѝ показват и говорят. В този образ напълно се вписват Мария Илиева, Теодора Духовникова, Владо Карамазов. Продуцентите на певците на практика това работят - грижат се за страниците им онлайн. Така Криско, Дара и другите млади таланти стават все по-силни инфлуенсъри, още повече че имат точен пазар и лоялна аудитория. “Кока-Кола” отдавна е разбрала това и е сред най-големите им рекламодатели, обясняват от рекламните агенции. Така че звездите с разработени социални профили са най-скъпоплатените инфлуенсъри.

Вторият тип инфлуенсъри са тези, които започнаха преди няколко години като т.нар. блогъри. Те нямат популярност извън социалните медии, но същевременно доста голяма част от тях се развиха и се превърнаха в професионални инфлуенсъри. Т.е. вече работят само това. Техният труд не е заплатен колкото на истинските звезди, макар че не само популярността е причина. За разлика от западните си колеги повечето от българските професионални инфлуенсъри не могат да създават много интересно съдържание - нещо, което впрочем важи и за медийното пространство у нас. В много от случаите постовете им са пиарски съобщения, написани без никакво въображение. Въпреки това агенциите ги ползват,

а заплащането

им е в златната

среда,

тъй като все пак работният им ден е посветен именно на социалните медии.

Най-търсени от рекламните агенции, но и най-трудно намирани са третият тип инфлуенсъри. Това са най-нормални хора - често експерти в своята област, които имат какво да кажат помежду си на своите приятели и на своята си общност. Те имат най-висока степен на доверие. В тази група инфлуенсъри не се търси човекът с най-много приятели в социалната медия, а този, който има тежест в дадена общност. Такива например са геймърите, които непрекъснато играят и споделят помежду си нещо за игрите. Убедиш ли ги да представят твой продукт, обикновено постигаш успех, тъй като помежду си те много си вярват. Подобна е и общността на майките. Спецификата при тази трета група е, че хората в нея не се продават много. Освен това винаги се съмняват. Много често искат да се запознаят с продукта, тъй като казват, че няма да рекламират всичко.

“Няма значение колко последователи има инфлуенсърът, а какво съдържание дава той на феновете и как последователите му реагират на него. Това е нещото, което компаниите и марките търсят, защото искат взаимодействие с брандпосланието, което минава през инфлуенсъра, а не че постът има хиляда лайка примерно. По-стойностно за рекламодателя е дали тези последователи са си купили продукта, тествали са го и са споделили мнение. Инфлуенсърите не са само известните лица и блогърите за козметични продукти, могат да са всякакъв друг тип лидер на мнение - обществен или от здравния сектор, финансов експерт. Тези хора с тяхното знание и експертност дават мнение, което е по-достоверно за хората като публика, особено в ерата, когато прекалено много се шуми за фалшивите новини най-вече в онлайн пространството”, обяснява Ива Григорова, директор на пиар агенцията MSL, която е част от “Публисис груп”.

Как се намира

инфлуенсър?

Не е особено лесно. Откакто инфлуенсърът стана новото черно - модно е всеки продукт или услуга да се рекламира по този начин, се нароиха десетки дигитални и маркетингови компании, които продават на килограм хора с онлайн влияние. Дори с твърдението, че имат ексклузивитет за определени инфлуенсъри. Почти никога обаче това не е вярно и тези с изключителните права биват ползвани и от други.

Каква е цената?

Няма твърди тарифи. Въпрос на преговори е. Всеки пост има цена, но тя е различна за всеки конкретен случай. В момента тя върви от 200 до 5000 лв. на пост. Да, от инфлуенсърството може да се забогатее, но не ей така между другото, твърдят агенциите, които предоставят тази социална услуга на клиентите си. За разлика от един сайт за лайфстайл примерно, в който 10 души работят, за да набавят в него информация, инфлуенсърът е един човек, който сам прави социална медия. Така че той работи почти същите 10 часа, колкото и в сайта, като непрекъснато обновява страниците си, ходи на събития, отразява рекламната кампания, която му е поверена. Освен това поства задължително и всички онези неща, които е правил, преди да подпише рекламен договор. В противен случай ще стане безинтересен на аудиторията си и рейтингът му рязко ще спадне. Впрочем рекламните агенции отдавна са забелязали, че огромната популярност примерно на Николета Лозанова онлайн вече не върши толкова добра работа. Причината е, че с всеки свой пост тя продава нещо. Естествено е на последователите ѝ да им омръзне 24 часа в денонощието да четат и гледат само реклами. Пренасищането с маркетингови клипове започва да влияе отрицателно дори на някои известни спортни сайтове, като сваля посещаемостта им.

По същия начин се клишират и добрите идеи, родени в онлайн пространството. Силата на неформалната комуникация в социалните медии е, че изключително бързо хваща неща, които са интересни на публиката. Последният такъв случай е с торбичките “Била”. Огромната популярност, която постигна, показва, че социалните медии вече имат много по-голям потенциал от телевизиите. В същото време обаче това много трудно може да се контролира и овладее от марките. Засега няма формула, която да покаже кой мем (означава идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура) ще се превърне в хит в мрежата. Случва се изведнъж и която марка е най-бърза, може да се закачи за него и да успее да се рекламира, но подобна ситуация не може да се диктува. Така преди време реагира ИКЕА и при скандала с плочките на ул. “Граф Игнатиев” във фейсбука им излезе реклама на килим, наподобяващ плочките, с посланието “Настилка, достойна за граф”.

Сега рекламните агенти дебнат непрекъснато социалните медии, за да уловят добрата идея първи, но пак са толкова много, че с Мегзит например вече продават от чаши до самолетни билети. Това обикновено означава, че няма да продадат нищо.

Къде на шега, къде наистина един от съветите за инфлуенсър е като няма какво да кажеш в поста, да пуснеш снимки на малко куче и бебе. Факт е, че подобните безсмислени, но мили снимки винаги имат широк отзвук.

Не на това разчитат, разбира се, най-големите инфлуенсъри в света. И те вече не са далеч от нас, защото сред тях има и двама българи - Димитър Бербатов и Григор Димитров. Те притежават всичко, за да влияят на последователите си в социалните мрежи - световна популярност, харизма, наситено с големи постижения всекидневие и желание и умения да развиват профилите си със собствени инициативи, които се радват на голяма подкрепа от феновете им. И да, те също са инфлуенсъри, но

получават

несравнимо

по-високи суми

за всеки свой пост. Подобно на колегите си по света, те наистина са големи и това ги прави почти официозна медия. За разлика от тук, звездите на Запад твърде много държат, когато продават нещо през фейсбук или инстаграм, да пишат, че това е платено съдържание. Правят го и двете български големи спортни звезди. Иначе рискуват да загубят уважението и доверието на огромната си аудитория.

Българският пазар на инфлуенсърите също се развива и скоро подобна регулация вероятно ще се случи и у нас. Голяма част от тези, които се занимават с него, не го прикриват. Напротив, чувстват се горди, че имат влияние в мрежата. За разлика от политическите инфлуенсъри, които съществуват и печелят от това, но засега нито те, нито политическите сили признават подобно нещо.

Споделете

CAPTCHA изображение
Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Промяната става с нови текстове в Закона за ДДС От финансовото министерство мотивират отпадането на новите изисквания с това, че въпреки непрекъснатия диалог и приети множество предложения за прецизиране на разпоредбите, все още имало правила, които водят до противоречия Не пипат налози догодина, правят технически промени в данъчните

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

Германската авиокомпания "Луфтханза" планира да се откаже от най-големите си пътнически самолети, тъй като задълбочава намаляването на флота си, създавайки възможности за допълнителни съкращения на работни места, съобщава Bloomberg, цитирайки хора, запознати с въпроса, предаде "България он еър". "Луфтханза" разглежда възможностите за отказ от

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

Засегнати са производителите на всички черупкови плодове, обещават им помощ за зимните пръскания Производителите на лешници, бадеми и орехи са сред малкото подсектори в земеделието ни, които са без почти никакво подпомагане. “Черупковите също сме овощен вид, но за разлика от другите плодове, нямаме нито обвързана подкрепа, нито “де минимис”

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

АКТУАЛНО

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк, пише "Дойче веле". “България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Дружеството се съобрази с препоръките на министър Теменужка Петкова „Топлофикация София“  удължава срока за обжалване на изравнителните сметки до 30 септември 2020 г. в изпълнение на препоръката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от дружеството. На заседание на парламентарната комисия за контрол на КЕВР тя съобщи

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, съобщи земеделското министерство. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

С 30 млн. лв. по-малко обаче са постъпленията от такси за детски градини и строителни разрешителни 10 млн. лв. повече местни данъци са платили софиянци въпреки коронакризата. Наблюдава се добра събираемост при приходите от данъци - те са 256,5 млн. лв. към края на август, съобщи зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Износ на авокадо от Алания за България

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Почти 10 млн. лв. “де минимис” получиха 7252-ма фермери С по 10% ще се увеличи финансовото подпомагане по 5 мерки от лозаро-винарската програма. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство, пусната за обществено обсъждане. Субсидията за “Преструктуриране и конверсия на лозя” се вдига от 80 на 90% за проекти

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Николова: Ще търсим консенсус за рестарт на туризма

Сметката пада с 20% с търговец на ток

Избрах си нов доставчик, защото по-ниските разходи ми дават възможосат да се развивам, казва бизнесменът Ясен Филипов Ясен Филипов е собственик на магазин за сувенири в центъра на София. Всеки месец плаща между 150 и 500 лв. сметка за ток в зависимост от сезона. Обектът му е един от стотиците хиляди

34,5% спад на продажбите на нови коли през август в България

Продажбите на автомобили в ЕС отбелязаха двуцифрен спад през август, като в рамките на България се понижиха с цели 34,5%, показват последни данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), предаде БНР. Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се свиха през август с 18

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Предоставят €672,5 млрд. по Механизма за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия определи стратегически насоки за функционирането на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) - главният инструмент за възстановяване от кризата с коронавируса, който стои в основата на новия бюджетен план на ЕС NextGenerationEU. Насоките са публикувани в новата Годишна стратегия за устойчив растеж за 2021 г

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ