От юли ток за домакинствата и от борсата, сметките ще се променят с 1%

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова
От юли ток за домакинствата и от борсата, сметките ще се променят с 1%

Пълната либерализация на пазара на ток в България се планира да стане до 5 години.

КЕВР ще определя максимума на отклонение от пазарната

цена и електроснабдителните дружества няма да

могат да я надвишават

10, 20 или 30% от тока, който ползват домакинствата, да са купувани от свободния пазар. Тези проценти се обсъждат в моделите на либерализация на пазара на електроенергията за бита. И това да стане от 1 юли.

Това е последният вариант засега, на който сме се спрели, каза за “24 часа” председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Точният процент тепърва ще се определя.

В края на март електроразпределителните дружества трябва да подадат предложение за цени на тока от 1 юли в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Председателят на комисията казва, че текстовете за промени в енергийния закон

трябва да станат

факт до края

на февруари,

за да може в разчетите на енергийните дружества да се включат количествата, които ще се купуват от борсата.

На този етап обаче изборът на модел как законово да бъде освободен пазарът на ток за битовите потребители е на неформална фаза.

По модела, който се обсъжда, се предвижда електроразпределителните дружества да започнат да купуват на борсата 10% от тока, който се потребява от домакинствата, за да се тества пазарът и да не се натоварват потребителите, казва Николов.

Обсъждани са варианти за поетапно освобождаване на пазара за бита и малкия бизнес в рамките на пет години.

Има и друг вариант, при който пълната либерализация да се случи за три години и тогава ще се започне с 30% ток от борсата в сметките на битовите потребители, на следващата година ще се вдигне на 60 на сто и в края на третата година цялото количества ще се купува на свободния пазар.

Преценявана е и възможността първо там

да излезе само

малкият бизнес Тогава обаче за регулирания пазар ще остане по-малко и по-скъпа електроенергия. За него в момента НЕК прави микс от тока на АЕЦ “Козлодуй”, на американските централи и на когенерациите. При свиване на регулирания пазар ще трябва да се повиши таксата “задължения към обществото”, с която се плаща разликата между дългосрочните договори и пазарната цена.

При който и да е модел на поетапно освобождаване на пазара на ток за домакинствата и малкия бизнес КЕВР ще определя максимална възможност за отклонение от пазарната цена и електроснабдителните дру или търговецът на ток няма да могат да я надвишават.

Председателят на енергийната комисия казва, че има разработени сценарии на база на статистически данни от минали години. Експерти на КЕВР са разигравали и математически модели.

Според Николов

сметките за ток

на битовите

потребители

ще се променят

с до 1%

нагоре или надолу в зависимост от движението на цените на борсата.

Намерението е до 5 години пазарът на електроенергия да е 100% либерализиран.

Само че никой не казва откога започват да текат тези 5 години. За този срок се говори от 2017 г., когато беше представен анализът на Световната банка за пълната либерализация на пазара на ток.

През ноември на конференция по повод 15 години от либерализирането на пазара у нас шефът на ЕСО Ангелин Цачев каза, че частичното отваряне на пазара за битови потребители е изискване на Брюксел. В противен случай ЕК няма да одобри исканата от страната ни подкрепа за производителите на електроенергия. Става дума за механизмите за капацитет, чрез които да се осигури подпомагане на въглищните централи.

За да стане обаче либерализацията и в битовия сектор, трябва да е изработен механизъм за подпомагане на енергийно бедните и уязвимите. Което е работа на социалното министерство, но досега не е предлаган механизъм.

Друг момент са преговорите с американските централи и техните договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия. Явно се чака ЕК да се произнесе по механизма за капацитет, за да се преговаря за преразглеждане на договорите.

Ако до края на февруари законовите промени не са факт, това е сигнал, че може би отварянето на пазара за бита ще се отложи след 1 юли. 

Пиковата цена на

борсата за понеделник -

200,9 лв. за мвтч

Пиковият ток в часовете от 9 до 20 часа с ден на доставка понеделник стигна на енергийната борса 200,91 лв. за мегаватчас. Базовата енергия (от 1 до 24 ч) при търговията на платформата “Ден напред” е с цена 154,20 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия (от 1 до 8 и от 21 до 24 ч) се търгуваше средно за 107,48 лв.

Най-високата цена на електроенергия на платформата “Ден напред” е за времето от 11 до 13 часа, което е в диапазон 220,01 - 220,07 лв.

Високите цени на българската борса за първи път отвориха толкова дълъг внос на електроенергия. И за 27 януари са планирани количества от Румъния, Турция, както и от Сърбия. България изнася ток за Гърция и Македония.

Потреблението се качва

през януари, минава

и над 6000 мегавата

От близо седмица в пиковите часове на потреблението на електроенергия товарът на системата надминава 6000, най-високият стигна 6566 мегавата.

От 19 до 24 януари в 19 ч товарът е от 6187 до 6566 мегавата. Потребление над 6000 мегавата има и в два дни в 11 ч, и в повечето дни между 20 и 21 часа.

Помним, че над 7000 мегавата товар за по-дълго време изправяше на нокти диспечерите.

Сега обаче няма притеснения. В резерв са два големи блока от 227 мегавата и малък блок от 165 мегавата в ТЕЦ “Марица-изток 2”, казват енергийни експерти. Дори не коментират студения резерв, за който са отговорни ТЕЦ “Варна” и “Бобов дол”.

Ситуацията се облекчава и от вноса на електроенергия. Както в. “24 часа” писа, от 1 до 19 януари в България е влязъл ток с 66,15% повече, отколкото за същия период преди година.

Справката на Електроенергийния системен оператор показва, че производството на електроенергия у нас, което е било 2 433 398 мегаватчаса, надвишава потреблението, което е 2 470 547 мегаватчаса.

Споделете

CAPTCHA изображение
20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

Когато платиш, но си сбъркал номера на колата или други данни, АПИ не ти връща сумата Никой не възстановява и парите за наложената компенсаторна такса от 70 лв. Обжалване в съда може да се направи само в района, в който е засечено нарушението   Откакто на 1 януари 2019 г. - преди повече от 18 месеца

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв.

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв.

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк, пише "Дойче веле". “България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Обявиха процедура по фалит на фабриката за стъкло на Цветан Василев в Парачин

Обявиха процедура по фалит на фабриката за стъкло на Цветан Василев в Парачин

Търговският съд в Крагуевац обяви процедура по фалит на сръбската фабрика за стъкло в Парачин поради невъзможността й да плаща задълженията си, предаде Танюг, цитиран от БТА. Процедурата бе предприета по предложение на белградската фирма Ремонтенерджи. Съдът призова заявките за дължимото от фабриката да бъдат подадени в срок от 60 дни

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

АКТУАЛНО

С 50 млн. лв. за увеличават заплатите на преподавателите в университетите

Мъск обеща по-евтини и по-мощни коли до 3 години

Американският предприемач Илън Мъск съобщи вълнуващи новини за електромобилите. Развитието на технологиите ще позволи по-евтини и по-мощни батерии. На събитие по случай "Деня на батерията" Мъск обеща до три години да бъде създаден напълно автономен електромобил, който ще струва само 25 хиляди долара, предаде БНТ

Заради жегата т.г. в плодородната земя около Пловдив не могат да отгледат домати на открито

Прогнозите са, че след 2030 г. зеленчуци ще се засаждат само в оранжерии Тази година е лоша за доматите, казват производители и дребни стопани от Пловдивско, както и агрономи. Честите юлски валежи, големите жеги през август и първата половина на септември се отразили изключително зле на растенията. В резултат добивите са едва една трета спрямо

САЩ правят коалиция да спрат “Северен поток 2”

САЩ създават коалиция срещу завършването на газовия проект “Северен поток 2”. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпейо в интервю за германския в. “Билд”. По думите му Съединените щати смятат, че тръбата, която трябва да удвои руските доставки на природен газ за Германия през Балтийско море, е заплаха за Европа

24% от младите се научили да шофират преди курса

33% са придобили умения с инструктор 24% от младите шофьори са се научили да шофират, преди да се запишат на курс. Това показва анкета сред хора на възраст между 18 и 27 г. с книжка, взета до 5 г. Близо половината от тях са на възраст между 18 и 20 г. и със стаж зад волана от 1 година. Най-голяма част от тях са жители на София град

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Зукърбърг заплашва с изтегляне на Фейсбук и Инстаграм от Европа

Приходите от толтакси наполовина от планираните

При очаквани 1 млн. дневно се събират по 450 хил. лева Анализът за приходите от толсистемата, която стартира през март, вече е готов. Резултатите показват, че планът за приходите се изпълнява само наполовина и дори по-малко. При заложени по 1 млн. лв. на ден се събират 450 хиляди лева. В същото време спадът на трафика през март-август в сравнение

Спряха VI блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане (Обзор)

VI блок на АЕЦ “Козлодуй” беше спрян за планов годишен ремонт на 22 септември, съобщиха от централата. Предвижда се той да продължи до края на месец октомври. Ще бъдат изпълнени ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите, модернизации. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво

Трудовите доходи в света са намалели с 3,5 трилиона долара до септември

Световните трудови доходи са намалели през първите девет месеца на 2020 г. с 10,7%, или 3,5 трилиона долара, в сравнение със същия период на миналата година. Това се посочва в доклада на Международната организация на труда (МОТ), днес в Женева. "Глобалните трудови доходи са намалели с приблизително 10,7% през първите три тримесечия на 2020 г

Обявиха процедура по фалит на фабриката за стъкло на Цветан Василев в Парачин

Търговският съд в Крагуевац обяви процедура по фалит на сръбската фабрика за стъкло в Парачин поради невъзможността й да плаща задълженията си, предаде Танюг, цитиран от БТА. Процедурата бе предприета по предложение на белградската фирма Ремонтенерджи. Съдът призова заявките за дължимото от фабриката да бъдат подадени в срок от 60 дни

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Китай представи плановете си за изграждането на пилотни зони за свободна търговия в Пекин, Хунан и Анхуей

Газът пак поскъпва - за два месеца с над 33%

Цената на парното обаче няма да се увеличава 10,59% увеличение на цената на газа за октомври ще обсъждат на открито онлайн заседание в петък Комисията за енергийно и водно регулиране и заинтересованите страни. На 10 септември “Булгаргаз” внесе заявление за цена от 24,84 лв. за мегаватчас за октомври при 22,26 лв. за септември

Желязков: Товарният жп транспорт е с близо 17% ръст по време на кризата

Железопътният товарен превоз се доказа като надежден и ефективен в условията на криза, като в България бе отбелязан ръст през второто тримесечие на 2020 г. с близо 17 процента спрямо същия период на 2019 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на видеоконференция на министрите на

ЕК приема преработени насоки за държавна помощ за търговия с емисии

В съответствие с Европейския зелен пакт и целта на ЕС да се превърне в първата неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г. Комисията прие днес преразгледани насоки за държавна помощ в контекста на системата на ЕС за търговия с емисии и на схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове след 2021 г. („Насоките за СТЕ“)

САЩ ще обжалват съдийското решение срещу забраната на УиЧат

Министерството на търговията на САЩ ще обжалва съдийското решение срещу неговата разпоредба, изискваща Епъл (Apple Inc) и Гугъл (Google) да премахнат възможността за сваляне в САЩ на приложението УиЧат (WeChat) на китайския холдинг Тенсент (Tencent), предаде Ройтерс. Съдийката от Сан Франциско Лоръл Бийлър издаде в събота предварителна разпоредба

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ