От юли ток за домакинствата и от борсата, сметките ще се променят с 1%

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова
От юли ток за домакинствата и от борсата, сметките ще се променят с 1%

Пълната либерализация на пазара на ток в България се планира да стане до 5 години.

КЕВР ще определя максимума на отклонение от пазарната

цена и електроснабдителните дружества няма да

могат да я надвишават

10, 20 или 30% от тока, който ползват домакинствата, да са купувани от свободния пазар. Тези проценти се обсъждат в моделите на либерализация на пазара на електроенергията за бита. И това да стане от 1 юли.

Това е последният вариант засега, на който сме се спрели, каза за “24 часа” председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Точният процент тепърва ще се определя.

В края на март електроразпределителните дружества трябва да подадат предложение за цени на тока от 1 юли в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Председателят на комисията казва, че текстовете за промени в енергийния закон

трябва да станат

факт до края

на февруари,

за да може в разчетите на енергийните дружества да се включат количествата, които ще се купуват от борсата.

На този етап обаче изборът на модел как законово да бъде освободен пазарът на ток за битовите потребители е на неформална фаза.

По модела, който се обсъжда, се предвижда електроразпределителните дружества да започнат да купуват на борсата 10% от тока, който се потребява от домакинствата, за да се тества пазарът и да не се натоварват потребителите, казва Николов.

Обсъждани са варианти за поетапно освобождаване на пазара за бита и малкия бизнес в рамките на пет години.

Има и друг вариант, при който пълната либерализация да се случи за три години и тогава ще се започне с 30% ток от борсата в сметките на битовите потребители, на следващата година ще се вдигне на 60 на сто и в края на третата година цялото количества ще се купува на свободния пазар.

Преценявана е и възможността първо там

да излезе само

малкият бизнес Тогава обаче за регулирания пазар ще остане по-малко и по-скъпа електроенергия. За него в момента НЕК прави микс от тока на АЕЦ “Козлодуй”, на американските централи и на когенерациите. При свиване на регулирания пазар ще трябва да се повиши таксата “задължения към обществото”, с която се плаща разликата между дългосрочните договори и пазарната цена.

При който и да е модел на поетапно освобождаване на пазара на ток за домакинствата и малкия бизнес КЕВР ще определя максимална възможност за отклонение от пазарната цена и електроснабдителните дру или търговецът на ток няма да могат да я надвишават.

Председателят на енергийната комисия казва, че има разработени сценарии на база на статистически данни от минали години. Експерти на КЕВР са разигравали и математически модели.

Според Николов

сметките за ток

на битовите

потребители

ще се променят

с до 1%

нагоре или надолу в зависимост от движението на цените на борсата.

Намерението е до 5 години пазарът на електроенергия да е 100% либерализиран.

Само че никой не казва откога започват да текат тези 5 години. За този срок се говори от 2017 г., когато беше представен анализът на Световната банка за пълната либерализация на пазара на ток.

През ноември на конференция по повод 15 години от либерализирането на пазара у нас шефът на ЕСО Ангелин Цачев каза, че частичното отваряне на пазара за битови потребители е изискване на Брюксел. В противен случай ЕК няма да одобри исканата от страната ни подкрепа за производителите на електроенергия. Става дума за механизмите за капацитет, чрез които да се осигури подпомагане на въглищните централи.

За да стане обаче либерализацията и в битовия сектор, трябва да е изработен механизъм за подпомагане на енергийно бедните и уязвимите. Което е работа на социалното министерство, но досега не е предлаган механизъм.

Друг момент са преговорите с американските централи и техните договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия. Явно се чака ЕК да се произнесе по механизма за капацитет, за да се преговаря за преразглеждане на договорите.

Ако до края на февруари законовите промени не са факт, това е сигнал, че може би отварянето на пазара за бита ще се отложи след 1 юли. 

Пиковата цена на

борсата за понеделник -

200,9 лв. за мвтч

Пиковият ток в часовете от 9 до 20 часа с ден на доставка понеделник стигна на енергийната борса 200,91 лв. за мегаватчас. Базовата енергия (от 1 до 24 ч) при търговията на платформата “Ден напред” е с цена 154,20 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия (от 1 до 8 и от 21 до 24 ч) се търгуваше средно за 107,48 лв.

Най-високата цена на електроенергия на платформата “Ден напред” е за времето от 11 до 13 часа, което е в диапазон 220,01 - 220,07 лв.

Високите цени на българската борса за първи път отвориха толкова дълъг внос на електроенергия. И за 27 януари са планирани количества от Румъния, Турция, както и от Сърбия. България изнася ток за Гърция и Македония.

Потреблението се качва

през януари, минава

и над 6000 мегавата

От близо седмица в пиковите часове на потреблението на електроенергия товарът на системата надминава 6000, най-високият стигна 6566 мегавата.

От 19 до 24 януари в 19 ч товарът е от 6187 до 6566 мегавата. Потребление над 6000 мегавата има и в два дни в 11 ч, и в повечето дни между 20 и 21 часа.

Помним, че над 7000 мегавата товар за по-дълго време изправяше на нокти диспечерите.

Сега обаче няма притеснения. В резерв са два големи блока от 227 мегавата и малък блок от 165 мегавата в ТЕЦ “Марица-изток 2”, казват енергийни експерти. Дори не коментират студения резерв, за който са отговорни ТЕЦ “Варна” и “Бобов дол”.

Ситуацията се облекчава и от вноса на електроенергия. Както в. “24 часа” писа, от 1 до 19 януари в България е влязъл ток с 66,15% повече, отколкото за същия период преди година.

Справката на Електроенергийния системен оператор показва, че производството на електроенергия у нас, което е било 2 433 398 мегаватчаса, надвишава потреблението, което е 2 470 547 мегаватчаса.

Споделете

CAPTCHA изображение
Напредък! Разширяват софийското околовръстно от “Цар Борис III" до “Люлин” (Обзор)

Напредък! Разширяват софийското околовръстно от “Цар Борис III" до “Люлин” (Обзор)

Проектът ще струва около 300 млн. лева, обявяват търга до месеци Проектирането и разширението на околовръстното шосе в София от булевард “Цар Борис III” до “Люлин” ще струва около 250-300 млн. лв. Поръчката се очаква да бъде пусната в следващите месеци. Новината стана ясна в неделя, когато премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на

След Брекзит: Великобритания не иска нискоквалифицирана работна ръка от чужбина

След Брекзит: Великобритания не иска нискоквалифицирана работна ръка от чужбина

Великобритания няма да допуска нискоквалифицираната работна ръка от чужбина и ще изисква от всички квалифицирани работници, желаещи да работят в кралството, да имат предложение за работа, да отговарят на стандартите за заплащане и да владеят английски, предаде Ройтерс. "Нашата нова имиграционна система ще затвори кранчето за нискоквалифицираната

От май с метро от “Красно село” до Попа - за 5 минути, през лятото пускат още 3 станции (Видео)

От май с метро от “Красно село” до Попа - за 5 минути, през лятото пускат още 3 станции (Видео)

Метрото от “Красно село” до бул. “Патриарх Евтимий” тръгва през май. Това сочи последният график за изпитанията по трасето, които трябва да бъдат направени преди пускането на участъка в експлоатация. Заедно с шефа на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев екип на “24 часа” проследи тестовете в 3 от общо 5-те станции

Румъния под натиск да реши къде да е третият мост на Дунав

Румъния под натиск да реши къде да е третият мост на Дунав

България е готова да инвестира в изграждането на трети мост на река Дунав и основният акцент в десетки срещи на премиера Бойко Борисов по време на Мюнхенския форум в края на миналата седмица е бил да се окаже натиск над румънската страна да се задейства процедурата. Това разказа Борисов във видео във фейсбук профила си

Борисов: Ще се радвам да знам за кои  енергийни проекти са говорили Радев и Путин

Борисов: Ще се радвам да знам за кои енергийни проекти са говорили Радев и Путин

С удоволствие бих научил за кои енергийни проекти между България и Русия са говорили, защото това ми е важно и сигурно трябва нашите министри да ги изпълняват. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на обсъжданията за многогодишната финансова рамка на ЕС, предаде „Фокус“

Купуват се повече евро, но парите си остават в банките (Обзор)

Купуват се повече евро, но парите си остават в банките (Обзор)

И БНБ, и банкери са категорични: Няма натиск върху борда Българите обменят повече евро в последните дни, но парите си остават в банките под формата на депозити. Така финансисти коментираха изявления на политици, регистрирали близо 1 милиард лева, с които са купени евро. Като причина за засиления интерес се посочват дебатът дали да влезем в

АКТУАЛНО

170 хиляди души на възраст от 18 до 29 години не работят и не учат

"Самсунг" затвори цял завод в Южна Корея заради заболял от коронавируса

Компанията "Самсунг електроникс" съобщи днес, че е бил потвърден случай на заразяване с коронавирус в един от нейните заводи за мобилни устройства в югоизточния южнокорейски град Гуми, което е довело до затваряне на целия производствен комплекс, предаде Ройтерс. Компанията, която е най-големият производител на смартфони в света, съобщи

80% oт зеленчуците на пазара в България са внос

Само 20% от зеленчуците на пазара са български. 77 на сто от краставиците са вносни. 81% от доматите също. Вносните зеленчуци оказва се са по-евтини. Това показа анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища. „Това не е нещо ново или сензационно. Ситуацията е такава от много години, особено през зимните месеци

Сърбия планира да забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба

Сръбският министър за защита на околната среда Горан Триван съобщи за националната телевизия РТС, че се водят разговори за забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба до края на годината. Освен забраната на пластмасови чинии, прибори за хранене и сламки, министерството подготвя и система за събиране на пластмаси от този вид

Борисов: Приемането на еврото е за доброто на българските граждани и бизнес

"Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ като перспективата за страната ни остава положителна. Рейтингът ни е подкрепен от силната външна позиция и традиционно добрите фискални параметри, както и от благонадеждната политическа рамка в резултат от

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Петкова: България губи по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ

Горанов: Заради страховете на българите си струва да продължи дебатът за еврото

„Обикновените хора се притесняват от трансформацията от лев към евро именно по причина, че тези, които в момента развяват знамената, направиха така, че преди да има валутен борд, левът рязко се обезцени. Именно поради тази причина и страховете, с които се манипулират българските граждани си струва да продължи дебатът за еврото”

Цвета Караянчева: България не е “дъното на Европа”

Това е поредната оценка на международна агенция за България! Не, България не е "дъното на Европа", колкото и да го повтарят някои. Това написа във фейсбук председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева във връзка с оценката на Fitch Ratings, която е потвърдила кредитния рейтинг на България ‘BBB’ с положителна перспектива

Правят детски кътове в офиса с 15 млн. лв.

15 млн. лв. фирмите ще могат да правят детски кътове в офиса или предприятието. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар в Банкя. За целта те ще могат да направят проекти, които да са на стойност между 50 000 до 150 хил. лв, които да подават през март

"Джи Пи Груп” отличи най-добрите млади строители на Бургас

За поредна година в ПГСАГ ”Кольо Фичето” в Бургас, се проведе състезанието ”Най-добър млад строител”. То е под егидата на Министерството на образованието, Областното представителство на Камарата на строителите в България, Камарата на строителите-ветерани и фирми от бранша. Учениците мериха сили в 6 професионални категории

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Чуждестранните предприятия постепенно възобновяват работа в Китай

Фонд "Земеделие" изплати близо 26 млн. лева за агроекология за 2019 г.

Започнаха плащанията по мярка 10 "Агроекология и климат" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Държавен фонд "Земеделие" преведе 25 940 506 млн. лева по мярката, като подпомагане получиха 2 110 земеделски стопани, съобщават от финансовата институция. Изплатените средства са за кампания 2019

Борисов обсъжда преговорите за новия евробюджет с Макрон и Орбан (Снимки и видео)

По време на извънредното заседание на Европейския съвет проведох среща с премиера на Унгария Виктор Орбан. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов, който публикува и снимки от срещата си с унгарския премиер. "Обсъдихме преговорите за новия бюджет на ЕС, които продължават непрекъснато втори ден

Парите за втора пенсия няма да се прехвърлят в последния момент

Сачева: Държавата няма да плаща първите три болнични, ще струва 200 млн.лв. Държавата не е съгласна хората да имат правото да прехвърлят парите си от втората пенсия до момента на пенсиониране. Сега те могат да го правят до 5 години преди пенсионирането, но според експерти това ощетява хората. "Това означава да има една постоянна национализация на

Аврамова: За 1 г. само 6 общини са поискали освобождаване от винетки

Ние сме дали една година на общините да заявят исканията си кои пътища до кои населени места бъдат освободени от винетната система и те да поемат издръжката. Само 6 общини са дали своите искания за освобождаване на определени пътища от винетната система. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по Би Ти Ви

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ