Как въздухът да е чист, като 53,9% от домовете са на дърва и въглища

  • 2
authorАвтор: Христо Николов
Как въздухът да е чист, като 53,9% от  домовете са на дърва и въглища

В България над 50% от жилищата се отпляват с подобни печки.

Само 15% от семействата имат централно парно

Внушителен е броят на българите, които се отопляват на ток - 28,6%

Независимо от мерките за чистотата на въздуха, 53,9% от жилищата в България продължават да се отопляват с дърва и въглища.

Делът на топлофицираните с централно топлоснабдяване е повече от скромен – едва 15,1%, а тези, които се отопляват на ток – най-често климатик, е 28,6%. Газифицираните са пренебрежимо малко – само 2% или не повече от 50 хиляди жилища.

Това описва доклад за изпълнението на действащата до м.г. жилищна стратегия, който регионалното министерство публикува тези дни. Стратегията е била приета през 2004 г. със срок на действие до 2019 г. и в момента ведомството подготвя нова.

На дърва и въглища се греят през зимата 1 милион и 437 хиляди български жилища, като най-малък е този дял в столицата – само 11,7%. Но във всички останали областни градове надхвърля 35%, а в Смолян е дори 90%. Има и един съвсем незначителен дял от жилищата - само 0,5%, които се отопляват с локални парни инсталации на нафта или термопомпи.

Отопляването с дърва и въглища според доклада е без алтернатива за социално слабите домакинства и на практика у нас

70% от бедните

се отопляват по

този начин

Освен в Смолян делът на този вид гориво е доста голям и в области като Видин, Монтана, Ловеч, Силистра и др.

След столицата делът на парното е най-голям в Перник, Плевен и Русе.

Във Варна и Бургас, където също има големи топлофикации, най-предпочитаното за отопление средство през зимата е токът.

Освен от замърсяващото въздуха гориво за отопление българските жилища страдат и от доста

ниска енергийна

ефективност

Съвременна топлоизолация имат само 603 хиляди жилища, което представлява 15,5% от всичките. При това те са разпределени доста неравномерно: от 36,1% в Бургас през 31,9% в столицата до символичните 4,6% във Видин и Монтана. Програмите за саниране на жилищни блокове и новото строителство са добавили в последните години съвсем малък процент към дела на жилищата, чиято изолация отговаря на съвременните стандарти - едва 1,3%.

Значително по-добро е положението със съвременната PVC дограма - близо една трета от жилищата, или 29%, имат такава.

В Бургас и в

София почти

половината са с

нова дограма

и дори във Видин малко над 10% от жилищата имат този вид топлоизолация.

В доклада се цитират данните на Евростат, според които една трета от населението у нас има трудности да отоплява дома си през зимата, а около 25% от бедните домакинства имат разходи за ток, които надхвърлят 20% от разполагаемия им доход и стигат до една трета от него.

В допълнение са правени и собствени проучвания за този доклад, от които излиза, че 28,2% от анкетираните живеят в жилища с влажни стени.

Проблемите с водоснабдяването и канализацията на жилищата в България също не са за пренебрегване. Течаща вода имат средно 97% от българските жилища, като, естествено, процентът е почти 100 в градовете и по-нисък в селата.

Обществената

канализация

обаче обхваща

само 72,5% от

жилищата

У нас има например 660 хиляди жилища, които са на попивни, септични или изгребни ями.

Има и 76 хиляди жилища направо без никакво средство за изхвърляне на отпадната вода и там тя се зауства направо в повърхностно течащи води и така се замърсява природата. Разбивката по области не е в състояние да даде ясна картина къде е така, тъй като подобни жилища има най-вече в селата.

Ако има нещо положително в жилищния фонд в България, то това е неговата възраст.

Средната възраст

на българските

жилища е

около 50 години

и по този показател страната ни далеч не е на последно място в ЕС. Дължи се най-вече на това, че най-масовото строителство у нас е в периода 1971-1990 г. Тогава са изградени 39,6% от съществуващите в момента жилища, общо 1,5 милиона.

От периода 1946-1970 г. у нас в момента са останали 1,3 млн. жилища, което ги прави вторите по дял домове - 33,6%. Строените преди 1945 г. жилища са едва десетина процента, а тези след 1990 г. - 16,5%.

Естествено, разликите между селата и градовете са несравними. В периода 1946-1970 г. строителството в селата и в градовете е почти еднакво, но в селата се строят предимно паянтови жилища.

След това строителството на жилища в селата спада за сметка на градовете. Равносметката днес е, че

9% от жилищата

в България са

негодни за

обитаване

и те се намират предимно в малки градчета и села.

У нас има и доста голям дял необитаеми жилища. По принцип броят на жилищата в България е с около 1 милион по-голям от броя на домакинствата. Почти една трета от жилищата - 31%, са необитаеми. Според анализа причината не е само демографска, а може да се обясни по-скоро с трудовата миграция. С най-голям дял на необитавани жилища например са Софийска и Пернишка област. Там те са съответно 48,2% и 44,9% от всички жилища и причината е очевидна – столицата е “изсмукала” активното население от тези селища и хората са си намерили нов дом в София.

Третата област по висок дял на необитаеми жилища е Бургас – 43,7%. За него обяснението е, че има твърде голям дял ваканционни жилища, чийто статут е за временно ползване по време на лятната почивка.

Феноменът “необитаеми домове” е сравнително нов за България. През 1975 г. например необитаеми в градовете са били едва 3,8% от жилищата. 10 години по-късно са вече 5,6%, а в началото на прехода са стигнали 9%. Следва шоково нарастване, докато се стигне до сегашните стойности. В селата този тренд е бил много по-плавен, тъй като те се обезлюдяват от доста по-отдавна – още от времето на колективизацията и създаването на ТКЗС-тата.

Обитаваме средно по 31 кв. метра

Жилищната площ в България на пръв поглед е напълно достатъчна - имаме средно по 550 жилища на 1000 човека. Така на един българин се падат средно по 31 квадратни метра жилищна площ. В едно нашенско жилище живеят средно по 1,8 човека - в градовете са по двама, а в селата - по 1,5 човека.

В действителност обаче има голяма неравномерност. Обитателите на 327 хиляди жилища, а това са 1,3 милиона българи, живеят по двама и повече от двама в една стая. Близо 85 хиляди от тези домове се обитават от трима и повече от трима души в една стая. Често се среща жилищната площ да е и по-голяма, но хората да не могат например да отопляват всички стаи и да ползват само ограничена квадратура. В доклада пише, че ако в България имаше правна дефиниция като в другите европейски държави, тези хора щяха да попаднат в категорията “бездомни”.

Според анализа около 80 хиляди българи попадат в категорията на хора с остри жилищни нужди, тъй като нямат средства да си купят дом от свободния пазар. Тук обаче е другият феномен - броят на общинските апартаменти, които би трябвало да са за крайно нуждаещи се, през последните години се е стопил до 92 500 жилища, или едва 2,4% от всичките. Почти всички те се намират в градовете, и то в по-големите. Освен това над половината от тях вече са ведомствени и няма как да послужат за нуждаещи се.

Според данни на Националното сдружение на общините в България, цитирани в доклада, 33% от общините у нас вече нямат нито едно общинско жилище, а друга една трета от тях имат резервен фонд, достатъчен за настаняване в кризисни ситуации само до 10 човека.

Споделете

CAPTCHA изображение
Борисов: Ще се радвам да знам за кои  енергийни проекти са говорили Радев и Путин

Борисов: Ще се радвам да знам за кои енергийни проекти са говорили Радев и Путин

С удоволствие бих научил за кои енергийни проекти между България и Русия са говорили, защото това ми е важно и сигурно трябва нашите министри да ги изпълняват. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на обсъжданията за многогодишната финансова рамка на ЕС, предаде „Фокус“

Скрит спад на цените на жилищата

Скрит спад на цените на жилищата

В цените на новопостроените жилища, които през последните няколко години достигнаха космически висоти, се наблюдава скрит спад. Според брокери средната отстъпка, която клиентите договаряли, била 12%, докато преди година не надхвърляла 5%. Това означава, че има скрито намаление, което засега не променя офертните цени

Купуват се повече евро, но парите си остават в банките (Обзор)

Купуват се повече евро, но парите си остават в банките (Обзор)

И БНБ, и банкери са категорични: Няма натиск върху борда Българите обменят повече евро в последните дни, но парите си остават в банките под формата на депозити. Така финансисти коментираха изявления на политици, регистрирали близо 1 милиард лева, с които са купени евро. Като причина за засиления интерес се посочват дебатът дали да влезем в

“Лафка” затваря, виж къде ще намерите “24 часа”

“Лафка” затваря, виж къде ще намерите “24 часа”

“24 часа” и всички останали печатни издания търсете в търговските вериги, молове, бензиностанции и пунктовете за продажба на вестници Веригата “Лафка” от утре - събота, затваря своите обекти. Информацията неофициално бе потвърдена от двама източници. Официално писмо обаче до издателите все още няма. Слухът

Гласят бивше вице на Герджиков за член на КРС

Гласят бивше вице на Герджиков за член на КРС

Бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков - Деница Златева, е една от номинациите за членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тя е предложена от парламентарната група “БСП за България”. Златева беше отговарящ за българското председателство на ЕС в кабинета на Герджиков

Пекин построи фабрика за маски само за 6 дни

Пекин построи фабрика за маски само за 6 дни

Работници в Пекин завършиха строежа на нова фабрика за производство на маски тази събота, чиято цел е да разреши силното търсене на продукта на фона на епидемията от новия коронавирус, предаде Радио "Китай". Фабриката, разполагаща се на площ от 1070 квадратни метра, се намира в икономическо-технологичната зона за развитие на Пекин

АКТУАЛНО

Хакерска атака спря винетките в бензиностанции и сайтове

Транспортната индустрия в Китай възобновява нормалната си дейност

Китайската транспортна индустрия показва признаци на възстановяване на нормалната си дейност. Фирмите в сектора и важните строителни проекти възобновяват работа на фона на епидемията от новия коронавирус, съобщиха транспортните власти на пресконференция в събота, предаде Радио "Китай". Пътническият транспорт и логистичният сектор се възобновиха

Пекин построи фабрика за маски само за 6 дни

Работници в Пекин завършиха строежа на нова фабрика за производство на маски тази събота, чиято цел е да разреши силното търсене на продукта на фона на епидемията от новия коронавирус, предаде Радио "Китай". Фабриката, разполагаща се на площ от 1070 квадратни метра, се намира в икономическо-технологичната зона за развитие на Пекин

Пекин с мащабни инвестиции в инфраструктурата и жилищното строителство

Китайската столица обяви, че ще придвижи 300 градски проекта през 2020 г. с инвестиции в размер на 252 милиарда юана (около 36 милиарда долара), предаде Радио "Китай". Сред тях са 100 проекта за инфраструктура, 100 за подобряване на жилища и 100 за високотехнологичните индустрии, съобщава градската Комисия за развитие и реформа

Макрон: Не се знае дали ЕС и Англия ще постигнат сделка до края на годината

Не е сигурно дали ЕС и Великобритания ще постигнат споразумение до края на годината, заяви на селскостопанско изложение в Париж френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Ройтерс. "При всяко положение, ще бъде напрегнато, защото британците са много твърди", добави Макрон. Според него британският премиер Борис Джонсън разполага "с

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Скрит спад на цените на жилищата

Сауди Арамко ще разработва най-голямото газово находище в Саудитска Арабия

Сауди Арамко (Saudi Aramco) съобщи днес, че е получила регулаторно разрешение да разработи най-голямото газово находище в Саудитска Арабия, предадоха Ройтерс и ТАСС. Очаква се саудитската държавна енергийна компания да започне да добива природен газ от находището Джафура в началото на 2024 г. Смята се, че там има запаси от около 56

170 хиляди души на възраст от 18 до 29 години не работят и не учат

170 хиляди души на възраст от 18 до 29 години не работят и не учат, отчитат от Министерството на труда и социалната политика, предаде БНР. Държавата се заема да привлече този човешки резерв на пазара на труда. Социалното министерство ще проверява регистрите на учениците, студентите и други бази данни, за да засече къде се намират младите хора

"Самсунг" затвори цял завод в Южна Корея заради заболял от коронавируса

Компанията "Самсунг електроникс" съобщи днес, че е бил потвърден случай на заразяване с коронавирус в един от нейните заводи за мобилни устройства в югоизточния южнокорейски град Гуми, което е довело до затваряне на целия производствен комплекс, предаде Ройтерс. Компанията, която е най-големият производител на смартфони в света, съобщи

90 000 служители работят в неподходяща среда

Над 90 000 души в България работят в среда и условия, които имат нужда от подобряване. Това съобщиха за Нова тв от социалното министерство. За изминалата година от Главната инспекция по труда са проверили повече от 30 000 обекта. Близо 9% от тях не отговарят на нормите. На много от местата цеховете и халетата имат спешна нужда от ремонт

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Горанов: Заради страховете на българите си струва да продължи дебатът за еврото

Цвета Караянчева: България не е “дъното на Европа”

Това е поредната оценка на международна агенция за България! Не, България не е "дъното на Европа", колкото и да го повтарят някои. Това написа във фейсбук председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева във връзка с оценката на Fitch Ratings, която е потвърдила кредитния рейтинг на България ‘BBB’ с положителна перспектива

Правят детски кътове в офиса с 15 млн. лв.

15 млн. лв. фирмите ще могат да правят детски кътове в офиса или предприятието. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар в Банкя. За целта те ще могат да направят проекти, които да са на стойност между 50 000 до 150 хил. лв, които да подават през март

Китайската централна банка държи лихвите по-ниски, за да подпомогне икономика

Китай ще държи лихвените нива по-ниски и ще поддържа достатъчна ликвидност, за да подпомогне компаниите, засегнати от епидемията от коронавируса, заяви пред китайските държавни медии високопоставен китайски централен банкер, цитиран от Ройтерс. Същият банкер, Лю Гоцян, заместник-управител на Китайската народна банка (КНБ)

"Джи Пи Груп” отличи най-добрите млади строители на Бургас

За поредна година в ПГСАГ ”Кольо Фичето” в Бургас, се проведе състезанието ”Най-добър млад строител”. То е под егидата на Министерството на образованието, Областното представителство на Камарата на строителите в България, Камарата на строителите-ветерани и фирми от бранша. Учениците мериха сили в 6 професионални категории

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ