С нов закон за ВиК спират водата, ако не се плаща, за бедните помощи по 1,5 кубика

  • 2
authorАвтор: Христо Николов
С нов закон за ВиК спират водата, ако не се плаща, за бедните помощи по 1,5 кубика

Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите.

Изваждат водомерите на границата на собствеността

С ремонти и ново отчитане ще намаляват загубите до 35-40%, сега са над 60 на сто

Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите.

Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите, въвеждане на водни помощи за социално слабите заради предстоящи поскъпвания и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са някои от основните моменти в подготвяния нов закон за водоснабдяването и канализацията, който се пише от работна група и до април-май трябва да влезе в парламента. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Концепцията за нов закон бе готова още в средата на миналата година и в нея бе споменато въвеждане на водни помощи за социално слабите. Според Нанков най-вероятно количеството ще бъде 1,5 кубика на човек на месец. Критериите за раздаване на тези помощи ще се разработват съвместно със социалното министерство и ще се ползва готовият модел за енергийните помощи. В случая ВиК дружествата ще получават под формата на дотация средствата, необходими за компенсиране на тези количества вода за социално слаби.

В закона, както и сега,

ще има горен

праг за цената

на водата

Той ще се изчислява така, че месечната сметка за вода на домакинство да не надвишава 2,5% от средномесечния доход - такъв, какъвто го дава Националният статистически институт за всяка област в страната за предходната година.

Сега единствено в Шумен, Монтана и Враца са близо до горния праг, но на повечето места той изобщо не е достигнат, каза Нанков. Поскъпването на водата като цяло е неизбежно в годините напред, тъй като отрасълът има нужда от гигантски инвестиции, от порядъка на 12 млрд. лв. Какъвто и да е източникът на тези пари, това ще доведе до повишение на цените.

Друга важна мярка от предстоящата реформа на ВиК отрасъла е намаляването на водните загуби. Според Нанков лошото състояние на инфраструктурата е само една от причините за тях. Другата е несъвършеният начин за отчитане на консумацията на вода, което предполага масови кражби. В момента несъбраните вземания на ВиК дружествата са 117 млн. лв., като 81 млн. лв. от тях са от битови абонати.

Затова ще изнесем водомерните шахти на границата на собствеността на имотите, в сервитута на сградните отклонения на водопроводната мрежа, каза Нанков. Това означава и че спирателният кран ще е там и при неплащане на консумацията водата ще може да се спира, без да се налага да се влиза в имотите на хората.

Най-лесно е с еднофамилните имоти, където водомерната шахта просто трябва да се премести извън двора, пред оградата на къщата, както направиха електроразпределителните дружества с електромерите преди години.

В жилищните блокове обаче индивидуалните водомери не може да се изнесат извън апартаментите, затова там

ще се поставя

задължително

общ водомер

на сградното

отклонение

Така загубите на вода вътре в сградата ще са за сметка на обитателите, но вътрешната инсталация така или иначе е тяхна собственост.

“Индивидуалните партиди на жилищата ще останат и водомерите ще се отчитат както и досега, но търговският уред за мерене ще е общият водомер. Разликата между неговите показания и сбора от показанията на индивидуалните водомери ще се начислява пропорционално на отделните партиди”, каза Нанков. Според него и в момента много водни дружества процедират по този начин. Но истината била, че далеч не навсякъде има водомери, тъй като това е допълнителен разход.

Същото важи и за водомерите на големите водопроводни отклонения в урбанизираните територии. Те също липсват на много места, а поставянето им би позволило на операторите да локализират местата с най-големи загуби. Така усилията за рехабилитиране на мрежата ще може да се съсредоточат само там, където трябва, вместо да се пилеят финанси.

“С инвестиране на средства в самата мрежа бихме могли да намалим загубите на вода с 15-20 на сто. Трябва ни и набор от мерки за подобряване на отчитането. Заедно с тях бихме могли в обозрим срок да намалим загубите до 35-40%”, каза Нанков. 

Всички дружества

в държавен холдинг

Създаването на холдинг, в който да влязат всички ВиК оператори, е най-ефективният начин за бързо боравене със свободен финансов ресурс, обясни Николай Нанков. Според него целта не е само да се решават неотложни задачи като тези в Перник, а и да се осигурява по-лесно собственият дял от инвестициите за бенефициентите по оперативните програми. “Сега извън банки като ЕИБ и ЕБВР водните дружества не могат да разчитат на нисколихвени заеми, защото финансовото им състояние не го позволява”, каза той.

Дружествата ще запазят юридическата си самостоятелност, това е необходимо и във връзка с проектите по програма “Околна среда”.

С новия закон ще се направи и промяна на енергийния, тъй като излизането на ВиК дружествата на свободния пазар на електроенергия е задълбочило финансовите им проблеми. “Много от тях хвърлиха огромни усилия, за да подобрят енергийната ефективност, и намалиха разходите за ток с 25%. Но когато излязоха на свободния пазар, там токът вече им струва с до 70% по-скъпо отпреди. Какво точно ще направим, все още дискутираме с колегите от енергийното министерство. Но положението на ВиК дружествата, които добиват водата не по гравитачен път, а с помпи, направо стана катастрофично”, каза Нанков.

Ще се преразгледа и контролът от Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на ВиК операторите. Самият Нанков смята, че регулацията на водните дружества трябва да се осъществява от регионалното министерство, което е принципал на повечето ВиК фирми в страната. Според него би имало смисъл това да се прави от независим регулатор, ако ВиК дружествата бяха частни или дадени на концесия. Има политически консенсус, че концесиониране на водни дружества не е на дневен ред, добави Нанков.

За разлика от електроразпределенията ВиК нямат собственост върху мрежата – тя е публична държавна или публична общинска и те я стопанисват по силата на договор с водните асоциации.

Готвят протест и в Ботевград

След като в Перник вече няколко пъти имаше протести заради режима на водата, такива се подготвят и в Ботевград.

От сдружение “За чиста вода” в града обявяват в декларация, че жителите на Ботевград не трябва да търпят повече безобразието с водата. И ако от общинското ръководство не вземат мерки, организацията е готова на крайни мерки, включително и гражданско неподчинение.

Според декларацията изказването на кмета Иван Гавалюгов, че водата в домовете не била опасна и мръсна, а просто не била вкусна, е цинизъм и подигравка с жителите на общината.

От сдружението настояват общинската управа да осигури на хората нормални битови условия и поне минимална гаранция за тяхното здраве. Необходими били мерки за доставка на чиста питейна вода и за изготвяне на програма и финансов план за трайно решение на проблема в общината. От организацията припомнят, че Гавалюгов е спечелил първия си кметски мандат именно с обещания, че ще реши проблема с водоснабдяването и чистотата на водата за ботевградчани.

 

Споделете

CAPTCHA изображение
НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

Няма нарастване в броя на издадените болнични листове с начална дата на 23, 27 и 30 декември 2019 г., сочат данните на Националния осигурителен институт, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Данните се отнасят само за първичните болнични листове. Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Новият най-богат човек на планетата (отново) е Бернар Арно - главен изпълнителен директор на луксозните стоки LVMH (Moet Hennessy — Louis Vuitton) , съобщават „Форбс” и БГНЕС. Арнот спечели 1,9 милиарда долара в петък, когато акциите на компанията се повишиха с 0,7%. В момента французинът притежава 117 милиарда долара

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи днес, че министерството е одобрило доклада за екологична оценка на проекта за Канал Истанбул - изкуствен канал между Черно и Мраморно море, предадoха Анадолската агенция и БТА. Стойността на проекта е 75 милиарда турски лири (11,5 млрд

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Щандът на Русия на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” бе затворен за два часа заради незаконни месни продукти. Става въпрос за 20 незаконно внесени салама. “Вносът на свинско месо от Русия е забранен. Никога не е имало опасност за посетителите”, съобщиха организаторите на изложението. Около 14 ч

Магистралният мост между Китай и Русия е готов за голямото откриване

Магистралният мост между Китай и Русия е готов за голямото откриване

Първият магистрален мост, свързващ Китай и Русия над река Хейлундзян, неотдавна приключи с финалния тест, информираха местните транспортни власти този петък. Това предаде Радио "Китай". Експерти от Харбинският технологичен институт и колегите им от руска страна участваха в теста във вторник. Очаква се мостът да бъде пуснат в експлоатация през

2019-а: Не допуснаха внос на замърсени пипер, нар, лимони, лешници от трети страни

2019-а: Не допуснаха внос на замърсени пипер, нар, лимони, лешници от трети страни

Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили и не са допуснали внос в България на 1 931 тона 326,08 кг неотговарящи на законодателството храни с произход от трети страни през изминалата 2019 година. Те са били разпределени в общо 265 пратки, информират от Агенцията

АКТУАЛНО

Минимум по 120 хил. лева на община да си прави план

Карти помагат да не ни измамят при сделка с имот

Многослойният кадастър дава информация какво може да правим на всеки земеделски или горски терен Човек наследява горски имот или го купува. Но се оказва, че първото нещо, което му е хрумнало да прави с този горски масив - да добива дървесина, е невъзможно. Защото по-голямата част от гората попада в такава лесоустройствена категория

В „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток за ВиК дружествата

Няма риск за стената на яз. „Бели Искър“, каза зам.-министър Николай Нанков В структурата на „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток, което ще позволи ВиК дружествата да намалят разходите си за електроенергия с около 30%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на среща в КНСБ по проблемите на

Утре са възможни затруднения в продажбата на е-винетки

Утре, 21 януари, между 17 ч. и 19 ч. са планирани дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси, съобщиха от пресцентъра на АПИ Възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки. За избягване на риска от проблеми с покупката на

Сервират кафе с жълти жилетки, ресторантьори искат 5 % ДДС

Бармани и сервитьори, заедно с шефовете си ще обслужват клиенти с жълти жилетки от 25 януари. Това е само началото на протести в бранша, които ще станат и ефективни, ако исканията им не бъдат чути. Основното е за намаляване на ДДС до 5% за хотелите и заведенията за обществено хранене, както е в съседна Румъния

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

“Топлина” с най-висока доходност сред универсалните пенсионни фондове

Печатната реклама преживява ренесанс и е сред трендовете за 2020 г.

8 тенденции в маркетинга бележат началото на новото десетилетие От египетските съобщения за продажби, написани на папирус, през вестника и чак до мобилните таргетирани съобщения - достатъчен е един поглед към историята на рекламата, за да стане ясно, че тя върви ръка за ръка с технологията. Въпреки това главните цели на рекламата остават - да

Променят наредбата за проектиране на пътища

Полагането на инженерни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура успоредно на пътя могат да бъдат разположени в обхвата на пътя само в случай на подадена декларация, с която се заявява, че при необходимост от изместване на съоръжението заявителят ще извърши това за собствена сметка. В зоната на банкета се допускат само кабели за

България - втора в ЕС по невъзможност на гражданите да плащат сметките си

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме (30% от домакинствата). Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC). Данните се отчитата на базата на период от 12 месеца, предава БНТ. На първо място е Гърция – над 1/3 от домакинствата й (36%) не са способни да плащат

ВЕЦ няма как да окажат отрицателно влияние върху водоснабдяването у нас

От асоциация "Хидроенергия" подкрепят усилията на всички отговорни институции и заинтересовани страни за разрешаване на възникналата тежка кризисна ситуация, свързана с доставяне на питейна вода и осигуряване на вода за санитарно-битови нужди на територията на община Перник. Това написаха от асоциацията в отворено писмо

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

От „Нетфликс“ предлагат работа на Хари и Меган

Зетят на Ердоган е купил земи по маршрута на планирания изкуствен канал в Истанбул

Турският министър на финансите и държавната хазна и зет на президента Реджеп Тайип Ердоган Берат Албайрак се е сдобил със земя по маршрута на планирания изкуствен канал в Истанбул, свързващ Черно и Мраморно море, пише опозиционният турски вестник "Джумхуриет" в информация, озаглавена "Зетят си знае работата"

Китайската народна банка с онлайн система за проверка на лични кредити

В петък Центърът за кредитни референции към Китайската народна банка пусна онлайн информационна система от второ поколение за лични кредити. Тя предлага повече допълнителни данни в сравнение с първото поколение, включително револвиращи заеми, големи плащания по вноски по кредитни карти, съвместни кредитополучатели и записи за изплащане през

В следващите години пазарната стойност на „Алибаба" може да надхвърли 1 трилион долара

Експерти очакват, китайски технологични гиганти, предимно „Алибаба" и може би „Тенсент", да станат в следващите няколко години членове на клуба компаниите с пазарна капитализация от 1 трилион долара, където в момента са американските „Майкрософт", „Епъл" и „Алфабет" (собственикът на „Гугъл"), предаде "Радио Китай"

Румънски министър: Увеличението на пенсиите е пътят на Гърция към кризата

Увеличението на пенсиите в Румъния с 40 процента от септември не е сигурно, пише в. "Адевърул", като цитира изявления на финансовия министър Флорин Къцу. Министърът коментира пред информационния сайт Хотнюз" изявления на премиера Лудовик Орбан относно предстоящите увеличения на пенсиите и удвояването на детските надбавки, предава БТА

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ