За 22 г. експертът Нено Димов излезе от политиката и се върна в нея като министър

  • 1
authorАвтор: 24 часа
За 22 г. експертът Нено Димов излезе от политиката и се върна в нея като министър

Нено Димов с Иван Костов, Веселин Методиев, Иван Иванов и Екатерина Михайлова през 2005 г. при представянето на депутатите от ДСБ

Съвипусникът от Френската на Илияна Йотова винаги е бил десен - ОДС, ДСБ, партията на Кунева, после Каракачанов го кани в екологията

Стана автоматично враг на еколозите, когато поиска да се проверят всички пари, раздавани им по програми

В сектора ВиК предстои да бъдат раздадени над 2 милиарда лева европейски пари за подобряване на системата

22 години след като влезе в политиката и 2 години след като стана министър, Нено Димов се оказа първият действащ министър, който ще преспи в ареста. Поне за 24 часа.

Той оглави Министерство на околната среда и водите (МОСВ) през май 2017 г. от квотата на коалиционните партньори на ГЕРБ Поканата като експерт, какъвто безспорно е, идва от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Димов се завръща във вече познатото за него министерство, в което започва кариерата си.

В периода 1997 - 2001 г. бе зам.-министър на Евдокия Манева по време на управлението на Иван Костов.

А на една от срещите на Костов със симпатизанти Димов го поздравява, а включен микрофон улавя думите на Командира: “Най-сетне един хубав човек да седне до мен”.

Преди това Димов работи в Изпълнителна агенция околна среда, стига до зам.-директор. Тъй като познава европейските процедури, като зам.-министър 4 години води преговорния екип на МОСВ за отваряне на глава “Екология”. Това обаче се случва вече при мандата на НДСВ, които завършват процеса.

Нено Димов е магистър по математика и докторант по физика. Но и двете са с с еконасоченост - първата е за база данни за защитените територии у нас, а втората - за замърсяването на въздуха.

Преди това е учил във френската гимназия, в един випуск с вицепрезидентката Илияна Йотова, с бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин, някогашния шеф на СДС Пламен Юруков и други. Освен френски, владее руски и английски.

Роден е на 20 септември 1964 г. в София.

Димов през 2001 г. е кандидат за депутат от ОДС. Две години по-късно, когато започва разцеплението в десницата, става

един от

учредителите на

“Демократи за

силна България”

- ДСБ

В периода 2005-2009 г. е депутат от партията, а след това напуска.

Винаги съм се опитвал да бъда в унисон със собствената си съвест, казва екоминистърът пред “24 часа” през 2017 г.

За кратко участва в “Движение България за гражданите”, но след като напуска, се отказва от политическите партии.

Преди да седне в министерското кресло, Димов бе председател на Института за дясна политика, но и оттам се оттегли от ръководната позиция, за да няма конфликт на интереси.

За личния му живот се знае много малко, освен че има две дъщери. Цялото му семейство кара ски, а той самият в свободното си време обича да чете книги и да спортува, играе бадминтон. Градинарството е негова разтуха, обича да се грижи за цветя и дръвчета.

Освен че чете книги, той самият пише такива. През 2012 г. издава “Околната среда - от енвиронментализма до свободата”, в която се застъпва тезата, че

трябва да се

ограничи ролята

на държавата в

управлението на

околната среда

Заради тези идеи още в началото на управлението си Димов беше нападнат от “зелените”. В отговор едно от първите му действия като министър бе да разпореди проверка за усвоени от групата “Зелени Балкани” хиляди левове по програма “Околна среда”.

Той също така е климатичен скептик - в онзи период твърди, че глобалното затопляне е манипулация, а топенето на ледовете на Северния полюс няма да повиши нивото на морското равнище. Но добавя, че това са негови лични възгледи.

“Чистотата на атмосферния въздух, особено в големите градове, и питейната вода са безспорен приоритет”, заяви в първите си минути като министър Нено Димов.

Според него това, което трябва да бъде засилено, е да се търси балансът между опазването на околната среда и качеството на живот на хората и икономиката.

Друг основен приоритет му бе превантивната дейност срещу бедствията и авариите, най-вече за наводненията. Именно двата му основни приоритета се оказват критични точки в управлението му.

Изпълнението на програма “Околна среда” е с най-ниско изпълнение – 27,03% е делът на реално изплатените суми към днешна дата, т.е. в годината, в която програмата трябва да приключи.

Една

голяма част от

програмата е за

сектор “Води” -

2,3 млрд. лв.

Тяхното усвояване не можеше да тръгне, докато не се създадат водните асоциации. Процесът се забави, но в момента той стартира.

В ресора на Нено Димов има обявени 8 наказателни процедури на Европейската комисия срещу България. Три са в областта на биоразнообразието и по една от тях случаят стигна до Съда на ЕС – защитена зона Калиакра и конфликта между ветрогенераторните паркове и зоните за защита на птиците. Други три процедури бяха за качеството на въздуха. Има и по една в областта на отпадъците и във връзка с отпадъчните води.

Пресилено е да се каже, че Нено Димов е отговорен за всички наказателни процедури – повечето от тях засягат нерешени от неговите предшественици проблеми. Но наскоро Сметната палата публикува доклад с девет препоръки към екоминистъра. (24часа)

Споделете

CAPTCHA изображение
Торовият завод "Неохим" отровил кравите

Торовият завод "Неохим" отровил кравите

Трети ден институциите у нас не казват ясно кой отрови кравите, пили вода от канал на Марица, който идва от торовия завод “Неохим”. От достоверни източници "24 часа" научи обаче, че най-вероятно заводът за торове "Неохим" е източникът на отровните вещества.  “Неохим” е завод, който произвежда торове. След завода виждаме торове във водата

Браншът до Портних: Туристите  бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Браншът до Портних: Туристите бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Седем туристически асоциации са написали писмо до кмета на Варна Иван Портних, с което го молят да освободи централните кръстовища от блокадите на протестиращите. Според тях те отблъскват туристите и вече има отменени резервации. Браншът моли Портних да преговаря с протестиращите да изместят блокадите извън центъра

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Министерството на финансите отменя наредбата за касовите апарати

Във връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Коя страна в Европа какво иска от българите, за да ги пусне на своя територия

Държави без ограничения Турция (при съмнения за здравословното състояние на пътуващите се предвиждат безплатни тестове за Covid-19 на пунктовете), Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Румъния, Швеция, Полша, Хърватия, Германия, Люксембург, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Ватикана, Малта, Монако, Сан Марино

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Близо 8000 домакинства ще имат обновени домове с 29 млн. лева евросредства

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

България без студен резерв, Радев не пуска промените в закона, с които се осигурява от държавна ТЕЦ

От днес електроенергийната система няма т.нар. студен резерв - мощности, които да бъдат активирани при аварийни ситуации. Причината е, че договорите с централите, които го осигуряват, изтекоха на 31 юли. А нови няма, тъй като бе променен законът и студен резерв вече ще се осигурява от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”

АКТУАЛНО

Вдигат с до 30% заплати на чиновници

Хиляди британци се изнасят към страни от ЕС заради Брекзит

Първо Великобритания напусна Европа, а сега британците напускат Обединеното кралство и масово се заселват в страни от ЕС. Много от тях взеха и германски паспорт. В Германия има вече цял британски град от 120 000 души. След като британците с минимално мнозинство гласуваха страната им да напусне ЕС, доста граждани на Обединеното кралство обръщат

Големи земевладелци изнасят капитали в Румъния и Украйна, ако ги ударят с данък

Зърнопроизводители отказват да наемат земи, ако им вдигнат още рентите Големи капитали на едрите собственици на земя у нас могат да бъдат пренасочени към държави като Румъния и Украйна. Това предупреди пред “24 часа” председателят на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя Стайко Стайков

Битката на корпорациите за космическия пазар започна. Кой печели

SpaceX направи революция, която ще промени завинаги телекомуникациите, самолетните полети, добивната индустрия Компанията SpaceX на предприемача Илон Мъск успешно изстреля ракетата “Фалкон 9”, носеща капсулата “Дракон” с двама астронавти – Боб Бенкен и Дъг Хърли. 19 часа след излитането от Кейп Канаверал “Драконът” успешно се скачи с

Цените на петрола тръгнаха надолу

Котировките на петрола поеха надолу тази сутрин в Азия, отстъпвайки от петмесечните максимуми, достигнати след четиридневна възходяща тенденция. Нарастващите случаи на коронавирус по света и в САЩ подкопаха доверието на пазара в потенциално възстановяване на търсенето на гориво, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Ръст на сигналите за заразено със салмонела полско пилешко месо

106,321 млн. лв. компенсация за земеделците заради пандемията (Обзор)

И още 19 млн. “де минимис” за плодове и зеленчуци, 25,6 млн. за животни и 5 млн. за пчели 106,321 млн. лв. ще получат земеделците за компенсиране на намаления им доход заради пандемията от COVID-19. Кандидатстването е от 19 август до 21 септември, съобщи земеделският министър Десислава Танева. Първоначално парите трябваше да са 120 млн

Браншът до Портних: Туристите бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Седем туристически асоциации са написали писмо до кмета на Варна Иван Портних, с което го молят да освободи централните кръстовища от блокадите на протестиращите. Според тях те отблъскват туристите и вече има отменени резервации. Браншът моли Портних да преговаря с протестиращите да изместят блокадите извън центъра

12 оферти за пътен проект на 17 км от Струмяни - ГКПП „Клепало“

12 са отворените оферти в обществената поръчка за избор на изпълнител за изработване на идеен и технически проект за доизграждането на участък от третокласния път III-1008 Струмяни – ГКПП „Клепало“. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". По този начин ще се осигури още една пътна връзка с Република Северна Македония като се изгради трасе

Турция намали ДДС за туризма на 1%

В подкрепа на туристическия бранш, който беше един от най-засегнатите сектори от коронавируса, турското правителство обяви, че намалява данък добавена стойност (ДДС) от 8 на 1% за всички места за настаняване, ресторантите, музеите, кината и театрите, предаде economic.bg. Намаление има и при ДДС, който се плаща при отдаване под наем на имот - от 20

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

5 нарушения при над 200 проверки по Черноморието

Realme пусна 5G смартфон на цена от 200 долара

Realme, водеща марка за смартфони, представи в понеделник най-новото си 5G устройство в Китай. Базираната в Шънджън компания разкри още, че продуктите й вече са достигнали 59 държави и региона. Това съобщиха от Радио Китай.  Realme V5 ще се предлага на цена от само 1399 юана (200 долара), което го прави най-достъпния 5G смартфон в Китай до момента

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Бащата на Орлин от SpaceX: Работили са здраво, за да проверят всички системи за връщането

Капсулата “Дракон” на частната американска компания “Спейс Екс” се приводни с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен в Мексиканския залив. Успешният край на мисията беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг

Милиардерът Стивън Ло мести българския Лас Вегас край село Кътина

Продал е голф комплекса в Равно поле на бизнесмена Мирослав Печев, който е собственик на хотели Проектът “Света София” при софийското село Мусачево, който трябваше да стане нещо като българския Лас Вегас, ще се мести при друго село - Кътина. Това става ясно от публикувания на фондовата борса финансов отчет на собственика на проекта “Кепитъл

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ