Електронен подпис и посещение на МВР в офиса спасяват от опашки за новите документи

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Електронен подпис и посещение на МВР в офиса спасяват от опашки за новите документи

Служители на голяма фирма в Хасково вече се възползваха от посещението на служителите на МВР в офиса им.

Заявления се приемат във всяко районно управление на МВР на територията на областта, без значение къде е постоянният адрес

3,3 млн. лични карти и паспорти изтичат през 2020 и 2021 г.

999 018 лични карти и 637 743 паспорта изтичат през 2020 г. През 2021 г. са повече - 1 088 116 карти и 563 129 паспорта, или общо над 3,3 млн. лични документа и то без да броим шофьорските книжки.

При предишната голяма кампания за издаване на лични карти през 2010 г. често се налагаше хората да си вземат отпуск, за да се редят на опашки за нов документ. Очаква се струпване на хора и сега, особено през юли и август, когато българите от чужбина се прибират масово. Преди това пък хората планират пътувания, а голямата част от личните документи изтичат точно тогава. Най-много обаче са в края на годината - през ноември и декември.

Затова от края на миналата година МВР призовава хората да подават заявления и да не чакат последния момент, за да спестят време и нерви в чакане по опашки.

Подадените

заявления досега

са пренебрежимо

малко

През януари, февруари и март гишетата няма да са толкова натоварени и все още има време за бърза подмяна на старите лични карти, паспорти и шофьорски книжки.

Ето полезна информация и няколко практически съвета, които ще ви помогнат да не чакате на опашки:

1. Подаването на заявления става във всички звена на “Български лични документи”, без значение къде е постоянният ви адрес. Достатъчно е

да е на

територията на

областта или

София-град

Това са всички районни управления и областната дирекция.

Пример - живеете в столичния кв. “Люлин”, но работите в “Младост”. Излизате от вкъщи, когато районното управление на МВР отваря врати, и се прибирате от работа, след като е затворило. Личните ви документи скоро изтичат, но не намирате време да посетите управлението по местоживеене. В този случай отивате в районното в “Младост”, където работите, и си подавате заявлението. Може да стане и в обедната почивка. Мярката е въведена за улеснение и удобство на хората. На място в “чуждото” районно може да получите готовите си документи след 30 дни, ако сте избрали обикновена услуга. От справка на Столичната дирекция на полицията става ясно, че най-слабо натоварено в първите дни на 2020 г. е 8-о районно в кв. “Дружба”. Почти 3 пъти повече граждани се обслужват в 6-о районно в “Красно село”.

Хората от Шумен например могат да си подадат заявлението за нови документи в районните в Нови пазар, Каолиново или Велики Преслав, които са на територията на областта. В тези малки градове на 6 януари нови лични карти и паспорти са

заявили по

десетина души, а

в Шумен - 105,

или десет пъти

повече 

2. Подавайте заявления за нови документи онлайн на e-uslugi.mvr.bg. Ако ще има опашки на гишетата, те ще са при подаването на заявления. Десетки хиляди българи имат електронни подписи и те могат да се възползват от електронната услуга, за да не чакат на опашки. При подаване на искането получавате попълнено заявление с личните данни. След като то бъде разгледано от служител, ще ви уведомят с мейл за дължимата сума и ще имате възможност да платите отново по електронен път. В този случай сами посочвате къде искате да получите готовите си нови документи. 

3. Работодатели, които не искат служителите им да отсъстват от работа, за да се редят по опашки за документи, могат да направят искане до съответната дирекция на МВР да бъдат посетени на място в офиса.

Вътрешното министерство има мобилни биометрични станции. След заявката от шефа служителите на МВР

пристигат,

приемат

заявления,

снимат, вземат

отпечатъци

От услугата могат да се възползват държавни и общински администрации, но и частни фирми. Със сигурност на работното място няма да се чака на опашка, а докато колегата е в мобилната приемна, останалите продължават да работят.

4. Платете таксата, за да не ви връщат. Към заявлението задължително се прилага и документ за платена държавна такса. Това може да се случи, преди да се запътите към гишетата, и да се направи по няколко начина. Всяка дирекция в страната си има банкови сметки, по които трябва да се преведат парите - от клон на която и да е банка, по интернет или направо на ПОС терминала на гишето. За лична карта таксата е 18 лв. за обикновена поръчка (до 30 дни) и 36 лв. за бърза услуга (до 3 дни). Експресната е 90 лв.

Личните карти за хората над 58 г., които са безсрочни и няма да се подновяват повече, са 11 лв. за 30 дни и 22 лв. за 3 дни. Хората над 70 г. не плащат нищо.

5. Заявленията се дават на хората попълнени с данните, налични в системите на МВР. Те обаче трябва да се проверят, да се попълни квадратчето “вярно” или “невярно” и да се попълнят там, където липсват данни. Ако има нови, трябва да се помисли предварително, защото

ще са

необходими

документи от

други институции

Например за жените, които наскоро са сключили брак и са сменили фамилията си, ще е нужно удостоверение от общината. Разведените, които си връщат старите фамилни имена, трябва да донесат съдебно удостоверение. Ако е сменен постоянният адрес и това не е отразено в автоматично генерираното заявление, ще е нужен документ от общината за новия.

Документите, които ще се издават, са от стария образец. Новите, с чип за електронна идентификация, бяха отлагани няколко пъти от парламента. Последно - за 1 октомври 2020 г., когато се очаква да има техническа възможност за издаването им.

2010 г.: Хаос, опашки и срив в системата

Още се помнят опашките и хаосът пред полицейските управления през 2010 година, когато много хора подновиха документите си за самоличност. Чакаше се по цял ден, понякога и по два. Срив в сървърите и системата на фирмата, която спечели обществената поръчка за изготвянето на документите, бяха само част от причините. 

Другата беше липса на информация за това какво трябва да се направи. Хора бяха връщани, защото не носят удостоверения за постоянен адрес, който са сменили, медицинско свидетелство за шофьорската книжка или документ за платени глоби. Само в един ден тогава се подаваха около 18 хиляди заявления за нови документи, което блокира системата. Освен това служителите на МВР не бяха свикнали да работят с новата система или по-точно нямаха време за това заради забавянето при процедурите по въвеждането .

Споделете

CAPTCHA изображение
КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

КТ "Подкрепа" настояват учителите да получат пълните си заплати, а новата учебна година да започне на 15 септември

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа", като направи задълбочен анализ на ситуацията в образователната сфера, настоява и ще отстоява българските учители, членове на синдикати и работодателски организации, които работят в режим на всички варианти от дистанционното обучение, да получат пълните си трудови възнаграждения

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Нови трудности пред българите в Англия за статут

Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помощ

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от COVID-19

Италианският дизайнер на обувки Серджо Роси е починал, след като бе заразен с коронавируса, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Роси, който бе на 85 години, е бил приет в болница в гр.Чезена, Централна Италия. Починал е в четвъртък, предава БТА. "Той бе сред създателите на района на висшата мода в обувките във Форли и Чезена в средата на двадесети век"

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

У нас драстични мерки, но сезонни работници летят към Лондон с 3 компании

Когато кацнат в Англия, никой не ги пита откъде идват и къде отиват, защото там още няма въведени карантини срещу коронавируса Въпреки драстичните мерки у нас, сезонни работници във Великобритания все още пристигат на Острова с редовни полети от София. До две от летищата на Лондон - “Хийтроу” и “Лутън”, летят “България Ер”

Саудитска Арабия разкритикува остро Русия за срива на цените на петрола

Саудитска Арабия разкритикува остро Русия за срива на цените на петрола

Саудитска Арабия днес разкритикува остро Русия, защото според нея хвърля върху кралството вината за срива на световните цени на енергоносителите, предаде Асошиейтед прес. Цените на петрола се сринаха след като държавите от ОПЕК+, включително Русия, в началото на март не успяха да се споразумеят за съкращаване на производството

Идва ли краят на изнасянето от България?

Идва ли краят на изнасянето от България?

Никой не знае колко точно са българите по света Напускат мозъци, а внасяме смъртност - от страната излизат основно за учене и работа, а се връща възрастно поколение с пари Емигрантската вълна на българи като цяло е спряла и това е тренд отпреди епидемията. Това сочи анализ на учени под ръководството на проф

АКТУАЛНО

Караниколов: С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката започват да боксуват

На Софийската стокова борса хлебната пшеница се търсеше на 340.00-350.00 лв/тон

На Софийската стокова борса тази седмица хлебната пшеница се търсеше на 340.00-350.00 лв/тон, а фуражната пшеница се търси на 315.00-320.00 лв/тон, пише в бюлетините на борсата.Офертите за царевицата варират между 260.00 и 300.00 лв/тон за търсене и предлагане, а при маслодайния слънчоглед търсенето е леко надолу на 620.00-640.00 лв/тон

Менда Стоянова предлага нов таван за външни заеми - до 10 млрд. евро

6-7% свиване на икономиката е лошият сценарий, разчитаме на 3% Да се осигуряват пари и чрез външни държавни заеми от международни финансови институции и да се увеличи лимитът по програмата за облигациите, които могат да бъдат емитирани - от 8 на 10 млрд. евро. Тези предложения е внесла шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова между първо и

Австрия дава 15 млн. помощ на вестниците заради кризата

15 млн. евро ще отидат и за подкрепа на телевизиите и радиата в страната Австрийското правителство планира пакет от помощи за медиите заради кризата с коронавируса, съобщи в. “Дер Щандард”. След гласуване в петък вечерта вестниците в страната ще получат 14,8 милиона евро специално финансиране. Най-много се очаква да отидат заради тиража в Kronen

240 млрд. евро кредитна линия за изпадналите в затруднения заради вируса страни от ЕС

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви, че ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), предаде Франс прес, позовавайки се на негово интервю в няколко европейския издания, съобщи БТА. Линията ще бъде отворена за страни

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

"EVN България" дари 100 000 лв. за българските медици в подкрепа на борбата им с COVID-19

Валентин Николов: Отлагаме промените в Закона за енергетиката. Заради краткото време изникнаха казуси, които трябва да решим, един от тях е бизнесът

Хората, които ползват газ и парно, ще си получат парите по най-бързия начин, заяви председателят на енергийната комисия в парламента Енергийната комисия на парламента отложи заседанието си за приемането на промените в Закона за енергетиката на второ четене. Заради краткото време изникнаха казуси, които не можем да решим, един от тях е бизнесът

Глоба до 1 млн. евро за спекула с цените в Гърция

Един милион евро е глобата за спекула с цените на горива и хранителни продукти в Гърция, съобщава БГНЕС. От днес в страната започват мащабни проверки на цените на горива, храни, лекарства и предпазни маски, като само за един ден са наложени глоби в размер на 60 хиляди евро за завишени цени на горивата на о-в Крит

Пандемията може да струва над 4 трилиона долара на световната икономика

Пандемията от коронавирус може да струва на световната икономика над 4.1 трилиона долара - или около пет процента от световната продукция. За това предупреди Азиатската банка за развитие. Пандемията срина и пазарите на акции, които все повече изпадат в криза, тъй като анализаторите не могат да предвидят колко дълго ще продължи епидемията

Саудитска Арабия разкритикува остро Русия за срива на цените на петрола

Саудитска Арабия днес разкритикува остро Русия, защото според нея хвърля върху кралството вината за срива на световните цени на енергоносителите, предаде Асошиейтед прес. Цените на петрола се сринаха след като държавите от ОПЕК+, включително Русия, в началото на март не успяха да се споразумеят за съкращаване на производството

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Хонконг затваря баровете като част от мерките за социално дистанциране

САЩ отпускат на малкия бизнес кредити в размер на 2,3 милиарда долара

В САЩ ще отпуснат на малкия бизнес в условията на пандемия от новия коронавирус кредити в размер на общо 2,3 милиарда долара, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин, цитиран от ТАСС. В интервю за телевизия "Фокс" Мнучин подчерта, че парите трябва да бъдат осигурени възможно най-бързо. В програмата ще участват над 800 банки и малкият бизнес ще

Основните индекси на Уолстрийт завършиха седмицата със спад

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса завършиха седмицата със спад, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че по-лошите от очакваното данни за заетостта в Съединените щати са оставили на заден план покачването на цените на петрола. Промишленият индекс Дау Джоунс загуби 1,69 процента от стойността си

Китай ускорява изграждането на зони за свободна търговия

Китай ще продължи да ускорява развитието на зони за свободна търговия чрез въвеждането на политики за насърчаване на чуждестранните инвестиции през тази година, като в същото време стимулира висококачественото отваряне на страната, се казва в изявление на Министерството на търговията от петък. Ведомството подчерта решимостта да стабилизира

Отпушват обществените поръчки, отсрочват и лизингови вноски (Обзор)

С поправки в Закона за извънредното положение Само карантина или прием в болница отлага плащанията, оспорва БСП Разрешиха съдебни заседания онлайн Сроковете по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури няма да се спират за времето на извънредното положение заради коронавируса. Поправката

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ