Зет италианец консултира вецовете по Искър, за които две държави разследват източване на 40 млн. евро

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Зет италианец  консултира вецовете по Искър,  за които две  държави разследват  източване на 40 млн. евро

Горе вдясно е къщата на Патрик Паулето. Само една ограда я дели от тази на Пламен Дилков (вляво), която има и басейн в двора.

Български акционер твърди, че те може да бъдат продадени, за да се прикрият злоупотреби със средства

Италианецът Патрик Паулето е вдъхновител и консултант на проекта за построяването на вецове на река Искър, за източването на 40 млн. евро от които сега има разследване у нас и в Италия. А то започна след сигнал до прокуратурите в двете държави, подаден от предприемача Желю Ганчев.

Преди близо 6 месеца той става акционер в компанията “ПВБ пауър България”, която е собственик на централите. Ганчев се обръща към прокуратурата, защото се натъква на смущаващи практики и договори на многократно завишени над пазарните цени.

Началото на проекта за вецовете е преди близо 15 години. Тогава Патрик Паулето, който е бил асистент на управителя на област Трентино, иска да пренесе в България италианския опит в областта на управлението на околната среда. С други думи, да бъдат построени 9 веца в Искърското дефиле.

Това обаче не е лесна работа - трябват редица документи и разрешителни. Любопитна подробност е, че Паулето е зет на областния управител на София област Олимпи Кътев в периода 2001-2005 година. Дали Кътев е помогнал на зет си, не е ясно. Ясни са само фактите, че докато той е на поста, проектът е задействан, и то точно в Софийска област.

За участието на зет си Кътев казва, че Паулето е бил само служител, а не акционер, вецовете имат италиански собственици. Желю Ганчев обаче твърди, че това не е вярно и че е готов да покаже договор, който доказва обратното.

Договорът е от април 2004-а и е между Finenergy, която е един от собствениците сега на вецовете, и TS Corporate, регистрирана в Лугано. Според документа Finenergy купува дела от 10% на TS Corporate в компанията Petrolvilla International, която по онова време държи вецовете по Искър. В договора има куп условия за плащанета на цената от 1 млн. евро, които могат да се обобщят с това, че до май 2005 г. трябва да са налични всички разрешителни за вецовете.

Явно условието е изпълнено, защото първата копка, с която стартира изграждането на централите, бе направена през септември 2006 г. Ганчев твърди, че чрез подставено лице действителен собственик на TS Corporate е Патрик Паулето. Което означавало, че той е участвал като акционер в началото на проекта, а не е бил само служител на фирмата. И е успял да вземе една нелоша сума от него.

След време Petrolvilla става “ПВБ пауър” и именно тази компания купува Желю Ганчев в началото на тази година и така става съдружник с италианските фирми “Алперия”, “Доломити” и “Финест” в собствеността на вецовете по река Искър. В интервю за “24 часа” преди близо месец предприемачът заяви, че е установил множество договори, сключени от “ВЕЦ Своге” на завишени цени. И че чрез тази схема от 2006 г. насам са източени 40 млн. евро от централите. В сигнала до прокуратурите в България и Италия Ганчев посочва и няколко конкретни сделки, като описва и начините за разпределение на средства. Бизнесменът твърди, че 77% от парите от договорите със завишени цени отиват в италианските компании, а 23% са за управителя на компанията в България Пламен Дилков.

Една от конкретните сделки е с фирма “Инжектосонд България”, която е собственост на едноименната италианска компания. “Инжектосонд Българи” сключва договор за сондиране, при което се поставят бетонни колони, за да няма свличания на терена, на който са построени вецовете. Общата стойност на услугата, платена от “ВЕЦ Своге”, е 12 млн. евро. Управителят на веца Пламен Дилков е получил 1,2 млн. евро комисиона чрез притежаваната от него фирма “България инженеринг”, твърди Ганчев. А други близо 7 млн. евро са отишли към италиански фирми. Така щетата за предприятието само от този договор била над 8 млн. евро.

А след като приключват скъпите договори за строителни работи, се минава към други скъпи договори за услуги, разкрива Ганчев. Един от тях е с “Компания за енергетика и развитие” ООД (КЕР), която сключва договор за балансиране с “ВЕЦ Своге”. Според Ганчев цената е повече от 3 пъти над пазарната.

В периода от февруари 2018-а до юни 2019 г. “ВЕЦ Своге” АД изплаща на КЕР 1 347 520,63 лева. В същия период “България инженеринг” получава от КЕР 608 536,18 лева, което представлява 45% от цялата сума. Тези средства са дошли от “ВЕЦ Своге” и са прехвърлени във фирма, собственост на управителя Пламен Дилков. Загубата за “ВЕЦ Своге” АД само от тази сделка за този период от време е над 1 млн. лева.

Според твърденията на Ганчев в тази схема става ясно, че в някои от месеците “България инженеринг” издава 2 фактури към КЕР, а Пламен Дилков съобщава на италианските си партньори само за една от тях. По този начин Дилков заблуждава и италианците за платените суми, твърди Ганчев. Това лесно можело да се проследи от фактурирането за месеците октомври, ноември и декември на 2018-а и за януари 2019 г.

Ганчев няколко пъти настоява пред италианските си съдружници да поискат обяснение от Дилков за завишените цени и да се спре подписването на такива договори. От “Алперия”, “Доломити” и “Финест” обаче правят общо събрание и освобождават от отговорност Пламен Дилков, без да потърсят от него обяснения има ли нанесени финансови щети на вецовете, в които те инвестират, а той управлява.

Според Ганчев се готви следваща стъпка, за да се продължи с отклоняването на средства от вецовете. Предприемачът твърди, че се подготвя продажба на “ВЕЦ Своге” АД. Така компанията майка “ПВБ пауър България” ще остане без активи, а за нов собственик на вецовете се спряга фирмата “Акуо Енерджи Интернешънъл” – Люксембург. По думите на Ганчев така се прави опит да се прикрие източването на средства, а общинските италиански дружества, които са акционери, да спрат да носят отговорност за злоупотребите.

Ако се стигне до такава сделка обаче, ще бъде нарушен Законът за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Според него собствениците на медии и енергийни дружества трябва да бъдат ясни на органите на властта в България. В закона ясно е записано, че “на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, и на контролираните от тях лица се забранява пряко и/или косвено учредяване или участие в лице, което извършва дейност по Закона за енергията от възобновяеми източници”.

В историята около построяването на вецовете и високите им разходи след това има и още един любопитен детайл - Патрик Паулето и Пламен Дилков са близки приятели. Съпругата на Пламен Дилков е работила в една от фирмите на Серджо Бертолоти - вече бившия собственик на “ПВБ пауър”. А Дилков като строителен инженер води строителните дейности по вецовете в България. Дружбата между Паулето и Дилков продължава и до днес, а къщите на двамата в София са една до друга. Според Ганчев те са построени с пари от вецовете - направени са чрез фирми на Дилков и Паулето, чиито приходи идвали от отклонените средства от “ВЕЦ Своге” АД и “ВЕЦ Марица” ЕООД.

Част от парите от вецовете са отишли и за покупката на къща в Халдики, Гърция на Паулето и Кътев, допълва Ганчев.

През 2009 г. имаше и скандал с къщата на Паулето. Той купува имот в “Малинова долина” и започва да строи чисто нова къща. По сигнал за липса на документи са правени проверки, в един момент има и становище от РДНСК за нарушения, но в крайна сметка къщата е построена.

Споделете

CAPTCHA изображение
Хиляди британци се изнасят към страни от ЕС заради Брекзит

Хиляди британци се изнасят към страни от ЕС заради Брекзит

Първо Великобритания напусна Европа, а сега британците напускат Обединеното кралство и масово се заселват в страни от ЕС. Много от тях взеха и германски паспорт. В Германия има вече цял британски град от 120 000 души. След като британците с минимално мнозинство гласуваха страната им да напусне ЕС, доста граждани на Обединеното кралство обръщат

Браншът до Портних: Туристите  бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Браншът до Портних: Туристите бягат заради блокадите, преговаряйте да се преместят

Седем туристически асоциации са написали писмо до кмета на Варна Иван Портних, с което го молят да освободи централните кръстовища от блокадите на протестиращите. Според тях те отблъскват туристите и вече има отменени резервации. Браншът моли Портних да преговаря с протестиращите да изместят блокадите извън центъра

“Юнион Ивкони” и “Груп Плюс” с нов модел - по-дълго пътуване, по-евтин билет

“Юнион Ивкони” и “Груп Плюс” с нов модел - по-дълго пътуване, по-евтин билет

В някои случаи двупосочното пътуване излиза колкото в едната посока “Юнион Ивкони” и “Груп Плюс”, която държи и бранда “Етап Адрес”, въведоха нов модел в цените на билетите по няколко направления. От две седмици по направлението София - Бургас се тества системата: ако избереш да пътуваш по-дълго време

На всеки два дни - нов милионер с влог в кризата

На всеки два дни - нов милионер с влог в кризата

987 са милионерите с депозити над 1 млн. лв. към края на юни, показват данни на Българската народна банка. Техният брой се увеличава с 45 в сравнение с предходното тримесечие и с цели 71 спрямо 2019-а за същия период. Това означава, че на всеки 2 дни по време на коронакризата е имало по един нов милионер с влог

След строителния бум от 2019 - 56% ръст на новите жилища

След строителния бум от 2019 - 56% ръст на новите жилища

Резултатът от строителния бум през последните години и особено от 2019 г., се вижда през второто тримесечие на 2020 г. По данни на НСИ, публикувани в петък, броят на новопостроените и пуснати в експлоатация жилищни сгради през месеците април - юни, е 766, което е с 15,4% повече, отколкото през същото тримесечие на 2019 г

КРИБ в писмо до Борисов: Протестите да се провеждат на точно определени места

КРИБ в писмо до Борисов: Протестите да се провеждат на точно определени места

От КРИБ са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което регионални организации (клонове) на КРИБ в страната предлагат да бъде издадено разпореждане за провеждане на протести на точно определени места, с цел гарантиране на нормална стопанска дейност, както и за спазване на строги противоепидемични мерки

АКТУАЛНО

Добивите от картофи с 29% ръст, от домати - с 37% надолу

Песимизъм и спестовност вървят ръка за ръка

Хората слагат пари настрана много повече, отколкото в световната криза преди 10 г. Във времена на криза хората свиват разходите си, особено за дълготрайни и скъпи стоки. В същото време песимизмът за бъдещото икономическо положение на държавата и на собственото домакинство се засилва. И паралелно с това се увеличава спестовността

Родители искат специален отпуск за онлайн училище

Родителите да имат право на специален отпуск за времето, в което децата им учат онлайн при ново затваряне на училищата заради епидемията от COVID-19. Това поискаха с писмо до социалната министърка Деница Сачева от Асоциация “Родители”. Те предлагат 4 възможности за подпомагане на семействата, ако децата отново не могат да ходят на училище

Граждани алармират: Незаконно се строи на Рупите (Видео)

В местността Рупите са изградени минерална баня, паркинг и заведение без никакви документи. За това алармират местни жители пред Нова тв, настояваяки за спешни проверки и моментално събаряне на обектите. От община Петрич обаче посочиха, че се търси законният начин това да се случи. „Другото фрапиращо нарушение е

Започва изграждане за 19 млн. лева на локалните платна Пловдив-Асеновград

С първа копка във вторник в 10 часа официално ще стартира изграждането на локалните платна на пътя Пловдив-Асеновград, попадащ на територията на общините Родопи, Куклен и Асеновград. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя уточни, че новите отсечки ще са от двете страни на удвоеното трасе

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Марияна Николова на спешна среща с германските туроператори у нас

Италия оставя до 7 септември карантината за идващите от България

Всички, които пристигат в Италия от България и Румъния, ще продължат да бъдат поставяни под 14-дневна задължителна карантина. Това става ясно от публикувания в сайта на италианското правителство указ, който влиза в сила от 9 август и важи до 7 септември. Правителственият указ за август предвижда и финансови мерки за 25 млрд

Конфедерацията на превозвачите: Блокадите пречат на бизнеса ни

"Не сме се обявили против блокадите, просто изпратихме благодарствено писмо до МВР за това, че бяха освободени пътни артерии, защото смятаме, че възпрепятстването на дейността ни изключително тежко се отразява в момента на всички нас", каза пред bTV Магдалена Милтенова, председател на конфедерацията

“Юнион Ивкони” и “Груп Плюс” с нов модел - по-дълго пътуване, по-евтин билет

В някои случаи двупосочното пътуване излиза колкото в едната посока “Юнион Ивкони” и “Груп Плюс”, която държи и бранда “Етап Адрес”, въведоха нов модел в цените на билетите по няколко направления. От две седмици по направлението София - Бургас се тества системата: ако избереш да пътуваш по-дълго време

На всеки два дни - нов милионер с влог в кризата

987 са милионерите с депозити над 1 млн. лв. към края на юни, показват данни на Българската народна банка. Техният брой се увеличава с 45 в сравнение с предходното тримесечие и с цели 71 спрямо 2019-а за същия период. Това означава, че на всеки 2 дни по време на коронакризата е имало по един нов милионер с влог

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

НСИ: Българите са песимисти за доходите си в следващата 1 година

В края на юни българите държали на депозит в банките 57.171 млрд. лв.

Депозитите на сектори нефинансови предприятия и домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД) в края на юни 2020 година са 9.905 млн. броя. На годишна база те намаляват с 2.8 на сто, съобщава Българската народна банка. Общият размер на тези депозити e 83.178 млрд. лева и нараства на годишна база с 9.0 процента

Китайската централна банка ще предприеме по-гъвкава и целенасочена парична политика

От Китайската централна банка заявиха вчера, че ще предприемат по-гъвкава и целенасочена парична политика и ще поддържат достатъчна ликвидност, за да подкрепят възстановяването на икономиката. За това информира Радио Китай. Плановете на банката са да поддържа разумно увеличение на паричното предлагане и финансирането в социалната сфера

Държавната енергетика и военни заводи на печалба и в кризата

Ограниченията са довели летището до загуба Въпреки коронакризата държавната енергетика и военни заводи работят с печалба. Това показват резултатите за второто тримесечие на годината. АЕЦ “Козлодуй” за полугодието е на плюс 140,18 млн. лв., при 178,57 млн. за шестте месеца на 2019 г., което е с 21,5% по-малко

Надграждат толсистемата със 117 милиона лева

Толсистемата, която бе пусната в експлоатация през март т.г., ще бъде надградена с нови функции, като държавата в лицето на Агенция “Пътна инфраструктура” ще плати за това 117,9 млн. лв. без ДДС. Това личи от нова обществена поръчка, която ще се възложи пряко на изпълнителя на системата - обединението “Капш Трафик солюшънс” ДЗЗД

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ