Зет италианец консултира вецовете по Искър, за които две държави разследват източване на 40 млн. евро

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Зет италианец  консултира вецовете по Искър,  за които две  държави разследват  източване на 40 млн. евро

Горе вдясно е къщата на Патрик Паулето. Само една ограда я дели от тази на Пламен Дилков (вляво), която има и басейн в двора.

Български акционер твърди, че те може да бъдат продадени, за да се прикрият злоупотреби със средства

Италианецът Патрик Паулето е вдъхновител и консултант на проекта за построяването на вецове на река Искър, за източването на 40 млн. евро от които сега има разследване у нас и в Италия. А то започна след сигнал до прокуратурите в двете държави, подаден от предприемача Желю Ганчев.

Преди близо 6 месеца той става акционер в компанията “ПВБ пауър България”, която е собственик на централите. Ганчев се обръща към прокуратурата, защото се натъква на смущаващи практики и договори на многократно завишени над пазарните цени.

Началото на проекта за вецовете е преди близо 15 години. Тогава Патрик Паулето, който е бил асистент на управителя на област Трентино, иска да пренесе в България италианския опит в областта на управлението на околната среда. С други думи, да бъдат построени 9 веца в Искърското дефиле.

Това обаче не е лесна работа - трябват редица документи и разрешителни. Любопитна подробност е, че Паулето е зет на областния управител на София област Олимпи Кътев в периода 2001-2005 година. Дали Кътев е помогнал на зет си, не е ясно. Ясни са само фактите, че докато той е на поста, проектът е задействан, и то точно в Софийска област.

За участието на зет си Кътев казва, че Паулето е бил само служител, а не акционер, вецовете имат италиански собственици. Желю Ганчев обаче твърди, че това не е вярно и че е готов да покаже договор, който доказва обратното.

Договорът е от април 2004-а и е между Finenergy, която е един от собствениците сега на вецовете, и TS Corporate, регистрирана в Лугано. Според документа Finenergy купува дела от 10% на TS Corporate в компанията Petrolvilla International, която по онова време държи вецовете по Искър. В договора има куп условия за плащанета на цената от 1 млн. евро, които могат да се обобщят с това, че до май 2005 г. трябва да са налични всички разрешителни за вецовете.

Явно условието е изпълнено, защото първата копка, с която стартира изграждането на централите, бе направена през септември 2006 г. Ганчев твърди, че чрез подставено лице действителен собственик на TS Corporate е Патрик Паулето. Което означавало, че той е участвал като акционер в началото на проекта, а не е бил само служител на фирмата. И е успял да вземе една нелоша сума от него.

След време Petrolvilla става “ПВБ пауър” и именно тази компания купува Желю Ганчев в началото на тази година и така става съдружник с италианските фирми “Алперия”, “Доломити” и “Финест” в собствеността на вецовете по река Искър. В интервю за “24 часа” преди близо месец предприемачът заяви, че е установил множество договори, сключени от “ВЕЦ Своге” на завишени цени. И че чрез тази схема от 2006 г. насам са източени 40 млн. евро от централите. В сигнала до прокуратурите в България и Италия Ганчев посочва и няколко конкретни сделки, като описва и начините за разпределение на средства. Бизнесменът твърди, че 77% от парите от договорите със завишени цени отиват в италианските компании, а 23% са за управителя на компанията в България Пламен Дилков.

Една от конкретните сделки е с фирма “Инжектосонд България”, която е собственост на едноименната италианска компания. “Инжектосонд Българи” сключва договор за сондиране, при което се поставят бетонни колони, за да няма свличания на терена, на който са построени вецовете. Общата стойност на услугата, платена от “ВЕЦ Своге”, е 12 млн. евро. Управителят на веца Пламен Дилков е получил 1,2 млн. евро комисиона чрез притежаваната от него фирма “България инженеринг”, твърди Ганчев. А други близо 7 млн. евро са отишли към италиански фирми. Така щетата за предприятието само от този договор била над 8 млн. евро.

А след като приключват скъпите договори за строителни работи, се минава към други скъпи договори за услуги, разкрива Ганчев. Един от тях е с “Компания за енергетика и развитие” ООД (КЕР), която сключва договор за балансиране с “ВЕЦ Своге”. Според Ганчев цената е повече от 3 пъти над пазарната.

В периода от февруари 2018-а до юни 2019 г. “ВЕЦ Своге” АД изплаща на КЕР 1 347 520,63 лева. В същия период “България инженеринг” получава от КЕР 608 536,18 лева, което представлява 45% от цялата сума. Тези средства са дошли от “ВЕЦ Своге” и са прехвърлени във фирма, собственост на управителя Пламен Дилков. Загубата за “ВЕЦ Своге” АД само от тази сделка за този период от време е над 1 млн. лева.

Според твърденията на Ганчев в тази схема става ясно, че в някои от месеците “България инженеринг” издава 2 фактури към КЕР, а Пламен Дилков съобщава на италианските си партньори само за една от тях. По този начин Дилков заблуждава и италианците за платените суми, твърди Ганчев. Това лесно можело да се проследи от фактурирането за месеците октомври, ноември и декември на 2018-а и за януари 2019 г.

Ганчев няколко пъти настоява пред италианските си съдружници да поискат обяснение от Дилков за завишените цени и да се спре подписването на такива договори. От “Алперия”, “Доломити” и “Финест” обаче правят общо събрание и освобождават от отговорност Пламен Дилков, без да потърсят от него обяснения има ли нанесени финансови щети на вецовете, в които те инвестират, а той управлява.

Според Ганчев се готви следваща стъпка, за да се продължи с отклоняването на средства от вецовете. Предприемачът твърди, че се подготвя продажба на “ВЕЦ Своге” АД. Така компанията майка “ПВБ пауър България” ще остане без активи, а за нов собственик на вецовете се спряга фирмата “Акуо Енерджи Интернешънъл” – Люксембург. По думите на Ганчев така се прави опит да се прикрие източването на средства, а общинските италиански дружества, които са акционери, да спрат да носят отговорност за злоупотребите.

Ако се стигне до такава сделка обаче, ще бъде нарушен Законът за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Според него собствениците на медии и енергийни дружества трябва да бъдат ясни на органите на властта в България. В закона ясно е записано, че “на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, и на контролираните от тях лица се забранява пряко и/или косвено учредяване или участие в лице, което извършва дейност по Закона за енергията от възобновяеми източници”.

В историята около построяването на вецовете и високите им разходи след това има и още един любопитен детайл - Патрик Паулето и Пламен Дилков са близки приятели. Съпругата на Пламен Дилков е работила в една от фирмите на Серджо Бертолоти - вече бившия собственик на “ПВБ пауър”. А Дилков като строителен инженер води строителните дейности по вецовете в България. Дружбата между Паулето и Дилков продължава и до днес, а къщите на двамата в София са една до друга. Според Ганчев те са построени с пари от вецовете - направени са чрез фирми на Дилков и Паулето, чиито приходи идвали от отклонените средства от “ВЕЦ Своге” АД и “ВЕЦ Марица” ЕООД.

Част от парите от вецовете са отишли и за покупката на къща в Халдики, Гърция на Паулето и Кътев, допълва Ганчев.

През 2009 г. имаше и скандал с къщата на Паулето. Той купува имот в “Малинова долина” и започва да строи чисто нова къща. По сигнал за липса на документи са правени проверки, в един момент има и становище от РДНСК за нарушения, но в крайна сметка къщата е построена.

Споделете

CAPTCHA изображение
Лордове задължиха Джонсън да даде автоматично статут на европейците

Лордове задължиха Джонсън да даде автоматично статут на европейците

139 000 българи вече са поискали да останат в Англия след Брекзит Камарата на лордовете в британския парламент направи промени в законодателството за Брекзит, с които задължи правителството да даде автоматично статут на уседналост на намиращите се вече във Великобритания европейски граждани, а не да ги кара да кандидатстват за него

Магистралният мост между Китай и Русия е готов за голямото откриване

Магистралният мост между Китай и Русия е готов за голямото откриване

Първият магистрален мост, свързващ Китай и Русия над река Хейлундзян, неотдавна приключи с финалния тест, информираха местните транспортни власти този петък. Това предаде Радио "Китай". Експерти от Харбинският технологичен институт и колегите им от руска страна участваха в теста във вторник. Очаква се мостът да бъде пуснат в експлоатация през

Видин и Плевен са предложени за центрове на растеж в Северозападaда

Видин и Плевен са предложени за центрове на растеж в Северозападaда

Топ приоритетите за района са АМ „Хемус“, скоростния път и ж.п. коридор Видин-София, нови мостове и речни пристанища по р. Дунав Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 г. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството

Пускат ГКПП край Рудозем след 24 години протакане

Пускат ГКПП край Рудозем след 24 години протакане

Първа копка на ГКПП с Гърция край Рудозем с благословия от духовници от двете религии, каба гайди и разбита бутилка шампанско в багер бе направена на браздата. Пунктът ще се строи в изпълнение на подписаната спогодба между България и Гърция още през далечната 1995 г. за откриване на три ГКПП-та между двете страни

Карти помагат да не ни измамят при сделка с имот

Карти помагат да не ни измамят при сделка с имот

Многослойният кадастър дава информация какво може да правим на всеки земеделски или горски терен Човек наследява горски имот или го купува. Но се оказва, че първото нещо, което му е хрумнало да прави с този горски масив - да добива дървесина, е невъзможно. Защото по-голямата част от гората попада в такава лесоустройствена категория

Завършен бе най-дългият подводен жп тунел в Китай

Завършен бе най-дългият подводен жп тунел в Китай

Изграждането на най-дългия подводен жп тунел в Китай приключи в понеделник в крайбрежния град Циндао в провинция Шандун, предаде Радио "Китай". Дългият 5,4 км. тунел, между станции Даян и Циндао Север, е част от проекта за линия 8 на метрото в града. При строителството са използвани редица мерки, включително промишлена роботизирана ръка

АКТУАЛНО

Новият самолет на "Боинг" излетя на първи полет (Снимки)

Кристалина Георгиева: Най-важно за България е да инвестира в хората

Разходната част на българския бюджет трябва да се подобри, като се насочат повече пари към инвестиции в хората, заяви пред БНР управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. По думите ѝ страната ни има стабилна фискална рамка, което ѝ позволява да направи ключови за развитието капиталовложения в образование

САЩ натискат Великобритания да се откаже от услугите на "Хуавей"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън обсъдиха вчера по телефона сигурността в телекомуникациите - дни преди Лондон да вземе решение дали китайската компания "Хуавей" да участва в разработването на британските 5G мрежи, предаде Франс прес. Двамата засегнаха между другото въпроса за сътрудничеството с цел да се

Иранската "Петропарс" разработва газовото находище Южен Парс

Иранската компания Петропарс (Petropars) ще разработва газовото находище Южен Парс след оттеглянето на френския енергиен гигант Тотал (Total) и на Китайската национална петролна корпорация (CNPC), съобщи иранският министър на петрола Биджан Зангане, цитиран от Ройтерс. "Сега, с оттеглянето на другите две компании от договора

Китайски хороскоп - какво ви чака в Годината на Плъха

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Нараства потреблението на природен газ в Китай

Влиза в сила Законът за горивата

Законът за горивата влиза в сила днес след повече от година на протести и спорове по основни текстове, предаде БНР. Народното събрание го гласува окончателно с всичките промени, договорени от правителството и браншовите организации. Консенсус бе постигнат трудно, но с очакванията да гарантира конкуренцията на пазара

Англия може да използва заплахата за високи мита в преговорите след Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън обмисля да използва заплахата за високи мита като лост в търговските преговори с ЕС, Съединените щати и други страни след Брекзит, предаде Ройтерс, като се позова на материал от днес на в. "Таймс". Джонсън и министрите му са обсъдили на заседание тази седмица използването на митата като лост за ускоряване на

1,5 млн. българи с по-високи заплати по плана “Урсула”

Сачева: Чакаме предложението, за да започнем консултации Поне 1,5 млн. българи ще взимат със 140 лв. по-високи заплати. Това ще стане възможно, ако минималната стане 60% от средната в страната, каквато е идеята на новата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. 1 668 923 са били данъкоплатците с доходи

Видин и Плевен са предложени за центрове на растеж в Северозападaда

Топ приоритетите за района са АМ „Хемус“, скоростния път и ж.п. коридор Видин-София, нови мостове и речни пристанища по р. Дунав Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 г. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нараства потреблението на природен газ в Китай

Ангелкова: Очакваме ръст на английски и немски туристи

Очакваме ръст на английски и немски туристи, въпреки фалита на „Томас Кук“. Около 20-24% очакваме ръст на туристи от английската компания „Джето Холидей“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. „Още след фалита на „Томас Кук“ проведохме редица срещи с големите тур оператори, които дадоха заявка, че могат да заемат капацитета

Ангелкова: С механизма за организиран туризъм бихме привлекли поне 300 хил. нови туристи

Между 200 000 – 300 000 повече чуждестранни туристи очакваме да привлечем с помощта на механизма за насърчаване на организирания туризъм чрез маркетингови активности. Тези очаквания обяви по време на представянето на механизма министърът на туризма Николина Ангелкова. Заложените за това средства са в размер на 15 млн. лв

Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Кипър

България и Република Кипър споделят амбицията да засилят сътрудничеството си в областта на енергетиката, икономиката и свързаността, като това ще създаде нови възможности и за региона на Източна и Югоизточна Европа. Тази обща позиция изразиха на среща на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев и министърът на външните работи на Република Кипър

Удължават лова на дива свиня, за да намалят риска от африканска чума

Трябва да се удължи ловът на дива свиня - намалявайки броя на прасетата, намаляваме и африканската чума. Ако има 85 хил. прасета таксация, трябва да има възможност те да бъдат намалени драстично. За да го направим, ние започнахме ловния сезон малко по-рано - есента. Сега го удължихме, иначе трябваше да свърши на 15 януари

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ