Българска иновация дава идея как да се управляват камионите на “Кауфланд” по света

  • 0
authorАвтор: Албена Арабаджиева
Българска иновация дава идея как да се управляват камионите на “Кауфланд” по света

Емил Димитров, Мария Игнатова, Иван Господинов и Атанас Йонев са част от екипа в централния склад на “Кауфланд”..

В централния склад на компанията у нас работят много млади хора

Дигитални и модерни процеси, които улесняват работата - това се случва постоянно в централния склад на “Кауфланд”. Но едно нещо винаги е на първо място - вниманието към служителите.

Централният склад се намира в с. Стряма край Пловдив и отваря през декември 2005 г., няколко месеца преди първия филиал на “Кауфланд” в България да отвори врати.

“В момента персоналът само в централен склад е близо 600 човека. Успяваме да ги привлечем заради социалната политика на първо място - имаме осигурен транспорт, ергономично работно облекло, предоставяме здравословна храна, приготвена на място и допълнително здравно осигуряване. Всеки месец служителите получават ваучери за пазаруване в нашите магазини. Разполагаме със спортна площадка със свободен достъп за всички служителите, тъй като нашата компания насърчава активният начин на живот сред служителите. Не на последно място, организираме

спортни празници и

барбекюта с

членовете на

семействата им.

Другата важна част са уменията за ръководене на хора, които мениджмънтът постоянно развива, за да може да бъде по-близо до нашите служители, да ги предразположи и те да усещат подкрепа от негова страна”, разказва Емил Димитров.

Той е ръководител Логистика от 2010 г., когато постъпва в компанията. Преди това е работил в Германия, Русия, Украйна и Молдова за друга верига за бързооборотни стоки. “Кауфланд” го спечелва с модерната си логистика и с възможността за развитие. Има и личен мотив - да се завърне в родината, за да могат двете му дъщери, родени в Украйна, да получат българско образование.

“Чувствам се на правилното място, защото имам възможността да помогна на много млади хора да останат в България и да се чувстват добре вместо да заминат в чужбина”, допълва Димитров.

От централния склад се доставя стока към всички 59 магазина в България. Той е едно от основните места, където специалисти на компанията прецизно контролират качеството на продуктите, които Kaufland предлага. Плодове, зеленчуци и цветя се съхраняват при температура от 10 градуса. Изключение се прави за бананите - за тях има специално хале с температура 15 градуса. При приема на жълтия плод температурата му се измерва със специален термометър, за да се избегне почерняването му. Качественият контрол на плодовете и зеленчуците започва още от полето и продължава при приемането им в склада. Например краставиците се оглеждат за наранявания, дали са свежи, измерва се дължината и тежестта. Процесът е дигитализиран и всички тези данни се записват в система чрез таблети.

Млечните продукти и месото се съхраняват от 0 до 4 градуса, а дълбоко замразените храни при – 22 градуса. В летния период шоколадовите изделия също се поддържат на специална температура, която предотвратява разтопяването им и ги поддържа в оптималното им качество. Тук е и целият сух асортимент храни - консерви, основни храни, захарни изделия и напитки. Всички стоки са разположени във високостелажна система на 80 хил. кв. метра застроена площ.

Нехранителните продукти се намират в новия склад, който е в непосредствена близост и отвори врати през март тази година. Той е със застроена площ 30 хил. кв. метра, а общият размер на терена на двете бази е 359 хил. кв. метра.

Откриването на новия склад е първото голямо предизвикателство за Атанас Йонов, който от 10 месеца е ръководител на отдел „Нехранителни стоки“. Той е на 25 г. и е един от най-младите мениджъри във фирмата. Преди 3 години започва като трейни в „Логистика“ по програма, предназначена за образовани млади хора с малък или нулев опит, но с желание за развитие. Атанас успява да завърши програмата за 5 месеца, а веднага след това е изпратен в командировка в Хърватия. “Изпратиха ме за 10 дни да помагам в един от складовете там през летния период. Това беше много стряскащо за мен в началото, но се справих отлично и това ми даде силен старт”, разказва Атанас.

Сменя още две позиции преди да започне като ръководител на отдел в новия склад. Основна част от работата му е да намери правилните служители за правилното място, да ги мотивира и развива.

“Старая се да няма дистанция между мен и служителите, важно е да знам как са и да се чувстват добре. За нас най-важните хора са тези, които идват в магазина и купуват стоки, и тези, които подготвят стоката, за да стигне до магазините, казва той.

Мария Игнатова работи в централния склад от 14 г. Също минава през няколко позиции, за да стигне до ръководител на отдел “Стокови потоци и рекламации”. “Мотивира ме това, че фирмата е голяма и дава много възможности да израстваш, има специфични процеси, които са много интересни”, разказва тя, бързайки за обучение на тема как да надградиш ръководните умения с лидерски качества. Обученията са честа практика в компанията, залага се на развитието на служителите.

Част от екипа на Мария е дигитализиран информационен център, който координира работата в склада - хората, които опаковат стоката - комисионерите, високоповдигачите, движението на електрокарите, така че всичко да е готово за товарене и доставено навреме в магазините.

Комисионерите разполагат с микрофони и слушалки, по които приемат информация от кое място каква стока трябва да вземат. Всички палети разполагат с баркод, чрез който се следи всяко тяхно движение. Складът разполага и с машина, която подменя счупени палети, преди да се складират, които след това се ремонтират.

За всички иновации в момента отговаря Иван Господинов – ръководител „Проекти“. Той трябва да измисли и внедри подобренията в работата в склада, като за това много му помага фактът, че е започнал в компанията като комисионер. “За мен това е бонус, защото, когато мисля за оптимизация, се поставям първо на мястото на служителя, който ще извършва съответната дейност”, убеден е Господинов.

След последната въведена иновация за доставчиците също има улеснение - документите се приемат централизирано, а на шофьорите се дава телефон, на който

да паркират. Има и специално място за почивка, където могат да пият топла напитка и да се информират за пътната обстановка. Организацията на камионите е българска иновация и всички държави, в които “Кауфланд” има дейност, взимат пример от нея.

Компанията има изградени връзки и с учебни заведения. Миналият месец например учениците от 11-и клас от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив са имали възможност да се запознаят с работата в склада, а при желание - да дойдат на практика през лятото. От няколко години имат сътрудничество и с катедра “Логистика и управление на веригата за доставки” в УНСС. “Студентите от 3-и и 4-и курс ни посещават, имаме съвместни мероприятия, участваме на техни конференции, за да може да направят осъзнат избор къде да продължат да се развиват.

“В резултат от съвместната ни работа с УНСС е и назначаването на няколко дипломирани специалисти, една от които от началото на август отговаря за нова позиция - управление на рециклиране на отпадъците”, казва Емил Димитров.

Опазването на околната среда е един от приоритетите на компанията. Оставащата хартия и фолио се събират и се предават за рециклиране. Скоро това ще започне да се прави и с дървения материал, а до 2025 г. “Кауфланд” си е поставила за цел да намали поне с 20% използването на пластмаса в собствените си марки, като замени опаковките с такива от напълно рециклируем материал или с устойчиви алтернативи като например стъкло.

Споделете

CAPTCHA изображение
Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Пластиката се издава за минути само срещу лична карта и е освободена от месечни такси за поддръжка Хиляди се възползваха от новата платежна карта на EasyPay, представена наскоро в националната мрежа на компанията в над 300 офиса в страната. Продуктът е подходящ за всеки, който полага грижи за своите средства и търси вариант за сигурното им

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България  ще бъде намален. Това стана ясно от онлайн брифинг на председателя на КЕВР Иван Иванов

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

В новата 12 км отсечка е тунелът под Бакойския баир и най-големият стоманобетонен мост Утре – 4 юни, се пуска движението по новите 12 км от обходния път на Габрово. В отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение, с дължина 640 м и отвор 160 м. Построено е по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката

Цуцуми и Божков - тъжният живот на милиардерите от “Форбс” и “Впрост”

Цуцуми и Божков - тъжният живот на милиардерите от “Форбс” и “Впрост”

В България никога не е правена официална класация на най-богатите българи. Григор Лилов, “Пари” и два провалили се и атакувани опита за подредба на най-влиятелните начело с Цветан Василев и Бойко Борисов Йошиака Цуцуми през 2005 година е обвинен и арестуван в Япония, защото е използвал вътрешноборсова информация за лични цели

Продават МиГ-29, за да вземат още 8 F-16?

Продават МиГ-29, за да вземат още 8 F-16?

Изпращат днес за САЩ първите 4-има пилоти за новите изтребители Натиск да стартира подготовка за покупката на още 8 американски изтребителя F-16, а част от 15-те съветски МиГ-29 да бъдат продадени започнаха военните. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана

Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

Причина за краха стана лотарийният бизнес – същият, с който започва и който го издига Хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, математик, футболен бос. Всички това през годините е Васил Божков, спряган за най-богатия българин, който обаче, по негови думи, вече останал без пари и се издържал от заможните си

АКТУАЛНО

Теменужка Петкова: Цената на парното ще намалее с 14%

Министерството на туризма проверява плаж в Слънчев бряг за завишени цени

Министерство на туризма ще извърши незабавна проверка на плаж в Слънчев бряг след сигнал в общественото пространство, придружен със снимка на касов бон, че на плажа са предлагани чадъри и шезлонги на завишени цени. Според гражданката, подала сигнала, цената е за два чадъра и четири шезлонга. В случай, че бъдат установени нарушения

Цуцуми и Божков - тъжният живот на милиардерите от “Форбс” и “Впрост”

В България никога не е правена официална класация на най-богатите българи. Григор Лилов, “Пари” и два провалили се и атакувани опита за подредба на най-влиятелните начело с Цветан Василев и Бойко Борисов Йошиака Цуцуми през 2005 година е обвинен и арестуван в Япония, защото е използвал вътрешноборсова информация за лични цели

Защо е важно да те вижда шефът

Или какви са опасностите при дистанционна работа Mилиони хора по света в момента са изправени пред примамливо предложение от работодателите си да продължат да работят от вкъщи, след като успешно са го правили по време на карантината заради коронавируса. Особено за майките, които трябва да балансират между гледане на деца и служебни задължения

Цветомир Найденов разкри депутата зад монопола на Божков

Бизнесменът Цветомир Найденов обяви публично името на депутата с главната заслуга хазартният бос Васил Божков да придобие монопол в хазартния сектор преди години. Найденов написа в социалната мрежа Фейсбук, че това е бившият народен представител от БСП и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев. "Георги Кадиев е един от основните виновници за

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

От най-бедните до най-богатите българи – 8,1 пъти разлика

Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

Причина за краха стана лотарийният бизнес – същият, с който започва и който го издига Хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, математик, футболен бос. Всички това през годините е Васил Божков, спряган за най-богатия българин, който обаче, по негови думи, вече останал без пари и се издържал от заможните си

Васил Симов: Петролът през летните месеци едва ли ще поевтинява

Светът е много динамичен, възможно е възстановяването след пандемията да стане по-бързо, но за някои стоки може би ще са нужни месеци, прогнозира изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов по БНТ. По думите му през последните 3-4 месеца е имало нещо като хаос на пазара заради незнанието какво ще стане на световните пазари

ДАНС проверява банката, от която Божков е теглил парите (Обновена)

ДАНС ще проверява банката, от която Васил Божков е теглил парите, за което показа документи във фейсбук, съобщават от службата. Специализираната прокуратура е възложила изясняване на случая, защото по закон ДАНС трябва да бъдат уведомявани за тегления над 30 хил. лв. Директорът на финансовото разузнаване е издал заповед за проверка на банката

Сметки за парно през зимата по-ниски от реалните, за да се облекчат потребителите

През три зимни месеца столичната топлофикация е начислявала на абонати с 15% по-малко топлоенергия от реално потребената, а през март - с 12% повече. Това твърди КЕВР в констатацията от приключена проверка в 12 произволно избрани сгради. Тя бе наредена от председателя на КЕВР Иван Иванов след жалби на клиенти. “За всеки месец от декември 2019 г

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Икономическият форум в Делфи ще се проведе онлайн

Турция е намалила вноса на природен газ от Русия

Турция е намалила значително през последните няколко години дела на вноса от Русия в покриването на нуждите си от природен газ, съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на официални данни. Делът на Русия в общия внос на газ от Турция се е понижил от 52 процента през 2017 г. на 33 процента през 2019 г

КЗК проверява договор за реклама на Би Ти Ви по сигнал на Нова тв

КЗК образува производство за проучване на евентуално нарушение на „БТВ Медиа груп“  по договор, сключен между компанията и Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.  Сигналът е постъпил в комисия от „Нова Броудкастинг Груп“ (Нова тв). В  него се съдържат твърдения за извършени нарушения на закона

Теменужка Петкова: Някои искат да опорочат намалението на цената на газа

"Някои среди се опитват да опорочат безпрецедентното намаление на цената на природния газ с този смут, който се получи около цената на парното. Реалното състояние е падането на цената на газа, някои се опитват да задбуждават, че ще има повишаване на цената на топлинната енергия". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петрова в предаването

Росен Желязков: Финансовите програми в телекомуникациите ще укрепят цифровия суверенитет на Европа

Секторните финансови инструменти - Програмата за цифрова Европа и Механизмът за свързване на Европа, ще укрепят цифровия суверенитет на Европейския съюз. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на видеоконферентно заседание на министрите по телекомуникации

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ