Българска иновация дава идея как да се управляват камионите на “Кауфланд” по света

  • 0
authorАвтор: Албена Арабаджиева
Българска иновация дава идея как да се управляват камионите на “Кауфланд” по света

Емил Димитров, Мария Игнатова, Иван Господинов и Атанас Йонев са част от екипа в централния склад на “Кауфланд”..

В централния склад на компанията у нас работят много млади хора

Дигитални и модерни процеси, които улесняват работата - това се случва постоянно в централния склад на “Кауфланд”. Но едно нещо винаги е на първо място - вниманието към служителите.

Централният склад се намира в с. Стряма край Пловдив и отваря през декември 2005 г., няколко месеца преди първия филиал на “Кауфланд” в България да отвори врати.

“В момента персоналът само в централен склад е близо 600 човека. Успяваме да ги привлечем заради социалната политика на първо място - имаме осигурен транспорт, ергономично работно облекло, предоставяме здравословна храна, приготвена на място и допълнително здравно осигуряване. Всеки месец служителите получават ваучери за пазаруване в нашите магазини. Разполагаме със спортна площадка със свободен достъп за всички служителите, тъй като нашата компания насърчава активният начин на живот сред служителите. Не на последно място, организираме

спортни празници и

барбекюта с

членовете на

семействата им.

Другата важна част са уменията за ръководене на хора, които мениджмънтът постоянно развива, за да може да бъде по-близо до нашите служители, да ги предразположи и те да усещат подкрепа от негова страна”, разказва Емил Димитров.

Той е ръководител Логистика от 2010 г., когато постъпва в компанията. Преди това е работил в Германия, Русия, Украйна и Молдова за друга верига за бързооборотни стоки. “Кауфланд” го спечелва с модерната си логистика и с възможността за развитие. Има и личен мотив - да се завърне в родината, за да могат двете му дъщери, родени в Украйна, да получат българско образование.

“Чувствам се на правилното място, защото имам възможността да помогна на много млади хора да останат в България и да се чувстват добре вместо да заминат в чужбина”, допълва Димитров.

От централния склад се доставя стока към всички 59 магазина в България. Той е едно от основните места, където специалисти на компанията прецизно контролират качеството на продуктите, които Kaufland предлага. Плодове, зеленчуци и цветя се съхраняват при температура от 10 градуса. Изключение се прави за бананите - за тях има специално хале с температура 15 градуса. При приема на жълтия плод температурата му се измерва със специален термометър, за да се избегне почерняването му. Качественият контрол на плодовете и зеленчуците започва още от полето и продължава при приемането им в склада. Например краставиците се оглеждат за наранявания, дали са свежи, измерва се дължината и тежестта. Процесът е дигитализиран и всички тези данни се записват в система чрез таблети.

Млечните продукти и месото се съхраняват от 0 до 4 градуса, а дълбоко замразените храни при – 22 градуса. В летния период шоколадовите изделия също се поддържат на специална температура, която предотвратява разтопяването им и ги поддържа в оптималното им качество. Тук е и целият сух асортимент храни - консерви, основни храни, захарни изделия и напитки. Всички стоки са разположени във високостелажна система на 80 хил. кв. метра застроена площ.

Нехранителните продукти се намират в новия склад, който е в непосредствена близост и отвори врати през март тази година. Той е със застроена площ 30 хил. кв. метра, а общият размер на терена на двете бази е 359 хил. кв. метра.

Откриването на новия склад е първото голямо предизвикателство за Атанас Йонов, който от 10 месеца е ръководител на отдел „Нехранителни стоки“. Той е на 25 г. и е един от най-младите мениджъри във фирмата. Преди 3 години започва като трейни в „Логистика“ по програма, предназначена за образовани млади хора с малък или нулев опит, но с желание за развитие. Атанас успява да завърши програмата за 5 месеца, а веднага след това е изпратен в командировка в Хърватия. “Изпратиха ме за 10 дни да помагам в един от складовете там през летния период. Това беше много стряскащо за мен в началото, но се справих отлично и това ми даде силен старт”, разказва Атанас.

Сменя още две позиции преди да започне като ръководител на отдел в новия склад. Основна част от работата му е да намери правилните служители за правилното място, да ги мотивира и развива.

“Старая се да няма дистанция между мен и служителите, важно е да знам как са и да се чувстват добре. За нас най-важните хора са тези, които идват в магазина и купуват стоки, и тези, които подготвят стоката, за да стигне до магазините, казва той.

Мария Игнатова работи в централния склад от 14 г. Също минава през няколко позиции, за да стигне до ръководител на отдел “Стокови потоци и рекламации”. “Мотивира ме това, че фирмата е голяма и дава много възможности да израстваш, има специфични процеси, които са много интересни”, разказва тя, бързайки за обучение на тема как да надградиш ръководните умения с лидерски качества. Обученията са честа практика в компанията, залага се на развитието на служителите.

Част от екипа на Мария е дигитализиран информационен център, който координира работата в склада - хората, които опаковат стоката - комисионерите, високоповдигачите, движението на електрокарите, така че всичко да е готово за товарене и доставено навреме в магазините.

Комисионерите разполагат с микрофони и слушалки, по които приемат информация от кое място каква стока трябва да вземат. Всички палети разполагат с баркод, чрез който се следи всяко тяхно движение. Складът разполага и с машина, която подменя счупени палети, преди да се складират, които след това се ремонтират.

За всички иновации в момента отговаря Иван Господинов – ръководител „Проекти“. Той трябва да измисли и внедри подобренията в работата в склада, като за това много му помага фактът, че е започнал в компанията като комисионер. “За мен това е бонус, защото, когато мисля за оптимизация, се поставям първо на мястото на служителя, който ще извършва съответната дейност”, убеден е Господинов.

След последната въведена иновация за доставчиците също има улеснение - документите се приемат централизирано, а на шофьорите се дава телефон, на който

да паркират. Има и специално място за почивка, където могат да пият топла напитка и да се информират за пътната обстановка. Организацията на камионите е българска иновация и всички държави, в които “Кауфланд” има дейност, взимат пример от нея.

Компанията има изградени връзки и с учебни заведения. Миналият месец например учениците от 11-и клас от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив са имали възможност да се запознаят с работата в склада, а при желание - да дойдат на практика през лятото. От няколко години имат сътрудничество и с катедра “Логистика и управление на веригата за доставки” в УНСС. “Студентите от 3-и и 4-и курс ни посещават, имаме съвместни мероприятия, участваме на техни конференции, за да може да направят осъзнат избор къде да продължат да се развиват.

“В резултат от съвместната ни работа с УНСС е и назначаването на няколко дипломирани специалисти, една от които от началото на август отговаря за нова позиция - управление на рециклиране на отпадъците”, казва Емил Димитров.

Опазването на околната среда е един от приоритетите на компанията. Оставащата хартия и фолио се събират и се предават за рециклиране. Скоро това ще започне да се прави и с дървения материал, а до 2025 г. “Кауфланд” си е поставила за цел да намали поне с 20% използването на пластмаса в собствените си марки, като замени опаковките с такива от напълно рециклируем материал или с устойчиви алтернативи като например стъкло.

Споделете

CAPTCHA изображение
Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

"Този бюджет е продължение на досегашните бюджети в последните години. Смятам, че е отражение на политиката, която от години води ГЕРБ, така че нищо учудващо не виждам в този бюджет като цяло и не виждам причина за напрежение". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият финансов министър Милен Велчев

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Продължава "кървавата баня" от фалити в сектора на автомобилните товарни превози в САЩ, съобщи "Бизнес Инсайдър“. "Селадон“, гигантът в превозите, който само преди 4 г. отчете приход от 1 милиард долара, ще обяви фалит на 11 декември или по-рано, според изданието "FreightWaves”. Това ще бъде най-големият банкрут в сектора на пътните товарни

Американци искат да правят оръжия в България

Американци искат да правят оръжия в България

Американски компании като “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман”, “Ошкош Дифенс”, “Текстрон” и Ай Би Ем имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. И участие в търговете за нова техника на армията. Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че възнагражденията на лицата, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат замразени, за да не нараснат с предстоящото увеличение на минималната работна заплата, предаде агенция Аджерпрес. Новото румънско правителство си е поставило за цел да намали бюджетните разходи и замразяването на заплатите на висшите

Министерството на земеделието на Китай обяви тригодишен план за възстановяване на свинепроизводството

Министерството на земеделието на Китай обяви тригодишен план за възстановяване на свинепроизводството

Министерството на земеделието и селските райони обяви тригодишен план за действие за възстановяване на свинепроизводството в опит да стабилизира доставките на това основно за страната месо, съобщи Радио "Китай". Той предвижда мерки за възстановяване на стадата от свине до края на тази година, така че през 2021 г

Чавушоглу: Турция купи руски системи С-400 без политически подтекст

Чавушоглу: Турция купи руски системи С-400 без политически подтекст

Турция купи руските зенитно-ракетни системи С-400 без какъвто и да е политически контекст, тя бе принудена да го направи заради отказа на съюзниците от НАТО да й продадат такова въоръжение, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на международна конференция "Средиземноморски диалози" в Рим, предаде ТАСС

АКТУАЛНО

Отлагат въвеждането на системата "бонус-малус" за след 1-ви януари

Сърбия с с рекордни 1,4 млрд. евро печалба от туризъм

Тази година Сърбия е постигнала рекордна печалба от туризъм от 1,4 милиарда евро, отчела е най-голямо нарастване на броя на китайските туристи в Европа и общо нарастване на броя на туристите с 8 процента, пише в. "Вечерне новости". Тези данни бяха съобщени от Туристическата организация на Сърбия на церемония по повод четвъртвековния й юбилей

Дончев: Кметовете трябва да следват пулса на градовете си

Следващите четири години трябва да се работи в практически различна среда. Досега основен фокус е да се разрешават проблемите. Наред с тяхното решаване, все по-голям става залогът за стратегическо мислене за това как трябва да се развива дадена община. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на форума на Националното сдружение на общините в

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане. Земеделските стопани ще получат субсидиите си, съгласно разчетите за декември, които се запазват без промяна от първоначално одобрените директни плащания по линия на Европейския

Прекратиха 3 концесии за добив на подземни богатства

Прекратяват се три концесионни договора за добив на подземни богатства, съобщи правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет. Концесионният договор за добив на строителни материали - андезитобазалти, от находище „Бозалъка“ ще бъде прекратен едностранно от държавата поради неизпълнение на основни договорни задължения от

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

До Милано спряха 815 тона пластмасови боклуци за България

САЩ пратили експертите си да помогнат да станем енергиен хъб на Балканите

Eкип от експерти по ядрени и изкопаеми горива от Държавния департамент и от Департамента по енергетика на САЩ са на посещение в България от 8 до 13 декември 2019 г., съобщи посолството на САЩ в София. Делегацията е предвождана от заместник-помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Гензър

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ да падне с 1.94% от Нова година

"Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., в размер 43,98 лв./MWh /мегаватчаса/ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от дружеството. Цената е за крайни снабдители на природен газ и за лица с лиценз за производство и пренос на топлинна енергия

"Стандард енд Пуърс" понижи перспективата на кредитния рейтинг на Румъния

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи перспективата на оценката си за кредитоспособността на Румъния от "стабилна" на "негативна" заради увеличението на бюджетния дефицит, предаде агенция Аджерпрес. "Стандард енд Пуърс" потвърди кредитен рейтинг на Румъния "BBB-/A-3". Отклоненията

Дават 280 млн. лева за строителни работи на републиканските пътища

Министерският съвет отпусна 279 968 812 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“, с които до края на годината ще бъдат разплатени строително-ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа. От тях 27 082 849 лв. са за изградения участък от АМ „Хемус“ от Ябланица

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ да падне с 1.94% от Нова година

Дават 280 млн. лева за строителни работи на републиканските пътища

Министерският съвет отпусна 279 968 812 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“, с които до края на годината ще бъдат разплатени строително-ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа. От тях 27 082 849 лв. са за изградения участък от АМ „Хемус“ от Ябланица

IDC: През 2023 г. дигиталната икономика ще формира 51% от БВП на Китай

Над 51% от БВП на Китай към 2023 г. ще бъде свързан с дигиталната икономика, сочи прогноза на глобалната фирма за пазарни проучвания IDC. Според оценката, до 2025 г. най-малко 80% от новите корпоративни приложения в Китай ще използват технологии на основата на изкуствен интелект, предава "Радио Китай"

Китай продължава да увеличава дела на чистата енергия

За петте години между 2014 и 2018 г. Китай е успял да повиши значително дела на произвежданата чиста енергия, показват данни от четвъртото национално проучване на икономическата активност, публикувани този понеделник, предава "Радио Китай". През 2018 г. производството на електроенергия в страната е достигнало 7,1 трилиона киловатчаса, което е с 31

Износът ни за ЕС нараства с 3.3% през януари - септември спрямо 2018 г.

През периода януари - септември 2019 г. износът на България за ЕС нараства с 3.3 на сто спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 29 049.1 млн. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт. През септември 2019 г. износът за ЕС нараства незначително спрямо същия месец на предходната година е на стойност 3 233.8 млн

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ