Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня

  • 0
authorАвтор: Девора Недялкова
Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня

Законът за ГМО у нас е твърде рестриктивен, казва проф. Пламен Мишев, декан на Бизнес факултета в Университета за национално и световно стопанство

- Проф. Мишев, ще има ли въздействие промяната на времето върху облика на българското земеделие?

- Безспорно има промяна във времето, дали е климатична, или не - не знаем. Сега става въпрос за времето, след това ще говорим за климата. Има промяна във времето, всички я виждаме и чувстваме. Тя се проявява в няколко фактора, които влияят по различен начин на земеделското производство. Единият е това, че става по-топло. Другият - дали става по-топло изцяло, или се увеличават амплитудите и става топло и студено, например през лятото твърде горещо, а през зимата - минус 20 градуса. Тогава ще трябва да се реагира с нови сортове и породи.

Освен чрез селекция ще трябва да се реагира и чрез ГМО - например ще се гледа сорт по-студоустойчива пшеница. България рязко се дели относно климатичните промени на северна и южна част. Изследвания показват, че ако до 3 градуса се повиши температурата - за северна е добре, макар че ще е необходима много вода. Но в южна ще стане твърде топло и ще се отглежда това, което се отглежда в Северна Гърция - памук, маслини. Там ще стане подобно на пустиня. Засилват се катастрофичните явления - вали повече за кратко време, има често градушки. Явно ще трябва да се работи върху сортовата структура на растениевъдството.

- Ако се наложи, ще успее ли държавата да се справи в ситуацията с рязка промяна във времето?

- Ако има конкретни промени в климата, това много ще затрудни държавния апарат. Типичен пример е какво да се прави със системната защита от градушки. Според мен финансирането трябва да дойде от държавния бюджет. Най-удачно е да се смени подходът и да се премине към самолети, но това се прави най-лесно с бюджетно финансиране. Не вярвам, че производителите ще се съгласят да дават пари.

Ако един зърнопроизводител отглежда 30 хил. дка и трябва да плати 50 ст. на декар за противоградова защита, разходът става 15 хил. лв. Но основното за мен е, че той не е свикнал да плаща. Първоначалната идея беше да се увеличат местните данъци и такси - например чрез такса за обработваема земя, но явно производителите много тежко реагират. Много трудно ще се убедят хората, но при всички случаи това е един от проблемите - кой ще плаща за промените в климата. За това трябва да се борим с различни мерки, които струват пари. От гледна точка на икономиката това води до по-високи цени и натрупване на инфлация.

- Как ще се намират тези нови сортове?

- Рязкото падане на големи валежи означава почти наводнение. Значи трябва да търсим сортове, по които после не плъзват болести, а поемат част от водата и я пазят. Законът за ГМО у нас е твърде рестриктивен. ГМО е усъвършенствана система на селекция. Кръстосват един сорт с друг и избират тези признаци, които са необходими.

- Темата за ГМО е обществено чувствителна, особено що се отнася до животновъдството. Как бихте оценили качеството му у нас?

- Животновъдството ни е добро по отношение на ниското влагане на хормони. Животните в други държави от Европа изглеждат по различен начин именно заради хормоните.

- Смятате ли, че ще се подходи към цялостна подмяна на културите, които се отглеждат у нас?

- Ще е твърде сложно преминаването към изцяло нова култура. Климатът ще промени продуктовата структура, но от бизнес гледна точка да смениш един продукт с друг означава много голямо предизвикателство. Представете си голям арендатор с десетки хиляди декари земя с пшеница, ечемик и слънчоглед. Как да мине към нова култура, която изисква нови методи и машини.

В Южна България например може да гледа памук, както беше преди 89-а година. После отпадна, тъй като изисква ръчно бране, а хората намаляха. Стана по-лесно да се отглеждат зърнени култури. Но ако се промени климатът и те не могат да дадат задоволителни резултати, ако не могат да се справят с конкуренцията, която идва от по-северните страни, производителите ще намерят начин да се нагодят към пазара. Сега нашите големи производители са пробили на пазара на зърнени култури. Изнасят рапица, слънчоглед, ечемик. Ако се променят много условията, ще навлязат на нови пазари. Промяната на едни модели с други вследствие на технически процес води до прогрес. Така ще стане и в земеделието.

- Вече се чува за такива практики - с шафрана например, който да замени тютюна. Има ли възможност страната ни да заеме челни позиции при отглеждането на тази култура?

- Не съм голям оптимист, че страната ни скоро ще заеме водещи позиции при шафрана. За Европа са типични ориенталските тютюни - ароматни и тежки. В момента обаче се пуши основно т.нар. американ бленд от сортовете “Вирджиния” и “Бърлей”. Затова и тези сортове се отглеждат в Европа сега. Основното обаче си остава да има пазар и да е на конкурентни основи. Ако нашите производители успяват да се настанят на пазара на шафран, би било добре. Но да не се получи като при билките - трябва да си във вертикална верига, тъй като основно фармацевтичните компании ги търсят. Имаше година, в която се търсеше жълт кантарион. Зася се половин България с билката и после не успя да се продаде.

- Има ли възможност страната ни да възвърне позициите си в производството на плодове и зеленчуци?

- Често сме чували: какви производители бяхме, защо сега не сме така?. Когато бяхме производители и изнасяхме, макар и трудно, бяхме най-южната страна в социалистическия икономически блок, сега не е така. Има Турция, Гърция, Македония. У нас се внасят дини от Иран например. В Турция е по-топло и там масово се отглеждат домати в пластмасови оранжерии, което излиза и много по-евтино.

Скептично съм настроен дали ще станем голям производител на плодове и зеленчуци. Тези домати, които познаваме като вкус - градинските, омекват 15 минути след като ги откъснеш. Търговските вериги търсят други качества - за да издържат по щандовете. Затова се разпространиха холандските сортове.

- Това не поставя ли потребителя в най-неизгодна позиция?

- Вкусът на потребителя се променя и той ще свикне с новите. Засега има държавна помощ за традиционните сортове у нас. Но това няма да издържи много дълго време и ще започнем да отглеждаме домати от доминиращите сортове на пазара.

Споделете

CAPTCHA изображение
Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България  ще бъде намален. Това стана ясно от онлайн брифинг на председателя на КЕВР Иван Иванов

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Пластиката се издава за минути само срещу лична карта и е освободена от месечни такси за поддръжка Хиляди се възползваха от новата платежна карта на EasyPay, представена наскоро в националната мрежа на компанията в над 300 офиса в страната. Продуктът е подходящ за всеки, който полага грижи за своите средства и търси вариант за сигурното им

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм, предаде Нова тв. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

В новата 12 км отсечка е тунелът под Бакойския баир и най-големият стоманобетонен мост Утре – 4 юни, се пуска движението по новите 12 км от обходния път на Габрово. В отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение, с дължина 640 м и отвор 160 м. Построено е по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус, показва ново проучване сред гражданите на Европейския съюз, цитирано от БГНЕС. Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията

АКТУАЛНО

Левчето чукна 140 години малко преди чакалнята за еврото

Гневът на Борисов не стопли КЕВР: парното по-евтино с 14%, сравнено с юли 2019 г. Но е по-скъпо с 22% спрямо май 2020-а (Обзор)

- Премиерът предупреди за смени в регулатора, който е с изтекъл мандат - От комисията аргументират скока с очакванията, че газът ще поскъпне със застудяването Гневът на премиера Бойко Борисов за предложените от КЕВР цени на парното от 1 юли и заплахата, че ще има смени в регулатора, не трогнаха комисията

Продават МиГ-29, за да вземат още 8 F-16?

Изпращат днес за САЩ първите 4-има пилоти за новите изтребители Натиск да стартира подготовка за покупката на още 8 американски изтребителя F-16, а част от 15-те съветски МиГ-29 да бъдат продадени започнаха военните. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана

България трета в ЕС по ръст на БВП до март, продажбите през април у нас се свили само с 1,4% (Обзор)

Данните за търговията ни поставят на четвърто място България се оказва трета в ЕС по ръст на икономиката през първото тримесечие. На годишна база ръстът на БВП у нас е 2,4%, а спрямо последното тримесечие на 2019 г. е 0,3%. Това показват вторите оценки на Националния осигурителен институт за икономиката, публикувани в четвъртък

Над 42 млн. американци са изгубили работата си заради кризата с COVID-19

Над 42 млн. американци са останали без работа през последните 11 седмици (от 15 март до 30 май). Това става ясно от броят на подадените заявления за обезщетения в Съединентите щати, след като бяха въведени ограничителни мерки във връзка с новия коронавирус. От 24 до 30 май 1,87 млн. американци са кандидатствали за изплащане на подобно обезщетение

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Бюджетна комисия на второ четене: Ресторанти, бебешки храни и книги с 9% ДДС до края на 2021 г.

ЛиЛана: Аз и съдружникът ми сме асфалтирали повече улици от Бойко Борисов

С моя съдружник Мартин Димитров основахме нашата компания през 2011 г. с идеята да променим света. Никога не сме получавали европейско финансиране, но на месец още от началото правихме по 10 хил. лв. приходи,благодарение на нашите продукти. Това обяви Лиляна Деянова - ЛиЛана, в спецсъда, където поиска да бъде пусната на свобода

Лада чукна 50 г. преди да напусне ЕС и България

Руснаците правят 800 промени във Fiat 124 През април се навършиха 50 години от началото на производството на съветските автомобили LADA, пуснати на пазара в началото под марката "Жигули". Преди ден от руската компания официално потвърдиха, че спират да продават моделите си в ЕС, включително и в България

Почти 50 000 души останаха без работа в Хърватия заради коронавируса

Преди началото на кризата с COVID-19 в Хърватия имаше 134 717 регистрирани безработни, а до 2 юни този брой нарасна до 15 772, съобщават хърватски медии. През първите два месеца на кризата заради коронавируса без работа останаха почти 50 000 души, сочат данни на Хърватския статистически институт, цитирани от портала Индекс, предава БТА

Иван Иванов: Ако някой не е разбрал, че КЕВР работи в обществен интерес, никога няма да го разбере

Парното щяло да поевтинее средно с 14%, а не да поскъпне, обяви председателят на КЕВР Цената на парното за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за страната ще бъде с 14% по-ниска от цената, която беше за миналия зимен период. Това каза на онлайн брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране  Иван Иванов

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Намаляват приходите от нощувки в Добричка област

43,7 млн. лв. са приходите в общинския бюджет на столицата през май

Приходите в общинския бюджет през май са 43,7 млн. лв., което е с 4,7 млн. лв. по-малко, отколкото през същия месец на 2019 г., съобщиха от дирекция "Общински приходи" на Столична община. Само от данъци постъпленията в хазната на София са 22,1 млн. лв. (или спад с 1,1 млн. лв.). Неданъчните приходи (това включва приходи от собственост, такси

"Интерпартнерс" е новата рекламна агенция на „ЛУКОЙЛ-България”

"Интерпартнерс" е новата рекламна агенция на „ЛУКОЙЛ-България”, избрана от компанията да отговаря за цялостното й рекламно обслужване. Тя спечели мащабен конкурс, в който се включиха близо двадесет от водещите комуникационни агенции у нас. С помощта на новата агенция "ЛУКОЙЛ" иска да модернизира общуването си с потребителите

НАП ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци

Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указание към служителите си за налагане на принудителната административна мярка „запечатване на търговски обект“. Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП няма

НСИ: Забавяне на икономическия растеж до 2,4% в началото на 2020 г.

Икономическият растеж в страната се забави рязко през първото тримесечие на настоящата година най-вече в резултат на отслабване на крайното потребление още преди коронавирусната пандемия да засегне тежко както българската, така и икономиките на основните търговски и бизнес партньори на нашата страна

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ