Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня

  • 0
authorАвтор: Девора Недялкова
Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня

Законът за ГМО у нас е твърде рестриктивен, казва проф. Пламен Мишев, декан на Бизнес факултета в Университета за национално и световно стопанство

- Проф. Мишев, ще има ли въздействие промяната на времето върху облика на българското земеделие?

- Безспорно има промяна във времето, дали е климатична, или не - не знаем. Сега става въпрос за времето, след това ще говорим за климата. Има промяна във времето, всички я виждаме и чувстваме. Тя се проявява в няколко фактора, които влияят по различен начин на земеделското производство. Единият е това, че става по-топло. Другият - дали става по-топло изцяло, или се увеличават амплитудите и става топло и студено, например през лятото твърде горещо, а през зимата - минус 20 градуса. Тогава ще трябва да се реагира с нови сортове и породи.

Освен чрез селекция ще трябва да се реагира и чрез ГМО - например ще се гледа сорт по-студоустойчива пшеница. България рязко се дели относно климатичните промени на северна и южна част. Изследвания показват, че ако до 3 градуса се повиши температурата - за северна е добре, макар че ще е необходима много вода. Но в южна ще стане твърде топло и ще се отглежда това, което се отглежда в Северна Гърция - памук, маслини. Там ще стане подобно на пустиня. Засилват се катастрофичните явления - вали повече за кратко време, има често градушки. Явно ще трябва да се работи върху сортовата структура на растениевъдството.

- Ако се наложи, ще успее ли държавата да се справи в ситуацията с рязка промяна във времето?

- Ако има конкретни промени в климата, това много ще затрудни държавния апарат. Типичен пример е какво да се прави със системната защита от градушки. Според мен финансирането трябва да дойде от държавния бюджет. Най-удачно е да се смени подходът и да се премине към самолети, но това се прави най-лесно с бюджетно финансиране. Не вярвам, че производителите ще се съгласят да дават пари.

Ако един зърнопроизводител отглежда 30 хил. дка и трябва да плати 50 ст. на декар за противоградова защита, разходът става 15 хил. лв. Но основното за мен е, че той не е свикнал да плаща. Първоначалната идея беше да се увеличат местните данъци и такси - например чрез такса за обработваема земя, но явно производителите много тежко реагират. Много трудно ще се убедят хората, но при всички случаи това е един от проблемите - кой ще плаща за промените в климата. За това трябва да се борим с различни мерки, които струват пари. От гледна точка на икономиката това води до по-високи цени и натрупване на инфлация.

- Как ще се намират тези нови сортове?

- Рязкото падане на големи валежи означава почти наводнение. Значи трябва да търсим сортове, по които после не плъзват болести, а поемат част от водата и я пазят. Законът за ГМО у нас е твърде рестриктивен. ГМО е усъвършенствана система на селекция. Кръстосват един сорт с друг и избират тези признаци, които са необходими.

- Темата за ГМО е обществено чувствителна, особено що се отнася до животновъдството. Как бихте оценили качеството му у нас?

- Животновъдството ни е добро по отношение на ниското влагане на хормони. Животните в други държави от Европа изглеждат по различен начин именно заради хормоните.

- Смятате ли, че ще се подходи към цялостна подмяна на културите, които се отглеждат у нас?

- Ще е твърде сложно преминаването към изцяло нова култура. Климатът ще промени продуктовата структура, но от бизнес гледна точка да смениш един продукт с друг означава много голямо предизвикателство. Представете си голям арендатор с десетки хиляди декари земя с пшеница, ечемик и слънчоглед. Как да мине към нова култура, която изисква нови методи и машини.

В Южна България например може да гледа памук, както беше преди 89-а година. После отпадна, тъй като изисква ръчно бране, а хората намаляха. Стана по-лесно да се отглеждат зърнени култури. Но ако се промени климатът и те не могат да дадат задоволителни резултати, ако не могат да се справят с конкуренцията, която идва от по-северните страни, производителите ще намерят начин да се нагодят към пазара. Сега нашите големи производители са пробили на пазара на зърнени култури. Изнасят рапица, слънчоглед, ечемик. Ако се променят много условията, ще навлязат на нови пазари. Промяната на едни модели с други вследствие на технически процес води до прогрес. Така ще стане и в земеделието.

- Вече се чува за такива практики - с шафрана например, който да замени тютюна. Има ли възможност страната ни да заеме челни позиции при отглеждането на тази култура?

- Не съм голям оптимист, че страната ни скоро ще заеме водещи позиции при шафрана. За Европа са типични ориенталските тютюни - ароматни и тежки. В момента обаче се пуши основно т.нар. американ бленд от сортовете “Вирджиния” и “Бърлей”. Затова и тези сортове се отглеждат в Европа сега. Основното обаче си остава да има пазар и да е на конкурентни основи. Ако нашите производители успяват да се настанят на пазара на шафран, би било добре. Но да не се получи като при билките - трябва да си във вертикална верига, тъй като основно фармацевтичните компании ги търсят. Имаше година, в която се търсеше жълт кантарион. Зася се половин България с билката и после не успя да се продаде.

- Има ли възможност страната ни да възвърне позициите си в производството на плодове и зеленчуци?

- Често сме чували: какви производители бяхме, защо сега не сме така?. Когато бяхме производители и изнасяхме, макар и трудно, бяхме най-южната страна в социалистическия икономически блок, сега не е така. Има Турция, Гърция, Македония. У нас се внасят дини от Иран например. В Турция е по-топло и там масово се отглеждат домати в пластмасови оранжерии, което излиза и много по-евтино.

Скептично съм настроен дали ще станем голям производител на плодове и зеленчуци. Тези домати, които познаваме като вкус - градинските, омекват 15 минути след като ги откъснеш. Търговските вериги търсят други качества - за да издържат по щандовете. Затова се разпространиха холандските сортове.

- Това не поставя ли потребителя в най-неизгодна позиция?

- Вкусът на потребителя се променя и той ще свикне с новите. Засега има държавна помощ за традиционните сортове у нас. Но това няма да издържи много дълго време и ще започнем да отглеждаме домати от доминиращите сортове на пазара.

Споделете

CAPTCHA изображение
Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

"Този бюджет е продължение на досегашните бюджети в последните години. Смятам, че е отражение на политиката, която от години води ГЕРБ, така че нищо учудващо не виждам в този бюджет като цяло и не виждам причина за напрежение". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият финансов министър Милен Велчев

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Продължава "кървавата баня" от фалити в сектора на автомобилните товарни превози в САЩ, съобщи "Бизнес Инсайдър“. "Селадон“, гигантът в превозите, който само преди 4 г. отчете приход от 1 милиард долара, ще обяви фалит на 11 декември или по-рано, според изданието "FreightWaves”. Това ще бъде най-големият банкрут в сектора на пътните товарни

Американци искат да правят оръжия в България

Американци искат да правят оръжия в България

Американски компании като “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман”, “Ошкош Дифенс”, “Текстрон” и Ай Би Ем имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. И участие в търговете за нова техника на армията. Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че възнагражденията на лицата, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат замразени, за да не нараснат с предстоящото увеличение на минималната работна заплата, предаде агенция Аджерпрес. Новото румънско правителство си е поставило за цел да намали бюджетните разходи и замразяването на заплатите на висшите

Министерството на земеделието на Китай обяви тригодишен план за възстановяване на свинепроизводството

Министерството на земеделието на Китай обяви тригодишен план за възстановяване на свинепроизводството

Министерството на земеделието и селските райони обяви тригодишен план за действие за възстановяване на свинепроизводството в опит да стабилизира доставките на това основно за страната месо, съобщи Радио "Китай". Той предвижда мерки за възстановяване на стадата от свине до края на тази година, така че през 2021 г

Чавушоглу: Турция купи руски системи С-400 без политически подтекст

Чавушоглу: Турция купи руски системи С-400 без политически подтекст

Турция купи руските зенитно-ракетни системи С-400 без какъвто и да е политически контекст, тя бе принудена да го направи заради отказа на съюзниците от НАТО да й продадат такова въоръжение, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на международна конференция "Средиземноморски диалози" в Рим, предаде ТАСС

АКТУАЛНО

Отлагат въвеждането на системата "бонус-малус" за след 1-ви януари

Сърбия с с рекордни 1,4 млрд. евро печалба от туризъм

Тази година Сърбия е постигнала рекордна печалба от туризъм от 1,4 милиарда евро, отчела е най-голямо нарастване на броя на китайските туристи в Европа и общо нарастване на броя на туристите с 8 процента, пише в. "Вечерне новости". Тези данни бяха съобщени от Туристическата организация на Сърбия на церемония по повод четвъртвековния й юбилей

Дончев: Кметовете трябва да следват пулса на градовете си

Следващите четири години трябва да се работи в практически различна среда. Досега основен фокус е да се разрешават проблемите. Наред с тяхното решаване, все по-голям става залогът за стратегическо мислене за това как трябва да се развива дадена община. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на форума на Националното сдружение на общините в

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане. Земеделските стопани ще получат субсидиите си, съгласно разчетите за декември, които се запазват без промяна от първоначално одобрените директни плащания по линия на Европейския

Прекратиха 3 концесии за добив на подземни богатства

Прекратяват се три концесионни договора за добив на подземни богатства, съобщи правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет. Концесионният договор за добив на строителни материали - андезитобазалти, от находище „Бозалъка“ ще бъде прекратен едностранно от държавата поради неизпълнение на основни договорни задължения от

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

До Милано спряха 815 тона пластмасови боклуци за България

САЩ пратили експертите си да помогнат да станем енергиен хъб на Балканите

Eкип от експерти по ядрени и изкопаеми горива от Държавния департамент и от Департамента по енергетика на САЩ са на посещение в България от 8 до 13 декември 2019 г., съобщи посолството на САЩ в София. Делегацията е предвождана от заместник-помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Гензър

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ да падне с 1.94% от Нова година

"Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., в размер 43,98 лв./MWh /мегаватчаса/ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от дружеството. Цената е за крайни снабдители на природен газ и за лица с лиценз за производство и пренос на топлинна енергия

"Стандард енд Пуърс" понижи перспективата на кредитния рейтинг на Румъния

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи перспективата на оценката си за кредитоспособността на Румъния от "стабилна" на "негативна" заради увеличението на бюджетния дефицит, предаде агенция Аджерпрес. "Стандард енд Пуърс" потвърди кредитен рейтинг на Румъния "BBB-/A-3". Отклоненията

Дават 280 млн. лева за строителни работи на републиканските пътища

Министерският съвет отпусна 279 968 812 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“, с които до края на годината ще бъдат разплатени строително-ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа. От тях 27 082 849 лв. са за изградения участък от АМ „Хемус“ от Ябланица

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ да падне с 1.94% от Нова година

Дават 280 млн. лева за строителни работи на републиканските пътища

Министерският съвет отпусна 279 968 812 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“, с които до края на годината ще бъдат разплатени строително-ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа. От тях 27 082 849 лв. са за изградения участък от АМ „Хемус“ от Ябланица

IDC: През 2023 г. дигиталната икономика ще формира 51% от БВП на Китай

Над 51% от БВП на Китай към 2023 г. ще бъде свързан с дигиталната икономика, сочи прогноза на глобалната фирма за пазарни проучвания IDC. Според оценката, до 2025 г. най-малко 80% от новите корпоративни приложения в Китай ще използват технологии на основата на изкуствен интелект, предава "Радио Китай"

Китай продължава да увеличава дела на чистата енергия

За петте години между 2014 и 2018 г. Китай е успял да повиши значително дела на произвежданата чиста енергия, показват данни от четвъртото национално проучване на икономическата активност, публикувани този понеделник, предава "Радио Китай". През 2018 г. производството на електроенергия в страната е достигнало 7,1 трилиона киловатчаса, което е с 31

Износът ни за ЕС нараства с 3.3% през януари - септември спрямо 2018 г.

През периода януари - септември 2019 г. износът на България за ЕС нараства с 3.3 на сто спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 29 049.1 млн. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт. През септември 2019 г. износът за ЕС нараства незначително спрямо същия месец на предходната година е на стойност 3 233.8 млн

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ