Цигари и алкохол поскъпват

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Цигари и алкохол поскъпват

Това ще се случи, ако парламентът въведе видеонаблюдение в данъчните складове

Бюджетът ще загуби милиони от акцизи заради свито потребление

Цигари и алкохол ще поскъпнат...заради македонската наука. Това става ясно от предложенията за промени в законопроекта за държавния бюджет за следващата година, внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Според народните представители трябва да се намерят допълнителни средства за Македонския научен институт – неправителствена организация, свързвана с ВМРО. И това става като се натоварят легалните производители на алкохол и цигари с допълнителни мерки за видеонаблюдение. Според депутатите така ще се съберат още около 10 млн. лв. Това обаче е свързано с нови разходи за производителите, които ще се калкулират в крайната цена.

С колко ще поскъпнат цигари и алкохол, все още е рано да се каже, тъй като трябва да се пресметнат разходите.

Никой не е пресметнал и колко ще загуби държавният бюджет от свиването на потреблението на акцизни стоки. Алкохолът и цигарите вкарват в хазната близо 3 млрд. лв. годишно. Намаление с между 5 и 10 на сто на легалното потребление би означавало около 200 млн. лв. по-малко приходи, без да се броят ДДС, осигуровки и данък печалба, които компаниите вкарват в бюджета. Това ще доведе до намаление на средства за здравеопазване, социална политика и увеличение на заплати, посочват финансисти.

От мярката основната печалба ще е за нелегалните казани, които произвеждат алкохол със съмнително качество, без да плащат данъци и осигуровки.

Производителите

на ментета

не са и чували

за камери

Вместо да удари тях и да напълни хазната, законодателната промяна ще натовари легалните заводи, които плащат дължимото на държавата; А основна част от тези пари отиват за образование, здравеопазване и социални грижи, посочват експерти по бюджета.

Според лозаро-винарската камара заради липсата на законодателни решения срещу нелегалния сектор хазната губи годишно над 100 млн. лв.

Лозарите твърдят, че над 8 000 субекта произвеждат нелегален алкохол - без регистрация или лиценз. Този нелегален алкохол се плаща най-вече със здравето на българските граждани.

Първоначално депутатите решиха, че видеонаблюдението ще има неясен ефект върху приходите и не трябва да се въвежда. Пилотно може да се приложи за горивата, където нелегалният сектор е твърде висок, заключиха народните представители и решиха ефектът да се анализира, преди да се разшири върху останалите акцизни стоки.

Само седмица по-късно - на 20 ноември, те вкарват предложението за видеонаблюдението. Какво се е случило за 6 дни, не е ясно. Мотивите са, че така ще се намерят пари за предучилищното образование и за Македонския научен институт. Любопитното е, че въпросният институт не е държавна структура, а частна структура към ВМРО. В същото време парите за БАН, която е лицето на българската наука, имат минимално увеличение.

В държавните разходи за образование са предвидени около 1,3 млрд. лв. Според специалисти по бюджета не е ясно как десетина милиона, на колкото се оценяват потенциалните приходи от въвеждането на камерите, ще допълнят значително тези харчове.

Легалните

производители и

сега работят като

в концлагер

Те се проверяват постоянно от митниците, НАП, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция по лозата и виното към Министерството на земеделието, храните и горите, РИОСВ, РЗИ, КЗП и куп други органи с контролни функции.

Производителите поддържат за своя сметка постоянна дистанционна връзка към Агенция “Митници”, предавайки в реално време данни за всички входящи и изходящи потоци на акцизни стоки във и от данъчните складове, както и за движението на тези стоки в самите складове.

В реално време компаниите дават и данни за всички превозни средства при въвеждане и извеждане на акцизни стоки, включително номерата на регистрационни табели, данни за шофьор и маршрут.

Подобни драконовски мерки няма в нито една държава в ЕС, показва стравка в данъчните режими. А въвеждането на видеонаблюдение би

надградило

системата за

отчитане на

приходите в

момента

Според Асоциацията на производителите вносителите и търговците на спиртни напитки “Спиритс България” (АПВТСН) от видеонаблюдението ще пострадат водещи български компании, които имат основен принос за приходите в държавната хазна и за развитието на българската икономика. Опериращите в сектора компании годишно допринасят със стотици милиони левове в приходната част на бюджета.

Най-голямата работодателска организация КРИБ също застава зад производителите. Според едрия бизнес въвеждането на такава мярка би поставило българските компании в по-неконкурентно положение спрямо европейските им колеги.

Не приемаме за пореден път, без да се предоставени ясни разчети, чрез необосновани законодателни текстове да се поставя под съмнение данъчната почтеност на български предприятия, които са доказали през годините, че работят в светлата част на икономиката, създават работни места, имат съществен принос в приходната част на хазната и са се доказали като партньор на компетентните институции в борбата със сивия сектор, се казва в становището на КРИБ.

Цигари и алкохол се очаква да поскъпнат заради допълнителни разходи на производителите, ако те бъдат задължени да въведат система за видеонаблюдение в данъчните складове.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ: Очакваме депутатите да защитават интересите на българските данъкоплатци и на легалния български бизнес, а не обратното

Не приемаме за пореден път да се оказва административен натиск върху легални производители и да се поставя под съмнение данъчната им почтеност

САМУИЛ ОГНЯНОВ

- Г-н Иванов, как ще коментирате предложението за въвеждане на видеонаблюдение в акцизните складове за алкохол и тютюневи изделия, внесено между двете четения на бюджетния закон?

- Мнението на КРИБ е ясно изразено в няколко становища, които организацията внесе на вниманието на народните представители. Последното е от тази седмица и е по повод на направени промени между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. Ние сме против тази мярка, защото тя е насочена единствено и само срещу легалния бизнес. Тя не адресира реалните проблеми с незаконната търговия с този вид продукти.

Законодателното предложение се прави, без да са предоставени ясни разчети за наличието на реален фискален риск. Не приемаме чрез прибързани и необосновани законодателни текстове да се поставя под съмнение данъчната почтеност на български предприятия, които са доказали през годините, че работят в светлата част на икономиката, създават работни места, имат съществен принос в приходната част на хазната тук, в България, и са се доказали като партньор на компетентните институции в борбата със сивия сектор. Продължаваме да твърдим, че това е пореден опит да се оказва административен натиск върху легалния бизнес. Очакваме в своята законодателна дейност народните представители да защитават интересите на българските данъкоплатци и на легалния български бизнес, а не обратното.

- Вярно ли е, че има разнобой и сред депутатите за въвеждането на такава крайна мярка?

- Мярката не е просто крайна. Тя е неоправдана по отношение на алкохолния и тютюневия сектор, визирайки предприятията, които работят легално, в условията на издаден лиценз и под постоянния надзор на всички възможни контролни органи в страната. Очевидно и част от вносителите на предложението осъзнават, че то е безумно. Защото само 6 дни преди да предложат тези спорни текстове, същите депутати изразиха позиция, че подобна мярка е непропорционална спрямо лицензираните производители на алкохол и тютюневи изделия. Можете да го прочетете в стенограмата от заседанието на Комисията по бюджет и финанси от 14 ноември 2019 г.

Тук възниква въпросът какво се е променило във възприятията на народните представители, които първо (на 14 ноември 2019 г.) отхвърлят като непропорционална идеята за въвеждане на видеонаблюдение в акцизните складове за алкохол и тютюневи изделия, а само 6 дни по-късно (на 20.11.2019 г.) внасят законодателно предложение за въвеждането на подобна мярка?

- И все пак нужна ли е такава система за следене на производителите, след като при тях се правят постоянно проверки?

- Алкохолният и тютюневият бранш са най-следените в държавата. Проверяват ги митническите органи, приходната агенция, Министерството на икономиката, министерството на земеделието, РИОСВ, РЗИ, КЗП и други органи с контролни функции. Всички лицензирани акцизни складове са под постоянен мониторинг от страна на Агенция “Митници”. Тоест освен че в тези складове има измервателни уреди, които предават постоянно данни към администрацията по електронен път, митниците следят какво влиза, какво излиза и какво се движи в тях като акцизни стоки. Има дори постоянно присъствие на митнически служители и дори на жандармерия в тези складове. Какво повече трябва да се въведе?

В цигарената индустрия през последните години се констатират рекордно ниски нива на незаконната търговия. Компаниите в сектора бяха принудени да инвестират милиони левове в системи за проследяване и контрол на тяхната продукция съгласно изискванията на правото на ЕС. А сега и това видеонаблюдение?!

Всяко нещо си има граници.

Ако представителите на законодателната власт и на контролните органи като част от изпълнителната власт имат реалното намерение да се преборят с проблемите, свързани със сивата икономика в сектора, за пореден път призоваваме да бъдат предприети законодателни инициативи и реални контролни действия в съвсем друга посока - там, където са реалните проблеми. За алкохола това са т.нар. селски казани, чийто общ капацитет надхвърля този на легалните производители, но никой не ги контролира.

За тютюневата индустрия през последната година всички видяхме къде са реалните проблеми. Докато легалните производители са под постоянен контрол и мониторинг, се оказа че паралелно са съществували една дузина напълно нелегални фабрики, които са работили необезпокоявано.

Споделете

CAPTCHA изображение
Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

"Този бюджет е продължение на досегашните бюджети в последните години. Смятам, че е отражение на политиката, която от години води ГЕРБ, така че нищо учудващо не виждам в този бюджет като цяло и не виждам причина за напрежение". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият финансов министър Милен Велчев

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Продължава "кървавата баня" от фалити в сектора на автомобилните товарни превози в САЩ, съобщи "Бизнес Инсайдър“. "Селадон“, гигантът в превозите, който само преди 4 г. отчете приход от 1 милиард долара, ще обяви фалит на 11 декември или по-рано, според изданието "FreightWaves”. Това ще бъде най-големият банкрут в сектора на пътните товарни

Американци искат да правят оръжия в България

Американци искат да правят оръжия в България

Американски компании като “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман”, “Ошкош Дифенс”, “Текстрон” и Ай Би Ем имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. И участие в търговете за нова техника на армията. Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че възнагражденията на лицата, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат замразени, за да не нараснат с предстоящото увеличение на минималната работна заплата, предаде агенция Аджерпрес. Новото румънско правителство си е поставило за цел да намали бюджетните разходи и замразяването на заплатите на висшите

Министерството на земеделието на Китай обяви тригодишен план за възстановяване на свинепроизводството

Министерството на земеделието на Китай обяви тригодишен план за възстановяване на свинепроизводството

Министерството на земеделието и селските райони обяви тригодишен план за действие за възстановяване на свинепроизводството в опит да стабилизира доставките на това основно за страната месо, съобщи Радио "Китай". Той предвижда мерки за възстановяване на стадата от свине до края на тази година, така че през 2021 г

Чавушоглу: Турция купи руски системи С-400 без политически подтекст

Чавушоглу: Турция купи руски системи С-400 без политически подтекст

Турция купи руските зенитно-ракетни системи С-400 без какъвто и да е политически контекст, тя бе принудена да го направи заради отказа на съюзниците от НАТО да й продадат такова въоръжение, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на международна конференция "Средиземноморски диалози" в Рим, предаде ТАСС

АКТУАЛНО

Отлагат въвеждането на системата "бонус-малус" за след 1-ви януари

Сърбия с с рекордни 1,4 млрд. евро печалба от туризъм

Тази година Сърбия е постигнала рекордна печалба от туризъм от 1,4 милиарда евро, отчела е най-голямо нарастване на броя на китайските туристи в Европа и общо нарастване на броя на туристите с 8 процента, пише в. "Вечерне новости". Тези данни бяха съобщени от Туристическата организация на Сърбия на церемония по повод четвъртвековния й юбилей

Дончев: Кметовете трябва да следват пулса на градовете си

Следващите четири години трябва да се работи в практически различна среда. Досега основен фокус е да се разрешават проблемите. Наред с тяхното решаване, все по-голям става залогът за стратегическо мислене за това как трябва да се развива дадена община. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на форума на Националното сдружение на общините в

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане. Земеделските стопани ще получат субсидиите си, съгласно разчетите за декември, които се запазват без промяна от първоначално одобрените директни плащания по линия на Европейския

Прекратиха 3 концесии за добив на подземни богатства

Прекратяват се три концесионни договора за добив на подземни богатства, съобщи правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет. Концесионният договор за добив на строителни материали - андезитобазалти, от находище „Бозалъка“ ще бъде прекратен едностранно от държавата поради неизпълнение на основни договорни задължения от

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

До Милано спряха 815 тона пластмасови боклуци за България

САЩ пратили експертите си да помогнат да станем енергиен хъб на Балканите

Eкип от експерти по ядрени и изкопаеми горива от Държавния департамент и от Департамента по енергетика на САЩ са на посещение в България от 8 до 13 декември 2019 г., съобщи посолството на САЩ в София. Делегацията е предвождана от заместник-помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Гензър

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ да падне с 1.94% от Нова година

"Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., в размер 43,98 лв./MWh /мегаватчаса/ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от дружеството. Цената е за крайни снабдители на природен газ и за лица с лиценз за производство и пренос на топлинна енергия

"Стандард енд Пуърс" понижи перспективата на кредитния рейтинг на Румъния

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи перспективата на оценката си за кредитоспособността на Румъния от "стабилна" на "негативна" заради увеличението на бюджетния дефицит, предаде агенция Аджерпрес. "Стандард енд Пуърс" потвърди кредитен рейтинг на Румъния "BBB-/A-3". Отклоненията

Дават 280 млн. лева за строителни работи на републиканските пътища

Министерският съвет отпусна 279 968 812 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“, с които до края на годината ще бъдат разплатени строително-ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа. От тях 27 082 849 лв. са за изградения участък от АМ „Хемус“ от Ябланица

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ да падне с 1.94% от Нова година

Дават 280 млн. лева за строителни работи на републиканските пътища

Министерският съвет отпусна 279 968 812 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“, с които до края на годината ще бъдат разплатени строително-ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа. От тях 27 082 849 лв. са за изградения участък от АМ „Хемус“ от Ябланица

IDC: През 2023 г. дигиталната икономика ще формира 51% от БВП на Китай

Над 51% от БВП на Китай към 2023 г. ще бъде свързан с дигиталната икономика, сочи прогноза на глобалната фирма за пазарни проучвания IDC. Според оценката, до 2025 г. най-малко 80% от новите корпоративни приложения в Китай ще използват технологии на основата на изкуствен интелект, предава "Радио Китай"

Китай продължава да увеличава дела на чистата енергия

За петте години между 2014 и 2018 г. Китай е успял да повиши значително дела на произвежданата чиста енергия, показват данни от четвъртото национално проучване на икономическата активност, публикувани този понеделник, предава "Радио Китай". През 2018 г. производството на електроенергия в страната е достигнало 7,1 трилиона киловатчаса, което е с 31

Износът ни за ЕС нараства с 3.3% през януари - септември спрямо 2018 г.

През периода януари - септември 2019 г. износът на България за ЕС нараства с 3.3 на сто спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 29 049.1 млн. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт. През септември 2019 г. износът за ЕС нараства незначително спрямо същия месец на предходната година е на стойност 3 233.8 млн

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ