Цигари и алкохол поскъпват

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Цигари и алкохол поскъпват

Това ще се случи, ако парламентът въведе видеонаблюдение в данъчните складове

Бюджетът ще загуби милиони от акцизи заради свито потребление

Цигари и алкохол ще поскъпнат...заради македонската наука. Това става ясно от предложенията за промени в законопроекта за държавния бюджет за следващата година, внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Според народните представители трябва да се намерят допълнителни средства за Македонския научен институт – неправителствена организация, свързвана с ВМРО. И това става като се натоварят легалните производители на алкохол и цигари с допълнителни мерки за видеонаблюдение. Според депутатите така ще се съберат още около 10 млн. лв. Това обаче е свързано с нови разходи за производителите, които ще се калкулират в крайната цена.

С колко ще поскъпнат цигари и алкохол, все още е рано да се каже, тъй като трябва да се пресметнат разходите.

Никой не е пресметнал и колко ще загуби държавният бюджет от свиването на потреблението на акцизни стоки. Алкохолът и цигарите вкарват в хазната близо 3 млрд. лв. годишно. Намаление с между 5 и 10 на сто на легалното потребление би означавало около 200 млн. лв. по-малко приходи, без да се броят ДДС, осигуровки и данък печалба, които компаниите вкарват в бюджета. Това ще доведе до намаление на средства за здравеопазване, социална политика и увеличение на заплати, посочват финансисти.

От мярката основната печалба ще е за нелегалните казани, които произвеждат алкохол със съмнително качество, без да плащат данъци и осигуровки.

Производителите

на ментета

не са и чували

за камери

Вместо да удари тях и да напълни хазната, законодателната промяна ще натовари легалните заводи, които плащат дължимото на държавата; А основна част от тези пари отиват за образование, здравеопазване и социални грижи, посочват експерти по бюджета.

Според лозаро-винарската камара заради липсата на законодателни решения срещу нелегалния сектор хазната губи годишно над 100 млн. лв.

Лозарите твърдят, че над 8 000 субекта произвеждат нелегален алкохол - без регистрация или лиценз. Този нелегален алкохол се плаща най-вече със здравето на българските граждани.

Първоначално депутатите решиха, че видеонаблюдението ще има неясен ефект върху приходите и не трябва да се въвежда. Пилотно може да се приложи за горивата, където нелегалният сектор е твърде висок, заключиха народните представители и решиха ефектът да се анализира, преди да се разшири върху останалите акцизни стоки.

Само седмица по-късно - на 20 ноември, те вкарват предложението за видеонаблюдението. Какво се е случило за 6 дни, не е ясно. Мотивите са, че така ще се намерят пари за предучилищното образование и за Македонския научен институт. Любопитното е, че въпросният институт не е държавна структура, а частна структура към ВМРО. В същото време парите за БАН, която е лицето на българската наука, имат минимално увеличение.

В държавните разходи за образование са предвидени около 1,3 млрд. лв. Според специалисти по бюджета не е ясно как десетина милиона, на колкото се оценяват потенциалните приходи от въвеждането на камерите, ще допълнят значително тези харчове.

Легалните

производители и

сега работят като

в концлагер

Те се проверяват постоянно от митниците, НАП, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция по лозата и виното към Министерството на земеделието, храните и горите, РИОСВ, РЗИ, КЗП и куп други органи с контролни функции.

Производителите поддържат за своя сметка постоянна дистанционна връзка към Агенция “Митници”, предавайки в реално време данни за всички входящи и изходящи потоци на акцизни стоки във и от данъчните складове, както и за движението на тези стоки в самите складове.

В реално време компаниите дават и данни за всички превозни средства при въвеждане и извеждане на акцизни стоки, включително номерата на регистрационни табели, данни за шофьор и маршрут.

Подобни драконовски мерки няма в нито една държава в ЕС, показва стравка в данъчните режими. А въвеждането на видеонаблюдение би

надградило

системата за

отчитане на

приходите в

момента

Според Асоциацията на производителите вносителите и търговците на спиртни напитки “Спиритс България” (АПВТСН) от видеонаблюдението ще пострадат водещи български компании, които имат основен принос за приходите в държавната хазна и за развитието на българската икономика. Опериращите в сектора компании годишно допринасят със стотици милиони левове в приходната част на бюджета.

Най-голямата работодателска организация КРИБ също застава зад производителите. Според едрия бизнес въвеждането на такава мярка би поставило българските компании в по-неконкурентно положение спрямо европейските им колеги.

Не приемаме за пореден път, без да се предоставени ясни разчети, чрез необосновани законодателни текстове да се поставя под съмнение данъчната почтеност на български предприятия, които са доказали през годините, че работят в светлата част на икономиката, създават работни места, имат съществен принос в приходната част на хазната и са се доказали като партньор на компетентните институции в борбата със сивия сектор, се казва в становището на КРИБ.

Цигари и алкохол се очаква да поскъпнат заради допълнителни разходи на производителите, ако те бъдат задължени да въведат система за видеонаблюдение в данъчните складове.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ: Очакваме депутатите да защитават интересите на българските данъкоплатци и на легалния български бизнес, а не обратното

Не приемаме за пореден път да се оказва административен натиск върху легални производители и да се поставя под съмнение данъчната им почтеност

САМУИЛ ОГНЯНОВ

- Г-н Иванов, как ще коментирате предложението за въвеждане на видеонаблюдение в акцизните складове за алкохол и тютюневи изделия, внесено между двете четения на бюджетния закон?

- Мнението на КРИБ е ясно изразено в няколко становища, които организацията внесе на вниманието на народните представители. Последното е от тази седмица и е по повод на направени промени между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. Ние сме против тази мярка, защото тя е насочена единствено и само срещу легалния бизнес. Тя не адресира реалните проблеми с незаконната търговия с този вид продукти.

Законодателното предложение се прави, без да са предоставени ясни разчети за наличието на реален фискален риск. Не приемаме чрез прибързани и необосновани законодателни текстове да се поставя под съмнение данъчната почтеност на български предприятия, които са доказали през годините, че работят в светлата част на икономиката, създават работни места, имат съществен принос в приходната част на хазната тук, в България, и са се доказали като партньор на компетентните институции в борбата със сивия сектор. Продължаваме да твърдим, че това е пореден опит да се оказва административен натиск върху легалния бизнес. Очакваме в своята законодателна дейност народните представители да защитават интересите на българските данъкоплатци и на легалния български бизнес, а не обратното.

- Вярно ли е, че има разнобой и сред депутатите за въвеждането на такава крайна мярка?

- Мярката не е просто крайна. Тя е неоправдана по отношение на алкохолния и тютюневия сектор, визирайки предприятията, които работят легално, в условията на издаден лиценз и под постоянния надзор на всички възможни контролни органи в страната. Очевидно и част от вносителите на предложението осъзнават, че то е безумно. Защото само 6 дни преди да предложат тези спорни текстове, същите депутати изразиха позиция, че подобна мярка е непропорционална спрямо лицензираните производители на алкохол и тютюневи изделия. Можете да го прочетете в стенограмата от заседанието на Комисията по бюджет и финанси от 14 ноември 2019 г.

Тук възниква въпросът какво се е променило във възприятията на народните представители, които първо (на 14 ноември 2019 г.) отхвърлят като непропорционална идеята за въвеждане на видеонаблюдение в акцизните складове за алкохол и тютюневи изделия, а само 6 дни по-късно (на 20.11.2019 г.) внасят законодателно предложение за въвеждането на подобна мярка?

- И все пак нужна ли е такава система за следене на производителите, след като при тях се правят постоянно проверки?

- Алкохолният и тютюневият бранш са най-следените в държавата. Проверяват ги митническите органи, приходната агенция, Министерството на икономиката, министерството на земеделието, РИОСВ, РЗИ, КЗП и други органи с контролни функции. Всички лицензирани акцизни складове са под постоянен мониторинг от страна на Агенция “Митници”. Тоест освен че в тези складове има измервателни уреди, които предават постоянно данни към администрацията по електронен път, митниците следят какво влиза, какво излиза и какво се движи в тях като акцизни стоки. Има дори постоянно присъствие на митнически служители и дори на жандармерия в тези складове. Какво повече трябва да се въведе?

В цигарената индустрия през последните години се констатират рекордно ниски нива на незаконната търговия. Компаниите в сектора бяха принудени да инвестират милиони левове в системи за проследяване и контрол на тяхната продукция съгласно изискванията на правото на ЕС. А сега и това видеонаблюдение?!

Всяко нещо си има граници.

Ако представителите на законодателната власт и на контролните органи като част от изпълнителната власт имат реалното намерение да се преборят с проблемите, свързани със сивата икономика в сектора, за пореден път призоваваме да бъдат предприети законодателни инициативи и реални контролни действия в съвсем друга посока - там, където са реалните проблеми. За алкохола това са т.нар. селски казани, чийто общ капацитет надхвърля този на легалните производители, но никой не ги контролира.

За тютюневата индустрия през последната година всички видяхме къде са реалните проблеми. Докато легалните производители са под постоянен контрол и мониторинг, се оказа че паралелно са съществували една дузина напълно нелегални фабрики, които са работили необезпокоявано.

Споделете

CAPTCHA изображение
Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Хиляди с новата безплатна карта от EasyPay - с нея зареждаш бързо пари, плащаш сметки, получаваш заплата или пенсия

Пластиката се издава за минути само срещу лична карта и е освободена от месечни такси за поддръжка Хиляди се възползваха от новата платежна карта на EasyPay, представена наскоро в националната мрежа на компанията в над 300 офиса в страната. Продуктът е подходящ за всеки, който полага грижи за своите средства и търси вариант за сигурното им

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

От 1 юли токът поевтинява при ЧЕЗ и "Енерго-Про", при ЕВН поскъпва

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България  ще бъде намален. Това стана ясно от онлайн брифинг на председателя на КЕВР Иван Иванов

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

Утре пускат движението по целия обходен път на Габрово

В новата 12 км отсечка е тунелът под Бакойския баир и най-големият стоманобетонен мост Утре – 4 юни, се пуска движението по новите 12 км от обходния път на Габрово. В отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение, с дължина 640 м и отвор 160 м. Построено е по метода „конзолно бетониране“ и премоства широката

Цуцуми и Божков - тъжният живот на милиардерите от “Форбс” и “Впрост”

Цуцуми и Божков - тъжният живот на милиардерите от “Форбс” и “Впрост”

В България никога не е правена официална класация на най-богатите българи. Григор Лилов, “Пари” и два провалили се и атакувани опита за подредба на най-влиятелните начело с Цветан Василев и Бойко Борисов Йошиака Цуцуми през 2005 година е обвинен и арестуван в Япония, защото е използвал вътрешноборсова информация за лични цели

Продават МиГ-29, за да вземат още 8 F-16?

Продават МиГ-29, за да вземат още 8 F-16?

Изпращат днес за САЩ първите 4-има пилоти за новите изтребители Натиск да стартира подготовка за покупката на още 8 американски изтребителя F-16, а част от 15-те съветски МиГ-29 да бъдат продадени започнаха военните. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана

Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

Причина за краха стана лотарийният бизнес – същият, с който започва и който го издига Хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, математик, футболен бос. Всички това през годините е Васил Божков, спряган за най-богатия българин, който обаче, по негови думи, вече останал без пари и се издържал от заможните си

АКТУАЛНО

Теменужка Петкова: Цената на парното ще намалее с 14%

Министерството на туризма проверява плаж в Слънчев бряг за завишени цени

Министерство на туризма ще извърши незабавна проверка на плаж в Слънчев бряг след сигнал в общественото пространство, придружен със снимка на касов бон, че на плажа са предлагани чадъри и шезлонги на завишени цени. Според гражданката, подала сигнала, цената е за два чадъра и четири шезлонга. В случай, че бъдат установени нарушения

Цуцуми и Божков - тъжният живот на милиардерите от “Форбс” и “Впрост”

В България никога не е правена официална класация на най-богатите българи. Григор Лилов, “Пари” и два провалили се и атакувани опита за подредба на най-влиятелните начело с Цветан Василев и Бойко Борисов Йошиака Цуцуми през 2005 година е обвинен и арестуван в Япония, защото е използвал вътрешноборсова информация за лични цели

Защо е важно да те вижда шефът

Или какви са опасностите при дистанционна работа Mилиони хора по света в момента са изправени пред примамливо предложение от работодателите си да продължат да работят от вкъщи, след като успешно са го правили по време на карантината заради коронавируса. Особено за майките, които трябва да балансират между гледане на деца и служебни задължения

Цветомир Найденов разкри депутата зад монопола на Божков

Бизнесменът Цветомир Найденов обяви публично името на депутата с главната заслуга хазартният бос Васил Божков да придобие монопол в хазартния сектор преди години. Найденов написа в социалната мрежа Фейсбук, че това е бившият народен представител от БСП и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев. "Георги Кадиев е един от основните виновници за

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

От най-бедните до най-богатите българи – 8,1 пъти разлика

Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

Причина за краха стана лотарийният бизнес – същият, с който започва и който го издига Хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, математик, футболен бос. Всички това през годините е Васил Божков, спряган за най-богатия българин, който обаче, по негови думи, вече останал без пари и се издържал от заможните си

Васил Симов: Петролът през летните месеци едва ли ще поевтинява

Светът е много динамичен, възможно е възстановяването след пандемията да стане по-бързо, но за някои стоки може би ще са нужни месеци, прогнозира изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов по БНТ. По думите му през последните 3-4 месеца е имало нещо като хаос на пазара заради незнанието какво ще стане на световните пазари

ДАНС проверява банката, от която Божков е теглил парите (Обновена)

ДАНС ще проверява банката, от която Васил Божков е теглил парите, за което показа документи във фейсбук, съобщават от службата. Специализираната прокуратура е възложила изясняване на случая, защото по закон ДАНС трябва да бъдат уведомявани за тегления над 30 хил. лв. Директорът на финансовото разузнаване е издал заповед за проверка на банката

Сметки за парно през зимата по-ниски от реалните, за да се облекчат потребителите

През три зимни месеца столичната топлофикация е начислявала на абонати с 15% по-малко топлоенергия от реално потребената, а през март - с 12% повече. Това твърди КЕВР в констатацията от приключена проверка в 12 произволно избрани сгради. Тя бе наредена от председателя на КЕВР Иван Иванов след жалби на клиенти. “За всеки месец от декември 2019 г

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Плажовете за българи - на символични цени или безплатни

Икономическият форум в Делфи ще се проведе онлайн

Традиционният Икономически форум в Делфи ще бъде открит онлайн на 9 юни под наслов "На другия ден", съобщава електронното издание на в. "Катимерини". Три месеца след отменянето на конвенционалната форма на проявата, Икономическият форум в Делфи все пак ще има петото си издание, макар и онлайн. То ще се състои между 9 и 12 юни

Турция е намалила вноса на природен газ от Русия

Турция е намалила значително през последните няколко години дела на вноса от Русия в покриването на нуждите си от природен газ, съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на официални данни. Делът на Русия в общия внос на газ от Турция се е понижил от 52 процента през 2017 г. на 33 процента през 2019 г

КЗК проверява договор за реклама на Би Ти Ви по сигнал на Нова тв

КЗК образува производство за проучване на евентуално нарушение на „БТВ Медиа груп“  по договор, сключен между компанията и Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.  Сигналът е постъпил в комисия от „Нова Броудкастинг Груп“ (Нова тв). В  него се съдържат твърдения за извършени нарушения на закона

Теменужка Петкова: Някои искат да опорочат намалението на цената на газа

"Някои среди се опитват да опорочат безпрецедентното намаление на цената на природния газ с този смут, който се получи около цената на парното. Реалното състояние е падането на цената на газа, някои се опитват да задбуждават, че ще има повишаване на цената на топлинната енергия". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петрова в предаването

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ