Данъчен измамник, кметски деца и Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лева от къщи за гости

  • 2
authorАвтор: 24 часа
Данъчен измамник, кметски деца и Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лева от къщи за гости

Луксозната къща за гости “Фамилия” се намира на 50 км от град Варна. Собствениците и? ще трябва да върнат над 390 хил. лв.

391 600 лв. е най-голямата сума за възстановяване

Данъчен измамник, децата на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер и неуспелият кандидат за кмет и фолк певец Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лв. на фонд “Земеделие” заради нарушения при европейски проекти за къщи за гости.

Арестуваният през 2012 г. Димитър Харбалиев е получил през фирмата си “Инкомерс - Димитър Харбалиев” малко над 14 хил. лв., които сега ще трябва да върне. Средствата са били за подобрения в семеен хотел “Детелина”. През 2012 г. той бе задържан с още 8 души. Според разследващите тогава щетата за бюджета от престъпните им дейности е 1,7 млн. лв.

ЕТ “Михаил

Калайджиев” ще

връща крупната

сума от около

304 хил. лева

Популярният изпълнител твърдеше по време на проверките, че няма притеснения, тъй като всичко по къщата му за гости в сливенското село Мезек е изрядно.

Над 780 000 лв. ще връщат децата на кмета на Минерални бани. С тези пари са построени два хотела.

Това са само малка част от 158-те проекта, за които фонд “Земеделие” налага 100-процентова санкция. Това означава, че получилите европейско финансиране ще трябва да върнат средствата изцяло. Общата сума за възстановяване е 43,1 млн. лв. 95 проекта са с частична санкция за 3,3 млн. лева. Едва 23 са проектите, на които не е наложена санкция към момента.

Нарушенията станаха ясни, след като през юни бяха проверени 288 обекта в цялата страна. Към момента са обработени 276. След анализ фонд “Земеделие” стартира процедурата, по която се издават актове за публично държавно вземане. След това страните ще могат да изразят становище и възражения.

Най-голямата сума, която фонд “Земеделие” очаква да си върне, е 391 160 лв. Такава е усвоена от Евгения Маркова и съпруга ѝ за изграждането на комплекс “Фамилия” в село Искър, община Вълчи дол. Пет са общо къщите за гости във Варненска област, които трябва да върнат отпуснатите субсидии.

“Ние разбрахме

от медиите, че

трябва да

върнем парите

Проверката мина, не бяха констатирани никакви нарушения, не ни бяха дадени препоръки. Проверявани сме през тези 5 г. неведнъж. Нямаме никаква информация какво не е наред. Пак казвам - последната проверка мина перфектно”, обясни Маркова.

Според нея било трудно да накараш хората да идват насила, тъй като къщата не е нито на село, нито в планината, нито на море. Посрещали предимно компании през пролетно-есенния сезон, в къщата се организирали и тиймбилдинги.

Луксозната къща за гости “Фамилия” се намира на 50 км от Варна, 60 км от Шумен и на 43 км от Добрич. Има градини, басейн, тенис корт, закрито барбекю и гараж за 4 автомобила.

“Субсидията, която ни отпуснаха и която искат да върнем, стигна само за изграждането на сградата. Всичко останало сме правили с наши средства - обзавеждането, басейна, барбекюто, тенис-корта... Но пък, ако не бяхме направили тези неща, ако не бяхме обзавели луксозно къщата и поддържали градината, как щяхме да привличаме гости? С какво? В това пусто село хората няма за какво да идват. Наистина нямам думи. Да идват и да си вземат къщата.

Не ми се говори”, добави Маркова. До момента не са ѝ връчени никакви документи за установени нарушения.

Най-голяма сума за връщане в Пловдивско е 391 160 лева, трябва да я възстанови ЕТ “Джи Ес-хотелс-Гергана Симова”. Парите са били отпуснати за преработка на проект на жилищна сграда в апартаментен хотел в Хисаря.

Гергана Симова не бе открита за коментар от “24 часа”. Нейни служители заявиха, че е извън офиса.

Крупна сума ще трябва да връща и Стойчо Росенов Николов,

получил 336 090

лв. за къщи и

ресторант

“Изпълнил съм всичко, което ми е било поискано. Да възстановявам пари, е безумие. Къщата за гости в Свежен не е спряла да работи и всичко е документирано. За да се развива бизнесът, дори построих втора къща със собствени средства”, каза Христо Иванов. Неговата фирма “Свежен-Христо Иванов” е в списъка на фонда с дължими 122 774 лв.

Всяка от 8-те къщи в Бургаска област, които са в списъка, дължи между 180 хил. и 400 хил. лв., а общо осемте притежатели на къщи за гости ще трябва да възстановят над 2,5 млн.лв., установи репортерска проверка.

Повечето от комплексите са в Странджа - по селата Бръшлян, Писменово, Близнак, Велика. На много от посочените за клиенти телефони вчера не отговаряше никой, а на един от тях жена каза, че има грешка на запитване за свободни места в къща за гости в Писменово. За да се получи телефонен номер за резервации в къща за гости в сунгурларското село Бероново пък, трябва да се изпрати SMS на цена от 2,50 лв., показа проверка на “24 часа”. Фирмата собственик - ЕТ “Ноар-Цветелина Чернева”, трябва да връща 284 098 лв.

391 160 лв. ще трябва да възстанови и ЕТ “Екотур Велека” на Катя Дамянова с комплекс в странджанското село Бръшлян. След нея е “Синагро” с къща за гости в село Близнак (391 хил. лв.), следвана от ЕТ “Странджа Еко-Йоанна Атанасова” с 388 914 лв. взети евросубсидии.

Комплексът за селски туризъм в село Писменово на “Стегал 1” ЕООД е санкциониран с 370 766 лв., а известните “стари къщи” в поморийското село Медово са собственост на ЕТ “Тонита-Тонка Петрова”, усвоила неправомерно 381 523 лв.

От фонд “Земеделие” проверяват още 12 инвестиции, финансирани по програмата. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно установените нарушения за неизпълнение на приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Споделете

CAPTCHA изображение
Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Продължава "кървавата баня" от фалити в сектора на автомобилните товарни превози в САЩ, съобщи "Бизнес Инсайдър“. "Селадон“, гигантът в превозите, който само преди 4 г. отчете приход от 1 милиард долара, ще обяви фалит на 11 декември или по-рано, според изданието "FreightWaves”. Това ще бъде най-големият банкрут в сектора на пътните товарни

"Фолксваген": Ако се откажем от Турция, няма да строим нов завод

"Фолксваген": Ако се откажем от Турция, няма да строим нов завод

В случай, че "Фолксваген" се откаже от Турция, няма да строи нов завод, се казва в съобщение на концерна, цитирано от ДПА. България се смяташе за другия основен претендент за строеж на завода. "Фолксваген" отново отлага решението си дали да построи новия си завод край Измир в Турция. „С този въпрос ще се занимаем най-рано през февруари“

Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

"Този бюджет е продължение на досегашните бюджети в последните години. Смятам, че е отражение на политиката, която от години води ГЕРБ, така че нищо учудващо не виждам в този бюджет като цяло и не виждам причина за напрежение". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият финансов министър Милен Велчев

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на
производители по СЕПП на 16 декември

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане. Земеделските стопани ще получат субсидиите си, съгласно разчетите за декември, които се запазват без промяна от първоначално одобрените директни плащания по линия на Европейския

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румъния замразява заплатите на държавни служители

Румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че възнагражденията на лицата, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат замразени, за да не нараснат с предстоящото увеличение на минималната работна заплата, предаде агенция Аджерпрес. Новото румънско правителство си е поставило за цел да намали бюджетните разходи и замразяването на заплатите на висшите

Фалира фирмата, монтирала електронните табла по спирките в Пловдив

Фалира фирмата, монтирала електронните табла по спирките в Пловдив

"Омега сървисиз", която бе основен подизпълнител на "Индра Системас", е собственост на офшорни компании от Люксембург и Маршалските острови. След натрупаните дългове към НАП последният управител Емануел Василакис напусна България. Следите по проваления Транспортен проект в Пловдив започват да изчезват една по една

АКТУАЛНО

2000 лв. средна заплата в София след 4 години

Изявление на Китай за търговско-икономическото споразумение със САЩ

Изявление на Китай относно първата фаза на търговско-икономическото споразумение със САЩ, цитирано от "Радио Китай":  Чрез общите усилия на представителите на Китай и САЩ бе постигнат консенсус по първата фаза на търговско-икономическото споразумение между двете държави. То обхваща области като защитата на интелектуалната собственост

НАП попълва декларациите, но за доходи от наем казваме сами

От март 2020 г. НАП ще попълва данъчните декларации за доходите. Поправката в закона бе приета миналата година, но влиза в сила през 2020 г., когато се обявяват доходите за 2019 г. Това обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров на виртуален семинар в петък. Който обаче е получил доходи, за които данъчните нямат регулярна информация

При криза с транзита: България готова да пропусне до Молдова руска газ

България и Румъния са готови да пропуснат до Молдова необходимите количества руски газ при прекратяване на транзита през Украйна. Това съобщи днес молдовският президент Игор Додон, цитиран от ТАСС, предаде БТА. По думите му това споразумение е било постигнато в Брюксел на среща на газоразпределителните дружества на страните

За първи път в Пловдив: Нощни ремонти по искане на кмета Здравко Димитров

За първи път в Пловдив ще се извърши пътен ремонт през нощта. Това става по настояване на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Идеята му е да се прилагат високи стандарти на работа, както е в развитите западноевропейски държави. Преасфалтирането на двете кръстовища на бул. „Никола Вапцаров“ – с бул. „Македония“ и ул.

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

"Фолксваген": Ако се откажем от Турция, няма да строим нов завод

Аврамова увери: Ще има магистрала Русе - Велико Търново

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова заяви по време на парламентарния контрол, че автомагистрала Русе - Велико Търново ще бъде направена. Нова магистрала Русе - Велико Търново ще има. Процедурите бавят процеса на стартиране на реалното строителство, но както сме стартирали скоростния път Видин - Ботевград и работим

Китайска компания се готви да пусне нов тип интернет сателит

Китайската компания „GalaxySpace" се готви да пусне първия си сателит за 5G интернет до края на тази година, съобщиха нейни представители, цитирани от Радио "Китай". Тяхна цел е да изградят нов вид сателитна мрежова система с помощта на 5G технологии, която да предоставя по-евтина и по-бърза връзка на света

Фалира фирмата, монтирала електронните табла по спирките в Пловдив

"Омега сървисиз", която бе основен подизпълнител на "Индра Системас", е собственост на офшорни компании от Люксембург и Маршалските острови. След натрупаните дългове към НАП последният управител Емануел Василакис напусна България. Следите по проваления Транспортен проект в Пловдив започват да изчезват една по една

Заев: Интерконекторна връзка Петрич-Струмица е потенциал за развитието ни

Интерконекторът /междусистемната газова връзка Петрич - Струмица/ е една голяма визия за свързване между Северна Македония и България, но и на газификация на целия югоизточен район на нашата страна съгласно националните стратегии, както и един от стратегическите приоритети на нашата държава. Това е изтъкнал премиерът на Северна Македония Зоран

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Вицепремиерът Николова на подписването на меморандум за нов завод за електромобили

Горанов: С подобно говорене президентът Радев влияе на бизнес климата

Повод за радост е всяко подобряване на външните оценки на държавата и не съм съгласен с позицията на президента Радев, че ние трябва да се вглеждаме в собствените си пръсти на краката и да не разчитаме на външните оценки, които са максимално обективни. Подобен тип съпоставки, които той направи вчера за различни теми

В Банско зпочна международна конференция по дигитален туристически маркетинг

Банско е домакин на започналата днес 23-та Международна научна конференция "Знанието в практиката" /KNOWLEDGE IN PRACTICE/, организирана от ИМП - Скопие и 47 съорганизатори - университети, факултети и институти. Участие в нея са регистрирали 320 учени, специалисти и студенти от балканските страни с интереси в туризма и новите технологии

България дава под съд пакета "Мобилност"

България и още няколко страни членки ще подадат съдебен иск пред Съда на Европа, ако Европарламентът приеме пакета "Мобилност" в този вид, в който е гласуван рано тази сутрин в рамките на триалога между ЕК, ЕФ и Съвета на ЕС. Това заяви транспортният министър Росен Желязков. Възнамеряваме да оспорим 3 от общо 4-те съгласувани точки: връщането на

За 77% е справедливо камиони и автобуси да плащат по-високи пътни такси

77% от българите са на мнение, че е справедливо тежкотоварните камиони и автобусите да плащат по-високи такси от автомобилите. Изводите са от проучване, проведено от „Тренд“ в периода 30.11-06.12.2019 г., чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1000 души на възраст над 18 години. Проучването е възложено от Агенция „Пътна

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ