За 9-и път фалконът с повреда. Често с премиер на борда (Обзор)

  • 5
authorАвтор: Марияна Бойкова
За 9-и път фалконът с повреда. Често с премиер на борда (Обзор)

Шефът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков показва фалкона няколко часа след приземяването на премиера Борисов с него.

- Този път изключи навигацията и загуби сигнала, който води самолета към пистата. Приземи се при втори опит

- Шефът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков: Може би е време да се купи нов

Фалконът - 9-местното самолетно бижу на властта, се повреди за пореден път в петък към 11 ч. И пак на борда му бе премиерът Бойко Борисов - при завръщането му от Четвъртата среща на върха в Солун.

Това е девети отказ в рамките на 5 години в повечето случаи с министър-председател на борда (виж карето долу). В петък е изключила навигацията и екипажът е загубил сигнала от бордовата система за кацане по инструменти - сляпо кацане на авиационен жаргон.

“При изпълнение на инструментален заход за кацане на летище София на “Фалкон 2000” с премиера на борда

отказва

навигационната

система,

при което се създават условия, при които се изисква доста голям професионализъм при овладяване на тази високорискова ситуация”, каза пред журналисти директорът на правителственият Авиотряд 28 ген. Тодор Коджейков.

Екипажът води самолета от изток към летището, радарът го предава на кулата, но той минава над нея и прави втори заход, тоест втори опит за кацане, казаха добре осведомени източници. При втория кръг сигналът се е появил. Този самолет поначало се приземява на ръчно управление, а сигналът от наземната система го води към пистата, обясниха авиоексперти.

Тъй като това е приоритетен полет, ръководителите на полети осигуряват възможност за приземяването му, като другите няколко самолета, които се подготвят за излитане, са били преместени.

При втората

маневра

самолетът каца

благополучно

Не е имало мъгла, било е облачно.

Когато е дала отказ навигационната система, екипажът, който е от професионалисти, ползва други прибори, по които да кацнат. Да ви кажа честно, ако сте вътре в самолета, е доста опасно.

Вътре не е

било безопасно,

докато не са

кацнали

“Машината е на 19 години, имало е и предишни случаи, при които е имало откази по една или друга причина. Ние спазваме стриктно всички изисквания за въвеждането в режим на работа на самолета, но старата апаратура показва своите дефекти.

Системите за сигурност на новите самолети са много по-ефективни - каза Коджейков и припомни, че на първо място е безопасността на пътниците. - Така че може би е време да се тръгне към купуването на нов самолет”, добави Коджейков. Припомни, че с правителствените самолети се вози не само премиерът, но и президентът, други членове на правителството, служители на НСО, екипажи.

“Безопасността в авиацията е на първо място. За нас целта е била винаги да имаме много висока степен на безопасност”, каза още шефът на отряда.

Въпросът са нова машина не бил повдигнат от премиера, а от шефа на правителствения авиоотряд, признава Коджейков. Той уточни, че това не е от негова компетентност, а на ръководството на държавата. “Като то даде зелена светлина, тогава мога да кажа какви параметри търсим. Знаете, че всеки един човешки живот е скъп. Апелирам, ако има възможност, да се купи нов самолет, защото с машини на отряда сме превозвали и болни хора”.

Фалконът ще бъде спрян от полети. Звеното за разследване на авиопроизшествия ще направи анализи. Блокът, в който се допуска, че е причината за блокирането на системата, ще бъде свален от самолета и преглеждан. Възможно е да бъде изпратен в Швейцария за преглед.

През 2009 г., при първия кабинет на Борисов, той реши да върне единия от наетите на оперативен лизинг два еърбъса. 

Най-често има проблем с колесника

- На 11 февруари 2015 г. фалконът се опита да излети от София с правителствена делегация с премиера Борисов на борда. В кабината се дава индикация, че носовият колесник не се прибира и самолетът кръжи над София да изразходва горивото и да се приземи.

- На 18 февруари пак има светлинна индикация за неприбран носов колесник, тя спира облитане.

- На 15 април отново има сигнал за неприбран колесник.

- На 17 април дефектира лагер на вентилатор на двигателя.

- На 30 август е последният за годината инцидент с каръшкия самолет. При полет от Варна към Пловдив, пак с премиера на борда, не се прибират трите колесника. Самолетът кръжи над морето с Борисов.

- На 1 септември 2017 г. е отказал дясномултифункционален дисплей.

- На 23 февруари 2018 г. е регистриран отказ на компютър.

- На 10 април 2019 г. фалконът пука гума на колесник при приземяване в Брюксел с премиера на борда.

- На 15 ноември 2019 г. изключва навигационната система при кацане в София. Пак с Борисов в самолета.  

Борисов в Солун: България с дял 20% в терминала за втечнен газ до Александруполис

Българската страна е решила да участва с 20% в капитала на проектната компания, която ще е собственик на терминала за втечнен газ до Александуполис. Това публикува в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов в петък след срещата си в Солун с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат. Борисов бе в гръцкия град за участие в Четвъртата среща на високо равнище, която се проведе в четвъртък и петък.

В момента “Булгаргаз” прави анализ за количествата втечнен природен газ, които предстои да резервира в рамките на втората обвързваща фаза на пазарния тест на бъдещия гръцки терминал.

Той е съобщил още, че от началото на годината до момента у нас са доставени 396 млн. куб. метра втечнен газ, от които 182 млн. куб. м синьо гориво с произход от САЩ.

В четвъртък, по време на срещата с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, и двамата са се съгласили, че приоритет за двете страни е бързото построяване на газовия интерконектор, който е важен за енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа. Двамата са обсъдили стратегическото партньорство между двете държави и необходимостта от поддържането на приятелски и отворен диалог. За икономическия подем в региона ще допринесе и реализирането на транспортните проекти като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море.

Всички желаем стабилност и сигурност в Европа, а това няма как да бъде постигнато без участието на Западните Балкани, които са нашите най-близки и естествени партньори, заявил Борисов на форума. Настоял е, че продължаването на структурните реформи, привличането на инвестиции и постигането на траен икономически растеж е обща отговорност. Борисов е дал пример с работата на гръцкия бизнес в България - нямало и една компания, която да се е оплакала. Вече 10 г. не сме променяли данъците и инвеститорите знаят това, е казал той.

Споделете

CAPTCHA изображение
„Уникредит“ уволнява 8000 служители и затваря 500 клона

„Уникредит“ уволнява 8000 служители и затваря 500 клона

Италианската банка „Уникредит“ ще съкрати 8000 служители и ще затвори 500 клона от края на 2019 г до края на 2023 г. Това се казва в стратегическия план на финансовата институция. В края на третото тримесечие броят на служителите на банката е 84,6 хиляди. Изхождайки от тази цифра, щатът ще бъде намален с почти 9,5%

Дончев: Ще опитаме да сме готови с "Турски поток" колкото може по-скоро

Дончев: Ще опитаме да сме готови с "Турски поток" колкото може по-скоро

Не ми отива да влизам в медиен диалог с Путин. Някой умишлено бави "Турски поток", имаше дълга процедура по избор на изпълнител, в момента се строи с много сериозни темпове. Не смея да правя телевизионен анализ по темата. Най-важното е че се работи, ще опитаме да сме готови колкото може по-скоро. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ за

Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

"Този бюджет е продължение на досегашните бюджети в последните години. Смятам, че е отражение на политиката, която от години води ГЕРБ, така че нищо учудващо не виждам в този бюджет като цяло и не виждам причина за напрежение". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият финансов министър Милен Велчев

Бутат 37 къщи на телефонни измамници (Обзор)

Бутат 37 къщи на телефонни измамници (Обзор)

23 от общо 103 имота са търпими, каза ДНСК  Строителният контрол е издал 17 заповеди за премахване на незаконни къщи, издигнати от ало измамници, а за още 20 обекта тече процедура по издаване на такива заповеди от местната власт. Това е засега резултатът от работата на ДНСК, на която през юли специализираната прокуратура възложи да провери 103

Борисов: Путин е добре дошъл, по 5 км на ден строим

Борисов: Путин е добре дошъл, по 5 км на ден строим

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз. Това заяви пред bTV премиерът Бойко Борисов, след като по-рано днес заяви руският президент Владимир Путин заяви, че България умишлено бави "Турски поток". С 1 млрд

Завърши поставянето на релсите по дългия почти 5 км мост в Тибет

Завърши поставянето на релсите по дългия почти 5 км мост в Тибет

Полагането на релсите на дългия 4 651 м мост, пресичащ река Ярлунг Дзангбо, по железопътната линия Лхаса-Нинчи в Тибетския автономен район, бяха завършени в неделя, съобщава "Радио Китай".  Железопътната линия е с дължина 435 км, като 75% от нея са мостове и тунели. Строителството ѝ започна през 2015 г

АКТУАЛНО

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Турция въведе туристически данък за хотелски престой в страната

Туристите в Турция ще плащат допълнителен данък от 2 % за настаняване в хотел в Турция. Разпоредбата е част от закона, подписан от президента, публикуван в официалния правителствен бюлетин Resmi Gazete, предава ТАСС. Информационният портал Diken съобщава, че за първия етап – от 1 април до края на 2020 г., данъкът ще бъде в размер на 1 %

Дизеловият Honda Civic с 9-степенен автоматик чупи рекорди по икономичност

Дизеловият Honda Civic с 9-степенен автоматик е един от най-икономичните автомобили от средния клас със среден разход на гориво от 4,1 литра на сто при смесено каране. Двигателят има мощност 120 к.с. при 4000 об/мин и въртящ момент от 300 Нм при 2000 об./мин. В комбинация с деветстепенната автоматична скоростна кутия,

Безос: Проблеми за САЩ, ако технологичните компании изоставят Пентагона

Основателят и главен изпълнителен директор на "Amazon.com Inc" Джеф Безос заяви, че ще подкрепи Министерството на отбраната на САЩ, което е започнало мащабен процес на модернизация. Думите на Безос отразяват борбата на технологичните компании за подписване на повече договори за проекти с Пентагона, съобщава Ройтерс

Горанов: Ограничаваме сивите обороти в едно неравно състезание

Сивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Този проект е по-известен като "дебат по Наредба номер 18". Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в сградата на КНСБ по

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Китай планира 6G мрежа през 2030 г.

До 20 дни газ от Турция, през май го пускаме към Сърбия

Обявяват търгове за обратен поток от България през Румъния към Украйна Готови сме от 1 януари да обърнем потока и да осигурим потреблението на газ за България, Гърция и Северна Македония през “Турски поток”. Това заяви за “24 часа” Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”. Дори от началото на годината да спре транзитът на руски

Румънска компания иска да купи активите на ЧЕЗ Румъния и Енел Румъния

Два енергийни гиганта продават бизнеса си в Румъния, а потенциалният купувач е една от най-големите енергийни компании с изцяло румънски капитал, пише днес в. "Адевърул", цитиран от БТА. Акционерите на румънската компания "Хидроелектрика" ще обсъдят на 12 декември възможно закупуване на акциите на групите ЧЕЗ Румъния и Енел Румъния

Китайският пазар за изкуствен интелект ще е 12 млрд. долара до 2023 г.

Пазарът за изкуствен интелект в Китай се очаква да достигне 11,9 милиарда долара до 2023 г., се посочва в наскоро публикувана бяла книга, предава "Радио Китай". Задвижван от активни политики, този пазар вероятно ще заеме 12% от глобалния през 2019 г. С годишен растеж от 64% той се превръща във втория по големина пазар за изкуствен интелект в света

Българско присъствие на румънския офис пазар

Сградата “Орегон парк” номинирана за награда в Букурещ  Най-престижната румънска класация на имотния пазар - CIJ Award Romania, номинира за втори път офис комплекса “Орегон парк” в Букурещ в раздела за най-добри офис проекти. Това се случи също и миналата година - тогава проектът бе номиниран за най-голяма трансакция на имотния пазар

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Дизеловият Honda Civic с 9-степенен автоматик чупи рекорди по икономичност

Вносът на лекарства в Китай през първите три тримесечия е нараснал с 35,5%

Вносът на лекарства и здравни продукти в Китай през първите три тримесечия на годината е нараснал с 35,5%, сочи доклад на Китайската търговска камара за внос и износ на лекарства и здравни продукти. В номинално изражение обемът на вноса е достигнал 52,5 милиарда долара, като западните лекарства са били на стойност 14,3 милиарда

Китайският пазар за изкуствен интелект ще е 12 млрд. долара до 2023 г.

Пазарът за изкуствен интелект в Китай се очаква да достигне 11,9 милиарда долара до 2023 г., се посочва в наскоро публикувана бяла книга, предава "Радио Китай". Задвижван от активни политики, този пазар вероятно ще заеме 12% от глобалния през 2019 г. С годишен растеж от 64% той се превръща във втория по големина пазар за изкуствен интелект в света

Комисарят по икономика поиска по-леки бюджетни правила в ЕС

Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че ЕС трябва да обмисли разхлабването на строгите си правила за бюджетен дефицит, за да отговори на климатичните рискове и слабия растеж, в отговор на призива на френския президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС. "Правилата, които имат за цел да наложат бюджетната дисциплина сред членовете

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви пред Нова тв управителят на БНБ Димитър Радев

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ