НАП: До дни тръгват 22 търга за морски апартаменти и офиси на длъжници, началната цена е 400 лева за квадрат

  • 0
authorАвтор: Тони Щилиянова
НАП: До дни тръгват 22 търга за морски апартаменти и офиси на длъжници, началната цена е 400 лева за квадрат

По-голяма част от обявените на търг морски имоти са в затворени комплекси.

За стая в Слънчев бряг ще се наддава от 10 хил. лв., а за просторен апартамент на Елените - 42 500 лева

Причината за ниските цени е, че за повечето от тях това е втора тръжна процедура

Крайният срок за приемане на оферти приключва в четвъртък

22 активни търга за публична продан на морски имоти е обявила НАП-Бургас, след като въпреки положените усилия не е успяла да накара фирми с големи борчове да започнат да изплащат задълженията си към държавната хазна.

Офертите са една от друга по-съблазнителни заради атрактивните цени, които на места достигат до 399 лв. на квадратен метър.

Точно такъв е случаят с тристаен апартамент от 106 кв. метра в луксозен хотелски комплекс от затворен тип на Елените. Апартаментът е с начална тръжна цена 42 500 лв. и колкото и да наддават участниците в търга, пак ще са на светлинни години от реалните пазарни цени сега.

За публична

продан са

обявени десетки

апартаменти,

офиси

и магазини

на длъжници в Слънчев бряг. Една от най-ниските оферти е за стая от 18 квадрата плюс баня и тоалетна, която НАП пуска с начална тръжна цена от 9750 лв. - т.е. 428 лв./кв. м, показа справка в сайта на приходното ведомство.

Там е записано, че крайният срок за приемане на оферти приключва в четвъртък - 17 октомври.

“Между 400 и 600 лв. е началната тръжна цена за недвижимите имоти в Слънчев бряг, които дирекция “Събирания” към териториалната дирекция на НАП е обявила на търг. Има апартаменти, офиси и магазини както в централната част на курорта, така и в зона “Запад”, коментира пред “24 часа” главният експерт и пиар на НАП в Бургас Христо Узунов.

Той дава пример с апартамент в центъра на курорта, обявен за 563 лв. на кв. метър, двустаен от 42 кв. метра за 18 000 лв., студио от 21 кв. метра за 11 200 лв.

Поне

двойно по-скъпо

се предлагат

имоти със сходни

характеристики

на пазара за

недвижимости,

макар отливът на руснаци през последните години и последвалите вторични продажби да доведе до спад на цените.

Друга причина за поевтиняването е и съществуващата такса поддръжка в затворените комплекси, отбелязват брокери. Но въпреки тези фактори цените за студио в Слънчев бряг започват от 15 000 евро, като в най-луксозните хотели на метри от морето цената на обзаведен двустаен апартамент може да надхвърли и 2000 евро за квадрат.  

Такива оферти и в момента се предлагат за сравнително нов и луксозен комплекс от средиземноморски тип в Слънчев бряг, показа репортерска проверка.

“24 часа” установи защо са толкова ниски цените на имотите, които НАП разпродава. Оказа се, че за повечето от тях това е втора тръжна процедура. При първата купувачи не са се явили.

Всяка тръжна

процедура се

състои от 3

стъпки, като с

всяка следваща

цените падат,

обясняват експерти. Ако няма купувач на първа стъпка, при втората цената на имота вече е 70% от първоначално обявената, а на трета стъпка пада на 50%.

При втора тръжна процедура пък задължително се започва с малко по-ниска цена от последно достигнатата. Така даден имот може да поевтинее с повече от половината си първоначална стойност, а това вероятно е една от причините потенциални купувачи да изчакват, вместо да се явяват още на първия търг.

И при предстоящите 22 търга, които стартират до края на октомври и в началото на ноември, наддаването е тайно, което означава, че е само с оферти. Макар и рядко може да се получи парадокс, при който да има само двама купувачи с абсолютно еднакви предложения.

Тогава вариантите са два - ако купувачите присъстват на търга, между тях започва явно наддаване, но ако единия го няма или и двамата участват само с документи, нещата се поемат от тръжната комисия. Тя избира оферта на случаен принцип чрез жребий.

Подобен куриоз в Бургас се е случвал само веднъж, откакто НАП съществува, разказват експерти от териториалната дирекция.

Всички морски

имоти, които са

обявени на търг,

са апетитни

и са собственост предимно на фирми с крупни задължения, които не ги погасяват по никакъв начин, уточняват от ведомството.

“Анализите на НАП-Бургас, показват, че около 20% от длъжниците остават напълно пасивни и не търсят контакт с приходното ведомство. В тези случаи се предприемат крайните мерки на принудителното изпълнение - запорират се банкови сметки на длъжниците, изземват се пари от каси, налагат се възбрани върху движими и недвижими вещи, разпродава се имущество.

От началото на годината териториалната структура на приходното ведомство в Бургас е провела 242 търга”, заяви Христо Узунов.

“Нашият апел към длъжниците е да бъдат активни, да търсят контакт с приходната администрация, защото винаги може да се стигне до споразумение за разсрочено погасяване на дълговете. Подобни споразумения вече постигнахме със 722 физически лица и фирми от региона.

Те правят месечни вноски към бюджета и същевременно поддържат икономическата си активност, успяват да изплащат заплати и да покриват разходите за дейността си”, коментира териториалният шеф на НАП Татяна Кънчева.

В момента данъчните държат под постоянно наблюдение 1298 рискови фирми от областта, всяка от тях с по над 50 хил. лв. задължения. Целта на този вид мониторинг е поетапно намаляване на натрупаните просрочия, като се поддържа и активен диалог със задължените лица, обясняват от приходното ведомство.

По-голяма част от обявените на търг морски имоти са в затворени комплекси. На снимката вляво - един от хотелските комплекси в Слънчев бряг, в който се намират имоти на длъжници, обявени за продан.

Споделете

CAPTCHA изображение
Унгария ще строи газопровод до Сърбия, за да се включи в "Турски поток"

Унгария ще строи газопровод до Сърбия, за да се включи в "Турски поток"

Надзорният съвет на унгарския газов оператор FGSZ е одобрил вчера инвестиционен план за строителство на газопровод до Сърбия с годишен капацитет 6 милиарда кубически метра, предаде Танюг, позовавайки се на съобщение на унгарската компания. Планирано е този капацитет да бъде достигнат до октомври 2021 г

Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Ревизоро потресен от пътеката с чакъл в Рила, ще глобява солено (Обзор)

Преди да отиде на място, Емил Димитров влезе в остър спор с премиера Да пие мента, глог и валериан, посъветва министъра си Борисов С размяна на реплики и остър спор между премиер и екоминистър започна в сряда заседанието на кабинета. Ябълката на раздора бяха багерите в Рила и спреният проект в националния парк под Седемте рилски езера

Морски имоти между 5 и 69 лв. на квадрат разпродават военните

Морски имоти между 5 и 69 лв. на квадрат разпродават военните

Искат да изкарат поне 13 млн. лв. от 13 бивши поделения, най-скъпата сделка ще е в Лом Апетитни имоти във Варна и Балчик на цена между 5 и 23 лв. на квадратен метър е обявило за продажба Министерството на отбраната. Търгът е насрочен за средата на юли в София. Това става ясно от обява на военните за продажба на 13 бивши поделения. Поне 13,339 млн

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Пътуващите за Гърция трябва да попълват специален формуляр

Пътуващите за Гърция трябва да попълват специален формуляр

Пътниците, идващи от чужбина, ще трябва да попълнят подробен формуляр, като посочат държавата, от която са дошли и адреса на престоя си в Гърция. Това са част от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, тъй като от 1 юли всички летища в страната ще бъдат отворени, съобщи днес „Катимерини”, предава Канал3

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

АКТУАЛНО

Служител на АЕЦ "Козлодуй" е с COVID-19, под карантина в София е

Финансист е предложен за председател на КЕВР, ясни 7 кандидатури

Финансист да оглави  Комисията за енергийно и водно регулиране, предлага парламентарната група на ГЕРБ. Това е Пламен Младеновски, който в момента е шеф на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика". Младеновски е роден през 1981 г. в Плевен, магистър е по финансов мениджънт от УНСС. Работил е в частния бизнес, а между 2002 - 2010 г

Петролната асоциация: Има опасност от недостиг на горива в страната

Има опасност през есента да се стигне до недостиг на горива в страната. За това предупреди юристът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев, цитира думите му БНР. Причината е, че те няма да могат да изпълнят новите изисквания за видеонаблюдение в данъчните складове до 13 септември, когато изтича срокът

Премиерът открива логистичен център в Пазарджик

Премиерът Бойко Борисов току-що пристигна в Пазарджик, където ще открие логистичен център. Борисов е придружаван от финансовия министър Владислав Горанов, двамата бяха посрещнати от кмета на града Тодор Попов. Логистичният център е изграден от дъшерна комапия на немски консорциум, който има завод за авточасти в Пазарджик

Екоминистърът за отпадъците : Бизнесмени заравят, държавата чисти

Червен бряг е това, което се случва в цялата страна от години. Има фирми, бизнесмени, които внасят отпадъци и после не ги преработват. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Аз няма да казвам имена, разследващите органи ще кажат. Затворили сме вече една площадка, подготвили сме още две да им се отнемат

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

"Енерго-Про" предупреждава клиентите за фишинг атаки от името на компанията

Ангелкова: Кандидатстването за субсидия за чартърите ще е максимално улеснено

Изключително важно е да продължим да представяме България като сигурна туристическа дестинация, случилото се в световен мащаб и отражението му върху туризма не можеше да бъде предвидено и влиянието на пандемията върху сектора ще е с дълготрайни последици. Ще трябва да свикнем да работим в тази ситуация

Чешки милиардер купи дял от Fibank

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия. Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%

Гърция забранява влизане от Маказа от 6 юли

Правителственият говорител на Гърция Стелиос Пецас настоява да се забрани български туристи да влизат през граничния пункт Маказа-Нимфея от 6 юли, понеделник, а преходният период да бъде до 5 юли. Това стана ясно от негово изявление, цитирано от електронната медия Хronos.gr. Пецас припомни, че от България в Гърция може да се влиза само през пункта

Кметът на Перник си вдигна заплата от 2600 на 6000 лв.

На днешната сесия на общинския съвет в Перник кметът Станислав Владимиров вкарва докладна записка, с която предлага да му се увеличи заплата от 2800 лв. на 4800 лв. В икономическата комисия обаче съветниците от БСП предлагат промяна на решението и заплатата му да стане почти 6000 лв.  По време на заседанието на местния парламент "за "

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Петролната асоциация: Има опасност от недостиг на горива в страната

"Топлофикация Перник" с повече екогорива и най-ниски цени

КЕВР одобри бизнес плана на дружеството Увеличаване на дела на екогоривата като природен газ и биомаса като заместители на въглищата - това е основния акцент в бизнес плана на "Топлофикация Перник". Той е бил утвърден от КЕВР в края на миналия месец. Според разчетите през 2024 г. за производството на топлинна енергия ще се използват 79% въглища

"Болкан Холидейз" отмени всички чартъри за България през лятото

Най-големият туристически оператор у нас "Болкан Холидейз", който ежегодно води хиляди гости от Острова в черноморските и в зимните ни курорти, отмени всичките си чартърни полети за България през лято 2020, съобщиха от компанията на корпоративния си сайт. “Лично искам да благодаря на всички вас за изключителната подкрепа и разбиране

Ангелкова: Приемаме туристи от 35 страни без карантина

България е една от първите страни, които отвориха границите си за туристи още на 1 юни. Вече приемаме гости от 35 страни, за които е отворена държавата без влизане с карантина. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на петъчния парламентарен контрол. По думите ѝ една от най-важните стъпки

Mащабен проект ще бъде реализиран на мястото на старото атинско летище

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис даде днес начало на строителните работи по дълго отлаган мащабен проект за развитие на мястото на старото атинско летище Елиникон на брега на морето, предаде Асошиейтед прес. Мицотакис приветства началото на строителните работи като важна стъпка в осъществяването на "вероятно най-големия проект в

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ