НАП: До дни тръгват 22 търга за морски апартаменти и офиси на длъжници, началната цена е 400 лева за квадрат

  • 0
authorАвтор: Тони Щилиянова
НАП: До дни тръгват 22 търга за морски апартаменти и офиси на длъжници, началната цена е 400 лева за квадрат

По-голяма част от обявените на търг морски имоти са в затворени комплекси.

За стая в Слънчев бряг ще се наддава от 10 хил. лв., а за просторен апартамент на Елените - 42 500 лева

Причината за ниските цени е, че за повечето от тях това е втора тръжна процедура

Крайният срок за приемане на оферти приключва в четвъртък

22 активни търга за публична продан на морски имоти е обявила НАП-Бургас, след като въпреки положените усилия не е успяла да накара фирми с големи борчове да започнат да изплащат задълженията си към държавната хазна.

Офертите са една от друга по-съблазнителни заради атрактивните цени, които на места достигат до 399 лв. на квадратен метър.

Точно такъв е случаят с тристаен апартамент от 106 кв. метра в луксозен хотелски комплекс от затворен тип на Елените. Апартаментът е с начална тръжна цена 42 500 лв. и колкото и да наддават участниците в търга, пак ще са на светлинни години от реалните пазарни цени сега.

За публична

продан са

обявени десетки

апартаменти,

офиси

и магазини

на длъжници в Слънчев бряг. Една от най-ниските оферти е за стая от 18 квадрата плюс баня и тоалетна, която НАП пуска с начална тръжна цена от 9750 лв. - т.е. 428 лв./кв. м, показа справка в сайта на приходното ведомство.

Там е записано, че крайният срок за приемане на оферти приключва в четвъртък - 17 октомври.

“Между 400 и 600 лв. е началната тръжна цена за недвижимите имоти в Слънчев бряг, които дирекция “Събирания” към териториалната дирекция на НАП е обявила на търг. Има апартаменти, офиси и магазини както в централната част на курорта, така и в зона “Запад”, коментира пред “24 часа” главният експерт и пиар на НАП в Бургас Христо Узунов.

Той дава пример с апартамент в центъра на курорта, обявен за 563 лв. на кв. метър, двустаен от 42 кв. метра за 18 000 лв., студио от 21 кв. метра за 11 200 лв.

Поне

двойно по-скъпо

се предлагат

имоти със сходни

характеристики

на пазара за

недвижимости,

макар отливът на руснаци през последните години и последвалите вторични продажби да доведе до спад на цените.

Друга причина за поевтиняването е и съществуващата такса поддръжка в затворените комплекси, отбелязват брокери. Но въпреки тези фактори цените за студио в Слънчев бряг започват от 15 000 евро, като в най-луксозните хотели на метри от морето цената на обзаведен двустаен апартамент може да надхвърли и 2000 евро за квадрат.  

Такива оферти и в момента се предлагат за сравнително нов и луксозен комплекс от средиземноморски тип в Слънчев бряг, показа репортерска проверка.

“24 часа” установи защо са толкова ниски цените на имотите, които НАП разпродава. Оказа се, че за повечето от тях това е втора тръжна процедура. При първата купувачи не са се явили.

Всяка тръжна

процедура се

състои от 3

стъпки, като с

всяка следваща

цените падат,

обясняват експерти. Ако няма купувач на първа стъпка, при втората цената на имота вече е 70% от първоначално обявената, а на трета стъпка пада на 50%.

При втора тръжна процедура пък задължително се започва с малко по-ниска цена от последно достигнатата. Така даден имот може да поевтинее с повече от половината си първоначална стойност, а това вероятно е една от причините потенциални купувачи да изчакват, вместо да се явяват още на първия търг.

И при предстоящите 22 търга, които стартират до края на октомври и в началото на ноември, наддаването е тайно, което означава, че е само с оферти. Макар и рядко може да се получи парадокс, при който да има само двама купувачи с абсолютно еднакви предложения.

Тогава вариантите са два - ако купувачите присъстват на търга, между тях започва явно наддаване, но ако единия го няма или и двамата участват само с документи, нещата се поемат от тръжната комисия. Тя избира оферта на случаен принцип чрез жребий.

Подобен куриоз в Бургас се е случвал само веднъж, откакто НАП съществува, разказват експерти от териториалната дирекция.

Всички морски

имоти, които са

обявени на търг,

са апетитни

и са собственост предимно на фирми с крупни задължения, които не ги погасяват по никакъв начин, уточняват от ведомството.

“Анализите на НАП-Бургас, показват, че около 20% от длъжниците остават напълно пасивни и не търсят контакт с приходното ведомство. В тези случаи се предприемат крайните мерки на принудителното изпълнение - запорират се банкови сметки на длъжниците, изземват се пари от каси, налагат се възбрани върху движими и недвижими вещи, разпродава се имущество.

От началото на годината териториалната структура на приходното ведомство в Бургас е провела 242 търга”, заяви Христо Узунов.

“Нашият апел към длъжниците е да бъдат активни, да търсят контакт с приходната администрация, защото винаги може да се стигне до споразумение за разсрочено погасяване на дълговете. Подобни споразумения вече постигнахме със 722 физически лица и фирми от региона.

Те правят месечни вноски към бюджета и същевременно поддържат икономическата си активност, успяват да изплащат заплати и да покриват разходите за дейността си”, коментира териториалният шеф на НАП Татяна Кънчева.

В момента данъчните държат под постоянно наблюдение 1298 рискови фирми от областта, всяка от тях с по над 50 хил. лв. задължения. Целта на този вид мониторинг е поетапно намаляване на натрупаните просрочия, като се поддържа и активен диалог със задължените лица, обясняват от приходното ведомство.

По-голяма част от обявените на търг морски имоти са в затворени комплекси. На снимката вляво - един от хотелските комплекси в Слънчев бряг, в който се намират имоти на длъжници, обявени за продан.

Споделете

CAPTCHA изображение
„Уникредит“ уволнява 8000 служители и затваря 500 клона

„Уникредит“ уволнява 8000 служители и затваря 500 клона

Италианската банка „Уникредит“ ще съкрати 8000 служители и ще затвори 500 клона от края на 2019 г до края на 2023 г. Това се казва в стратегическия план на финансовата институция. В края на третото тримесечие броят на служителите на банката е 84,6 хиляди. Изхождайки от тази цифра, щатът ще бъде намален с почти 9,5%

Дончев: Ще опитаме да сме готови с "Турски поток" колкото може по-скоро

Дончев: Ще опитаме да сме готови с "Турски поток" колкото може по-скоро

Не ми отива да влизам в медиен диалог с Путин. Някой умишлено бави "Турски поток", имаше дълга процедура по избор на изпълнител, в момента се строи с много сериозни темпове. Не смея да правя телевизионен анализ по темата. Най-важното е че се работи, ще опитаме да сме готови колкото може по-скоро. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ за

Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

Милен Велчев: Не виждам причина за напрежение в държавния бюджет

"Този бюджет е продължение на досегашните бюджети в последните години. Смятам, че е отражение на политиката, която от години води ГЕРБ, така че нищо учудващо не виждам в този бюджет като цяло и не виждам причина за напрежение". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият финансов министър Милен Велчев

Бутат 37 къщи на телефонни измамници (Обзор)

Бутат 37 къщи на телефонни измамници (Обзор)

23 от общо 103 имота са търпими, каза ДНСК  Строителният контрол е издал 17 заповеди за премахване на незаконни къщи, издигнати от ало измамници, а за още 20 обекта тече процедура по издаване на такива заповеди от местната власт. Това е засега резултатът от работата на ДНСК, на която през юли специализираната прокуратура възложи да провери 103

Борисов: Путин е добре дошъл, по 5 км на ден строим

Борисов: Путин е добре дошъл, по 5 км на ден строим

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз. Това заяви пред bTV премиерът Бойко Борисов, след като по-рано днес заяви руският президент Владимир Путин заяви, че България умишлено бави "Турски поток". С 1 млрд

Завърши поставянето на релсите по дългия почти 5 км мост в Тибет

Завърши поставянето на релсите по дългия почти 5 км мост в Тибет

Полагането на релсите на дългия 4 651 м мост, пресичащ река Ярлунг Дзангбо, по железопътната линия Лхаса-Нинчи в Тибетския автономен район, бяха завършени в неделя, съобщава "Радио Китай".  Железопътната линия е с дължина 435 км, като 75% от нея са мостове и тунели. Строителството ѝ започна през 2015 г

АКТУАЛНО

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Турция въведе туристически данък за хотелски престой в страната

Туристите в Турция ще плащат допълнителен данък от 2 % за настаняване в хотел в Турция. Разпоредбата е част от закона, подписан от президента, публикуван в официалния правителствен бюлетин Resmi Gazete, предава ТАСС. Информационният портал Diken съобщава, че за първия етап – от 1 април до края на 2020 г., данъкът ще бъде в размер на 1 %

Дизеловият Honda Civic с 9-степенен автоматик чупи рекорди по икономичност

Дизеловият Honda Civic с 9-степенен автоматик е един от най-икономичните автомобили от средния клас със среден разход на гориво от 4,1 литра на сто при смесено каране. Двигателят има мощност 120 к.с. при 4000 об/мин и въртящ момент от 300 Нм при 2000 об./мин. В комбинация с деветстепенната автоматична скоростна кутия,

Безос: Проблеми за САЩ, ако технологичните компании изоставят Пентагона

Основателят и главен изпълнителен директор на "Amazon.com Inc" Джеф Безос заяви, че ще подкрепи Министерството на отбраната на САЩ, което е започнало мащабен процес на модернизация. Думите на Безос отразяват борбата на технологичните компании за подписване на повече договори за проекти с Пентагона, съобщава Ройтерс

Горанов: Ограничаваме сивите обороти в едно неравно състезание

Сивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Този проект е по-известен като "дебат по Наредба номер 18". Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в сградата на КНСБ по

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Китай планира 6G мрежа през 2030 г.

До 20 дни газ от Турция, през май го пускаме към Сърбия

Обявяват търгове за обратен поток от България през Румъния към Украйна Готови сме от 1 януари да обърнем потока и да осигурим потреблението на газ за България, Гърция и Северна Македония през “Турски поток”. Това заяви за “24 часа” Владимир Малинов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”. Дори от началото на годината да спре транзитът на руски

Румънска компания иска да купи активите на ЧЕЗ Румъния и Енел Румъния

Два енергийни гиганта продават бизнеса си в Румъния, а потенциалният купувач е една от най-големите енергийни компании с изцяло румънски капитал, пише днес в. "Адевърул", цитиран от БТА. Акционерите на румънската компания "Хидроелектрика" ще обсъдят на 12 декември възможно закупуване на акциите на групите ЧЕЗ Румъния и Енел Румъния

Китайският пазар за изкуствен интелект ще е 12 млрд. долара до 2023 г.

Пазарът за изкуствен интелект в Китай се очаква да достигне 11,9 милиарда долара до 2023 г., се посочва в наскоро публикувана бяла книга, предава "Радио Китай". Задвижван от активни политики, този пазар вероятно ще заеме 12% от глобалния през 2019 г. С годишен растеж от 64% той се превръща във втория по големина пазар за изкуствен интелект в света

Българско присъствие на румънския офис пазар

Сградата “Орегон парк” номинирана за награда в Букурещ  Най-престижната румънска класация на имотния пазар - CIJ Award Romania, номинира за втори път офис комплекса “Орегон парк” в Букурещ в раздела за най-добри офис проекти. Това се случи също и миналата година - тогава проектът бе номиниран за най-голяма трансакция на имотния пазар

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Дизеловият Honda Civic с 9-степенен автоматик чупи рекорди по икономичност

Вносът на лекарства в Китай през първите три тримесечия е нараснал с 35,5%

Вносът на лекарства и здравни продукти в Китай през първите три тримесечия на годината е нараснал с 35,5%, сочи доклад на Китайската търговска камара за внос и износ на лекарства и здравни продукти. В номинално изражение обемът на вноса е достигнал 52,5 милиарда долара, като западните лекарства са били на стойност 14,3 милиарда

Китайският пазар за изкуствен интелект ще е 12 млрд. долара до 2023 г.

Пазарът за изкуствен интелект в Китай се очаква да достигне 11,9 милиарда долара до 2023 г., се посочва в наскоро публикувана бяла книга, предава "Радио Китай". Задвижван от активни политики, този пазар вероятно ще заеме 12% от глобалния през 2019 г. С годишен растеж от 64% той се превръща във втория по големина пазар за изкуствен интелект в света

Комисарят по икономика поиска по-леки бюджетни правила в ЕС

Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че ЕС трябва да обмисли разхлабването на строгите си правила за бюджетен дефицит, за да отговори на климатичните рискове и слабия растеж, в отговор на призива на френския президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС. "Правилата, които имат за цел да наложат бюджетната дисциплина сред членовете

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви пред Нова тв управителят на БНБ Димитър Радев

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ