ОИСР понижи рязко прогнозите си за растежа на световната икономика до посткризисно дъно

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн
ОИСР понижи рязко прогнозите си за растежа на световната икономика до посткризисно дъно

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали рязко прогнозата си за световния растеж до най-ниско ниво от последната глобална финансова и икономическа криза насам, цитирайки негативното влияние на търговската война между САЩ и Китай.

ОИСР предупреди, че световната икономика рискува да влезе в нова, трайна фаза на слаб растеж, ако правителствата продължат да се колебаят как да реагират, предаде БНР.

Според оповестения в четвъртък междинен доклад за икономическите перспективи на базираната в Париж организация, глобалната икономика ще нарасне през настоящата година с едва 2,9% след повишение с 3,6% през 2018-а и при предишна прогноза (от месец май) за експанзия с 3,2 на сто, като това може да се окаже най-слабият растеж от последната глобална финансова криза през 2008-а и 2009-а година. За следващата година ОИСР очаква слабо подобрение на растежа до 3,0%, но при предходна оценка от месец май за доста по-добра икономическа експанзия от 3,4 на сто.

"Това, което изглеждаше като временното търговско напрежение, се превръща в дълготрайно ново състояние на търговските отношения", заяви пред Ройтерс главният икономист на ОИСР Лоранс Бун. "Глобалният ред, който регулира търговията, изглежда преустановен и ние се намираме в нова ера на по-малко сигурни, предимно двустранни и понякога агресивни търговски отношения", добави тя.

Според г-жа Бун ръстът на търговията, който бе основният двигател на глобалното икономическо възстановяване след последната финансовата криза преди едно десетилетие, е спаднал от 5% през 2017-а година в негативна територия.

Междувременно растящото търговското напрежение вреди на бизнес доверието, забавяйки растежа на инвестициите от 4% преди две години до едва 1%.

Според Лоранс Буун има доказателства, че търговската война ще повлияе негативно на американската икономика, засягайки някои промишлени производства и предизвиквайки фирмени фалити.

С оглед на това ОИСР намали и своите прогнози за растежа на най-голямата световна икономика до 2,4% през тази и до 2,0% през следващата година от предходни оценки през май за повишаване на БВП на САЩ с 2,8% през 2019-а и с 2,3% през 2020-а година.

Голямата международна икономическа организация на развитите държави очаква и по-слаб растежа на икономиката на Китай от 6,1% през настоящата година (спрямо 6,2% в доклада през май) и от 5,7% през следващата година (спрямо 6,0% оценка през май).

ОИСР изчислява, че евентуален траен спад на китайското вътрешно търсене с около 2% годишно може да предизвика значителен негативен ефект върху глобалната икономика. Ако този спад бъде придружен от влошаване на финансовите условия и от по-голяма несигурност, подобен сценарий ще означава, че глобалният икономически растеж ще бъде намален с 0,7 процентни пункта годишно през първите две години на подобен шок.

Според ОИСР въздействието от по-нататъшно ескалиране на търговското напрежение между САЩ и Китай може да намали в близките години разширяването на китайския БВП с цял 1%, на БВП на САЩ с 0,7% и на световният БВП с 0,6%. Евентуален Брекзит без сделка пък може да отнеме от БВП на Великобритания близо 3% към 2022-а година, а от БВП на еврозоната - 0,6 на сто.

Базираната в Париж организация очаква растеж на британската икономика през тази година от едва 1% (под 1,2% през май) и през следващата година от 0,9% (под 1,0% през май), но само ако Обединеното кралство напусне ЕС със споразумение за временен период след развода, което обаче въобще не изглежда сигурно на този етап. Ако обаче Великобритания напусне съюза без сделка, нейната икономика ще бъде с 2% по-слаб през периода между 2020-а и 2021-а година, дори ако самото напускане е относително гладко и при запазване на цялата настояща оперативна инфраструктура.

При такъв негативен сценарий (Брекзит без сделка) икономиката на еврозоната няма да бъде пощадена от отрицателните последици, като нейният БВП може да отслабне с 0,5% през следващите две календарни години.

ОИСР намали прогнозата си за цялата еврозона най-вече с оглед на забавянето на най-голямата икономика в единния валутен блок - немската, която се очаква да навлезе през текущото тримесечие в техническа рецесия.

Според ОИСР икономическият растеж в еврозоната ще се забави през настоящата година до 1,1% (под 1,2% прогноза през май) и до 1,0% през 2020-а година (под 1,4% през май) .

Базираната в Париж организация предполага, че правителствата са в състояние да обърнат спираловидно растящата несигурност и да инвестират повече в инфраструктура, което може да помогне за ограничаване на рисковете за икономическия растеж.

Споделете

CAPTCHA изображение
Каква камина да изберем за зимата - препоръки от Мосю Бриколаж

Каква камина да изберем за зимата - препоръки от Мосю Бриколаж

Нищо не може да се сравни с очарованието и магията на домашното огнище. Това туптящо сърце на дома неусетно се превръща в център, който събира цялото семейство. Какво по-хубаво от студена и снежна зимна вечер и горяща камина, която да ни очаква вкъщи? Какво е нужно да знаем за отделните видове камини Ако желаеш да изпълниш дома си с усещане за уют

Кой е Петър, на когото говори цяла вечер премиерът

Кой е Петър, на когото говори цяла вечер премиерът

Кой е този Петър, към когото Бойко Борисов многократно адресира речта си при връчването на наградите $:rijc, r ;riri Rufkf;rud$? Въпросът завладя ума на десетките гости на церемонията, след като чуха премиерът да казва: “Едно време имаше едни предавания по телевизията. Ти помниш ли ги, Петре, защо се смееш

Борисов: Оставих Банкя последна, накрая си ходя през Младост

Борисов: Оставих Банкя последна, накрая си ходя през Младост

“Аз в Банкя оставих последна отсечка, накрая си ходя през Младост. Сигурно ще ни се разсърдят хората там в един момент” Това заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията по връчването на наградите “Мистър и Мисис Икономика”. Коментарът му бе по повод напредъка по редица инфраструктурни обекти, които в момента се строят.

Заплатите по-малки, но не и на депутатите

Заплатите по-малки, но не и на депутатите

В края на септември средната за страната е 1266 лв., с 0,9% по-ниска от тази в края на юни. На годишна база обаче има ръст от близо 12% Средната заплата в България през третото тримесечие е намаляла с 0,9% в сравнение с предишното, достигайки 1266 лв. през септември. В същото време на депутатите и на хората на висши управленски постове заплащането

Разследват в Италия източване на 40 млн. евро от вецове у нас

Разследват в Италия източване на 40 млн. евро от вецове у нас

Проверката е след сигнал на българския бизнесмен Желю Ганчев, собственик на 42% Прокуратурата в Италия започва разследване дали от български вецове са източени 40 млн. евро. Това става ясно от публикации в италианската преса. Проверката е след сигнал от българския бизнесмен Желю Ганчев. В началото на тази година той става акционер с 42% в “ПВБ

Летище София с трети терминал до 2030 г.

Летище София с трети терминал до 2030 г.

Терминал 1 и Терминал 2 на Летище София ще бъдат преустроени, а до 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3, обявиха от консорциума „СофКънект”, който беше избран за концесионер. На терминалите 1 и 2 ще бъде създадено повече използваемо пространство, а обслужването на пътниците ще бъде подобрено, предава Би Ти Ви

АКТУАЛНО

Икономиката с 3,7% ръст, България е в топ 3 на ЕС (Обзор)

Сайтът на "24 часа" вече е най-големият в България

Досега десктоп и мобилният сайтове на "24 часа" бяха номер едно сред новинарските сайтове, сега изпреварват всички Сайтът на "24 часа" (24chasa.bg) вече е най-големият интернет портал в България, показват данните на метричната система Gemius за октомври. До миналия месец десктоп версията на сайта и мобилната му версия също бяха номер едно,

Над 1 млрд. евро са пратили бг емигрантите в чужбина

Близо 1,176 млрд. евро са средствата, които българите в чужбина са изпратили към родината си през 2018 година. Това показват данните на Евростат, публикувани на 12 ноември. Така емигрантите остават най-големия чуждестранен инвеститор в България, а за първи път преводите, направени от тях, надхвърлят един милиард евро

Толтаксите за масовия тежкотоварен трафик ще са от 4 до 7 ст. на километър

Толтаксите за масовия тежкотоварен трафик – с тегло между 3,5 тона и 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство. Това предвижда проектът на Тарифа за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа, публикуван днес за обществено обсъждане, съобщават от МРРБ

Илиан Тодоров оспорва пред съда вдигането на цените на водата в Софийска област

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров оспорва пред съда вдигането на цените на водата в Софийска област, съобщават от пресцентъра на областната управа. В жалбата на Тодоров до Административен съд - София град се оспорва решение на Комисията по енергийно и водно регулиране, с което е одобрен бизнес план за развитието на дейността на

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли догодина (Видео)

НСИ: Близо 15% са безработните висшисти у нас

125 400 хиляди са безработните лица в България като по-голямата част от тях са мъже. От всички безработни лица 14.8% са с висше образование, а 17.8% никога не са работили и търсят първа работа. Това става ясно от данните на националната статистика за основните показатели за икономическата активност на населението през третото тримесечие на 2019

Петкова: "Мини Марица-изток" модернизира производството на въглища

"Европейското законодателство поставя нови предизвикателства пред нас и все по-високи изисквания в областта на енергетиката и въгледобива. Едно от условията да отговорим на тези предизвикателства и да бъдем конкурентоспособни е непрекъснатото повишаване на производителността на труда и ефективността на производството чрез обновяване на техническия

БВП нараства с 3.7% през третото тримесечие спрямо съответното на предходната година

През третото тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт /БВП/ нараства с 3.7 на сто спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.7 на сто спрямо второто тримесечие на 2019 г. според сезонни данни, показват експресни оценки на Националния статистически институт. За третото тримесечие на 2019 г

Лъчезар Богданов: Проблемът с втората пенсия е доста дълбок, заложен е от много време

Три варианта за получаване на пенсия от частните фондове предлага социалният министър. Първите плащания трябва да започнат след две години. Коментар по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ направиха Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика и Лъчезар Богданов, икономист в Институт за пазарна икономика

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Иван Нейков: Втората пенсия зависи от вноските през годините, ще има изненадани

Бул. “Витоша” 46-и в света по скъпотия

Столичният булевард “Витоша” се изкачи с още една позиция в класацията на най-скъпите търговски улици в света и е вече на 46-о място сред наблюдаваните 448 улици в 68 държави. За новото издание на традиционното проучване Main Streets around the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, съобщи вчера Forton

Горанов: В бюджета за 2020-а принципът е харчиш, колкото изкарваш

“Принципът е да харчиш толкова, колкото изкарваш. Ограничаваме разходите до приходите. Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата.” Така финансовият министър Владислав Горанов представи бюджета за догодина пред депутатите. Със 126 гласа “за” и 92 “против” парламентът прие на първо четене финансите на държавата

Кой е Петър, на когото говори цяла вечер премиерът

Кой е този Петър, към когото Бойко Борисов многократно адресира речта си при връчването на наградите $:rijc, r ;riri Rufkf;rud$? Въпросът завладя ума на десетките гости на церемонията, след като чуха премиерът да казва: “Едно време имаше едни предавания по телевизията. Ти помниш ли ги, Петре, защо се смееш

Инфлацията - 2,4%, движи се основно от храните

Октомври е с 0,8 на сто по-скъп от септември През октомври цените на стоките и услугите в България са поскъпнали с 0,8% спрямо предния месец и годишната инфлация е 2,4%, съобщи статистиката в сряда. Годишното поскъпване се увеличава незначително в сравнение с предния месец и е все още под стойностите, които бяха измерени през втората половина на м

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ