12 са новите победители в „Големите малки“, голямата награда е за откриватели на нови лекарства

  • 0
authorАвтор: 24 часа
12 са новите победители в „Големите малки“, голямата награда е за откриватели на нови лекарства

12 иновативни и малки фирми взеха отличия в петите поред годишни награди „Големите малки“, които „24 часа“ дава на иновативни и стартиращи български компании.

Наградата в петите награди „Големите малки“, които дава „24 часа“ са реклама на стойност 10 000 лева в хартиеното и онлайн изданията на „24 часа“.

Партньори в инициативата тази година са Пощенска банка,- Българската агенция за експортно застраховане, А1, Вода Михалково, Фондът на фондовете, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, КРИБ, София тех парк и “Ол ченълс комюникейшънс”.

Първите връчени отличия бяха в категорията „Устойчиво развитие“. Тодор Младенов, изпълнителен директор на Sofia Tech Park, връчи наградата на „Братя Чичеклиеви“. Фирмата е основана през 1992 г в едно мазе с една машина за огъване на ламарина. Специализира се в производството на хладилни витрини, като основните клиенти са малки гаражни магазинчета. С времето дейността на фирмата се разширява и в производството на стелажи, щандове и рафтове за търговски обекти. Първите по-големи клиенти извън България са световните вериги Инмедио и Релей в Швейцария. По-късно е сключен договор за 100 хладилни витрини с Нестле, а в момента се финализира договор за зареждане на бензиностанциите на Шел в седем европейски държави. Редовно изнасят хладилни витрини за цветя за Холандия. Междувременно фирмата разширява пазарния си дял и на българския пазар. Всички големи вериги сладкарници са техни клиенти.

„На практика вече имаме съвместен проект на фирмата с една от нашите лаборатории и за нас е удоволствие да работим с иновативни фирми. „София тех парк“ е най-доброто място за създаване на иновативни продукти“, каза Тодор Младенов при връчването на наградата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък даде отличието в категория „Социално предприемачество“ на фондация „Оренда“.

Хората от фондацията създават образователни игри и помагала за деца, включително и такива за деца със специални образователни потребности. Това са различни видове обучителни пъзели, карти, игри и материали, подходящи за употреба, както от специалисти, така и от родители. Наричат ги “неща с душа”. Затова са кръстили и сайта си по този начин - neshtasdusha.com. Каузата на фондацията личи не само от вида на произвежданите продукти, но и от избора на персонал. В предприятието работят предимно хора с увреждания и хора в неравностойно положение на пазара на труда. Така социалната полза от дейността й е двойна - както за клиентите, така и за работещите в нея.

„До голяма степен развитието на София се дължи на успехите на малкия и среден бизнес. Близо 98% от компаниите в града са малки и средни, а допринасят за 70% от производството в столицата“, каза Йорданка Фандъкова.

„За нас тази награда е важна, защото означава надежда за бъдещето“, каза пък представителката на фондация „Оренда“ Николинка Димова.

Пет награди бяха дадени за стартиращи фирми, т.нар. стартъпи. Първото отличие бе връчено от изпълнителния директор на Фонда на фондовете Александър Георгиев на КлаудКарт ООД. Компанията съществува от 2 години и половина. За това време, фирмата въпреки това, че е малка, е успяла да се наложи като лидер на пазара на електронната търговия в България. Много от електронните магазини работят с платформата на Cloudcard. На практика всеки предприемач с идея може да отвори бързо и лесно електронен магазин веднага - без да наема програмисти и инвестира в сървъри. Фирмата инвестира много в обучение на клиентите, като предстои и пускането на нова услуга - персонален асистент, който с помощта на изкуствен интелект, ще помага на клиентите в областта на маркетинга и рекламата.

„Голяма част от ресурса на Фонда на фондовете е насочен именно за създаване на екосистема за стартъпи“, обясни Александър Георгиев.

„Сбъднахме мечта на екипа да помагаме на малкия и среден бизнес. Вярваме, че в България има потенциал“, каза представителят на „КлаудКарт“ Николай Илиев.

Председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков пък връчи отличието „Големите малки“ на „Чили хилс фуд“.

Бизнесът на този стартъп е уникален за България - “Чили хилс” произвеждат люти сосове от собствени насаждения. Техните продукти са аналог на прочутото по цял свят Tabasco. Всичко започва през 2014 г. с малка бутикова ферма в с. Кокаляне. Александър, който дълги години живял зад граница, се връща обратно в България и се установява в това село. Постепенно хобито му за отглеждане на редки сортове чушки се превръща в семеен бизнес. Заедно с приятелката си Боряна създават бранда Chilli hills (люти хълмове), който представлява фирма с няколко магазина. Определят се като “създатели на първия занаятчийски лют сос в България”. И въпреки, че служителите на фирмата наброява 8 души, всяка година имат ръст на продажбите от порядъка на 300-400%.

„Иамме идея заедно със София тех парк да направим експортен хъб, с който да помагаме на експортно ориентираните малки български фирми“, разказа Таков.

„Всичко започна от идея, премина в бизнес и вече подлютяваме нацията и няколко други нации“, каза Александър Кюркчиев от „Чили хилс фуд“.

Момчил Велев, прокурист на Българската агенция за експортно застраховане даде наградата на „Оренда груп“. Фирмата е български производител на био и органична козметика. Това е модерен тренд в последните години - все повече жени изоставят конвенционалната козметика и преминават към натурални продукти. В продуктите на “Оренда” не се използва вода за разреждане на съставките. Всичко е 100% концентрат. Производството им е иновативно и в други направления. Например - техните серуми никога не докосват метал, само стъкло. Това ги предпазва от окисляване и съхранява ефективността на съответния ингредиент. Започнали са с инвестиция от 5000 лв, а вече продават в 36 страни по света - почти всички европейски държави, САЩ, Канада, Япония, Русия, Тайван, а вече и Китай. Техен продукт е вторият най-продаван слънцезащитен крем в Швеция.

Quark VR пък бе отличена от директора „Корпоративни комуникации“ в А1 Илияна Захариева. QuarkVR е български стартъп, който разработва безжични устройства за виртуална и добавена реалност. Технологията им е революционна не само в национален, но и в световен мащаб. Тя позволява на световни корпорации със стотици хиляди служители да извършват дистанционни обучения на персонала, използвайки виртуална реалност с минимални разходи. Фирмата е успяла да спечели признание по света с продуктите си. Вече си партнира с именити играчи от технологичната сфера като HTC, Dell и Intel. През миналата година фирмата сключва партньорство с водещи европейски телекоми, като германския Deutsche Telekom и френския Orange. Заедно с тях екипът изпробва силата на 5G мрежата, която предстои тепърва да се пуска за масова употреба.

„Няма малки и големи бизнеси. Има успешни и неуспешни. Има легални и нелегални. Вярвам, че е важно да се прави успешен и законен бизнес“, каза при връчването на наградата Илияна Захариева.

„Тази награда е доказателство, че сме взели правилното решение, когато решихме да останем в България“, каза пък Виктория Викторова от QuarkVR.

Надя Захариева, програмен директор във Фондация Америка за България, пък даде наградата на Алгае България.

Фирмата се занимава с култивирано отглеждане на Спирулина - микроскопично водорасло, което се използва като хранителен източник, заради високото съдържание на протеини, витамини, минерали и каротеноиди. Смятано е за силен антиоксидант и имуностимулатор. Отскоро тази супер храна се произвежда и в България, благодарение на учени от БАН, които успяват да размножат материал в лабораторни условия. Създател на фирмата е Ивайло Стоев, предприемач, който преди 4 години е започнал заедно с приятел да проучва влиянието на водораслите върху здравословния начин на живот. Днес за компанията работят близо 10 души. У нас има и други ферми за спирулина, но “Алгае България” е единствената, която предлага прясна спирулина, а не в изсушен вид. Фирмата произвежда и паста от спирулина, наподобяваща италианското песто. Продуктът е без аналог в България.

„Малкият бизнес среща много предизвикателства и прави чест на „24 часа“, че подкрепя малкия и среден бизнес. „Америка за България“ също подкрепя това развитие“, каза Надя Захариева.

В категорията „Иновативна фирма“ наградата бе за „Багри Н“. Отличието бе връчено от главния редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев.

“Багри” е компания, създадена от млади хора с афинитет към кулинарията, сезонната кухня и занаятчийските продукти. Фирмата има ресторант в центъра на София. Иновативното в него е сезонната кухня - менюто в ресторанта се сменя според наличните продукти за сезона, приблизително на всеки месец и половина. Те са част от мрежата Slow Food и работят за един по-устойчив свят, като зареждат продуктите си само от малки ферми и стопанства, отглеждащи ги по натурален начин. Част от продуктите идват от собствена ферма в природен парк Персин, известен с красотата на многобройните си острови по поречието на река Дунав и голямо биоразнообразие. Фирмата прилага концепцията “Zero waste” (нулев отпадък) - компостират всичко ненужно и го влагат отново в производството на храна.

Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, отличи Био Бенямин.

Фирмата е типичен пример за бизнес, който е започнал от личното вдъхновение на един човек. В случая - учител по йога решава да стане шоколатиер. Двамата с неговия брат много обичали шоколад и решили да изобретят здравословен такъв. Няколко години по-късно техния био шоколад е най-продаваният в България. Той е едновременно вкусен и полезен. При обикновените шоколади проблемът е, че минават през термообработка (над 160 градуса), която убива полезните качества на какаото - една от най-полезните суперхрани, богата на антиоксиданти и ензими. Продуктът на “Био Бенямин” е иновативен за българския пазар. Освен че няма термична обработка, в суровия шоколад на фирмата няма и грам захар. Заместват я със сок от агаве. Така се е появил на бял свят първият български суров шоколад без захар, определян от специалистите като “шоколад от ново поколение”.

„Българският предприемач може, значи и българската икономика може. Тук има 88 компании с добри идеи, а това гарантира високата добавена стойност. Министерството на икономиката ще освободи 200 млн. лв. за подпомагане на малките и средни предприятия“, съобщи зам.-министър Борисов.

Румяна Иванова, началник управление „Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка пък награди фирма „Къпфи“ - създател на първата в света чаша за кафе, която се яде. Чашата, някои погрешно наричат "вафлена", е не само вкусна, но и разградима. Ако не бъде изядена, тя се разгражда напълно в природата - за разлика от пластмасовите. Освен това чашата не променя вкуса на напитката. Вече се е намерил инвеститор, готов да инвестира 3 млн. евро в производствена база край Пловдив, където ще бъдат отворени 60 работни места. Създателите имат още щури идеи - за хрупкави чаши с различни форми и големина, както и с различни вкусове. Скоро очакваме и появата на хрупкави бъркалки и сламки. Освен иновативен, продуктът помага и за решаването на глобалния проблем със замърсяването на света с пластмаса. Фирмата е била сред четиримата български финалисти в глобалния конкурс Chivas The Venture за бизнеси с кауза.

„24 часа“ показва, че всеки бизнес е важен и заслужава внимание. Всяка една фирма участник в „Големите малки“ развива икономиката“, каза при въръчване на отличието Румяна Иванова.

„Зад този семпъл продукт стои много сложна технология и е единствената в света чаша за топли напитки, която е 100% рециклируема“, обясни Георги Купенов.

„Принтиво“ пък бе наградена от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Принтиво ООД е биотехнологичен стартъп, който е успял да разработи авангардна технология, която е на път да промени традиционната медицина. Фирмата е специализирана в 3D принтирането на тъкани. Тя е създала собствен биопринтер, 5 биомастила и оригинална методология за 3D биопринтиране на костна тъкан. Иновацията на Принтиво е световна новост с приложение в медицината и стоматологията. Тя помага на фармацевтичните компании да заместят тестването на лекарства върху животни и да ускори процеса на разработване на нови лекарства.

„През 2018 г. създадохме първият биотехнологичен и здравен клъстер в България“, обяви пък Спас Керимов от „Принтиво“.

10 от 10 възможни гласа в журито на „Големите малки“ и голям победител през 2019 г. стана „Микар Иновейшън“.

Това е български стартъп, който е специализиран в откриването и патентоването на нови лекарствени молекули. Компанията може да бъде квалифицирана като “фонтан за интелектуална собственост” и генератор на иновативации за фармацевтичната индустрия. Клиенти на фирмата са големите фармацевтични компании, които прилагат откритите молекули в нови лекарства за голям клас болести. За последната година имат 5 престижни награди, включително за „Най-добър биотехнологичен стартъп“ в Европа.

Отличието на „Микар Иновейшън“ връчи издателят на „24 часа“ Венелина Гочева.

„За пет години наградихме почти 500 фирми“, отбеляза тя при връчването на наградата.

„В биотехнологичния клъстер се събрахме доста компании. Призоваваме държавата също най-сетне да се включи в биотехнологиите, защото те правят живота по-добър“, каза Димитър Димитров от отличената компания.

Споделете

CAPTCHA изображение
“Фолксваген” - България още е в играта

“Фолксваген” - България още е в играта

Имаме по-добри шансове от Румъния Драмата с новия завод на “Фолксваген” не спира. Уж всичко беше ясно още в началото на лятото, уж всичко беше уточнено и договорът с Турция подготвен за подписване – но нищо не се случи. Надзорният съвет всеки път отлага решението и всеки път има нови и нови аргументи за отлагане – от човешките права

Спас Русев и ВТБ продават "Виваком" на инвестиционна група почти 4 пъти по-скъпо

Спас Русев и ВТБ продават "Виваком" на инвестиционна група почти 4 пъти по-скъпо

Спас Русев и руската държавна банка ВТБ продават бившия държавен телеком "Виваком" на цена, близо 4 пъти по-висока от тази, на която го купиха преди 4 години, и е възможно да има сделка в следващите 2 седмици, съобщи "Файненшъл таймс". Телекомът, чиято покупка за 330 млн. през 2015 г. беше финансирана основно от руснаците, сега се предлага за 1

В Черна гора магазините вече не работят в неделя

В Черна гора магазините вече не работят в неделя

В Черна гора днес са затворени всички магазини и търговски центрове, тъй като влезе в сила измененият закон за вътрешната търговия, в който се казва, че в неделя и в дните на държавни и други празници търговия може да се извършва само в специализирани магазини, пазари или будки за продажба на вестници, предава БТА

Започна изграждането на първия китайски круизен кораб

Започна изграждането на първия китайски круизен кораб

Първият круизен кораб, които ще бъде построен в континентален Китай, навлезе в етап на производство този петък, съобщава радио "Китай". Със своите 135 500 тона, Vista-class, корабът се очаква да покаже силата на Китай в корабостроителните технологии, посочват експерти. Церемония по старта на строежа се проведе в компания „Shanghai Waigaoqiao

Нова банкнота от 50 лева от ноември

Нова банкнота от 50 лева от ноември

Нова банкнота с номинал 50 лева пуска в обращение БНБ от 1 ноември. Отпечатани са 31 млн. броя. “Основните елементи и дизайн са запазени. Въвеждаме нови защити”, съобщи подуправителят на БНБ Калин Христов. Догодина са планирани нови емисии от 20, 10 и 5 лева, каза той. Засега не се обсъжда пускане на банкнота с номинал 200 лв

Kомпания търси служители, за да отсядат в най-луксозните имоти в света

Kомпания търси служители, за да отсядат в най-луксозните имоти в света

Туристическа компания търси да наеме между 5 и 10 души, които да отсядат в някои от най-луксозните имоти в света, за да са сигурни, че те са подходящи за най-богатите купувачи. Нещо повече, на успелите кандидати ще бъде изплатена заплата в размер на 2 000 британски лири (2550 долара) за всеки дом, в който остават, с шанс да посещават 10-15 годишно

АКТУАЛНО

Осигурени са първите 200 млн. евро за “Балкански поток”

"Фолксваген": Не търсим ново място за завода си, проектите са замразени

Германският концерн "Фолксваген" не търси ново място за завода си, заяви член на управителния съвет на компанията, цитиран от „Ханделсблат“. Пред журналисти Андреас Тостман, който отговаря за производството, поясни, че Фолксваген следи внимателно турската офанзива в Сирия. „Не сме притиснати от времето и затова решението ни

Борисов: На голите поляни, където пасяха магарета, расте завод след завод (Обзор)

Парцелите в индустриалните зони са разпродадени “Драго ми е, като виждам как на голите поляни, където пасяха магарета, расте завод след завод. Правят се все по-сложни, по-скъпи и по-добри неща.” Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в индустриалната зона на Куклен, където откри ново турско предприятие за стопове и фарове за

Кирил Домусчиев обсъжда в Рим българо-италиански бизнес проекти

Така председателят на КРИБ и президентът на италианската Конфиндустрия Венченцо Боча дадоха нов тласък на деловите ни отношения Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и президентът на Конфиндустрия Венченцо Боча дадоха в Рим нов тласък на българо-италианските бизнес проекти Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се срещна днес в Рим с президента

Започна изграждането на новото кръгово кръстовище на пътя Пловдив - Асеновград

Стартира изграждането на новото кръгово кръстовище при 14-ти км на път Пловдив - Асеновград, съобщиха от пресцентъра на АПИ, цитирани от БТА. То ще замени съществуващото кръстовище на входа на Пловдив при пресичането на пътя с улица "Асеновградско шосе". С осигуряването на кръгово движение с три ленти ще се повиши пътната безопасност и ще намалеят

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Русия: Инфраструктурата за "Турски поток" в България ще бъде построена в началото на 2020 г.

Китайските стартъпи надвишиха тези в САЩ за първи път

Китай в момента има повече частни стартъпи на стойност 1 милиарда долара отколкото САЩ, се посочва в скорошен доклад, съобщава Радио "Китай". До юни 2019 г., 206 са китайските компании от общо 494 по цял свят, достигнали и надхвърлили стойност от 1 милиард долара, които са известни като „компании еднорози".

Борисов: В България се връщат високо квалифицирани кадри от чужбина (На живо)

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на производствен завод за автомобилни светлини в Индустриалната зона край Пловдив. От Пловдив до Инстабул и от Пловдив до Белград имаме пътища. За това идват инвестиции. Научихме се от старите грешки. Всички парцели имат ток вода, даваш им парцел, а те идват да си строят Сега

Борисов: Строим 2 газови магистрали, ще имаме най-ниски цени в региона

- Огромен проект е “Балкански поток” - за 1,1 млрд. евро, с 1 млрд. по-евтин от “Южен поток”, посочи премиерът - За първи път в България се построи съоръжение като газоизмервателната станция “Странджа”, направи я “Главболгарстрой” Две газови магистрали строи България и така страната ни ще се върне на мястото си като газоразпределителен център.

Вдигат пенсиите с 6,7%, таванът обаче закован на 1200 лв. (обзор)

Бизнесът ще плаща първите 3 дни болнични и догодина 6,7% ще е увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 г., предвижда проектобюджетът на държавното обществено осигуряване, предложен от управителя на НОИ Ивайло Иванов. Минималната пенсия ще се вдигне с 14,7 лв. и ще стане 234,13 лв., а средната ще стигне 412,28 лв. спрямо 381,74 лв

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

"Фейсбук" отпадна от Топ 10 на най-скъпите марки в света

Протестите няма да лишат Хонконг от ролята му на водещ финансов център в Азия

На фона на американско-китайската търговска война и местните антиправителствени протести, които продължават вече пети месец, мнозина изразяват съмнение дали Хонконг може да запази позицията си на водещ финансов център в Азия. Някои медии съобщават за богати хонконгски жители, които прехвърлят пари в Сингапур, Лондон и други финансови центрове.

Радев: Разширяваме икономическия обмен с Виетнам

Увеличаването на икономическия, търговски и инвестиционен обмен между България и Виетнам е общ приоритет и институциите в двете държави са готови да подкрепят инициативите на бизнеса. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Виетнам Нгуен Суан Фук, които проведоха среща днес в Токио

Китайските стартъпи надвишиха тези в САЩ за първи път

Китай в момента има повече частни стартъпи на стойност 1 милиарда долара отколкото САЩ, се посочва в скорошен доклад, съобщава Радио "Китай". До юни 2019 г., 206 са китайските компании от общо 494 по цял свят, достигнали и надхвърлили стойност от 1 милиард долара, които са известни като „компании еднорози".

В Китай вече има повече богати хора отколкото в САЩ

Въпреки продължаващата търговска война между Вашингтон и Пекин и забавящата се китайска икономика, сега Китай има повече по-богати граждани отколкото САЩ, според ново проучване на швейцарската банка Credit Suisse. Публикуваният в понеделник доклад установи, че 100 милиона китайци вече са в топ 10% от световното богатство

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ