Свещеният Граал на размера в автомобилостроенето

  • 0
authorАвтор: Ан Фейс, в. "Ле-з-еко"
Свещеният Граал на размера в автомобилостроенето

Жан-Доминик Сенар

Ако Renault искаше да се обедини с Fiat Chrysler, това бе преди всичко, за да достигне прословутия критичен размер, който повече от всякога е Свещеният Граал на автомобилостроенето. Предстоящите инвестиции, и по-специално колата на бъдещето, превърнаха мащабните икономии в необходимост. Автомобилът обаче е сложен продукт и в надпреварата към постигане на по-голям размер трябва да се проявява предпазливост.

Това състезание кара някои да продават на безценица коли при съмнителни условия, други - да мечтаят за изгодни бракове, които да бъдат отпразнувани много помпозно: критичният размер, повече от всякога, е Свещеният Граал на автомобилния сектор. За Жан-Доминик Сенар, президента на Renault, това е ключовият аргумент в полза на голямото сливане с Fiat Chrysler, което той поддържаше пламенно, и днес все още поддържа пламенно, въпреки че италианската компания официално оттегли своята оферта.

С 8,7 милиона произведени коли новият "европейски автомобилен шампион" би следвал плътно световните гиганти Toyota и Volkswagen, които правят по над 10 милиона. Ако в сметката бъдат включени Nissan и Mitsubishi, партньорите на Renault в алианса, то броят би надхвърлил 15 милиона, чупейки всички броячи. Докато оглавяваше съюза Renault-Nissan-Mitsubishi, Карлос Гон не криеше това: "Надпреварата за размера е стратегическа", каза той още в началото на миналата година. Под неговото ръководство първоначалното обединение на трите конструктора стана номер едно в света през 2017 година.

Скъпоструващи скандали

Естествено, всички ръководители в сектора се пазят да не превърнат размера в самоцел. Преди всичко, "това, което е от значение, са качеството и печалбата", спомни си Жан-Доминик Сенар пред "Ле-з-еко" преди няколко дни.

В търсене на обеми продажби на всяка цена, някои, наистина, си изгориха крилата. Toyota в крайна сметка занемари качеството, за да се озове преди няколко години в скъпоструващи скандали. Инженерите на Volkswagen манипулираха двигатели, предизвиквайки прословутия "Дизелгейт" - скандал, придобил глобални измерения. Неотдавна Nissan влоши условията, при които продаваше в Съединените щати, имиджът на компанията пострада и нейните продажби отвъд Атлантика намаляха чувствително.

При това да останеш малък регионален играч не е вариант. Освен ако нямаш достатъчно комфортен марж на печалба, за да поеме шокове и бъдещи инвестиции - това може би е възможно за водещи автомобилопроизводители като Daimler и BMW.

Мащабни икономии

Ситуацията е по-сложна за по-масовите конструктори с по-малък марж на печалба. Още повече че сега, повече от всякога е настъпил часът на мащабните икономии. Поради липса на критичен размер, който да им позволи да поемат по-големи обеми увеличаващи се инвестиции, на автомобилопроизводителите ще им е трудно да изпълняват все по-високите изисквания в областта на сигурността или замърсяването. Или пък да финансират технологиите, необходими за прехода към електрическия, свързан и автономен автомобил. Трябва да се наричаш Volkswagen (и да имаш годишен оборот от 236 милиарда евро), за да можеш да обявиш инвестиции в колата на бъдещето за. . . 44 милиарда евро за петгодишен период! Дори онези, които предпочитат пътя на партньорствата, ще трябва да имат тежест пред технологичните гиганти като Waymo или Uber.

Провалени бракове

Карлос Таварес не се излъга за това. Човекът, който не пестеше критиките си, напразни, срещу курса към придобиване на обем, поет от Карлос Гон, неговия бивш шеф, превърнал се във враг, в крайна сметка се подаде на изкушението, купувайки германската компания Opel. Преминавайки по този начин прага от 4 милиона продадени коли годишно, главният изпълнителен директор на групата PSA дори сега показва, че е готов на евентуални други сделки - впрочем той също мечтаеше да се обедини с Fiat Chrysler.

Размерът обаче не би оправдал каквато и да било операция. "Разбира се, размерът е от съществено значение в този сектор, но трябва да се види как е постигнат той!", подчертава Бернар Жулиен, лектор на конференции в Университета на Бордо. Японският гигант Toyota, например, никога не е придобивал други компании, припомня изследователят. Що се отнася до Volkswagen, той изкупи само по-малки от него, лесни за интегриране фирми. По същия начин, PSA погълна зрелищно Opel, но това стана, защото германският конструктор, който бе на загуба от 15 години, нямаше никакъв избор. Точно обратното, германското автомобилостроене изобилства от провалени бракове - понякога дори още преди да бъдат консумирани: Renault-Volvo, Daimler-Chrysler, BMW-Rover, Fiat-General Motors, Ford-Volvo, Volkswagen-Suzuki и т. н. Въпрос на сложност, его, културни различия, мениджърски умения.

Хаотичен свят

Трудността обаче е свързана и със самата същност на продукта: автомобилът е нещо изключително сложно, изискващо постоянното взимане на хиляди конкретни решения. Синергиите са трудно постижими без перфектен синхрон на една и съща честота. Маржът на оперативната печалба на Toyota (8,2% миналата година), една много добре интегрирана група, е доста по-висок, отколкото на Renault (6,3%), която, въпреки това, със своите партньори от алианса, на хартия има същата тежест като обем на продажбите. Дори лишена от Opel, "малката" PSA достигна 7,7% миналата година.

Като обобщение, необходима е предпазливост в надпреварата за обеми. "Човек дори може да се попита дали размерът не става сериозно препятствие за управлението на автомобилна група в един толкова хаотичен свят. Необходимо е постоянно приспособяване, тръгване, спиране, промяна на посоката. Подвижността също е ценна!", съветваше миналата година Карлос Таварес. За производителите цялата трудност днес е да поставят курсора на точното място.

(От БТА)

Споделете

CAPTCHA изображение
Много турци ще посетят съседните гръцки острови предстоящите дни

Много турци ще посетят съседните гръцки острови предстоящите дни

Много турци ще посетят съседните гръцки острови предстоящите дни, съобщава турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Турските граждани имат тридневна почивка - от този уикенд до понеделник включително, когато ще бъде отбелязан Денят на демокрацията и националното единство. Хиляди турски туристи са решили да прекарат почивните дни на съседните

Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?

Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?

Колко българи се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и Великобритания – трите най-привлекателни за българския емигрант страни? И колко въобще са българите там?  Повече от половин милион българи в активна възраст - близо 510 000, се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и Великобритания. Това са три от страните в ЕС с най-голям приток на

Първи спад в туризма от 10 години насам - хотелите с по-малко нощувки и приходи през май

Първи спад в туризма от 10 години насам - хотелите с по-малко нощувки и приходи през май

През май 2019 г. българският туризъм преживява първия си спад от много години насам - нощувките са със 7,8% по-малко от същия месец на м.г., заетостта на хотелите е с 2,3 процентни пункта по-ниска, а приходите от нощувки падат с 2,6 на сто в сравнение с година по-рано, показват данните на НСИ, публикувани в сряда.

Разгорещен спор по bTV заради данъчната система у нас (Снимки)

Разгорещен спор по bTV заради данъчната система у нас (Снимки)

Дебатът за данъчната система у нас и предложените нови мерки от синдикатите за уравновесяване между това, което плащат бедните и богатите – доведе до горещ спор между председателя на КНСБ Пламен Димитров и бизнесмена Красимир Дачев в предаването „Тази събота” по bTV. Синдикалистът беше категоричен, че данъчната ни система е у нас е една от

Плащат по 50 лв. за застрелян глиган и по 100 лв. за вълк, за да няма у нас африканска чума (Обзор)

Плащат по 50 лв. за застрелян глиган и по 100 лв. за вълк, за да няма у нас африканска чума (Обзор)

Правителството отпусна 3,7 млн. лв. за справяне с нея По 50 лв. за отстреляна дива свиня ще получават ловците в районите около огнищата на африканска чума по свинете. Това предвижда заповед на министъра на земеделието Десислава Танева с мерки за предотвратяване на разпространението на болестта. За отстреляна лисица или чакал ще се плащат 10 лв.

Започват скоростния път от Мездра до Ботевград

Започват скоростния път от Мездра до Ботевград

КЗК позволи да се сключи договор с изпълнителя въпреки жалба срещу избора му Строежът на скоростния път от Мездра до Ботевград може да започне, въпреки че обществената поръчка се обжалва. От Комисията за защита на конкуренцията са отхвърлили жалба на “Трейс груп холд” и са постановили предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител.

АКТУАЛНО

Плевнелиев: Не всичко е загубено за "Фолксваген", продължаваме да се борим

Ройтерс: Кристалина Георгиева може да оглави МВФ след оставката на Кристин Лагард

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард. За това съобщава агенция "Ройтерс" по повод предстоящата процедура по избор на нов управляващ директор на МВФ. Лагард обяви снощи, че от 12 септември напуска Фонда,

Арестуваха "бял хакер" за атаката в НАП, служител на фирма за киберсигурност е

Има задържан за хакерската атака срещу НАП, обяви комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпления“ към ГДБОП. Арестуваният е служител в  компания за киберсигурност. Иззети са лаптопи, служебен и домашен стационарен компютър. "В рамките на служебните си задължения е така нареченият бял хакер или тества уязвимости.

Росен Бъчваров: Вече е ясно по какъв начин е извършена хакерската атака в НАП

Не мога да разкрия данни за разследването, но вече е ясен пътят, по който е извършена атаката. Изяснено е по какъв начин е направено харерското нападание, все още не е ясно от кого обаче, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров в сутрешния блок на БНТ. В общи линии вече е оправена уязвимостта и е предотвратено подобно изтичане на данни в системата

Криптовалути и данъци за технологичните гиганти ще обсъждат на срещата на финансовото Г-7

Финансовите ръководители на страните от Г-7 ще оценят рисковете от новите дигитални валути и ще обсъдят как могат да бъдат облагани технологичните компании като Гугъл (Google) и Амазон (Amazon) на срещата си в Шантили край Париж, предаде Асошиейтед прес. Тези две теми, повдигнати от влиянието на дигитализацията върху световната икономика,

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Бордът по туризъм: Време е да се отделят повече пари за реклама (Обзор)

Толсистемата тръгва с тестова цена 12-14 ст./км (Обзор)

Отстъпката за пропътувани километри стига до 30% При тестовото стартиране на толсистемата на 16 август най-вероятната тарифа ще е 12-14 ст. на километър за камион над 12 тона с 3 оси и с екокатегория Евро 6. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков след второто поред заседание на обществения консултативен съвет по

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много по-зле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация".

„Практикер” изгражда търговски център в Шумен

Наематели ще бъдат магазини за дамскa, мъжка и детска мода, за спортни облекла и дрогерия Първа копка за нов търговски център в Шумен направиха кметът Любомир Христов, управителят на „Ел Си Уайкики Ритейл Би Джи” за България, Гърция и Северна Македония Владислав Танчев и председателят на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг” Тодор Белчев,

Разработват концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото в София

Разработваме концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото. В момента се работи по предложения за кварталите „Овча купел“ и „Горна Баня“. Започваме тестове на малки 6-метрови автобуси, преди да обявим поръчка за закупуването на 30 броя. Целта ни е да сме готови заедно с пускането на 4-километровия участък от третата линия,

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Шестима изведени с белезници от фонд "Земеделие" (Обновена)

НАП: Спряна е електронната услуга, през която е станал пробивът

Националната агенция по приходите потвърди, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ. Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че изтеклата информация е конфиденциална, но съвпада с тази, съхранявана в НАП, предаде БНР. Пробивът в системата е станал заради слабост в една от електронните услуги, предоставяне от НАП.

Дзин Лицюн: Качеството е най-важно за развитието на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

В своето развитие Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) се придържа най-вече към принципа за „качество" и не преследва сляпо високи показатели, заяви в интервю за агенция „Синхуа" нейният президент Дзин Лицюн, предава Радио "Китай". Когато оценява инвестиционните си цели банката отчита три фактора: финансова,

България и Чехия оповестиха предприетите мерки срещу африканската чума

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан обмениха информация за предприетите мерки срещу африканската чума. Това обявиха от дирекцията "Връзки с обществеността" към министерството. „Чехия се справи успешно със заболяването след като приложи редица мерки,

Горанов: Около 3 процента от базата данни на НАП е засегната (На живо)

Запознахме премиера с обстановката около атаката срещу информационните масиви на НАП. От руски домейн е изпратено съобщение. Това каза вътрешният министър Младен Маринов на брифинг след Съвета по сигурност на Министерския съвет, който премиерът Бойко Борисов събра заради хакнатите сървъри на НАП. "Информацията, която е изпратена до медиите,

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ