Нови влакове на юг, за да се движат със 160 км/час, на север - най-добрите стари

  • 2
authorАвтор: Марияна Бойкова
Нови влакове на юг, за да се движат със 160 км/час, на север - най-добрите стари

От 50 мотриси на “Сименс” в движение са 35, 11 чакат за ремонт, а 4 са за бракуване. Първите от тях бяха доставени през 2005 г.

До края на 2019 г. търг за 15 нови мотриси и 30 вагона

Към 500 млн. лв. ще вложат БДЖ в ремонт на вагони и локомотиви и в купуване на нови влакове за 7 г., които се броят от сега. Това заяви шефът на борда на директорите на холдинга Григори Григоров пред “24 часа”. Поне на този етап толкова ще струва преходът на железницата от ниски скорости към 160 км в час.

До края на годината се очаква да бъде обявена процедура за нови 10-15 мотриси с 200 места с луксозни седалки за средни разстояния и за скорост 160 км в час, както и за 30 вагона с по 75 места за дълги разстояния пак за същата скорост.

Общо става дума за мотриси и вагони с 4000 седалки, по 25 000 евро едната. Това са 100 млн. евро. Очакването е първите доставки да са през 2022 година. Мотрисите са по-висок клас от тези на “Сименс” по маршрути до 3 часа, примерно от София до Стара Загора, Пловдив-Бургас. Вагоните са за дългите разстояния и целта е да бъдат комфортни за пътуване - освен седалките, в които да се престои 4-5 часа, да има интернет, мултимедия.

Вероятно

новите влакове ще са

за новите жп линии,

които са на юг

По северното трасе от София до Варна ще се ползват най-добрите досегашни вагони, тъй като по него едва 20-30 км са за скорост от 160 км в час. Така че в Северна България, освен че няма магистрала, няма и бързи влакове, тъй като липсват и бързите релси. Така че пътниците отвъд Балкана ще се возят на най-доброто от старото.

Във влаковете, които са композирани с новите вагони, може би ще има бистро. В мотрисите няма как да стане, но там може да има ъгъл с кафе машина.

Преди обаче да започнат да пристигат нови вагони и мотриси, предстоят сериозни ремонти на тъй наречения подвижен състав на БДЖ. В краткосрочните планове, които са до 2021 г., инвестициите са към 197 млн. лв.

Те включват обновяване на 227 вагона със средна цена от 180 000 лв. единият. Договорът е сключен през август 2018 г., 65 вагона вече са обновени, окончателният срок за приключване на ремонта е през 2021 г., а цялата сума е 52 млн. лв. Повечето от тези вагони могат да се движат със 140 км в час.

За да се върже графикът на влаковете, на БДЖ им трябват още 30-40 вагона.

За купуването им се

водят разговори с

немската железница

“Дойче бан”,

прогнозните сметки показват, че те ще струват между 3 и 5 млн. евро за 15-годишни вагони. Ако това се случи, осигуряването на железницата с пътнически вагони за 10 г. е решено, казва шефът на борда на холдинга.

Проблемът бил, че трябва да се обяви обществена поръчка, а не може да се купят директно от немската железница. Търси се вариант българската железница да се сдобие с тях през UIC, международна асоциация на железопътния транспорт, като вагонна помощ. Възможно било да се вземат под наем. Те ще бъдат за 160 км в час.

Ако това не стане, БДЖ вадят от резерва 40 стари вагона, но обновяването им щяло да струва 500 000 лв. за един, това ще излезе два пъти по-скъпо от купуването на втора ръка от Германия.

Разработва се и вариант БДЖ да си вземат 15 консервирани вагона, които били в добро състояние, от дружеството “Булвагон”, в което те са съдружник, но то не работи от 2012 г. Търси се юридическо решение как те отново да бъдат върнати в БДЖ. Целта е бързо и ефективно да се увеличат вагоните в експлоатация, за да може през следващите 10 години да се поръчва нов състав, казва Григоров.

На хартия “БДЖ

Пътнически превози”

има 730 вагона, от

които в движение

са едва 300

400 са стари и неизползваеми. За да изпълняват влаковете графиците си, тоест да не карат пътниците да чакат по гарите, трябват поне 350.

В парка на компанията в момента има 40 вагона за скорост 160 км в час и 9, които могат да развиват 200 км.

Втората стъпка в краткосрочната програма е ремонтът на 50-те мотриси “Дезиро” на “Сименс”. В момента 35 от тях осигуряват 60% от графика на влаковете.

Само че 11 мотриси, с по 200 места всяка, са спрени, докато не минат ремонт, а 4 са тотална щета, погинали са”, казва шефът на борда. Така че първата работа е ремонтът на тези 11, а след това поддържаето на другите 35 за пет години, което ще струва 137 млн. лева.

Фирмите “Алстом” и “Щадлер” оглеждат 46-те мотриси, които са за ремонт и поддръжка, тъй като процедурата е с пряко договаряне, и оферти се очакват до края на юли.

Тези мотриси са за пътуване на кратки разстояния, дизеловите са за 120 кв в час, а електрическите - за 140 км.

Успешното приключване на ремонта им ще позволи експлоатацията им поне още 10 г.

На месец те минават

по релсите 10 000 км,

което означава за това време всяка мотриса да навърти по 1,2 млн. км.

Другият огромен проблем на БДЖ, който свали доста пътници от влака, е недостигът на локомотиви и оттам закъсненията.

Предвижда се модернизация на 30 локомотива на “Шкода”, което включва и подмяна на електрическите системи, което ще ги направи да развиват скорост до 160 км в час.

Това ще им осигури 10 г. експлоатационна годност и ще струва по предварителни изчисления 25 млн. евро. Технически експерти на “Шкода” в петък бяха в БДЖ, за да се запознаят със състоянието на локомотивите, и се очаква до края на юни те да дадат варианти на технически решения. В края на юли ще бъде обявена обществената поръчка. Очаква се машините да бъдат модернизирани до 2 години.

Като се прибавят и средни ремонти на още 20 локомотива за 5 млн. евро, общата сума излиза на 130 млн. евро. Срещу тези пари БДЖ си осигуряват вагони и локомотиви до 2030 г.

380 млн. от тези 500 млн. са осигурени. Разчита се на 40 млн. капиталов трансфер от държавата всяка година за общо 7-те години, както и на 100 млн., отпуснати от Министерския съвет през 2018 г. за нов подвижен състав. Железницата, тъй като вече няма дългове, ще кандидатства за еврофинансиране, което е между 50 млн. и 100 млн. евро.

Споделете

CAPTCHA изображение
Много турци ще посетят съседните гръцки острови предстоящите дни

Много турци ще посетят съседните гръцки острови предстоящите дни

Много турци ще посетят съседните гръцки острови предстоящите дни, съобщава турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Турските граждани имат тридневна почивка - от този уикенд до понеделник включително, когато ще бъде отбелязан Денят на демокрацията и националното единство. Хиляди турски туристи са решили да прекарат почивните дни на съседните

Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?

Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?

Колко българи се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и Великобритания – трите най-привлекателни за българския емигрант страни? И колко въобще са българите там?  Повече от половин милион българи в активна възраст - близо 510 000, се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и Великобритания. Това са три от страните в ЕС с най-голям приток на

Първи спад в туризма от 10 години насам - хотелите с по-малко нощувки и приходи през май

Първи спад в туризма от 10 години насам - хотелите с по-малко нощувки и приходи през май

През май 2019 г. българският туризъм преживява първия си спад от много години насам - нощувките са със 7,8% по-малко от същия месец на м.г., заетостта на хотелите е с 2,3 процентни пункта по-ниска, а приходите от нощувки падат с 2,6 на сто в сравнение с година по-рано, показват данните на НСИ, публикувани в сряда.

Разгорещен спор по bTV заради данъчната система у нас (Снимки)

Разгорещен спор по bTV заради данъчната система у нас (Снимки)

Дебатът за данъчната система у нас и предложените нови мерки от синдикатите за уравновесяване между това, което плащат бедните и богатите – доведе до горещ спор между председателя на КНСБ Пламен Димитров и бизнесмена Красимир Дачев в предаването „Тази събота” по bTV. Синдикалистът беше категоричен, че данъчната ни система е у нас е една от

Плащат по 50 лв. за застрелян глиган и по 100 лв. за вълк, за да няма у нас африканска чума (Обзор)

Плащат по 50 лв. за застрелян глиган и по 100 лв. за вълк, за да няма у нас африканска чума (Обзор)

Правителството отпусна 3,7 млн. лв. за справяне с нея По 50 лв. за отстреляна дива свиня ще получават ловците в районите около огнищата на африканска чума по свинете. Това предвижда заповед на министъра на земеделието Десислава Танева с мерки за предотвратяване на разпространението на болестта. За отстреляна лисица или чакал ще се плащат 10 лв.

Започват скоростния път от Мездра до Ботевград

Започват скоростния път от Мездра до Ботевград

КЗК позволи да се сключи договор с изпълнителя въпреки жалба срещу избора му Строежът на скоростния път от Мездра до Ботевград може да започне, въпреки че обществената поръчка се обжалва. От Комисията за защита на конкуренцията са отхвърлили жалба на “Трейс груп холд” и са постановили предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител.

АКТУАЛНО

Плевнелиев: Не всичко е загубено за "Фолксваген", продължаваме да се борим

Ройтерс: Кристалина Георгиева може да оглави МВФ след оставката на Кристин Лагард

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард. За това съобщава агенция "Ройтерс" по повод предстоящата процедура по избор на нов управляващ директор на МВФ. Лагард обяви снощи, че от 12 септември напуска Фонда,

Арестуваха "бял хакер" за атаката в НАП, служител на фирма за киберсигурност е

Има задържан за хакерската атака срещу НАП, обяви комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпления“ към ГДБОП. Арестуваният е служител в  компания за киберсигурност. Иззети са лаптопи, служебен и домашен стационарен компютър. "В рамките на служебните си задължения е така нареченият бял хакер или тества уязвимости.

Росен Бъчваров: Вече е ясно по какъв начин е извършена хакерската атака в НАП

Не мога да разкрия данни за разследването, но вече е ясен пътят, по който е извършена атаката. Изяснено е по какъв начин е направено харерското нападание, все още не е ясно от кого обаче, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров в сутрешния блок на БНТ. В общи линии вече е оправена уязвимостта и е предотвратено подобно изтичане на данни в системата

Криптовалути и данъци за технологичните гиганти ще обсъждат на срещата на финансовото Г-7

Финансовите ръководители на страните от Г-7 ще оценят рисковете от новите дигитални валути и ще обсъдят как могат да бъдат облагани технологичните компании като Гугъл (Google) и Амазон (Amazon) на срещата си в Шантили край Париж, предаде Асошиейтед прес. Тези две теми, повдигнати от влиянието на дигитализацията върху световната икономика,

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Бордът по туризъм: Време е да се отделят повече пари за реклама (Обзор)

Толсистемата тръгва с тестова цена 12-14 ст./км (Обзор)

Отстъпката за пропътувани километри стига до 30% При тестовото стартиране на толсистемата на 16 август най-вероятната тарифа ще е 12-14 ст. на километър за камион над 12 тона с 3 оси и с екокатегория Евро 6. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков след второто поред заседание на обществения консултативен съвет по

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много по-зле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация".

„Практикер” изгражда търговски център в Шумен

Наематели ще бъдат магазини за дамскa, мъжка и детска мода, за спортни облекла и дрогерия Първа копка за нов търговски център в Шумен направиха кметът Любомир Христов, управителят на „Ел Си Уайкики Ритейл Би Джи” за България, Гърция и Северна Македония Владислав Танчев и председателят на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг” Тодор Белчев,

Разработват концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото в София

Разработваме концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото. В момента се работи по предложения за кварталите „Овча купел“ и „Горна Баня“. Започваме тестове на малки 6-метрови автобуси, преди да обявим поръчка за закупуването на 30 броя. Целта ни е да сме готови заедно с пускането на 4-километровия участък от третата линия,

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Шестима изведени с белезници от фонд "Земеделие" (Обновена)

НАП: Спряна е електронната услуга, през която е станал пробивът

Националната агенция по приходите потвърди, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ. Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че изтеклата информация е конфиденциална, но съвпада с тази, съхранявана в НАП, предаде БНР. Пробивът в системата е станал заради слабост в една от електронните услуги, предоставяне от НАП.

Дзин Лицюн: Качеството е най-важно за развитието на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

В своето развитие Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) се придържа най-вече към принципа за „качество" и не преследва сляпо високи показатели, заяви в интервю за агенция „Синхуа" нейният президент Дзин Лицюн, предава Радио "Китай". Когато оценява инвестиционните си цели банката отчита три фактора: финансова,

България и Чехия оповестиха предприетите мерки срещу африканската чума

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан обмениха информация за предприетите мерки срещу африканската чума. Това обявиха от дирекцията "Връзки с обществеността" към министерството. „Чехия се справи успешно със заболяването след като приложи редица мерки,

Горанов: Около 3 процента от базата данни на НАП е засегната (На живо)

Запознахме премиера с обстановката около атаката срещу информационните масиви на НАП. От руски домейн е изпратено съобщение. Това каза вътрешният министър Младен Маринов на брифинг след Съвета по сигурност на Министерския съвет, който премиерът Бойко Борисов събра заради хакнатите сървъри на НАП. "Информацията, която е изпратена до медиите,

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ