Облигациите вещаят рецесия на фона на изчезването на инфлацията

  • 0
authorАвтор: Дара Ранасинге, Ройтерс
Облигациите вещаят рецесия на фона на изчезването на инфлацията

СНИМКА: Pixabay

След като в продължение на близо три години прогнозираха с успех съживяване на глобалната икономика, световните облигационни пазари сега нервно сигнализират за риск от нова рецесия, както и за ниска инфлация за едно поколение напред.

Стреснати от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, лихвените проценти по дългосрочните държавни облигации, определяни от мнозина като най-точните индикатори за бъдещата икономическа дейност и инфлация, потънаха дълбоко.

Доходността на американските държавни облигации спадна с 50 базисни пункта за седем седмици, а на германските с падеж след 10 години, която по принцип е под нулата, е на рекордно ниско равнище. В Япония, Великобритания, Швейцария и Франция лихвените проценти по облигациите са в най-ниската си точка от 2016 година, когато финансовите пазари бяха засегнати от комбинация от удари, включително шоковото решение на Великобритания да напусне Европейския съюз и забавянето на икономическия растеж на Китай.

Рецесията не е неизбежна. Облигационните пазари може и да сочат в тази посока, но някои други индикатори, като курсовете на акциите, не са толкова песимистични. Търговските напрежения, включително новият план на САЩ да наложат мита на Мексико, обаче сегашният спад на облигационните пазари може би е по-различен.

"Трябва да обърнем внимание", призовава Франк Диксмиър, ръководител на отдела на Allianz Global за инвестиции с фиксирана лихва, който управлява активи за над 560 милиарда долара.

"Знаем от опит, че облигационните пазари са доста добри в прогнозирането на бъдещите икономически развития и това, което е включвано все повече в уравнението, е очевидната ескалация на търговските напрежения", казва той.

Очакванията за бъдещата инфлация намаляха бързо в глобален мащаб в резултат на опасенията от забавянето на икономическия растеж или от рецесия, в момент, когато големите централни банки разполагат с ограничени "муниции" след годините на свръхлесни пари. Великобритания прави изключение заради Брекзит.

Най-важният песимистичен сигнал за икономическия растеж идва от кривата на доходността на американските облигации с 3-месечен и 10-годишен падеж. Тя е най-обърната от 2007 г. - месеците, предшествали световната финансова криза.

Доказано е, че обърнатата крива, при която лихвените проценти по дългосрочните облигации са по-ниски отколкото по краткосрочните, е силен индикатор за рецесия. Като мощен сигнал, че пазарите се готвят за понижаване на лихвените проценти, по-голямата част от американската крива е под целевото равнище на основния лихвен процент на Управлението за федерален резерв (УФР) от 2,25-2,50%.

Краткосрочните лихви по фючърсите загатват, че УФР може да започне да понижава лихвените проценти още другия месец.

"Кривата на доходността (на облигациите) си остава много добър индикатор, тъй като когато погледнете кривата и взаимната връзка между нея и макроикономически променливи, тя не се е променяла от 20 години", казва главният стратег на Pictet Asset Management Лука Паолини. Той допълва, че има вероятност от рецесия, но не дълбока.

ВЯРВАТЕ ЛИ МИ?

Разчитането на знаците, които идват от облигационния пазар, обаче не е лесно. Пророческата сила на кривата на американските облигации пострада от продължителната политика на лесни пари и търсенето на облигации от институционални инвеститори като пенсионни и застрахователни фондове. Това изигра роля за потискане на доходността на дългосрочните облигации, улеснявайки обръщането на кривата.

Безработицата в САЩ винаги е нараствала преди рецесии, но сега е близо до 50-годишен минимум. Акциите се представят добре, така както и по-рисковите сегменти от пазара на корпоративни облигации.

Икономическите данни в Съединените щати, макар и разочароващи, не са злокобни. Индексът на Institure for Supply Management's (ISM) за промишлената активност е на най-ниското си равнище от 2016 година, но над 50-те пункта, които предполагат растеж.

Главният инвеститор на BlueBay Asset Management Марк Даудинг отбелязва, че през 2016 година, когато пазарите бяха в плен на опасенията за слабия глобален икономически растеж и инфлация, индексът на ISM потъна до 48 и цените на петрола спаднаха рязко до около 30 долара за барел.

Сега цените на петрола, макар и на 4-месечно "дъно", са двойно по-високи в сравнение с преди три години.

ТЪРГОВСКА ВОЙНА = СЛАБА ИКОНОМИКА

Дълбоките търговски напрежения сега обаче може да направят ситуацията различна, според анализатори и инвеститори. Лихвените проценти по американските държавни облигации с падеж след две години регистрираха миналата седмица най-големия си спад от 2009 година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи мита на Мексико.

Въпреки че облигационните пазари до миналия месец масово очакваха положителен изход, Нийл Маккинън, глобален макростратег в ВТК Капитал, казва, че "сега инвеститорите разглеждат спора като част от една по-голяма, по-сложна, по-дългосрочна борба за хегемония и за пазарите това е по-опасно и несигурно".

Инвестиционните банки промениха своите възгледи за икономическия растеж и политиката на централните банки. Morgan Stanley сега прогнозира, че глобалният растеж ще изпадне в стагнация през остатъка от 2019 година, JP Morgan очаква две понижавания на лихвените проценти тази година, а според Goldman Sachs доходността на германските държавни облигации може да намалее до -0,50% при -0,25% в момента.

Международният валутен фонд (МВФ) междувременно понижи тази седмица прогнозите си за растежа на световната икономика, а германската централна банка оряза тези за националната икономика, като очаква тя да нарасне тази година само с 0,6%.

Някои централни банки вече започнаха да смекчават паричната си политика - лихвените проценти вече бяха понижени в Нова Зеландия, Австралия и Индия, а дори представители УФР споменаха за такава възможност.

"На фона на (облозите за съкращаване на лихвите), трябва да се попитаме дали УФР настройва фино своята политика в унисон с мисленето на инвеститорите или фундаменталните икономически перспективи са далеч по-лоши, отколкото са предполагали?", казва Сунил Кришнан, директор на Aviva Investors за мултиактивните фондове.

"Купуването на облигации отразява частично по-песимистичната гледна точка", допълва той.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се опита преди няколко дни да успокои инвеститорите, че ЕЦБ е готова да действа при необходимост, като дори спомена перспективата за нови понижавания на лихвените проценти или за възобновяване на изкупуването на облигации.

Нервните инвеститори са налели рекордните 12,3 милиарда долара в по-висококачествени облигации "на инвестиционно равнище" през седмицата до сряда, съобщи Bank of America Merrill Lynch.

Банки са изчислили, че облигациите с отрицателна доходност са се увеличили в глобален мащаб до над 10 трилиона долара.

ЛИПСВАЩА ИНФЛАЦИЯ

За централните банки и по-специално за ЕЦБ може би най-обезпокоителният сигнал от облигационните пазари е, че инфлацията ще остане под целевото равнище в продължение на години. Според пазарните очаквания инфлацията в еврозоната може да остане под целта най-малко две десетилетия.

Ключов индикатор за очакванията за инфлацията в еврозоната е на рекордно ниско ниво под 1,25%. Целевото равнище на ЕЦБ е малко под 2%, но те не е постигано от 2013 година. При това след безпрецедентни мерки за стимулиране на икономиката.

"Изглежда много трудно да видим инфлацията над целта през следващите 5 до 10 години", казва Даудинг от BlueBay.

И дори търговските напрежения, а с тях и опасенията от глобална рецесия, да отслабнат, други причини за несигурност - Брекзит, конфликтът на Италия с ЕС за бюджета й - навеждат на мисълта, че облигациите ще запазят своята привлекателност още известно време, допълва Диксмиър от Allianz.

"Зная едно нещо. И то е, че не искам да изпитвам недостиг на германски облигации на този етап", допълва той.

(БТА)

Споделете

CAPTCHA изображение
Собственикът на “Лидъл” е най-богатият германец

Собственикът на “Лидъл” е най-богатият германец

Немското икономическо списание „Биланц“ публикува в днешния си брой списъка с най-богатите германци. Според изданието милиардерите в Германия имат 259 милиарда евро активи, което е с 31 милиарда повече в сравнение с 2018 г. При сравнение на федералните провинции най-голямата част от активите са в провинциите Северен Рейн-Вестфалия

Бензинът поскъпва, дизелът пак над 2,30 лева

Бензинът поскъпва, дизелът пак над 2,30 лева

Атаката с дронове на рафинерии в Саудитска Арабия удари България с по-високи цени на горивата, като дизелът пак ще е над 2,30 лв. До края на седмицата се очаква поскъпването и на бензина у нас след рязкото увеличение на петрола заради терора. В понеделник при отварянето на борсите в Азия нефтът се вдигна с 20%, но по-късно цените се поуспокоиха,

Пак промени в ръководството на БДЖ

Пак промени в ръководството на БДЖ

Промяна в структурата на железопътния холдинг, която ще е свързана с поредна промяна на ръководството му, оповести в парламента вчера транспортният министър Росен Желязков. Той уточни, че структурата на холдинга създава предпоставки за “не много добра координация” и в най-скоро време ще направи анализ и ще вземе решения

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Преустройството ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии - Консорциум “Соф Кънект”, включващ Meridiam, летище Мюнхен и Щрабаг, бе определен за концесионер на летище София за 35 г. Като глобален инвеститор и мениджър на активи, Meridiam е водещият партньор в консорциума

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция поиска днес разрешение от 18-те страни партньорки в еврозоната да погаси заемите си към Международния валутен фонд (МВФ) преди датата на падежа им, предаде Франс прес. Атина се надява по този начин да възстанови международното доверие в икономиката на страната, предаде БТА. Новият министър на финансите Христос Стайкурас отправи тази молба

Шефът на "Дойче банк" искал назаем пари от шофьора си

Шефът на "Дойче банк" искал назаем пари от шофьора си

Главният изпълнителен директор на една от най-големите финансови институции в света, "Дойче банк" - Кристиан Зевинг, искал понякога назаем пари от шофьора си, предаде ДПА. Банкерът нямал навика да носи налични суми в себе си и тогава прибягвал до услугите на своя служител. Това довери Зевинг по време на събитие

АКТУАЛНО

0,5% буфер от всеки кредит заделят банките от октомври

Назначават 15 души без таван на заплатата да пазят държавата от хакери

Като се обяви конкурс, идвали стотици, но като чуели какви са парите, си отивали България имала вече предложение от други държави за защита, но офертите били за стотици милиони долари 10-15 българи, които ще пазят държавата от хакери, могат да получават заплати без таван. Идеята си премиерът Бойко Борисов разви на международна дискусия:

РИА Новости: Българският съд премахна препятствието пред „Турски поток“

Върховният административен съд на България прекрати производството по избор на изпълнител за изграждане на тръбопровод, който ще получава газ от „Турски поток“ – изпълнител остава консорциума, ръководен от саудитската компания „Аркад Инженеринг“, пише Риа "Новости", цитирана от "Фокус". Върховният административен съд отхвърли жалбата на

Проверка: Близо 1/4 от продуктите в Румъния са различни от аналозите им в Западна Европа

Близо 1/4 от продуктите, проверени от румънската служба за защита на потребителите, показват различия спрямо продаваните в Западна Европа аналози, съобщиха Аджерпрес и БТА. Проучване на Националната служба за защита на потребителите в Румъния (НСЗПР) сочи, че 22,78 процента от всички проверени продукти, които се продават в Румъния

Теменужка Петкова обяви край на шпионския скандал с Русия (Обновена)

Това стана след 17-та среща на българо-руската комисия за сътрудничество в "Евксиноград" Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че шпионският скандал с Русия. е приключил. След тази резултатна среща с руския министър на промишлеността Денис Мантуров няма как да говорим за подобни неща, заяви тя.

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

От 1-ви април 2020 г. БНБ увеличава капиталовите буфери на банките до 1%

Борисов откри модерно депо за отпадъците на 5 общини за 100 г. напред

С малко закъснение след посещението си в Петрич и античния град Хераклея Синтика, премиерът Борисов пристигна и за откриването на първия етап от Регионална система за управление на отпадъците, която ще обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов го посрещна и му обясни през какви

Запорираха завод, част от активите на Петро Порошенко

Печорският районен съд на Киев е наложил арест на имуществото и корпоративните права на завода „Кузница на Рибалск“, който влиза в активите на бившия президент на Украйна Петро Порошенко, предава ТАСС. Това съобщи във вторник юристът Андрей Портнов, който по времето на президента Викор Янукович заем поста заместник-началник на неговата

Шефът на "Дойче банк" искал назаем пари от шофьора си

Главният изпълнителен директор на една от най-големите финансови институции в света, "Дойче банк" - Кристиан Зевинг, искал понякога назаем пари от шофьора си, предаде ДПА. Банкерът нямал навика да носи налични суми в себе си и тогава прибягвал до услугите на своя служител. Това довери Зевинг по време на събитие

„Епъл“: 13-те млрд. евро, които ни поиска Брюксел, противоречат на реалността и здравия разум

„Епъл“ атакува Брюксел в Съда на Европейския съюз във вторник във връзка с разпоредбата на Европейската комисия производителят на iPhone-и да възстанови на Ирландия 13 милиарда евро за данъци със задна дата, предава AFP. Данъчното искане на ЕС от 2016 година „противоречи на реалността и здравия разум“, заяви адвокатът на „Епъл“ в съда в Люксембург,

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Експерт обяви с колко ще поскъпне бензинът у нас заради саудитската криза

Днес гласуват номинацията на Кристин Лагард за шеф на Европейската централна банка

Днес европейските депутати ще гласуват по номинацията на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка, предава БНТ. Преди тайното гласуване ще се проведе дебат в пленарната зала.Европейският парламент изразява своето мнение дали кандидатът е подходящ за заемане на длъжността, като окончателното решение се взема от Европейския

5 функции, които липсват в iPhone 11

Не е тайна, че iPhone изпитва трудности в последно време. Смартфонът на Apple се отдалечи от времената, когато диктуваше пазара и всички искаха функции като неговите. Сега твърде често се случва дори обратното. Конкурентите на Apple имат доста по-атрактивни предложения, които имат повече и по-интересни функции

Първи готов проект по плана "Юнкер" - нов завод на "Биовет"

Бойко Борисов изпратил в Пещера преди официалното откриване на проекта на братя Домусчиева екоминистъра да провери пречиствателната станция. “Нено Димов ми каза, че мога спокойно да говоря - всичко е направено по най-модерен начин”, обясни премиерът, прерязвайки лентата Пещера от понеделник е градът с най-внушителната инвестиция в производството

За една година - 2,9% инфлация

През август за втори пореден месец годишната инфлация у нас е 2,9%, показват данни на НСИ, разпространени вчера. Това е по-малко от достигнатите през първото тримесечие нива от над 3,5%, но от юни насам пак има забележим тренд на увеличение. Месечното поскъпване на цените през август спрямо юли е едва 0,1%. Движението на цените през август 2019 г.

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ