Облигациите вещаят рецесия на фона на изчезването на инфлацията

  • 0
authorАвтор: Дара Ранасинге, Ройтерс
Облигациите вещаят рецесия на фона на изчезването на инфлацията

СНИМКА: Pixabay

След като в продължение на близо три години прогнозираха с успех съживяване на глобалната икономика, световните облигационни пазари сега нервно сигнализират за риск от нова рецесия, както и за ниска инфлация за едно поколение напред.

Стреснати от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, лихвените проценти по дългосрочните държавни облигации, определяни от мнозина като най-точните индикатори за бъдещата икономическа дейност и инфлация, потънаха дълбоко.

Доходността на американските държавни облигации спадна с 50 базисни пункта за седем седмици, а на германските с падеж след 10 години, която по принцип е под нулата, е на рекордно ниско равнище. В Япония, Великобритания, Швейцария и Франция лихвените проценти по облигациите са в най-ниската си точка от 2016 година, когато финансовите пазари бяха засегнати от комбинация от удари, включително шоковото решение на Великобритания да напусне Европейския съюз и забавянето на икономическия растеж на Китай.

Рецесията не е неизбежна. Облигационните пазари може и да сочат в тази посока, но някои други индикатори, като курсовете на акциите, не са толкова песимистични. Търговските напрежения, включително новият план на САЩ да наложат мита на Мексико, обаче сегашният спад на облигационните пазари може би е по-различен.

"Трябва да обърнем внимание", призовава Франк Диксмиър, ръководител на отдела на Allianz Global за инвестиции с фиксирана лихва, който управлява активи за над 560 милиарда долара.

"Знаем от опит, че облигационните пазари са доста добри в прогнозирането на бъдещите икономически развития и това, което е включвано все повече в уравнението, е очевидната ескалация на търговските напрежения", казва той.

Очакванията за бъдещата инфлация намаляха бързо в глобален мащаб в резултат на опасенията от забавянето на икономическия растеж или от рецесия, в момент, когато големите централни банки разполагат с ограничени "муниции" след годините на свръхлесни пари. Великобритания прави изключение заради Брекзит.

Най-важният песимистичен сигнал за икономическия растеж идва от кривата на доходността на американските облигации с 3-месечен и 10-годишен падеж. Тя е най-обърната от 2007 г. - месеците, предшествали световната финансова криза.

Доказано е, че обърнатата крива, при която лихвените проценти по дългосрочните облигации са по-ниски отколкото по краткосрочните, е силен индикатор за рецесия. Като мощен сигнал, че пазарите се готвят за понижаване на лихвените проценти, по-голямата част от американската крива е под целевото равнище на основния лихвен процент на Управлението за федерален резерв (УФР) от 2,25-2,50%.

Краткосрочните лихви по фючърсите загатват, че УФР може да започне да понижава лихвените проценти още другия месец.

"Кривата на доходността (на облигациите) си остава много добър индикатор, тъй като когато погледнете кривата и взаимната връзка между нея и макроикономически променливи, тя не се е променяла от 20 години", казва главният стратег на Pictet Asset Management Лука Паолини. Той допълва, че има вероятност от рецесия, но не дълбока.

ВЯРВАТЕ ЛИ МИ?

Разчитането на знаците, които идват от облигационния пазар, обаче не е лесно. Пророческата сила на кривата на американските облигации пострада от продължителната политика на лесни пари и търсенето на облигации от институционални инвеститори като пенсионни и застрахователни фондове. Това изигра роля за потискане на доходността на дългосрочните облигации, улеснявайки обръщането на кривата.

Безработицата в САЩ винаги е нараствала преди рецесии, но сега е близо до 50-годишен минимум. Акциите се представят добре, така както и по-рисковите сегменти от пазара на корпоративни облигации.

Икономическите данни в Съединените щати, макар и разочароващи, не са злокобни. Индексът на Institure for Supply Management's (ISM) за промишлената активност е на най-ниското си равнище от 2016 година, но над 50-те пункта, които предполагат растеж.

Главният инвеститор на BlueBay Asset Management Марк Даудинг отбелязва, че през 2016 година, когато пазарите бяха в плен на опасенията за слабия глобален икономически растеж и инфлация, индексът на ISM потъна до 48 и цените на петрола спаднаха рязко до около 30 долара за барел.

Сега цените на петрола, макар и на 4-месечно "дъно", са двойно по-високи в сравнение с преди три години.

ТЪРГОВСКА ВОЙНА = СЛАБА ИКОНОМИКА

Дълбоките търговски напрежения сега обаче може да направят ситуацията различна, според анализатори и инвеститори. Лихвените проценти по американските държавни облигации с падеж след две години регистрираха миналата седмица най-големия си спад от 2009 година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи мита на Мексико.

Въпреки че облигационните пазари до миналия месец масово очакваха положителен изход, Нийл Маккинън, глобален макростратег в ВТК Капитал, казва, че "сега инвеститорите разглеждат спора като част от една по-голяма, по-сложна, по-дългосрочна борба за хегемония и за пазарите това е по-опасно и несигурно".

Инвестиционните банки промениха своите възгледи за икономическия растеж и политиката на централните банки. Morgan Stanley сега прогнозира, че глобалният растеж ще изпадне в стагнация през остатъка от 2019 година, JP Morgan очаква две понижавания на лихвените проценти тази година, а според Goldman Sachs доходността на германските държавни облигации може да намалее до -0,50% при -0,25% в момента.

Международният валутен фонд (МВФ) междувременно понижи тази седмица прогнозите си за растежа на световната икономика, а германската централна банка оряза тези за националната икономика, като очаква тя да нарасне тази година само с 0,6%.

Някои централни банки вече започнаха да смекчават паричната си политика - лихвените проценти вече бяха понижени в Нова Зеландия, Австралия и Индия, а дори представители УФР споменаха за такава възможност.

"На фона на (облозите за съкращаване на лихвите), трябва да се попитаме дали УФР настройва фино своята политика в унисон с мисленето на инвеститорите или фундаменталните икономически перспективи са далеч по-лоши, отколкото са предполагали?", казва Сунил Кришнан, директор на Aviva Investors за мултиактивните фондове.

"Купуването на облигации отразява частично по-песимистичната гледна точка", допълва той.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се опита преди няколко дни да успокои инвеститорите, че ЕЦБ е готова да действа при необходимост, като дори спомена перспективата за нови понижавания на лихвените проценти или за възобновяване на изкупуването на облигации.

Нервните инвеститори са налели рекордните 12,3 милиарда долара в по-висококачествени облигации "на инвестиционно равнище" през седмицата до сряда, съобщи Bank of America Merrill Lynch.

Банки са изчислили, че облигациите с отрицателна доходност са се увеличили в глобален мащаб до над 10 трилиона долара.

ЛИПСВАЩА ИНФЛАЦИЯ

За централните банки и по-специално за ЕЦБ може би най-обезпокоителният сигнал от облигационните пазари е, че инфлацията ще остане под целевото равнище в продължение на години. Според пазарните очаквания инфлацията в еврозоната може да остане под целта най-малко две десетилетия.

Ключов индикатор за очакванията за инфлацията в еврозоната е на рекордно ниско ниво под 1,25%. Целевото равнище на ЕЦБ е малко под 2%, но те не е постигано от 2013 година. При това след безпрецедентни мерки за стимулиране на икономиката.

"Изглежда много трудно да видим инфлацията над целта през следващите 5 до 10 години", казва Даудинг от BlueBay.

И дори търговските напрежения, а с тях и опасенията от глобална рецесия, да отслабнат, други причини за несигурност - Брекзит, конфликтът на Италия с ЕС за бюджета й - навеждат на мисълта, че облигациите ще запазят своята привлекателност още известно време, допълва Диксмиър от Allianz.

"Зная едно нещо. И то е, че не искам да изпитвам недостиг на германски облигации на този етап", допълва той.

(БТА)

Споделете

CAPTCHA изображение
Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си. "Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката", уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб,

Борисов поиска 600 млн. лева  за нови влакове - за да ги има,  когато станат бързите линии (Обзор)

Борисов поиска 600 млн. лева за нови влакове - за да ги има, когато станат бързите линии (Обзор)

600 млн. лв. за нови влакове обеща премиерът Бойко Борисов. Докато се направи новият път, ще ги има и новите влакове. Това отговори той на въпрос на гражданка на Белозем, която го попита като ще има бързи линии, ще има ли и бързи влакове. Преди това Борисов пита финансовия си министър Владислав Горанов колко нови влака ще бъдат купени.

Турция и ЕС подписаха споразумение за част от проекта за високоскоростна жп линия от Истанбул до Капъкуле

Турция и ЕС подписаха споразумение за част от проекта за високоскоростна жп линия от Истанбул до Капъкуле

Представители на Турция и Европейския съюз подписаха днес в Анкара споразумение за изграждането на участък от проекта за високоскоростна железопътна линия между Капъкуле на границата с България и гара Халкалъ в Истанбул, предаде Анадолската агенция. Проектът се осъществява по програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество на инструмента IPA.

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена. С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Плановете на Анкара за придобиване на руските зенитно-ракетни системи С-400 предизвикват разногласия в НАТО и Берлин би приветствал, ако Турция преразгледа своето решение. Това заяви днес на брифинг говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС и БТА. "Ние следим тези въпроси.

АКТУАЛНО

Утре отварят офертите за хоризонтална маркировка по пътищата за следващите 5 г.

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова,

12 са новите победители в „Големите малки“, голямата награда е за откриватели на нови лекарства

12 иновативни и малки фирми взеха отличия в петите поред годишни награди „Големите малки“, които „24 часа“ дава на иновативни и стартиращи български компании. Наградата в петите награди „Големите малки“, които дава „24 часа“ са реклама на стойност 10 000 лева в хартиеното и онлайн изданията на „24 часа“.

Борисов: Рекордно ниска безработица от създаването на Агенцията по заетостта

През месец май регистрираната безработица у нас достигна най-ниското си равнище от създаването на Агенцията по заетостта през 1990 г. Отчетената стойност от 5.3% бележи свиване и на месечна, и на годишна база съответно с 0,3 и 0,8 процента. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. През месец май регистрираната безработица достигна най-ниското си

САЩ официално предложиха договор за изтребителите

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка,

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

След скандал на работодателите: НЕК се отказа от търг на 98 мегавата ток на борсата, раздели ги на 8

Турция няма да изнася ток до България до 30-ти юни

Поради проблеми в турската електроенергийна система турският оператор TEIAS редуцира преносните способности в посока Турция към България до 0 MW за периода 17.06.2019 - 30.06.2019 г. и за този период няма да има внос на електроенергия от Турция към България. Това съобщиха от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/, цитиран от БТА.

Преговаря се с чужд инвеститор за пристанището на Ахмед Доган

Преговаря се с чужд инвеститор да влезе с максимум 50% дял в новосъздаденото дружество "Пристанище ТЕЦ Езерово", което още от юли ще започне да използва старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна" за зърнени товари. Това съобщи Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна",

"Дойче банк" създава "лоша банка"

"Дойче банк" (Deutsche Bank AG) планира да създаде така наречената "лоша банка", която да включва до 50 млрд. евро от слабо представящите се активи на кредитната институции, като това е част от плановете за широко преструктуриране на банката, съобщава "Файненшъл таймс". Водещата немска банка също така планира да намали или затвори операциите си

Нови влакове на юг, за да се движат със 160 км/час, на север - най-добрите стари

До края на 2019 г. търг за 15 нови мотриси и 30 вагона Към 500 млн. лв. ще вложат БДЖ в ремонт на вагони и локомотиви и в купуване на нови влакове за 7 г., които се броят от сега. Това заяви шефът на борда на директорите на холдинга Григори Григоров пред “24 часа”. Поне на този етап толкова ще струва преходът на железницата от ниски скорости към

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Хонконг отново изпреварва Лондон като най-скъпия пазар на офиси в света

"Патица" робот патрулира в японски оризища (Видео)

Инженер от Япония е посветил част от времето и енергията си, за да създаде високотехнологично разрешение на вековен проблем. Плод на усилията му е роботизирана "патица", която се изявява като патрул в оризища в японската префектура Ямагата, съобщава сайтът Nerdist. Плевелите и вредителите са проблем, с който се сблъсква всеки фермер.

Експерти очакват юана да остане стабилен въпреки флуктуациите

През последните няколко седмици китайският юан е обект на резки флуктуации на вътрешния и външните пазари. Според икономисти обаче, той ще остане стабилен в дългосрочен план, тъй като няма сериозни притеснения за икономическия ръст на страната. На 7 юни офшорният разменен курс спадна до 6,96, а на 10 юни – до 6,93 юана за долар.

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Франция отменя данъчни облекчения за компаниите на стойност 1 млрд. евро

Франция планира да отмени данъчни облекчения за компаниите на стойност 1 милиард евро, за да подпомогне финансирането на обещаното намаляване на данъка върху доходите, което ще струва на хазната 5 млрд. евро. Това заяви министърът на бюджета Жералд Дарманен, цитиран от Ройтерс. Правителството ще осигури останалите 4 млрд.

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ