Ще има ли дежавю: индустриалци на жълтите павета срещу цените на тока

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова
Ще има ли дежавю: индустриалци на  жълтите павета срещу цените на тока

Фирмите, които изнасят или внасят ток, вече не плащат такса достъп до мрежата. Прехвърлят я на производителите.

Свиват тока на АЕЦ “Козлодуй” за свободния пазар, увеличават го за регулирания

Индустриалци на жълтите павета срещу цените на тока. Дали ще преживеем отново това дежавю? Има поне няколко предпоставки, които могат да вдигнат цената на електроенергията на свободния пазар и да изкарат големия бизнес на улицата.

Интересна година се очертава на пазара на ток у нас. Комисията за енергийно и водно регулиране даде всичко от себе си, за да бъде поскъпването на ток за бита и за малкия бизнес поносимо (3,5%). Въпреки че от 2 години насам се появи един трудно поносим разход - цените на квотите емисии, които подскочиха през 2018 г. от 8,39 евро на 20,69 евро за тон, което е 2,5 пъти. Това прави плащания за емисии от само трите въглищни централи - двете американски и държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, за над 960 млн. лв.

Само че според дългосрочните договори за изкупуване на тока на “Ей И Ес Гълъбово Марица-изток 1” и “КонтурГлобал Марица-изток 3” квотите въглеродни емисии се плащат от НЕК. Заради неточна прогноза за цените на емисиите, заложена от КЕВР, електрокомпанията е вътре с над 200 млн. лв. за 2017-2018 г.

Държавната “Марица-изток 2” пък търси компенсация за похарчени пари за квоти от 129,7 млн. лв. за текущата година.

Така че цените на квотите въглеродни емисии все повече ще стават причина за поскъпване на електроенергията. Според прогнозата на сериозни анализатори, чиито данни ползва НЕК, цената на квотите в следващите години ще нараства с 5%.

Какви магии прави КЕВР и как балансира интересите на битовите потребители и участниците в свободния пазар с новото проекторешение за цени за 2019-2020 г.?

Комисията чинно е изчислила, че

“Марица-изток 2” ще

трябва да плати за

квоти за 2019 г.

355,95 млн. лева

Всъщност БЕХ вече напазарува 8,6 млн. тона за 355,95 млн. лв. Само за сравнение – централата ще плати за въглища 254 млн. лв. и 71 млн. лв. за заплати. На база на тези най-основни разходи КЕВР определя цена от 132,42 лв. за мегаватчас за тока ѝ. И тъй като по закон в микса от енергия за регулирания пазар не могат да влизат централи с цени 10% над прогнозната за свободния пазар, а тя е определена от КЕВР на 89,60 лв. за мвтч, държавната ТЕЦ е изхвърлена от микса ток за битовите потребители. През 2017-2018 г. тя достави на домакинствата 1 867 173 мегаватчаса.

Най-голямата въглищна централа няма да дава ток за бита и остава възможността да го продава на борсата. Но трябва да го прави на загуба или с офертите си да вдига цената на борсата. Тецът не е поставен при еднакви условия с американските централи, на които квотите се плащат от НЕК.

Как се затваря дупката в микса за регулирания пазар след изваждането на държавната ТЕЦ? С тока на АЕЦ “Козлодуй”, разбира се. Централата трябва да осигури 3 млн. мегаватчаса за домакинствата и малкия бизнес при 1,9 млн. сега. Като при това цената на атомния ток за бита е намалена от 54 на 53,90 лв. за мегаватчас.

От което следва, че

“Козлодуй” ще

предлага по-малко

електроенергия на

борсата

А тъкмо тази централа осигурява електроенергия на платформата за двустранни договори за по-дълъг период от време на бизнеса.

Един път тя ще намали приходите си, втори път - ще намали и ликвидността на борсата.

Увеличават се и количествата на американските централи за регулирания пазар, както и квотата на вецовете на НЕК за бита. Това веднага ще рефлектира върху предлагането на ток на свободния пазар.

Има и още една новост, която се прилага за първи път. За да се изпълнят норми на ЕС, износителите на ток вече няма да плащат за достъп до мрежата, това ще го правят крайните клиенти в страните, за които се изнася.

Става въпрос за още едни 81,28 млн. лв., които излизат от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според една промяна в Закона за енергетиката те се заместват с такса “достъп до мрежата”, но плащана на ЕСО от производителите. Това е все едно един производител на мебели да плати, за да му закарат продукцията в магазина. Няма как този нов разход да не бъде калкулиран в цената на електроенергията - било за бита, било за борсата.

Случва се и още нещо. От 1 юли на борсата излизат веитата и когенерациите с мощност над 1 мегават. Това е поредна стъпка към либерализацията на пазара и се смята, че ще увеличат ликвидността му.

Но заради високите цени на борсата фондът “Сигурност на електроенергийната система” ще плаща по-ниски премии на зелените производители и в него ще останат пари. КЕВР решава

да задели от фонда

1,099 млрд. лв., с

които да бъде

намалена таксата

“задължения към

обществото”

И таксата, която плащат всички - и домакинства, и бизнес, се намалява драстично - от 36,75 на 20,49 лв. за мегаватчас. За повечето е добре, но това удря голямата индустрия. Един път тя купува скъп ток на борсата, втори път получава по-ниска компенсация заради ползването на енергия от ВЕИ.

Всичко това вече изнерви големия бизнес. Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори написа декларация до министъра и до парламента. С нея поиска либерализация на пазара, но и “спешно въвеждане на императивен механизъм за осигуряване от АЕЦ “Козлодуй” на приоритетни количества с дългосрочна доставка за енергоемките предприятия”.

От началото на годината на свободния пазар на тока цените вървят нагоре. Доближават и дори надминават в някои дни и часове европейските. Защо се стигна дотам?

Заради съмнения за манипулация на пазара нашият бизнес поиска и наложи целият ток да се търгува само и единствено на енергийната борса.

Дотогава големите европейски търговци не пазаруваха особено от нашия пазар, тъй като беше дребен. С излизането на борсата на всички производители на ток обаче чуждите купувачи масово започнаха да идват. Доказват го данните на ЕСО. От 1 януари до 3 февруари износът скочи с близо 200%. Последва известна нормализация най-вероятно заради твърде високите цени.

Причините за майските пикове в цените на борсата са малкото вода в язовирите и спирането на вецовете. Това стана в период, в който пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов ремонт.

Другата причина е в неточна прогноза на ЕРП-тата, които са заявили по-малко ток и се наложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова със заповед да разпореди увеличаване на квотата за регулирания пазар с 600 000 мегаватчаса. Това веднага се отрази на свободния пазар. Причината е, че около 15 000 фирми са избягали от борсата и са се върнали на регулирания пазар.

Какво да се прави? Факт е, че у нас има два пазара - регулиран и свободен. Имаше намерения за свиване на регулирания пазар. Както от него извадиха фирмите на средно напрежение, така би трябвало и малкият бизнес да е на борсата, а не да танцува между двата пазара. Това вероятно ще стане догодина.

Другата стъпка е обединяването на пазарите на ток в региона. Това обаче ще доведе до увеличаване на цените, за което не е сигурно дали бизнесът е готов.

Кога обаче битовите потребители ще пазаруват ток свободно, не е решено, тъй като още не са уточнени механизмите за компенсиране на енергийно зависимите, които са около 60% от населението, но пък те ползват едва 10% от тока. Говори се за социална тарифа и дори за две нейни стъпала с различни цени и таван за ползване на ток- за енергийно бедни и за енергийно зависими. Появиха се гласове и за поетапно преминаване на бита към либерализиран пазар, процент от сметката да е на свободни цени, а другият - на регулирани. Това обаче са само експертни коментари.

Решението е политическо и едва ли скоро някой ще го вземе, тъй като носи рискове.

Споделете

CAPTCHA изображение
Собственикът на “Лидъл” е най-богатият германец

Собственикът на “Лидъл” е най-богатият германец

Немското икономическо списание „Биланц“ публикува в днешния си брой списъка с най-богатите германци. Според изданието милиардерите в Германия имат 259 милиарда евро активи, което е с 31 милиарда повече в сравнение с 2018 г. При сравнение на федералните провинции най-голямата част от активите са в провинциите Северен Рейн-Вестфалия

Бензинът поскъпва, дизелът пак над 2,30 лева

Бензинът поскъпва, дизелът пак над 2,30 лева

Атаката с дронове на рафинерии в Саудитска Арабия удари България с по-високи цени на горивата, като дизелът пак ще е над 2,30 лв. До края на седмицата се очаква поскъпването и на бензина у нас след рязкото увеличение на петрола заради терора. В понеделник при отварянето на борсите в Азия нефтът се вдигна с 20%, но по-късно цените се поуспокоиха,

Пак промени в ръководството на БДЖ

Пак промени в ръководството на БДЖ

Промяна в структурата на железопътния холдинг, която ще е свързана с поредна промяна на ръководството му, оповести в парламента вчера транспортният министър Росен Желязков. Той уточни, че структурата на холдинга създава предпоставки за “не много добра координация” и в най-скоро време ще направи анализ и ще вземе решения

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Преустройството ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии - Консорциум “Соф Кънект”, включващ Meridiam, летище Мюнхен и Щрабаг, бе определен за концесионер на летище София за 35 г. Като глобален инвеститор и мениджър на активи, Meridiam е водещият партньор в консорциума

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция поиска днес разрешение от 18-те страни партньорки в еврозоната да погаси заемите си към Международния валутен фонд (МВФ) преди датата на падежа им, предаде Франс прес. Атина се надява по този начин да възстанови международното доверие в икономиката на страната, предаде БТА. Новият министър на финансите Христос Стайкурас отправи тази молба

Шефът на "Дойче банк" искал назаем пари от шофьора си

Шефът на "Дойче банк" искал назаем пари от шофьора си

Главният изпълнителен директор на една от най-големите финансови институции в света, "Дойче банк" - Кристиан Зевинг, искал понякога назаем пари от шофьора си, предаде ДПА. Банкерът нямал навика да носи налични суми в себе си и тогава прибягвал до услугите на своя служител. Това довери Зевинг по време на събитие

АКТУАЛНО

0,5% буфер от всеки кредит заделят банките от октомври

Назначават 15 души без таван на заплатата да пазят държавата от хакери

Като се обяви конкурс, идвали стотици, но като чуели какви са парите, си отивали България имала вече предложение от други държави за защита, но офертите били за стотици милиони долари 10-15 българи, които ще пазят държавата от хакери, могат да получават заплати без таван. Идеята си премиерът Бойко Борисов разви на международна дискусия:

РИА Новости: Българският съд премахна препятствието пред „Турски поток“

Върховният административен съд на България прекрати производството по избор на изпълнител за изграждане на тръбопровод, който ще получава газ от „Турски поток“ – изпълнител остава консорциума, ръководен от саудитската компания „Аркад Инженеринг“, пише Риа "Новости", цитирана от "Фокус". Върховният административен съд отхвърли жалбата на

Проверка: Близо 1/4 от продуктите в Румъния са различни от аналозите им в Западна Европа

Близо 1/4 от продуктите, проверени от румънската служба за защита на потребителите, показват различия спрямо продаваните в Западна Европа аналози, съобщиха Аджерпрес и БТА. Проучване на Националната служба за защита на потребителите в Румъния (НСЗПР) сочи, че 22,78 процента от всички проверени продукти, които се продават в Румъния

Теменужка Петкова обяви край на шпионския скандал с Русия (Обновена)

Това стана след 17-та среща на българо-руската комисия за сътрудничество в "Евксиноград" Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че шпионският скандал с Русия. е приключил. След тази резултатна среща с руския министър на промишлеността Денис Мантуров няма как да говорим за подобни неща, заяви тя.

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

От 1-ви април 2020 г. БНБ увеличава капиталовите буфери на банките до 1%

Борисов откри модерно депо за отпадъците на 5 общини за 100 г. напред

С малко закъснение след посещението си в Петрич и античния град Хераклея Синтика, премиерът Борисов пристигна и за откриването на първия етап от Регионална система за управление на отпадъците, която ще обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов го посрещна и му обясни през какви

Запорираха завод, част от активите на Петро Порошенко

Печорският районен съд на Киев е наложил арест на имуществото и корпоративните права на завода „Кузница на Рибалск“, който влиза в активите на бившия президент на Украйна Петро Порошенко, предава ТАСС. Това съобщи във вторник юристът Андрей Портнов, който по времето на президента Викор Янукович заем поста заместник-началник на неговата

Шефът на "Дойче банк" искал назаем пари от шофьора си

Главният изпълнителен директор на една от най-големите финансови институции в света, "Дойче банк" - Кристиан Зевинг, искал понякога назаем пари от шофьора си, предаде ДПА. Банкерът нямал навика да носи налични суми в себе си и тогава прибягвал до услугите на своя служител. Това довери Зевинг по време на събитие

„Епъл“: 13-те млрд. евро, които ни поиска Брюксел, противоречат на реалността и здравия разум

„Епъл“ атакува Брюксел в Съда на Европейския съюз във вторник във връзка с разпоредбата на Европейската комисия производителят на iPhone-и да възстанови на Ирландия 13 милиарда евро за данъци със задна дата, предава AFP. Данъчното искане на ЕС от 2016 година „противоречи на реалността и здравия разум“, заяви адвокатът на „Епъл“ в съда в Люксембург,

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Експерт обяви с колко ще поскъпне бензинът у нас заради саудитската криза

Днес гласуват номинацията на Кристин Лагард за шеф на Европейската централна банка

Днес европейските депутати ще гласуват по номинацията на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка, предава БНТ. Преди тайното гласуване ще се проведе дебат в пленарната зала.Европейският парламент изразява своето мнение дали кандидатът е подходящ за заемане на длъжността, като окончателното решение се взема от Европейския

5 функции, които липсват в iPhone 11

Не е тайна, че iPhone изпитва трудности в последно време. Смартфонът на Apple се отдалечи от времената, когато диктуваше пазара и всички искаха функции като неговите. Сега твърде често се случва дори обратното. Конкурентите на Apple имат доста по-атрактивни предложения, които имат повече и по-интересни функции

Първи готов проект по плана "Юнкер" - нов завод на "Биовет"

Бойко Борисов изпратил в Пещера преди официалното откриване на проекта на братя Домусчиева екоминистъра да провери пречиствателната станция. “Нено Димов ми каза, че мога спокойно да говоря - всичко е направено по най-модерен начин”, обясни премиерът, прерязвайки лентата Пещера от понеделник е градът с най-внушителната инвестиция в производството

За една година - 2,9% инфлация

През август за втори пореден месец годишната инфлация у нас е 2,9%, показват данни на НСИ, разпространени вчера. Това е по-малко от достигнатите през първото тримесечие нива от над 3,5%, но от юни насам пак има забележим тренд на увеличение. Месечното поскъпване на цените през август спрямо юли е едва 0,1%. Движението на цените през август 2019 г.

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ