Ще има ли дежавю: индустриалци на жълтите павета срещу цените на тока

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова
Ще има ли дежавю: индустриалци на  жълтите павета срещу цените на тока

Фирмите, които изнасят или внасят ток, вече не плащат такса достъп до мрежата. Прехвърлят я на производителите.

Свиват тока на АЕЦ “Козлодуй” за свободния пазар, увеличават го за регулирания

Индустриалци на жълтите павета срещу цените на тока. Дали ще преживеем отново това дежавю? Има поне няколко предпоставки, които могат да вдигнат цената на електроенергията на свободния пазар и да изкарат големия бизнес на улицата.

Интересна година се очертава на пазара на ток у нас. Комисията за енергийно и водно регулиране даде всичко от себе си, за да бъде поскъпването на ток за бита и за малкия бизнес поносимо (3,5%). Въпреки че от 2 години насам се появи един трудно поносим разход - цените на квотите емисии, които подскочиха през 2018 г. от 8,39 евро на 20,69 евро за тон, което е 2,5 пъти. Това прави плащания за емисии от само трите въглищни централи - двете американски и държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, за над 960 млн. лв.

Само че според дългосрочните договори за изкупуване на тока на “Ей И Ес Гълъбово Марица-изток 1” и “КонтурГлобал Марица-изток 3” квотите въглеродни емисии се плащат от НЕК. Заради неточна прогноза за цените на емисиите, заложена от КЕВР, електрокомпанията е вътре с над 200 млн. лв. за 2017-2018 г.

Държавната “Марица-изток 2” пък търси компенсация за похарчени пари за квоти от 129,7 млн. лв. за текущата година.

Така че цените на квотите въглеродни емисии все повече ще стават причина за поскъпване на електроенергията. Според прогнозата на сериозни анализатори, чиито данни ползва НЕК, цената на квотите в следващите години ще нараства с 5%.

Какви магии прави КЕВР и как балансира интересите на битовите потребители и участниците в свободния пазар с новото проекторешение за цени за 2019-2020 г.?

Комисията чинно е изчислила, че

“Марица-изток 2” ще

трябва да плати за

квоти за 2019 г.

355,95 млн. лева

Всъщност БЕХ вече напазарува 8,6 млн. тона за 355,95 млн. лв. Само за сравнение – централата ще плати за въглища 254 млн. лв. и 71 млн. лв. за заплати. На база на тези най-основни разходи КЕВР определя цена от 132,42 лв. за мегаватчас за тока ѝ. И тъй като по закон в микса от енергия за регулирания пазар не могат да влизат централи с цени 10% над прогнозната за свободния пазар, а тя е определена от КЕВР на 89,60 лв. за мвтч, държавната ТЕЦ е изхвърлена от микса ток за битовите потребители. През 2017-2018 г. тя достави на домакинствата 1 867 173 мегаватчаса.

Най-голямата въглищна централа няма да дава ток за бита и остава възможността да го продава на борсата. Но трябва да го прави на загуба или с офертите си да вдига цената на борсата. Тецът не е поставен при еднакви условия с американските централи, на които квотите се плащат от НЕК.

Как се затваря дупката в микса за регулирания пазар след изваждането на държавната ТЕЦ? С тока на АЕЦ “Козлодуй”, разбира се. Централата трябва да осигури 3 млн. мегаватчаса за домакинствата и малкия бизнес при 1,9 млн. сега. Като при това цената на атомния ток за бита е намалена от 54 на 53,90 лв. за мегаватчас.

От което следва, че

“Козлодуй” ще

предлага по-малко

електроенергия на

борсата

А тъкмо тази централа осигурява електроенергия на платформата за двустранни договори за по-дълъг период от време на бизнеса.

Един път тя ще намали приходите си, втори път - ще намали и ликвидността на борсата.

Увеличават се и количествата на американските централи за регулирания пазар, както и квотата на вецовете на НЕК за бита. Това веднага ще рефлектира върху предлагането на ток на свободния пазар.

Има и още една новост, която се прилага за първи път. За да се изпълнят норми на ЕС, износителите на ток вече няма да плащат за достъп до мрежата, това ще го правят крайните клиенти в страните, за които се изнася.

Става въпрос за още едни 81,28 млн. лв., които излизат от приходите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според една промяна в Закона за енергетиката те се заместват с такса “достъп до мрежата”, но плащана на ЕСО от производителите. Това е все едно един производител на мебели да плати, за да му закарат продукцията в магазина. Няма как този нов разход да не бъде калкулиран в цената на електроенергията - било за бита, било за борсата.

Случва се и още нещо. От 1 юли на борсата излизат веитата и когенерациите с мощност над 1 мегават. Това е поредна стъпка към либерализацията на пазара и се смята, че ще увеличат ликвидността му.

Но заради високите цени на борсата фондът “Сигурност на електроенергийната система” ще плаща по-ниски премии на зелените производители и в него ще останат пари. КЕВР решава

да задели от фонда

1,099 млрд. лв., с

които да бъде

намалена таксата

“задължения към

обществото”

И таксата, която плащат всички - и домакинства, и бизнес, се намалява драстично - от 36,75 на 20,49 лв. за мегаватчас. За повечето е добре, но това удря голямата индустрия. Един път тя купува скъп ток на борсата, втори път получава по-ниска компенсация заради ползването на енергия от ВЕИ.

Всичко това вече изнерви големия бизнес. Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори написа декларация до министъра и до парламента. С нея поиска либерализация на пазара, но и “спешно въвеждане на императивен механизъм за осигуряване от АЕЦ “Козлодуй” на приоритетни количества с дългосрочна доставка за енергоемките предприятия”.

От началото на годината на свободния пазар на тока цените вървят нагоре. Доближават и дори надминават в някои дни и часове европейските. Защо се стигна дотам?

Заради съмнения за манипулация на пазара нашият бизнес поиска и наложи целият ток да се търгува само и единствено на енергийната борса.

Дотогава големите европейски търговци не пазаруваха особено от нашия пазар, тъй като беше дребен. С излизането на борсата на всички производители на ток обаче чуждите купувачи масово започнаха да идват. Доказват го данните на ЕСО. От 1 януари до 3 февруари износът скочи с близо 200%. Последва известна нормализация най-вероятно заради твърде високите цени.

Причините за майските пикове в цените на борсата са малкото вода в язовирите и спирането на вецовете. Това стана в период, в който пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов ремонт.

Другата причина е в неточна прогноза на ЕРП-тата, които са заявили по-малко ток и се наложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова със заповед да разпореди увеличаване на квотата за регулирания пазар с 600 000 мегаватчаса. Това веднага се отрази на свободния пазар. Причината е, че около 15 000 фирми са избягали от борсата и са се върнали на регулирания пазар.

Какво да се прави? Факт е, че у нас има два пазара - регулиран и свободен. Имаше намерения за свиване на регулирания пазар. Както от него извадиха фирмите на средно напрежение, така би трябвало и малкият бизнес да е на борсата, а не да танцува между двата пазара. Това вероятно ще стане догодина.

Другата стъпка е обединяването на пазарите на ток в региона. Това обаче ще доведе до увеличаване на цените, за което не е сигурно дали бизнесът е готов.

Кога обаче битовите потребители ще пазаруват ток свободно, не е решено, тъй като още не са уточнени механизмите за компенсиране на енергийно зависимите, които са около 60% от населението, но пък те ползват едва 10% от тока. Говори се за социална тарифа и дори за две нейни стъпала с различни цени и таван за ползване на ток- за енергийно бедни и за енергийно зависими. Появиха се гласове и за поетапно преминаване на бита към либерализиран пазар, процент от сметката да е на свободни цени, а другият - на регулирани. Това обаче са само експертни коментари.

Решението е политическо и едва ли скоро някой ще го вземе, тъй като носи рискове.

Споделете

CAPTCHA изображение
Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си. "Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката", уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб,

Борисов поиска 600 млн. лева  за нови влакове - за да ги има,  когато станат бързите линии (Обзор)

Борисов поиска 600 млн. лева за нови влакове - за да ги има, когато станат бързите линии (Обзор)

600 млн. лв. за нови влакове обеща премиерът Бойко Борисов. Докато се направи новият път, ще ги има и новите влакове. Това отговори той на въпрос на гражданка на Белозем, която го попита като ще има бързи линии, ще има ли и бързи влакове. Преди това Борисов пита финансовия си министър Владислав Горанов колко нови влака ще бъдат купени.

Турция и ЕС подписаха споразумение за част от проекта за високоскоростна жп линия от Истанбул до Капъкуле

Турция и ЕС подписаха споразумение за част от проекта за високоскоростна жп линия от Истанбул до Капъкуле

Представители на Турция и Европейския съюз подписаха днес в Анкара споразумение за изграждането на участък от проекта за високоскоростна железопътна линия между Капъкуле на границата с България и гара Халкалъ в Истанбул, предаде Анадолската агенция. Проектът се осъществява по програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество на инструмента IPA.

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена. С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова,

АКТУАЛНО

Утре отварят офертите за хоризонтална маркировка по пътищата за следващите 5 г.

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова,

12 са новите победители в „Големите малки“, голямата награда е за откриватели на нови лекарства

12 иновативни и малки фирми взеха отличия в петите поред годишни награди „Големите малки“, които „24 часа“ дава на иновативни и стартиращи български компании. Наградата в петите награди „Големите малки“, които дава „24 часа“ са реклама на стойност 10 000 лева в хартиеното и онлайн изданията на „24 часа“.

Борисов: Рекордно ниска безработица от създаването на Агенцията по заетостта

През месец май регистрираната безработица у нас достигна най-ниското си равнище от създаването на Агенцията по заетостта през 1990 г. Отчетената стойност от 5.3% бележи свиване и на месечна, и на годишна база съответно с 0,3 и 0,8 процента. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. През месец май регистрираната безработица достигна най-ниското си

САЩ официално предложиха договор за изтребителите

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка,

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

След скандал на работодателите: НЕК се отказа от търг на 98 мегавата ток на борсата, раздели ги на 8

Турция няма да изнася ток до България до 30-ти юни

Поради проблеми в турската електроенергийна система турският оператор TEIAS редуцира преносните способности в посока Турция към България до 0 MW за периода 17.06.2019 - 30.06.2019 г. и за този период няма да има внос на електроенергия от Турция към България. Това съобщиха от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/, цитиран от БТА.

Преговаря се с чужд инвеститор за пристанището на Ахмед Доган

Преговаря се с чужд инвеститор да влезе с максимум 50% дял в новосъздаденото дружество "Пристанище ТЕЦ Езерово", което още от юли ще започне да използва старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна" за зърнени товари. Това съобщи Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна",

"Дойче банк" създава "лоша банка"

"Дойче банк" (Deutsche Bank AG) планира да създаде така наречената "лоша банка", която да включва до 50 млрд. евро от слабо представящите се активи на кредитната институции, като това е част от плановете за широко преструктуриране на банката, съобщава "Файненшъл таймс". Водещата немска банка също така планира да намали или затвори операциите си

Нови влакове на юг, за да се движат със 160 км/час, на север - най-добрите стари

До края на 2019 г. търг за 15 нови мотриси и 30 вагона Към 500 млн. лв. ще вложат БДЖ в ремонт на вагони и локомотиви и в купуване на нови влакове за 7 г., които се броят от сега. Това заяви шефът на борда на директорите на холдинга Григори Григоров пред “24 часа”. Поне на този етап толкова ще струва преходът на железницата от ниски скорости към

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Хонконг отново изпреварва Лондон като най-скъпия пазар на офиси в света

"Патица" робот патрулира в японски оризища (Видео)

Инженер от Япония е посветил част от времето и енергията си, за да създаде високотехнологично разрешение на вековен проблем. Плод на усилията му е роботизирана "патица", която се изявява като патрул в оризища в японската префектура Ямагата, съобщава сайтът Nerdist. Плевелите и вредителите са проблем, с който се сблъсква всеки фермер.

Експерти очакват юана да остане стабилен въпреки флуктуациите

През последните няколко седмици китайският юан е обект на резки флуктуации на вътрешния и външните пазари. Според икономисти обаче, той ще остане стабилен в дългосрочен план, тъй като няма сериозни притеснения за икономическия ръст на страната. На 7 юни офшорният разменен курс спадна до 6,96, а на 10 юни – до 6,93 юана за долар.

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Франция отменя данъчни облекчения за компаниите на стойност 1 млрд. евро

Франция планира да отмени данъчни облекчения за компаниите на стойност 1 милиард евро, за да подпомогне финансирането на обещаното намаляване на данъка върху доходите, което ще струва на хазната 5 млрд. евро. Това заяви министърът на бюджета Жералд Дарманен, цитиран от Ройтерс. Правителството ще осигури останалите 4 млрд.

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ