Каква е кредитната задлъжнялост в България?

  • 2
authorАвтор: 24 часа онлайн
Каква е кредитната задлъжнялост в България?

За никой не е тайна, че населението в България застарява. От години сме с отрицателен прираст и трудноспособното население намалява все повече и повече. Според статистиката, всеки втори човек в трудоспособна възраст има кредит. Независимо дали е кредит към банкова или небанкова кредитна институция, ако тя е регистрирана, данните се отчитат в кредитния регистър.

Колко са непогасените кредити в Европа и колко са в България?

За съжаление водим класацията по неплатени кредити. Средно, страните в Европа имат към 4-5% кредити, които не се покриват от длъжниците, докато у нас този процент е над 12%. По данни на НСИ, за миналата година има 2,33 млн. души, които са изтеглили кредити - цифрата е сумарна за кредитите от банки и от небанкови финансови институции. Цифрите показват и много други интересни тенденции, една от които е изключително важна - почти всички имат повече от 1 кредит или кредитна карта.

Какво ни говорят данните?

Въпреки че това са просто числа можем да си изведем някои интересни заключения от тях. Примерно, ако човек има един кредит и му се наложи да тегли втори, това веднага означава, че той няма никакви спестени пари за спешни случай. Освен това, ако му се е наложило да кредитира допълнителна дейност или разход и не са му стигнали доходите, които му остават след ежемесечните разходи и изплащането на вноската на първия заем, означава че вноската за първият заем е прекалено висока. Най-вероятно е на ръба на нетната сума, която му остава за през месеца. Тоест, ако човек взема 1 000 лв. и има месечни сметки 300 лв., освен това за храна отиват още 300 лв., то той обикновено изплаща кредит с останалите 400 лв. Възможно е сумата да не е точно до границата, но да е доста близко.

Би трябвало, хората да изплащат вноски по кредити, които са не повече от 40% от нетните им доходи. Тоест ако имат 1000 лв., от които им остават 700 нетно, то не трябва да плащат по-висока вноска от 280 лв.

Къде се крие проблем?

Конкуренцията никога не е нещо лошо, но в този случай може да се окаже нож с две остриета. Конкуренти на банките са небанковите кредитни институции или така наречените фирми за бързи кредити, от които близо 2,5 милиарда човека са получили заеми. Те предлагат бързи пари, бърза проверка и ниски такси. От друга страна обаче, лихвите им са по-високи и много често отдават кредити на хора, на които банките вече не искат да дадат пари.

Много от фирмите за бързи кредити не изискват трудов договор или някакви документи за гаранция на кредита. Това улеснява процедурата и спестява доста бумащина, обаче пък не дава реална оценка на това, дали този човек минава границата и вноските му са в размер до 40% от нетните му приходи.

По данни от Кредитния регистър на БНБ, най-забавяни са ниските заеми - тези между 500 лв. и 5 000 лв. Точно това е и причината да предположим, че леките условия на фирмите за спешни кредити привличат клиенти, които на следващ етап нямат възможност да върнат сумите. Съответно, процентът на невърнатите и забавените големи кредити, които са за образование, дом или бизнес инвестиция, е доста по-нисък.

По принцип бързите кредити са създадени, за да бъдат полезен финансов инструмент, но не са рядкост и злоупотребите. Високият процент в България на кредитната задлъжнялост означава, че хората имат сравнително ниска финансова култура. Тепърва секторът на бързите кредити ще се развива и усъвършенства, което означава, че ще е нужно по някакъв начин хората да повишат отговорността си към кредитите. Това, което можем да очакваме са по-лесни за разбиране условия, по-малко скрити такси и комисионни, както и ясно и нагледно пресметнато колко точно ще трябва да се върне до края на периода. Накратко условията по кредитите ще стават все по-прозрачни и по-прозрачни, за да могат хората да се престрашат да ги използват, когато са им нужни пари.

Споделете

CAPTCHA изображение
Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Дружеството "Варнафарма", управлявано от Светлана Марешка, съпруга на лидера на партия "Воля" е получило разрешение от общинската администрация във Варна да превърне два от етажите на Пощенската палата в града в хотел. Документът е бил издаден в последния ден на май т.г. Сградите на БТК във Варна бяха придобити от "Варнафарма" през 2010 г.

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

България и Турция са сред най-евтините дестинации в Европа за семейна почивка през лятото, пише британският "Дейли таймс". Други изгодни места за ваканция са португалският Алгавре и Коста дел Сол в Испания.  Според изданието, най-големият разход за хората по време на почивката са парите, които харчат в ресторанти за храна  - средно семействата

Държавата с план как да мотивира
65-годишните да работят още

Държавата с план как да мотивира 65-годишните да работят още

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки трети българин ще бъде над 65 г., колкото трябва да стане пенсионната възраст според сегашните законови правила, през 2060 г.

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на "Асарел Медет"

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на "Асарел Медет"

Изпълнителният директор на минната компания инж. Делчо Николов описа рецептата за успех на дружеството - инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от амбициозни хора и професионалисти Инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от млади и амбициозни хора и професионалисти. Това е рецептата за успех на “Асарел-Медет” АД,

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

25 000 долара загуба за Джейми Оливър след краха на заведенията му

25 000 долара загуба за Джейми Оливър след краха на заведенията му

Сривът на веригата италиански ресторанти на Джейми Оливър му е коствал 25 000 долара лични средства. Кредиторите също имат загуба от 83 милиона паунда, които инвестирали в бизнеса, за да се опитат да го спасят, разкрива "Дейли мейл". Оливър е бръкнал в собствената си банкова сметка, за да изплати заплатите на 1000 служители, които бяха съкратени.

АКТУАЛНО

Таксата за превод в чужбина - равна на вътрешните преводи

Спират временно шест електронни услуги на НАП

6 електронни услуги на НАП могат да са временно недостъпни, информират от агенцията по приходите. За подобряване на информационната сигурност екип от експерти изследва уязвимостта на всички електронни услуги, предоставяни от НАП на бизнеса и гражданите. Възможно е в този процес временно да се ограничава достъпът до е-услуги.

Ангелкова: Догодина ще увеличим парите за туристическата реклама на България

През следващата година ще бъдат увеличени парите за туристическа реклама на България, съобщи днес след заседание на Националния съвет по туризъм ресорният министър Николина Ангелкова, предава  БТА. Тя уточни, че размерът на парите ще стане ясен в края на август. Министърът уточни, че разчетите още не са готови,

Росен Желязков: Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията и обществото

Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията, обществото и за хората. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на първия разговор през 5G мобилна мрежа у нас, съобщават от МТИТС. Демонстрацията беше част от серия практически тестове на 5G,

Променят правилата за директор на МВФ, вероятно заради Кристалина Георгиева

Франция проучва начини за премахване на възрастовата граница за кандидати за ръководител на МВФ -реформа, която би могла да изчисти пътя на Кристалина Георгиева като компромисен избор за поста. Това съобщава днес "Файненшъл Таймс", цитирана от economic.bg.  Бруно Льо Мьор, финансовият министър на Франция,

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Собственикът на веригата магазини HomeMax купува HIT

От КНСБ изчислиха: Над 70 хиляди лв. ще загуби търновец от заплата в плик

Минимум 70 330 лв. за 30 години труд ще загуби търновец, ако работи без трудов договор. Това изчислили от КНСБ в рамките на кампанията "Сивото убива" на база на данните за средната заплата в областта на НСИ. "Обикновено за това обвиняваме работодателите, но доста работещи искат от тях да не сключват писмени договори или официално да им дават

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

При липса на доказателства се произнасят от 3 до 6 месеца Шофирате най-спокойно и някой ви удря. Оставили сте колата си на паркинг и на сутринта тя е одраскана. Статистиката сочи, че през 2018 г. за денонощие средно са ставали по 18 катастрофи. Знаете ли кои са първите стъпки при автомобилен инцидент?

Свинското поскъпна с 19 ст. за седмица

За седмица свинското месо е поскъпнало с 19 стотинки, отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Килограмът на свинското в момента се търгува средно за 7,60 лв. По същото време миналата година цената е била 7,53 лв. 40% от свинското месо у нас се произвежда в български свинекомплекси, съобщи бТВ.

Министър Караниколов: Компания ще инвестира близо 26 млн. лв. в завод край Девня

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „Агрополихим” АД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), съобщиха от министерството. Размерът на инвестицията възлиза на близо 26 млн. лв., като ще бъдат разкрити нови 12 работни места. Инвестиционният проект е свързан с разширение на съществуващото

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Министър Караниколов: Компания ще инвестира близо 26 млн. лв. в завод край Девня

Китайският съвет за научни и технологични иновации започна да търгува на борсата

Китайският съвет за научни и технологични иновации (STAR Market) започна да търгува на Шанхайската фондова борса от понеделник сутрин с дебюта на първите 25 компании в него. Създаването на STAR Market и пилотната система за първично публично прилагане (IPO) ще подкрепят воденото от иновации развитие на китайската икономика и реформата на

В Китай отново започват да се продават американски земеделски продукти

В момента Китай и САЩ прилагат постигнатата от държавните им глави на срещата на Г-20 в Осака договореност за неналагане на допълнителни мита и отмяната на някои. В тази връзка неотдавна от Вашингтон обявиха премахването на наказателните мита за 110 китайски промишлени продукти и желанието си да стимулират продължаване на търговията с Китай на

Втори телефон на Хуауей получи лиценз за 5G

Още един телефон на Хуауей получи лиценз за използването на китайската 5G телекомуникационна мрежа, заявиха от Министерството на промишлеността и информационните технологии. Той е с две сим карти и операционна система Android, информира "Радио Китай". Министерството обаче не показа снимки на телефона,

Андон Андонов: Устойчива енергетика и работещ комплекс Марица изток ще е мотото ми в БЕХ

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов е новият председател на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД, съобщават от пресцентъра на най-голямото държавно въгледобивно дружество. "Приемам позицията като нова отговорност и като нова възможност за въглищната енергетика.

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ