Българинът пазарува повече, но посяга и на спестяванията

  • 0
authorАвтор: Мария Милкова

Разходите на българското семейство растат с по-голям темп, отколкото доходите му, но като абсолютна сума получените пари са все още повече от изразходваните. Като трайна тенденция в потреблението се налага намаляването на дела на разходите за храна, които вече са паднали до 30,2%, за сметка на разходите за поддръжка на жилището и за плащане на данъци, такси и социални осигуровки. Това показват резултатите от тримесечното изследване на домакинските бюджети, което НСИ прави на анкетен принцип сред 3000 български семейства.

През първото тримесечие на 2019 г. средният доход на лице от домакинство у нас е бил

1519 лв., което

е ръст от 8%

спрямо същия период на 2018 г. Разходът на лице от домакинство е 1403 лв., което е увеличение с 11% спрямо година по-рано.

Тенденцията разходите да растат по-бързо от доходите се наблюдава от повече от 2 години насам (виж таблицата). Тези темпове обаче са били далеч по-ниски през 2016-а и донякъде през 2017 г. - нарастването и на разходите, и на доходите тогава е било от порядъка на 1 до 5 процента на годишна база, докато през 2018 и 2019 г. вече достига и надминава 10%.

Обяснението според икономисти трябва да се търси отчасти в инфлацията - през 2016 г. и през по-голямата част от 2017 г. все пак имаше дефлация, докато от средата на 2018 г. инфлацията достигна до 3,7% на годишна база.

Другата част от обяснението е, че

хората си

позволяват

повече харчове,

тъй като индексациите на доходите им през последните 2 години е в рамките на по 10% годишно.

Българинът все още разчита основно на заплатата си, личи от данните на НСИ. Тя е основното приходно перо в домакинските бюджети, която формира 57,6% от общия доход. Делът на дохода от пенсии е втори по значимост - 27,9%.

От данните обаче следва, че размерът на доходите от самостоятелна заетост нараства съвсем символично, само с 2,3% спрямо година по-рано. Доходът от собственост дори намалява с 40%, като и преди това той е съставлявал съвсем малка част от средния доход в българското семейство.

През първите три месеца на 2019 г. изтеглените спестявания леко се увеличават - от 33,16 лв. на човек през първото тримесечие на 2018 г. до 38,81 лв. на човек през първото тримесечие на тази година. Увеличават се също редовните помощи от близки и роднини - от средно 15,57 лв. на човек миналата година на 25 лв. през тази.

Делът на социалните плащания като част от дохода спадат, но това не се отнася за всички плащания. Любопитно е например, че при безработица, паднала почти до историческия си минимум, обезщетенията за безработни на лице от домакинството се покачват от 5 лв. м.г. на 5,41 лв.

Нараснал е и доходът от семейни помощи за деца - от 10,57 лв. на човек през първото тримесечие м.г. на 19,46 лв. през същия период т.г. Но всички останали социални плащания намаляват.

Заемите и

кредитите,

теглени от

домакинствата,

намаляват,

показват данните на НСИ. Това е процес, започнал в средата на миналата година, като през първото тримесечие на 2019 г. средно на член на домакинство се падат 5,60 лв. доход от изтеглен кредит, докато през същия период на миналата година този доход е бил 6,36 лв. Година по-рано тази сума е била 10,59 лв.

Разходите за всички основни нужди в семейството растат, но с различни темпове, като някои тенденции са нови, но други продължават от над 10 години насам.

Например разходите за храна, които в средата на 90-те години

стигаха до 45%

от всички

разходи,

през първото тримесечие на 2019 г. вече са 30,2% като дял от общите разходи. Година по-рано са били 30,4%.

Като абсолютна сума те нарастват от 383 лв. месечно на член на домакинството през първото тримесечие на м.г. на 422 лв. сега, което прави увеличение с 10,2%.

Второто по значимост разходно перо на домакинствата са плащанията за ток, вода, отопление, обзавеждане и поддържане на жилището - това са 18,2% от всички разходи. Те нарастват от 233 на 255 лв. в рамките на една година, но също намаляват леко като дял от общите разходи - от 18,4 м.г. на 18,2% сега.

Разходите за данъци и социални осигуровки за една година са се повишили

от 177 на 196 лв.

и представляват

третото по

значимост перо

от разходите

Четвъртото са разходите за транспорт и съобщения - те са скочили от 150 на 170 лв. месечно за последната година.

Разходите за здравеопазване, въпреки че са скочили от първото тримесечие на м.г. от тогавашните 75 на 84 лв. сега, продължават да са все още 6% като дял от общите разходи. За облекла и обувки всеки член на домакинството е давал месечно по 35 лв. м.г., докато през тази сумата е станала 42 лв. месечно. Тези разходи също са нараснали като дял от общите - от 2,8 м.г. на 3% сега. 

За 10 години консумацията на хляб се сви с 24% 

За последните 10 години консумацията на хляб у нас е намаляла с 24% - от средно по 9,2 кг на човек месечно през 2008 г. до средно 7 кг през първото тримесечие на 2019 г., показват данните на НСИ. През същия период консумацията на плодове се е увеличила с 15,6% - от 3,2 килограма средно на човек на месец преди 10 години на 3,7 килограма сега.

Има хранителни продукти, чиято консумация нараства с над 100% за този период. Например захарта. През първото тримесечие на 2019 г. българинът консумира средномесечно със 183% повече захар, отколкото 10 години по-рано - 1,7 кг месечно срещу 0,6 кг преди десетилетие.

Консумираните яйца са почти три пъти повече - от 10 броя месечно преди 10 години техният брой е 37 през първото тримесечие на тази година.

Консумацията на цигари и алкохол за последните 10 години обаче не показва едни и същи тенденции. Броят на изпушените цигари преди 10 години например е бил 56 средномесечно, докато сега е 71. В същото време обаче преди десет години българинът е изпивал средно по 2,5 литра месечно алкохол (включително бира), докато сега тази консумация е паднала на 2 литра средномесечно.

Просрочените лизингови кредити намаляха с над 20%

Необслужваните вземания по финансов лизинг намаляха с 20,3% за 1 година въпреки нарастването на новите договори, показва статистиката на БНБ към края на март 2019 г.

Общият им размер е 204,6 млн. лв., като спрямо миналия декември те се понижават с 23,2% или с 61,9 млн. лв.

Към края на март вземанията на лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг достига 4,1 млрд. лв. или 3.6% от БВП. Година по-рано те са били 3,6 млрд. лв., като на годишна база нарастват с 13,2%.

До март новите договори за финансов лизинг достигат 538,1 млн. лв. и се увеличават с 21,8 на сто за година, но се отчита лек спад, сравнено с предходното тримесечие - 1,8%.

Статистиката показва, че най-популярни са лизингите за закупуване на лек автомобил. Те възлизат на 1,4 млрд. лв. и нарастват за 1 година с 209,9 млн. лв. или 16,7%.

Вторият най-предпочитан лизинг е за товарни и лекотоварни автомобили. Лизингите за машини, съоръжения и индустриално оборудване заемат трето място и имат дял от 20,2 на сто. Общият им размер достига 785,1 млн. лв. и отчита ръст с 14,9% за година.

85,6% от всички вземания по финансов лизинг са от нефинансови преприятия. Те достигат до 3,2 млрд. лв., което е увеличение с 11 на сто за година.

В края на март вземанията от домакинствата нарастват с 25,9% спрямо март 2018 г. и достигат 543,6 млн. лв.

Най-предпочитаният период на погасяване на лизинги е над 1 до 5 години. Общият им дял е 77,4 на сто. Вземанията за срок над 5 години формират 15,5 на сто от всички. Те отчитат ръст с 18,5 на сто на годишна база и достигат 602,8 млн. лв. Лизингите до 1 година са 1,8 на сто от всички.

Споделете

CAPTCHA изображение
Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген отива в Измир?

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си. "Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката", уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова,

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб,

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София

До края на годината ще бъде завършен първият общински аквапарк в София. Стойността на атракциона и парковото пространство около него е над 9,5 милиона лева. Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви строителството. Констатира, че около 60% от работата по обекта вече е свършена. С изграждането на атракциона и зелената площ към него ще

Гръцките медии с кампания срещу българи, които дават жилища под наем на Халкидики

Гръцките медии с кампания срещу българи, които дават жилища под наем на Халкидики

Гръцките медии отново подеха кампания срещу българи, които отдават под наем своите жилища на Халкиди, без да плащат данъци. Очаква се икономическа полиция да прати полицаи под прикритие за разбиване на схемата, предава БНР. "Българи и сърби отново отдават апартаменти под наем на Халкидики, без да плащат данъци",

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Берлин ще преразгледа решението на Турция да закупи руските системи С-400

Плановете на Анкара за придобиване на руските зенитно-ракетни системи С-400 предизвикват разногласия в НАТО и Берлин би приветствал, ако Турция преразгледа своето решение. Това заяви днес на брифинг говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС и БТА. "Ние следим тези въпроси.

АКТУАЛНО

Емитират 400 млн. лева нов дълг, връщаме го за 20 г.

Експерт: 50% от населението по света няма достъп до интернет

80% от населението в развитите страни пазарува оналйн "Дигитализацията може да е перфектна перспектива за всяка компания. Онлайн продажбите нарастват изключително бързо. 80% от населението в развитите страни пазарува онлайн срещу едва 10% в слаборазвитите държави". Това коментира Шамика Сириман, директор на отдел "Технологии и логистика" към

Ирландия забранява продажбата на нови бензинови и дизелови коли до 2030 г.

Ирландия обяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства до 2030 г. като част от новия си план за изменение на климата, съобщават АФП и БГНЕС. Правителството се надява да има 950 000 електрически коли по ирландските пътища дотогава, подкрепени от мрежа от станции за зареждане.

НАП започва проверки по Южното Черноморие за резервации през интернет

НАП започва проверки по Южното Черноморие за резервации през интернет и обявяване на свободна леглова база. Това съобщиха от приходното ведомство след проведена днес в Бургаската областна управа среща, организирана от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас, с участието на представители на морските общини и на

ББР обмисля да кандидатства за партньор за България по програмата InvestEU

ББР заявява намерение за участие в Програмата InvestEU и гаранционния фонд към програмата. Това е уникална възможност и за българския бизнес, тъй-като Фондът ще предоставя първокласна , с рейтинг три пъти „А“, гаранция върху финансирането. Това заяви главен изпълнителният директор на банката Стоян Мавродиев по време на форум „Пътища за

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Гръцките медии с кампания срещу българи, които дават жилища под наем на Халкидики

Берлин решава да замрази ли наемите заради скока в цените

Германската столица Берлин решава днес дали да приеме правила за замразяване на цените на наемите в града в идните 5 години, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП. В последното десетилетие цените на имотите в Берлин са се удвоили, което прави наемите непосилни за много хора. Постоянните увеличения накараха някои берлинчани да искат крайни мерки,

Дребни нарушения на пътя няма да вдигат цената на застраховката

Още се дебатира дали годините на водача и мощността на колата да участват в оценката Системата “Бонус - малус” ще бъде основно прекроена, преди да бъде предложена отново за обществено обсъждане, научи “24 часа”. Предишният вариант, обявен в края на миналата година, предизвика бурни дискусии, а в Комисията за финансов надзор били получени

Утре отварят офертите за хоризонтална маркировка по пътищата за следващите 5 г.

Утре - 18 юни, се отварят офертите в обществената поръчка за определяне на изпълнител за полагане на хоризонтална маркировка по републиканската пътна мрежа за следващите 5 години, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Обществената поръчка е в 6 обособени позиции по райони на планиране в страната: • Обособена позиция №1 – Северозападен район,

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова,

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Нийл Аткинсън: Китай е водеща сила на пазара на електромобили

Телекомуникационен магнат придобива Sotheby's за 3,7 млрд. долара

Аукционната къща Sotheby’s, чиито книжа поевтиняха с 40% през миналата година, ще бъде продадена на телекомуникационния магнат Патрик Драи за 3,7 млрд. долара, съобщава Bloomberg, цитиран от investor.bg. Въз основа на споразумението инвеститорите ще получат 57 долара в брой за всяка обикновена акция на Sotheby’s,

Агенцията по заетостта отчете най-ниското ниво на безработица от създаването си

През май регистрираната безработица достигна най-ниското си равнище от създаването на Агенцията по заетостта. Отчетената стойност от 5.3 процента бележи свиване на месечна и на годишна база съответно с 0,3 и 0,8 процентни пункта. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта, цитирани от БТА.

САЩ официално предложиха договор за изтребителите

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка,

След скандал на работодателите: НЕК се отказа от търг на 98 мегавата ток на борсата, раздели ги на 8

След скандал, вдигнат от работодателите, за продажба на голямо количество  зелена енергия на борсата, НЕК го прекрати и обяви два нови, като ги раздели на по-малки количества на платформата да двустранни договори. Какво всъщност са случи?  В края на миналата седмица НЕК обяви търг за нестандартизирани доставки на 98 мегавата зелен ток за периода

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ