Българинът пазарува повече, но посяга и на спестяванията

  • 0
authorАвтор: Мария Милкова

Разходите на българското семейство растат с по-голям темп, отколкото доходите му, но като абсолютна сума получените пари са все още повече от изразходваните. Като трайна тенденция в потреблението се налага намаляването на дела на разходите за храна, които вече са паднали до 30,2%, за сметка на разходите за поддръжка на жилището и за плащане на данъци, такси и социални осигуровки. Това показват резултатите от тримесечното изследване на домакинските бюджети, което НСИ прави на анкетен принцип сред 3000 български семейства.

През първото тримесечие на 2019 г. средният доход на лице от домакинство у нас е бил

1519 лв., което

е ръст от 8%

спрямо същия период на 2018 г. Разходът на лице от домакинство е 1403 лв., което е увеличение с 11% спрямо година по-рано.

Тенденцията разходите да растат по-бързо от доходите се наблюдава от повече от 2 години насам (виж таблицата). Тези темпове обаче са били далеч по-ниски през 2016-а и донякъде през 2017 г. - нарастването и на разходите, и на доходите тогава е било от порядъка на 1 до 5 процента на годишна база, докато през 2018 и 2019 г. вече достига и надминава 10%.

Обяснението според икономисти трябва да се търси отчасти в инфлацията - през 2016 г. и през по-голямата част от 2017 г. все пак имаше дефлация, докато от средата на 2018 г. инфлацията достигна до 3,7% на годишна база.

Другата част от обяснението е, че

хората си

позволяват

повече харчове,

тъй като индексациите на доходите им през последните 2 години е в рамките на по 10% годишно.

Българинът все още разчита основно на заплатата си, личи от данните на НСИ. Тя е основното приходно перо в домакинските бюджети, която формира 57,6% от общия доход. Делът на дохода от пенсии е втори по значимост - 27,9%.

От данните обаче следва, че размерът на доходите от самостоятелна заетост нараства съвсем символично, само с 2,3% спрямо година по-рано. Доходът от собственост дори намалява с 40%, като и преди това той е съставлявал съвсем малка част от средния доход в българското семейство.

През първите три месеца на 2019 г. изтеглените спестявания леко се увеличават - от 33,16 лв. на човек през първото тримесечие на 2018 г. до 38,81 лв. на човек през първото тримесечие на тази година. Увеличават се също редовните помощи от близки и роднини - от средно 15,57 лв. на човек миналата година на 25 лв. през тази.

Делът на социалните плащания като част от дохода спадат, но това не се отнася за всички плащания. Любопитно е например, че при безработица, паднала почти до историческия си минимум, обезщетенията за безработни на лице от домакинството се покачват от 5 лв. м.г. на 5,41 лв.

Нараснал е и доходът от семейни помощи за деца - от 10,57 лв. на човек през първото тримесечие м.г. на 19,46 лв. през същия период т.г. Но всички останали социални плащания намаляват.

Заемите и

кредитите,

теглени от

домакинствата,

намаляват,

показват данните на НСИ. Това е процес, започнал в средата на миналата година, като през първото тримесечие на 2019 г. средно на член на домакинство се падат 5,60 лв. доход от изтеглен кредит, докато през същия период на миналата година този доход е бил 6,36 лв. Година по-рано тази сума е била 10,59 лв.

Разходите за всички основни нужди в семейството растат, но с различни темпове, като някои тенденции са нови, но други продължават от над 10 години насам.

Например разходите за храна, които в средата на 90-те години

стигаха до 45%

от всички

разходи,

през първото тримесечие на 2019 г. вече са 30,2% като дял от общите разходи. Година по-рано са били 30,4%.

Като абсолютна сума те нарастват от 383 лв. месечно на член на домакинството през първото тримесечие на м.г. на 422 лв. сега, което прави увеличение с 10,2%.

Второто по значимост разходно перо на домакинствата са плащанията за ток, вода, отопление, обзавеждане и поддържане на жилището - това са 18,2% от всички разходи. Те нарастват от 233 на 255 лв. в рамките на една година, но също намаляват леко като дял от общите разходи - от 18,4 м.г. на 18,2% сега.

Разходите за данъци и социални осигуровки за една година са се повишили

от 177 на 196 лв.

и представляват

третото по

значимост перо

от разходите

Четвъртото са разходите за транспорт и съобщения - те са скочили от 150 на 170 лв. месечно за последната година.

Разходите за здравеопазване, въпреки че са скочили от първото тримесечие на м.г. от тогавашните 75 на 84 лв. сега, продължават да са все още 6% като дял от общите разходи. За облекла и обувки всеки член на домакинството е давал месечно по 35 лв. м.г., докато през тази сумата е станала 42 лв. месечно. Тези разходи също са нараснали като дял от общите - от 2,8 м.г. на 3% сега. 

За 10 години консумацията на хляб се сви с 24% 

За последните 10 години консумацията на хляб у нас е намаляла с 24% - от средно по 9,2 кг на човек месечно през 2008 г. до средно 7 кг през първото тримесечие на 2019 г., показват данните на НСИ. През същия период консумацията на плодове се е увеличила с 15,6% - от 3,2 килограма средно на човек на месец преди 10 години на 3,7 килограма сега.

Има хранителни продукти, чиято консумация нараства с над 100% за този период. Например захарта. През първото тримесечие на 2019 г. българинът консумира средномесечно със 183% повече захар, отколкото 10 години по-рано - 1,7 кг месечно срещу 0,6 кг преди десетилетие.

Консумираните яйца са почти три пъти повече - от 10 броя месечно преди 10 години техният брой е 37 през първото тримесечие на тази година.

Консумацията на цигари и алкохол за последните 10 години обаче не показва едни и същи тенденции. Броят на изпушените цигари преди 10 години например е бил 56 средномесечно, докато сега е 71. В същото време обаче преди десет години българинът е изпивал средно по 2,5 литра месечно алкохол (включително бира), докато сега тази консумация е паднала на 2 литра средномесечно.

Просрочените лизингови кредити намаляха с над 20%

Необслужваните вземания по финансов лизинг намаляха с 20,3% за 1 година въпреки нарастването на новите договори, показва статистиката на БНБ към края на март 2019 г.

Общият им размер е 204,6 млн. лв., като спрямо миналия декември те се понижават с 23,2% или с 61,9 млн. лв.

Към края на март вземанията на лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг достига 4,1 млрд. лв. или 3.6% от БВП. Година по-рано те са били 3,6 млрд. лв., като на годишна база нарастват с 13,2%.

До март новите договори за финансов лизинг достигат 538,1 млн. лв. и се увеличават с 21,8 на сто за година, но се отчита лек спад, сравнено с предходното тримесечие - 1,8%.

Статистиката показва, че най-популярни са лизингите за закупуване на лек автомобил. Те възлизат на 1,4 млрд. лв. и нарастват за 1 година с 209,9 млн. лв. или 16,7%.

Вторият най-предпочитан лизинг е за товарни и лекотоварни автомобили. Лизингите за машини, съоръжения и индустриално оборудване заемат трето място и имат дял от 20,2 на сто. Общият им размер достига 785,1 млн. лв. и отчита ръст с 14,9% за година.

85,6% от всички вземания по финансов лизинг са от нефинансови преприятия. Те достигат до 3,2 млрд. лв., което е увеличение с 11 на сто за година.

В края на март вземанията от домакинствата нарастват с 25,9% спрямо март 2018 г. и достигат 543,6 млн. лв.

Най-предпочитаният период на погасяване на лизинги е над 1 до 5 години. Общият им дял е 77,4 на сто. Вземанията за срок над 5 години формират 15,5 на сто от всички. Те отчитат ръст с 18,5 на сто на годишна база и достигат 602,8 млн. лв. Лизингите до 1 година са 1,8 на сто от всички.

Споделете

CAPTCHA изображение
Собственикът на “Лидъл” е най-богатият германец

Собственикът на “Лидъл” е най-богатият германец

Немското икономическо списание „Биланц“ публикува в днешния си брой списъка с най-богатите германци. Според изданието милиардерите в Германия имат 259 милиарда евро активи, което е с 31 милиарда повече в сравнение с 2018 г. При сравнение на федералните провинции най-голямата част от активите са в провинциите Северен Рейн-Вестфалия

Бензинът поскъпва, дизелът пак над 2,30 лева

Бензинът поскъпва, дизелът пак над 2,30 лева

Атаката с дронове на рафинерии в Саудитска Арабия удари България с по-високи цени на горивата, като дизелът пак ще е над 2,30 лв. До края на седмицата се очаква поскъпването и на бензина у нас след рязкото увеличение на петрола заради терора. В понеделник при отварянето на борсите в Азия нефтът се вдигна с 20%, но по-късно цените се поуспокоиха,

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Преустройството ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии - Консорциум “Соф Кънект”, включващ Meridiam, летище Мюнхен и Щрабаг, бе определен за концесионер на летище София за 35 г. Като глобален инвеститор и мениджър на активи, Meridiam е водещият партньор в консорциума

Назначават 15 души без таван на заплатата да пазят държавата от хакери

Назначават 15 души без таван на заплатата да пазят държавата от хакери

Като се обяви конкурс, идвали стотици, но като чуели какви са парите, си отивали България имала вече предложение от други държави за защита, но офертите били за стотици милиони долари 10-15 българи, които ще пазят държавата от хакери, могат да получават заплати без таван. Идеята си премиерът Бойко Борисов разви на международна дискусия:

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция поиска днес разрешение от 18-те страни партньорки в еврозоната да погаси заемите си към Международния валутен фонд (МВФ) преди датата на падежа им, предаде Франс прес. Атина се надява по този начин да възстанови международното доверие в икономиката на страната, предаде БТА. Новият министър на финансите Христос Стайкурас отправи тази молба

Шефът на "Дойче банк" искал назаем пари от шофьора си

Шефът на "Дойче банк" искал назаем пари от шофьора си

Главният изпълнителен директор на една от най-големите финансови институции в света, "Дойче банк" - Кристиан Зевинг, искал понякога назаем пари от шофьора си, предаде ДПА. Банкерът нямал навика да носи налични суми в себе си и тогава прибягвал до услугите на своя служител. Това довери Зевинг по време на събитие

АКТУАЛНО

От днес започват “Балкански поток”, 308 км тръби ще са готови до 1 януари (Обзор)

София привлича инвеститори с четири нови индустриални зони

София ще привлича инвеститори с четири нови индустриални зони. Най-голямата ще е на територията на “Кремиковци”, “Нови Искър” и “Връбница”. Това е нашата надежда за привличането на стратегически инвеститор в града, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с Германо-Българската индустриално-търговска камара  и фондация "Конрад Аденауер"

В Тибет започна строителството на най-високата в света електромрежа

Във вторник в Тибетския автономен район бе даден стартът на най-високия в света проект за пренос и трансформиране на енергия. С обща дължина от 1 689 км, той тръгва от гр. Шигадзе и стига до префектура Нгари, простирайки се през замръзнали и необитавани земи, предава Радио "Китай". За реализирането на проекта са необходими общо 7,

Планът „Юнкер“ достигна 433 милиарда евро привлечени инвестиции в ЕС

Създаденият по плана „Юнкер“ Европейски фонд за стратегически инвестиции се очаква да мобилизира 433,2 млрд. евро инвестиции, стана ясно след последното заседание на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79,7 млрд

БГ студентите най-много в Холандия, в топ 10 - във Великобритания

България запазва десетото си място сред държавите от ЕС по брой на студенти, обучаващи се в британските университети, като 6040 са били българските студенти за учебната 2017/2018 година във Великобритания. Начело и с почти изравнени студенти във Великобритания са Италия /с 13 985 студенти/, Франция /с 13 660 студенти/ и Германия /13 545 студенти/

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Подписаха договорът за доставка на материалите за "Турски поток"

Арестуваха шефа на еквадорска IT компания за огромното изтичане на данни

Полицията на Еквадор арестува изпълнителния директор на компанията Novaestrat, който е главният заподозрян за най-голямото изтичане на лични данни в историята на тази страна. Според информацията на уеб портала ZDNet, компанията е оставила сървъра Elasticsearch без каквато и да било парола и по този начин всеки е можел да получи достъп до личната

Стартира нова онлайн платформа за търсене на работа

България отбеляза Европейския ден на труда в София с трудова борса и за първи път - платформа за онлайн търсене на работа. Тя позволява на работодатели и търсещите работа не само физически на място да се срещнат, но и в реално време онлайн. Проектът се осъществява от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта с

Томислав Дончев: Нужни са още 7 до 10 индустриални зони, готвим специални закони

„Правителството подготвя специално законодателство за индустриалните зони, защото имаме нужда от още 7 до 10 индустриални зони. Тук е едно от местата, където има огромен потенциал да се създаде една от тях". Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който бе на посещение в Севлиево. Двамата с кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов обсъдиха

Цената на петрола спадна рязко

Рекордният скок на цената на петрола се задържа едва един ден, след като Саудитска Арабия обяви, че ще възстанови производството на петрол по-бързо от очакваното, предаде агенция БГНЕС. Цената на петрола спадна с повече от 5% във вторник, след паниката в понеделник, предизвикана от атаки от въздуха срещу най-големия комплекс за преработка на суров

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

България и Република Корея ще си сътрудничат в развитието на транспорта и бизнеса

Планът „Юнкер“ достигна 433 милиарда евро привлечени инвестиции в ЕС

Създаденият по плана „Юнкер“ Европейски фонд за стратегически инвестиции се очаква да мобилизира 433,2 млрд. евро инвестиции, стана ясно след последното заседание на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79,7 млрд

Търговските преговори едва ли ще преодолеят разделението между САЩ и Китай

Представители на САЩ и Китай ще възобновят търговските преговори в края на седмицата, но всяко споразумение, което най-големите световни икономики биха постигнали се очаква да бъде повърхностно решение на проблема. Търговската война се задълбочи в политическа и идеологическа битка, която отива далеч отвъд митата, коментират търговски експерти,

Арестуваха шефа на еквадорска IT компания за огромното изтичане на данни

Полицията на Еквадор арестува изпълнителния директор на компанията Novaestrat, който е главният заподозрян за най-голямото изтичане на лични данни в историята на тази страна. Според информацията на уеб портала ZDNet, компанията е оставила сървъра Elasticsearch без каквато и да било парола и по този начин всеки е можел да получи достъп до личната

Търговският представител на Москва в Лондон: Брекзит може да тласне британците към нови договори с нас

Излизането на Великобритания от ЕС може да стане тласък към сключване на нови двустранни договори с Русия и решаване на проблемите в двустранната търговия. Това заявява в интервю за "Известия" Борис Абрамов, търговският представител на Руската федерация в кралството. "Би могло Брекзитът да стане тласък към преразглеждане на остарелите двустранни

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ