Зелените олигарси на Украйна

  • 0
authorАвтор: Катя Горчинская, европейско онлайн издание на "Политико"
Зелените олигарси на Украйна

Снимка: Pixabay

Украйна преживява бум на зелената енергия благодарение на едни от най-щедрите субсидии в света.

Страната привлича инвестиции от цял свят, но едни от най-облагодетелстваните са влиятелните украински олигарси, които използват непрозрачната система на субсидиите, за да забогатеят още повече. Въпреки нарастващите цени възобновяемата енергия представлява малка част от украинския енергиен микс.

Печелещите от зелената енергия упорито се стремят да запазят сегашната система, тъй като украинският парламент обмисля закон, който ще промени правилата, като се въведат търгове на пазарна основа вместо субсидиите. Това е въпрос, който едва ли ще бъде решен до края на сегашните президентски избори в Украйна.

Засиленият растежа на зелената енергия започна през 2015 година, когато Украйна определи много високи "преференциални цени " (feed-in tariffs) в сила до 2030 година и отмени предишно драконовско законово изискване да бъдат използвани местни компоненти в производството на възобновяемата енергия. "Преференциалните цени" са цените, които се плащат на производителя, за да продава в общия енергийна система.

В момента производителите на слънчева електроенергия продават на цена 15-16 цента за 100 киловатчаса, а производителите на вятърна енергия получават по 10,2 цента за 100 киловатчаса. Цените са в евро, а не в гривни, което защитава инвестициите от колебанията на валутните курсове. Има и допълнителен бонус при използването на украинско оборудване.

За сравнение, производителите на ядрена енергия получават 1,7 цента, а топлоцентралите - 5,8 цента.

"Преференциалните цени за зелените проекти в Украйна са едни от най-високите в света, което прави инвестициите в този сектор много привлекателни," посочва консултантската компания Baker McKenzie в документ от февруари миналата година.

Местните политици и бизнесмени бяха много напред в играта и бързо схванаха, че зелените субсидии са нов начин да заграбят по-голям дял от богатството на страната.

До края на миналата година източниците на възобновяема енергия осигуряваха 1,9% от общото производство на електроенергия в страната, но представляваха 8,6% от общата сметка на стойност 5,5 милиарда евро, според националния регулатор. Украинската национална енергийна стратегия призовава възобновяемата енергия да представлява 11% от брутното окончателно енергийно потребление до 2020 година и 25% до 2035 година спрямо 2,6 % процента през 2018 година.

До началото на 2019 година регулаторът даде на 313 компании преференциални цени, а много от тях са свързани с богати и добре ориентирани политически украинци.

Най-малко 35 от тези компании принадлежат на членове на парламента, техни роднини или на техни бивши или настоящи приближени, които понякога са използвани като параван, за да се скрие истинският собственик в Украйна, сочи проучване от февруари на независимия новинарски сайт Ekonomichna Pravda.

Още 19 компании са свързани с представители на местните власти в регионите, където проектите на зелената енергия никнат като гъби. Около 30 други компании са собственост на около 6-тима души от списъка на най-богатите украинци, както и на едър бизнес, който се възползват от предоставената възможност.

Субсидиите за зелена енергия създадоха нова олигархия, каза Олга Биелкова, депутат на от "Блока" на президента Петро Порошенко, специалист по енергийните въпроси.

Игра за хора с вътрешна информация

Олигарсите са украинското проклятие от десетилетия. Една шепа хора забогатяха в хаоса след разпада на Съветския съюз през 1991 година и те държат здраво не само икономиката, но също и политическата власт, и медиите. Тимъти Аш, икономист от Лондон, работещ за BlueBay Asset Management, който следи нововъзникващите пазарни икономики, е на мнение, че олигарсите контролират около 40% от украинската икономика.

Макар по-голяма част от богатството и влиянието им да идва от по-традиционни индустрии като металургията, конвенционалната енергия и селското стопанство, олигарсите не пропускат нови възможности за печалби.

По този начин бе даден тласък на сектора на зелената енергия при управлението на бившия президент Виктор Янукович.

Първият закон за насърчаване на производството на зелена енергия бе одобрен през 2008 година, но високите разходи за инвестиции навремето, наред със спъващото изискване да се използват местни компоненти, както и други регулаторни пречки, означаваха, че само първият вицепремиер Андрий Клюев и брат му Серхий Клюев, мултимилионери, близки до Янукович, са били в състояние да започнат този бизнес.

Те създадоха първата голяма украинска компания за слънчева енергия Activ Solar. Тя притежаваше шест електроцентрали в Одеска област и Крим до края на 2012 година с общ капацитет 313 мегавата.

След като братя Клюеви губят влияние, когато покровителят им Янукович избяга от страната през 2014 година, повечето техни активи в слънчевата енергия са купени от китайската CNBM International Corporation, а някои са изгубени при руското анексиране на Крим.

Променен закон за възобновяемата енергия от 2015 година привлича още олигарси в бизнеса, включително най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов.

Ахметов вече притежаваше множество активи в традиционното производство на електроенергия, включително топлоцентрали, въглищни мини, петролни и газови активи, както и разпределителни мрежи.

Бизнесът му понася тежък удар, след като Украйна изгуби част от територията си в родния на Ахметов източен район Донбас от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Ахметов направи преобразования и до края на годината енергийният му холдинг DTEK ще приключи третия си вятърен парк. Освен това управлява два соларни парка, сред които най-големият украински. Той е вторият по големина играч в сектора на възобновяемата енергия в Украйна след CNBM.

Всички тези компании зависят от преференциалните зелени тарифи за успеха си.

Системата за преференциалните цени досега се оказа успешна, като се има предвид, че инвестициите във възобновяема енергия се превърнаха в третия най-привлекателен сектор за преки инвестиции в Украйна след селското стопанство и сектора на информационните технологии, посочва в изявление DTEK на Ахметов. "Както и в други страни, въвеждането на специфична регулаторна рамка бе изключително важно за решението на DTEK и други инвеститори да започнат да инвестират в този сектор и бе предварително условия за привличане на чуждестранен дългосрочен дълг за финансирането на необходимото внесено оборудване".

Събратът милиардер на Ахметов магнатът от аграрния сектор Юрий Косюк се насочи към биогаза, а мултимилионерът и инвеститор в технологичния сектор Васил Хмелницки изгради соларен парк.

Външни се опитват да влязат

Високите преференциални цени изкушиха и чуждестранни инвеститори. Компании, като се започне с френската Total и се стигне до фирми от Китай, САЩ, Канада, Норвегия и Литва наливат пари в украинската възобновяема енергия.

Украйна, която непрекъснато е определяна като една от най-корумпираните страни в света според годишния индекс на "Трансперънси интернешънъл", не е лесно място за правене на бизнес. Чуждестранните компании харчат огромни суми от инвестициите си за адвокати, за да разберат как функционира системата.

"Ако попитате адвокатите с какво се занимават днес, те се занимава само с проблеми в зелената енергия," каза Анди Хъндър, шеф на Американската търговска камара в Украйна. Инвеститорите се оплакват, че начинът, по който се определят преференциалните цени е непрозрачен и непредвидим, а и е трудно външни хора да се ориентират. Получаването на свързване с електропреносната мрежа се описва като "проблемна зона" от един от инвеститорите. А политическата и регулаторната среда остава силно променлива.

"Дали се изправяме пред трудности? Със сигурност, но ги преодоляваме," казва Майкъл Юркович, главен изпълнителен директор на TIU Canada.

"Имаме дългосрочна перспектива (...) Затова продължаваме да се движим напред с изграждането на втория ни соларен парк край град Николаев, като имаме планове за строителството на още два обекта в Одеса по-късно тази година, което ще повиши общото ни електропроизводство до 56 мегавата до края на годината", допълни той.

Тази година общо зеленият енергиен украински капацитет се очаква да нарасне с 50% до 3 гигавата. Мнозина обаче се притесняват, че зелените субсидии ще направят електричеството прекалено скъпо. Миналата година средната сметка за електроенергия на домакинство нарасна с 19%, докато търсенето на енергия се повиши само с 2%. Част от това поскъпване се дължи на зелените субсидии, а друга част на настояването на Международния валутен фонд Украйна да прекрати субсидиите за газа, които изкривяват пазара.

Парламентът обсъжда няколко различни закона, които съдържат доста разминаващи се положения, създава се обаче впечатлението, че системата ще се откаже от преференциалните цени и ще премине към търговете, като това може да се случи по-скоро от 2020 година. Само че огромните пари и направените вече капиталовложения на инвеститорите, които са изграждали съоръженията според съществуващия закон, превърнаха процеса в лобиране без правила.

Усилието да се промени системата се натъква на упорита съпротива както от олигарсите, така и от чуждестранните инвеститори, които се притесняват, че кранчето на зелените пари ще бъде затворено.

"Има много упорито и жестоко лоби в парламента", казва Биелкова.

(От БТА)

Споделете

CAPTCHA изображение
“Теленор”: Опитват измама с профили

“Теленор”: Опитват измама с профили

Зачестили са опитите за измами чрез нерегламентиран достъп до профили на потребители в приложението MyTelenor, предупреждават от “Теленор”. Измамниците използвали различни претексти с искане клиенти да предоставят пин код или парола за достъп. “Теленор” никога не иска от своите клиенти такава информация за достъп до MyTelenor извън самото

Основателят на "Хуавей": Поставени сме в ситуация на живот и смърт

Основателят на "Хуавей": Поставени сме в ситуация на живот и смърт

Основателят на Huawei Technologies Рън Джънфей предупреди в писмо, изпратено до служителите, че компанията се намира в „момент на живот и смърт“ и посъветва недостатъчно активните служители да създадат „отряди“, за да опитат нови проекти. Работниците, които не успеят, ще получават намаление на заплатата на всеки няколко месеца и могат да загубят

На плюс! Фискалният резерв  е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова  от март 2016 г.

На плюс! Фискалният резерв е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова от март 2016 г.

В Сребърния фонд има 3 млрд. Заради ниските лихви парите не носят доходност, но и рисковете за тях са малки Парите във фискалния резерв отново са над 11 млрд. лв. Към 30 юни т.г. 10,82 млрд. лв. от тях са на депозит в БНБ и в търговски банки, а 450 млн. лв. са вземанията от фондовете на Европейския съюз

Албания забрани вноса на близо 400 тона месо

Албания забрани вноса на близо 400 тона месо

Албанската Агенция за контрол на храните днес забрани вноса на общо 387,1 тона месо от Бразилия, Канада и Кипър. Според агенцията 234,5 тона месо са върнати в страната на произход, а други 152,6 тона са в процес на връщане, информира БГНЕС. Пратките бяха спрени по време на инспекции на храните, извършени на пристанище Дуръс

Huawei обмисля създаването на чип с отворен код ако забраната на САЩ продължи

Huawei обмисля създаването на чип с отворен код ако забраната на САЩ продължи

Технологичният гигант съобщи в сряда, че обмисля използването на RISC-V, вид отворена архитектура за чипове, ако американското правителство продължи с рестрикциите върху достъпа до последните технологии на британската фирма ARM. Сю Джъдзюн, ротационен председател на Huawei, каза в интервю, че компанията вече притежава безсрочен лиценз за

Самолет летял 200 км без пътници, за да може принц Уилям да пътува с логото на компанията

Самолет летял 200 км без пътници, за да може принц Уилям да пътува с логото на компанията

Ръководството на авиокомпанията "Флайби" е наредило самолет да лети без пътници 200 км, за да може принц Уилям и семейството му да пътуват в машина с нейното лого, а не с това на шотландската компания, която извършва полетите от Норич до Абърдийн от тяхно име, съобщи в ."Дейли мейл", цитиран от БТА.

АКТУАЛНО

На море в България: Варна - нашата Ница, хармония от диви плажове и луксозни курорти

КЗП предупреждава: При онлайн резервациите не прибързвайте с бутона "купи"

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Huawei обмисля създаването на чип с отворен код ако забраната на САЩ продължи

Технологичният гигант съобщи в сряда, че обмисля използването на RISC-V, вид отворена архитектура за чипове, ако американското правителство продължи с рестрикциите върху достъпа до последните технологии на британската фирма ARM. Сю Джъдзюн, ротационен председател на Huawei, каза в интервю, че компанията вече притежава безсрочен лиценз за

“Теленор”: Опитват измама с профили

Зачестили са опитите за измами чрез нерегламентиран достъп до профили на потребители в приложението MyTelenor, предупреждават от “Теленор”. Измамниците използвали различни претексти с искане клиенти да предоставят пин код или парола за достъп. “Теленор” никога не иска от своите клиенти такава информация за достъп до MyTelenor извън самото

На плюс! Фискалният резерв е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова от март 2016 г.

В Сребърния фонд има 3 млрд. Заради ниските лихви парите не носят доходност, но и рисковете за тях са малки Парите във фискалния резерв отново са над 11 млрд. лв. Към 30 юни т.г. 10,82 млрд. лв. от тях са на депозит в БНБ и в търговски банки, а 450 млн. лв. са вземанията от фондовете на Европейския съюз

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Министър Ангелкова: "Албена" е един от символите на българския туризъм

Несебър става столица на меда до 8 септември

За 18-та поредна година днес в Несебър започна традиционният Фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в Стария град отново е изпълнено с производители на качествени продукти от природния елексир - асортиментът включва както традиционни медни изкушения,

Самолет летял 200 км без пътници, за да може принц Уилям да пътува с логото на компанията

Ръководството на авиокомпанията "Флайби" е наредило самолет да лети без пътници 200 км, за да може принц Уилям и семейството му да пътуват в машина с нейното лого, а не с това на шотландската компания, която извършва полетите от Норич до Абърдийн от тяхно име, съобщи в ."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Туск: Европа ще отговори на американските мита, ако това е необходимо

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Брюксел ще отговори на митата, които Доналд Тръмп заплаши да наложи върху европейски стоки, предава AFP. Той заяви това по време на срещата от високо равнище между лидерите на страните от формата Г-7. Точно преди да отлети за срещата, Доналд Тръмп заплаши,

Петкова: Уведомили сме ЕК, че искаме да увеличим капитала на ТЕЦ „Марица Изток“ 2

През месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът за капацитет на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, предаде  „Фокус“. Във връзка с ТЕЦ „Марица Изток 2“, тя посочи, че процесът се развива. „Ние сме изпратили информация до ЕК, която е свързана с нашето намерение да увеличим

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Тръмп се отказа от орязване на бюджета на дипломацията и помощта за развитие

Тръмп обяви нови ответни търговски мерки срещу Китай

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че внасяни от Китай продукти, за които беше определено да бъдат обложени с 10-процентни мита от 1 септември, ще бъдат обложени с 15 процента, предаде Асошиейтед прес. Тръмп обяви още, че считано от 1 октомври, стоки и продукти, които в момента са с 25 процента мито, ще бъдат облагани с 30 процента,

Евростат: През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз

През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз от двете ни пристанища Варна и Бургас, показват данни на Евростат за тенденциите при развитието на този вид морски туризъм в страните на ЕС през миналата година. Единственият морски круиз, тръгнал от пристанище Варна е бил през далечната 2013 г., сочи европейската статистика.

Китай намалява цените на билетите в държавните туристически обекти

Министерството на културата и туризма заедно със съответните отдели са решили да намалят цените на билетите за държавните туристически обекти с цел стимулиране на потенциала на потреблението, каза официален представител на ведомството. През първата половина на 2019 г, средните разходи за образование,

Индексите на фондовите борси в САЩ се понижиха

Ключовите борсови индекси спаднаха днес на нюйоркската фондова борса, след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Американският промишлен индекс Доу Джоунс спадна днес с 2,4 процента, индексът S&P 500, който включва 500-е най-големи компании на американския пазар, се понижи с 2,6 процента,

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ