Кражбата на ток през деня евтина, през нощта излиза скъпо

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова
Кражбата на ток през деня евтина, през нощта излиза скъпо

Шефът на КЕВР Иван Иванов и членовете на комисията организират обществено обсъждане на новите правила на 22 март.

За нелегално връзване към мрежата ще дават

фактура за 180 дни назад, при манипулация на

електромера - за 90 дни

Кражбата на ток през деня вместо съвестното плащане на сметки е изгодна, но през нощта крадците са на загуба.

Това са част от изводите, които може да се направят от новите правила за измерване на електроенергията, изготвени от КЕВР и пуснати за обществено обсъждане.

Ако някой манипулира електромера или се е присъединил нелегално към мрежата и го хванат, плаща 76,82 лв. за мвтч. Това е прогнозната цена, определена от КЕВР за тока, с който ерепетата купуват технологичните загуби по мрежата.

Към тази цена се прибавят мрежовите услуги и таксата “задължения към обществото” и накрая се получават 166,53 лв. за мегаватчас. За легалните абонати дневната тарифа средно е 190 лв., а нощната - 105 лв. Ето защо през деня за крадците е по-изгодно, а през нощта - не. Ако кражбата е денонощна, сметките се изравняват, коментират експерти.

Има промяна в срока, за който се начислява назад сметка за ток на нелегалните потребители. Той се

увеличава на

180 дни за

тези, които

неправомерно са

се присъединили

към мрежата

Санкцията се налага от момента, в който е установено присъединяването. На тези, които са манипулирали електромера обаче, ще им се начислява сметка за 90 дни назад.

Ако се установи, че електромерът не измерва или го прави, но не е точно, то обратното броене на сметката за тока е до 3 месеца. При повечето случаи на кражби, които разглеждат правилата, срокът назад също е 3 месеца.

Според оповестения проект за правила количеството неправомерно теглен ток при директно закачане към мрежата се изчислява по една втора от пропускателната способност на кабелите, които свързват апартамент, ресторант или например компютър, с който се копае криптовалутата, с мрежата.

Нарушенията се записват в констативен протокол. При отсъствие на ползвателя (клиента, хванат в нарушение - бел. ред.) или на негов представител, или при отказ да го подпишат документът се парафира от двама представители на оператора на мрежата - това са ерепето или ЕСО, и от един свидетел, който не е техен служител.

В срок от 7 дни от съставяне на протокола той се изпраща на ползвателя с препоръчано писмо с обратна разписка.

При неточност на измерването от електромера, когато е нарушена целостта му или има съмнения за чужд елемент в него, той се демонтира.

Слага се в чувал,

който се затваря

с пломба

със знака на енергото и с уникален номер. Номерът на пломбата и уникалният номер се записват в констативния протокол. Операторът на съответната мрежа изпраща демонтираното средство за търговско измерване на компетентния орган за метрологичен контрол в срок до 14 дни от датата на проверката, предвиждат правилата.

При повреда или неточна работа на тарифния превключвател токът се тарифира при 2 зони - 60% за дневна и 40% за нощна.

В правилата е записано и нещо, за което ерепетата настояваха - ако се установят измерени количества в регистрите на електромера, които не се виждат на дисплея, те вече ще се отчитат, и ще се плащат от потребителите.

По проект заинтересовани лица, фирми и граждани могат да правят предложения по тях. Общественото им обсъждане ще бъде на 22 март, съобщават от КЕВР.

До изготвянето на новите правила се стигна след съдебно дело, което блокира от 3 години санкциите срещу крадците на ток. В края на 2016 г. в. “24 часа” инициира дискусия “Да спрем кражбите на ток и съоръжения”, на която стана ясно, че

да крадеш ток и

да те хванат, е

над 2,5 пъти

по-евтино,

отколкото да си

редовен клиент

на енергото. Докато течеше съдебната сага, КЕВР вдигна на два пъти цените, по които ерепетата купуват технологичните загуби по мрежата.

Тъкмо по тях се изчисляваше и краденият ток. Така те се приближиха към цената, която плащат редовните клиенти, а сега тарифите почти се изравняват.

На 8 ноември миналата година ВАС окончателно отмени изготвените преди време правила. В резултат на дискусията депутатите от енергийната комисия през май 2018 г. промениха закона и дадоха право на КЕВР да определя санкциите за крадците на ток, за да може и правилата да са валидни. 

Отчитането

на електромера

задължително

всеки месец

Отчитането на електромера е най-малко един път месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни. Това е записано в проекта на правила за измерване. Някогашната идея за отчитане на 3 месеца и равни вноски не е предвидена. При съгласие на енергото клиентът може сам да отчете уреда и да предостави данните.

Търговец на ток, битов потребител или производител нямат право да преустройват, ремонтират електромери, да нарушават пломби, знаци или други контролни приспособления.

Ерепето е длъжно да осигурява възможност на клиентите да имат визуален достъп до данните на електромера.

Нощната тарифа е за периода от 1 ноември до 31 март от 22 до 6 ч, а от 1 април до 31 октомври - от 23 до 7 ч.

Изисква се електромерите да имат енергонезависима памет. Тя трябва да позволява запаметяване на минимум 4 измерени стойности през интервал от 15 минути за 62 дни. Освен това уредът трябва да има средства за защита на независимите от спиране на тока данни.

При поискана проверка на електромера тя се заплаща от инициатора, когато резултатите от нея покажат съответствие. При всички други случаи разходите са за енергото или за ЕСО.

Проверка на електромерите се извършва на три месеца, тя не се покрива с отчетите от инкасаторите.

Разходите за проверката са за сметка на собственика на измервателната система, когато резултатите от нея покажат, че не е в рамките на изискваната точност и при проверката не e установено външно въздействие върху средствата за търговско измерване.

Цяла глава в правилата за измерване е посветена на регламентиране на услугите за зареждане на електрически превозни средства. Така се изпълнява евродиректива и се избягва наказателна процедура. Те предвиждат всички публично достъпни зарядни точки да предоставят и възможност за зареждане на електрически коли ad hoс, без да е нужно да се влиза в договорни отношения.

Споделете

CAPTCHA изображение
Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

В Пловдив живеят и работят много богати хора - повече отколкото в София, сочи анкета на marica.bg. В топ 10 на всеки от основните 25 стопански отрасъла на българската икономика има най-малко две компании с пловдивски корени. На първо място е кметът на града Иван Тотев. Така смята всеки трети участник в анкетата,

"Юнион Ивкони" -  продадена

"Юнион Ивкони" - продадена

"Синтетика" АД е продала автобусния превозвач "Юнион Ивкони" ООД. Сделката е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса. Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК разреши сделката на 1 октомври м.г.

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Кой не е слушал за легендарния мавруд? А тези, опитали го веднъж, питат за още. Тракийската низина е известна и като район на мавруда, с който страната ни се е прославила. “Около Асеновград вирее най-добре, защото през лятото температурите са високи и така този сорт трупа захари”, казва Ламбрин Топузлиев,

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Камериерките вземат 800 лв., готвачите в най-скъпите хотели - до 6 хил. Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие това лято се добавя още един - очертава се липса на персонал, показва проучване на “24 часа”. Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до спад с около 15-20%

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

АКТУАЛНО

Брокер: Скандалът с апартаментите на властта няма да понижи цените на имотите

Турция разследва Джей Пи Морган за пазарни спекулации

Турските регулатори на банковите и капиталовите пазари започнаха разследване на банка Джей Пи Морган след възражения по доклад, който банката публикува в петък, предаде ДПА. Банковият регулатор BDDK е започнал проверка на "погрешното и манипулативно" съдържание на доклада, съобщи Анадолската агенция.

Козметична серия на „Забранения град" стана хит в продажбите по интернет

Миналата седмица „Забраненият град" в Пекин пусна в продажба в онлайн платформата на „Алибаба" Tmall собствена козметична серия, която веднага се превърна в хит, и над 4000 комплекта бяха разпродадени в рамките на 24 часа, предава bulgarian.cri.cn. Червилата, маските за лице и фон-дьо-тенът, които носят името „Стилът на императрицата",

Доматите поевтиняха, картофите поскъпнаха

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, тази седмица се понижи минимално - от 1,560 на 1,558 пункта, или с 0,12 процента, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година. Доматите от внос поевтиняват тази седмица с 0.

Fitch повиши перспективата за кредитния рейтинг на България (Обзор)

Преизпълнени са бюджетните показатели, чака се напредък в присъединяването към еврозоната Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщи Министерството на финансите. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на BBB в чуждестранна и местна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

Италианското и китайското правителство подписаха тази сутрин "незадължаващ" протокол за споразумение, който включва Италия в "новите пътища на коприната" въпреки безпокойството на Брюксел и на Вашингтон, предаде Франс прес. Италия първа сред страните от Г-7 се присъединява към гигантския проект, лансиран от Пекин през 2013 г.

Цял самолет с наши превозвачи лети до Страсбург за протест срещу пакета "Мобилност"

Представители на български транспортни фирми са наели самолет, с който ще пристигнат на 27 март в Страсбург, за да участват в протеста срещу пакета "Мобилност". В него ще се включат и техни колеги от Румъния, Полша, Литва и Латвия. На същата дата се очаква пакетът да бъде разгледан в Европарламента.

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Камериерките вземат 800 лв., готвачите в най-скъпите хотели - до 6 хил. Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие това лято се добавя още един - очертава се липса на персонал, показва проучване на “24 часа”. Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до спад с около 15-20%

Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн

Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов, който беше гост в предаването Денят започва с Георги Любенов. Според Караниколов, разбивката как точно се формира цената на бензин и дизел може до бъде само електронна, а не на всяка касова бележка както предвиждаше

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

„Фич“ повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

Агенцията „Фич“ повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, предаде БНР. Агенцията оценява високо добрите макроикономически показатели на страната ни и стабилните публични финанси. Като основни рискове за България тя вижда международната среда, която може да спомогне за рязко влошаване на

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, сме принудени да искаме от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото сме го купили. Това заявиха от трите електроразпределителни дружества по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от

До 3 месеца стартират процедурите за укрепване на срутището край Тикале

До три месеца се очаква да бъдат обявени обществените поръчки за избор на изпълнители на проучване, проектиране и строително-монтажни работи и строителен надзор за трайното укрепване на засегнатия от свлачищно-срутищен процес участък от второкласния път Соколовци – Смолян – Средногорци в района на с. Тикале.

Желязков: Ще настояваме пакет "Мобилност" да се гледа от следващия европарламент

Ще настояваме активно, заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и други страни, които недоволстват от конкретни законодателни решения от пакета "Мобилност", този въпрос да се гледа в следващия парламент. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на транспорта Росен Желязков във връзка с възможността Европейският

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ