Кражбата на ток през деня евтина, през нощта излиза скъпо

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова
Кражбата на ток през деня евтина, през нощта излиза скъпо

Шефът на КЕВР Иван Иванов и членовете на комисията организират обществено обсъждане на новите правила на 22 март.

За нелегално връзване към мрежата ще дават

фактура за 180 дни назад, при манипулация на

електромера - за 90 дни

Кражбата на ток през деня вместо съвестното плащане на сметки е изгодна, но през нощта крадците са на загуба.

Това са част от изводите, които може да се направят от новите правила за измерване на електроенергията, изготвени от КЕВР и пуснати за обществено обсъждане.

Ако някой манипулира електромера или се е присъединил нелегално към мрежата и го хванат, плаща 76,82 лв. за мвтч. Това е прогнозната цена, определена от КЕВР за тока, с който ерепетата купуват технологичните загуби по мрежата.

Към тази цена се прибавят мрежовите услуги и таксата “задължения към обществото” и накрая се получават 166,53 лв. за мегаватчас. За легалните абонати дневната тарифа средно е 190 лв., а нощната - 105 лв. Ето защо през деня за крадците е по-изгодно, а през нощта - не. Ако кражбата е денонощна, сметките се изравняват, коментират експерти.

Има промяна в срока, за който се начислява назад сметка за ток на нелегалните потребители. Той се

увеличава на

180 дни за

тези, които

неправомерно са

се присъединили

към мрежата

Санкцията се налага от момента, в който е установено присъединяването. На тези, които са манипулирали електромера обаче, ще им се начислява сметка за 90 дни назад.

Ако се установи, че електромерът не измерва или го прави, но не е точно, то обратното броене на сметката за тока е до 3 месеца. При повечето случаи на кражби, които разглеждат правилата, срокът назад също е 3 месеца.

Според оповестения проект за правила количеството неправомерно теглен ток при директно закачане към мрежата се изчислява по една втора от пропускателната способност на кабелите, които свързват апартамент, ресторант или например компютър, с който се копае криптовалутата, с мрежата.

Нарушенията се записват в констативен протокол. При отсъствие на ползвателя (клиента, хванат в нарушение - бел. ред.) или на негов представител, или при отказ да го подпишат документът се парафира от двама представители на оператора на мрежата - това са ерепето или ЕСО, и от един свидетел, който не е техен служител.

В срок от 7 дни от съставяне на протокола той се изпраща на ползвателя с препоръчано писмо с обратна разписка.

При неточност на измерването от електромера, когато е нарушена целостта му или има съмнения за чужд елемент в него, той се демонтира.

Слага се в чувал,

който се затваря

с пломба

със знака на енергото и с уникален номер. Номерът на пломбата и уникалният номер се записват в констативния протокол. Операторът на съответната мрежа изпраща демонтираното средство за търговско измерване на компетентния орган за метрологичен контрол в срок до 14 дни от датата на проверката, предвиждат правилата.

При повреда или неточна работа на тарифния превключвател токът се тарифира при 2 зони - 60% за дневна и 40% за нощна.

В правилата е записано и нещо, за което ерепетата настояваха - ако се установят измерени количества в регистрите на електромера, които не се виждат на дисплея, те вече ще се отчитат, и ще се плащат от потребителите.

По проект заинтересовани лица, фирми и граждани могат да правят предложения по тях. Общественото им обсъждане ще бъде на 22 март, съобщават от КЕВР.

До изготвянето на новите правила се стигна след съдебно дело, което блокира от 3 години санкциите срещу крадците на ток. В края на 2016 г. в. “24 часа” инициира дискусия “Да спрем кражбите на ток и съоръжения”, на която стана ясно, че

да крадеш ток и

да те хванат, е

над 2,5 пъти

по-евтино,

отколкото да си

редовен клиент

на енергото. Докато течеше съдебната сага, КЕВР вдигна на два пъти цените, по които ерепетата купуват технологичните загуби по мрежата.

Тъкмо по тях се изчисляваше и краденият ток. Така те се приближиха към цената, която плащат редовните клиенти, а сега тарифите почти се изравняват.

На 8 ноември миналата година ВАС окончателно отмени изготвените преди време правила. В резултат на дискусията депутатите от енергийната комисия през май 2018 г. промениха закона и дадоха право на КЕВР да определя санкциите за крадците на ток, за да може и правилата да са валидни. 

Отчитането

на електромера

задължително

всеки месец

Отчитането на електромера е най-малко един път месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни. Това е записано в проекта на правила за измерване. Някогашната идея за отчитане на 3 месеца и равни вноски не е предвидена. При съгласие на енергото клиентът може сам да отчете уреда и да предостави данните.

Търговец на ток, битов потребител или производител нямат право да преустройват, ремонтират електромери, да нарушават пломби, знаци или други контролни приспособления.

Ерепето е длъжно да осигурява възможност на клиентите да имат визуален достъп до данните на електромера.

Нощната тарифа е за периода от 1 ноември до 31 март от 22 до 6 ч, а от 1 април до 31 октомври - от 23 до 7 ч.

Изисква се електромерите да имат енергонезависима памет. Тя трябва да позволява запаметяване на минимум 4 измерени стойности през интервал от 15 минути за 62 дни. Освен това уредът трябва да има средства за защита на независимите от спиране на тока данни.

При поискана проверка на електромера тя се заплаща от инициатора, когато резултатите от нея покажат съответствие. При всички други случаи разходите са за енергото или за ЕСО.

Проверка на електромерите се извършва на три месеца, тя не се покрива с отчетите от инкасаторите.

Разходите за проверката са за сметка на собственика на измервателната система, когато резултатите от нея покажат, че не е в рамките на изискваната точност и при проверката не e установено външно въздействие върху средствата за търговско измерване.

Цяла глава в правилата за измерване е посветена на регламентиране на услугите за зареждане на електрически превозни средства. Така се изпълнява евродиректива и се избягва наказателна процедура. Те предвиждат всички публично достъпни зарядни точки да предоставят и възможност за зареждане на електрически коли ad hoс, без да е нужно да се влиза в договорни отношения.

Споделете

CAPTCHA изображение
Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят разходите

Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят разходите

Собственикът и генерален директор на Tesla Илон Мъск съобщи, че производителят на електромобили ще остане без никакви пари до 10 месеца, ако ръководството не вземе сериозни мерки за съкращаване на разходите. Това става ясно от писмо на Мъск до служителите му, което попадна в американските медии, цитирани от automedia.investor.bg.

Сърбия завърши последната отсечка от магистрала към Гърция и Турция

Сърбия завърши последната отсечка от магистрала към Гърция и Турция

Сърбия завърши последната отсечка от автомагистрала, свързваща Западна Европа и Гърция, като изключи стеснен участък, който затрудняваше шофьорите от десетилетия, информира ДПА. Двадесет и шесткилометровата отсечка на стойност 450 милиона евро е изградена на труден терен в Гърделичката клисура, на около 300 км южно от Белград, предава БТА.

Първият влак за метро пристигна в депотo в Солун

Първият влак за метро пристигна в депотo в Солун

Първата влакова композиция за изграждащото се метро в Солун беше посрещнат днес с церемония в депото в града, съобщи АНА-МПА. На церемонията присъства и министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис. Той обяви, че през следващите дни ще бъде извършено сглобяването на композицията и скоро след това ще започнат тестовете й,

Предупреждение! ЕК иска бърз ръст на доходи и добре  работещи държавни фирми

Предупреждение! ЕК иска бърз ръст на доходи и добре работещи държавни фирми

Икономиката и финансовата системи са стабилни, изоставане има в социалната закрила, здравеопазването, инвестициите в науката Европейската комисия препоръчва на България по-бърз ръст на доходите и по-ефективно управление на държавните предприятия. Брюксел настоява също да се държи под контрол инфлацията,

Конструират самолет, който ще лети от Ню Йорк до Париж за 90 минути (Видео)

Конструират самолет, който ще лети от Ню Йорк до Париж за 90 минути (Видео)

Компанията Hermeus, създадена от бивши служители на Илън Мъск и Джеф Безос, работи по пътнически самолет, който да прелита над Атлантическия океан за час и половина, предаде "Дневник". Това казва екипът ѝ в клип, публикуван в профила ѝ в сайта за споделяне на видеосъдържание "Ютюб". Те казват,

Борисов: Бас ловя, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен (Снимки, видео)

Борисов: Бас ловя, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен (Снимки, видео)

Частни улици пречат на фирмите да работят нормално, общината ще ги купи Премиерът лови бас, че шаситата на автомобилите БМВ ще се правят в Шумен Държавата ще отпусне целево на община Стара Загора около половин милион лева още в сряда на заседанието на МС, за да изкупи тя частните улици в района на бившия Азотно-торов завод и да облекчи работата на

АКТУАЛНО

“Главболгарстрой” започна изграждането на новото посолство на Германия в София

България в топ 3 с финансиране по плана “Юнкер” (Обзор)

България е в топ 3 на държавите по инвестиции спрямо БВП с финансиране по плана “Юнкер”, съобщиха от Европейската комисия. На първите две места са Гърция и Естония, а след нас - Португалия и Латвия. Очакванията са по плана “Юнкер” ефектът да бъде за 398,6 млрд. евро, станало ясно на срещата на съвета на директорите на Европейската инвестиционна

Борисов: Другите говорят за диверсификация, ние я правим

Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим. Цялото трасе е за 18 млрд. куб. метра газ. Това е Балкански поток. В сряда ще направим същото и с Гърция - там е от 3 до 5 млрд. куб м. И с нашите находища - Хан Аспарух и Силистар - имаме пълна диверсификация. Това заяви министър-председателя Бойко Борисов,

Падат цените в Гърция - ДДС бе свалено почти наполовина

От днес в Гърция влиза в сила новият Закон за намаляване на ДДС за редица продукти и ресторантьорски услуги от 24 до 13%, което също води и до по-ниски цени. Около 5000 хранителни продукти в супермаркетите, като тестени изделия, захар, масло, какао, кафе, чай и сокове, се очаква да бъдат с по-ниски цени,

44 отличия за най-добрите в комуникациите на конкурса PR Приз 2019

All Channels е най-добрата комуникационна агенция за 2018 г., а екипът на ОББ е най-добрият вътрешен комуникационен отдел. Това определи 16-ото издание на конкурса “PR Приз 2019”, организирано тази година под мотото Influencing the Influencers от Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Поне 550 млн. лева взема държавата за летището в София

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Борисов: Ще правим обход от "Тракия" към Поморие, за да не се минава през Бургас (Видео)

"Почти 20 млн. лева инвестиция от държавния бюджет - четирилентов път по две в посока, с еластична ограда, т.е. мантинела. От местно значение си остава пътят. Тук сега се работи усилено от събота", каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за изграждането на обхода на град Поморие.

„Белла“ купува унгарския производител Marathon Foods за 12 млн. лева

Българският производител на хранителни стоки „Белла България“ придоби унгарския производител и доставчик на храни за пазарите от ЕС и мултинационалните вериги Marathon Foods в сделка за 12 млн. лв., съобщи българската компания. С инвестицията си тя дава заявка за активно присъствие в доставката на хранителни продукти на пазарите в Западна Европа,

Китай добави още четири национални курорта в списъка си

Още четири забележителности в Китай получиха титлата „национален курорт", с което броят им достигна 30. Според Министерството на културата и туризма четирите курорта включват планинска забележителност в провинция Съчуан, крайречен район в туристическия град Гуейлин в провинция Гуанси-Джуан, и тематичен курорт в провинция Гуандун,

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Стабилното икономическо развитие е подкрепа към валутния пазар и курса на юана

Министър Петкова провери на място ремонта на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети в понеделник АЕЦ "Козлодуй" за да провери на място работата по плановия годишен ремонт на пети блок, който бе спрян на 1 май за презареждане с ядрено гориво и извършване на дейности за повишаване на топлинната му мощност до 104 на сто. "Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Евростат: България е изнесла около 10 000 тона пчелен мед в ЕС

През миналата година България е изнесла за страни от ЕС приблизително около 10 000 тона пчелен мед /или 103 600 кг/, а за страни извън ЕС - около 4 тона мед /3 925 кг/, показват данни на Евростат за износа и вноса на естествен пчелен мед от 28-те членки на ЕС през 2018 г. Данните на Евростат са по повод днешния 20 май,

Четири варианта за нов национален стадион

Четири варианта за нов национален стадион е предложила Столичната община на спортното министерство. Къде да бъде направена нова футболна арена, която да отговаря на всички изисквания на ФИФА и УЕФА трябва да реши ведомството. За момента няма окончателно решение, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ