Виненият Ерусалим е край Мелник

  • 0
authorАвтор: Тони Маскръчка
Виненият Ерусалим е край Мелник

4200 хектара лозя има в региона

Да произвеждаш вино, не е просто занаят. То е изкуство, сътворено с любов, защото потребителите са ценители, които не може да излъжеш. Това е водещият принцип на винарите от този край, където набира скорост все по-популярният у нас винен туризъм. Вече успешно се съчетават удоволствието от пътуването, вкусът на истинското вино, уникалните традиционни мезета и културно-исторически обекти във всеки край. Тази комбинация е перспективен бизнес, който добива все по-голяма популярност у нас.

Виното винаги се е свързвало с историята, традициите, културата и кулинарията на всеки регион.

Дестинациите “Долината на Струма” и “Долината на Места” са част от дванайсетте, които Министерството на туризма заедно с Министерството на земеделието и храните популяризират в последната година. Те са в сърцето на региона, известен с лозарство и винарство още от времето на траките. Заради географските характеристики и релефа площите с лозя не са големи, но пък произвежданото вино е висок клас.

Климатичните особености на Югозападния регион се доближават до тези по Средиземноморието, повлияни от топлите въздушни течения по поречието на Струма и Места.

Това е

най-топлата и

слънчева част

на България

и много специфичен лозаро-винарски район. Хълмистите терени, сравнително бедните почви, високите годишни температури и сухият климат като цяло са предпоставка за отглеждане основно на червени сортове.

Площите с винени сортове по долините на двете реки са 4200 хектара, като в цялата страна са над 62 хил. хектара. Лозята в Санданския край заемат около 53% от използваните земеделски площи. В Кресненско са около 30%, в Струмяни - 18%, и по около 15% в Петрич и Симитли.

Близо 40 са регистрираните обекти за винопроизводство в района. Най-много са около Мелник и Сандански.

Тероарът дава така специфичните за района аромати и вкусове на вината. Най-добрите условия за отглеждане на лозята са на скатове, позиционирани на юг, за да получават най-много топлина и светлина. Климатът е преходно - средиземноморски. Средната годишна температура в Сандански например е 14,1 градуса, валежите са малко, а продължителността на слънчевото греене е най-голямата - около 2500 часа. Зимата е мека и снежната покривка се задържа за кратко. Почвите са глинесто-песъчливи, канелени горски, делувиални и алувиално-ливадни.

Най-разпространените сортове са “Мерло”, “Каберне совиньон”, “Каберне фран” и тези от групата на широката мелнишка лоза, които са емблематични за района и много специфичен винен сорт. Червените вина от този район са с топли южни тонове в аромата, наситен цвят, висока плътност и меки танини.  

Най-голяма наситеност на лозови масиви и съответно най-много винарни има в Санданско-Петричкия край. С големи площи лозя са землищата на Мелник, селата Хърсово, Враня, Капатово, Хотово, Кромидово, Дамяница, Зорница, Коларово и др.

От векове най-разпространеният сорт грозде там е

“Широка

мелнишка лоза”

Той обаче е късно зреещ и не е студоустойчив. Беритбата му започва в средата на октомври, изисква горещо лято, дълга, топла и суха есен. Заради това са направени негови производни, които са с по-добри показатели. Това са “Мелник 55” (кръстоска между “Широка мелнишка” и френския “Валдигие”), “Руен” (кръстоска на “Широка мелнишка” с “Каберне”), “Мелнишки рубин” и др.

В последните години новооткритите винарни затварят производствения си цикъл, като засаждат все повече собствени лозя. Вече има и масиви със сортовете “Мерло”, “Каберне”, “Сира”. Разширяват лозовите си насаждения за бутикови вина от сортове “Небиоло”, “Пти Вердо”, “Санджовезе”, “Каберне фран”, “Гренаш Ноар”, “Примитиво”, “Марселан”, “Мурведър”, както и белите “Шардоне”, “Пино Гри” и “Асиртика”. Правят смели купажи с български международни сортове.  

Долината на Струма е мястото, където

единствено

у нас

вирее сортът

“Керацуда”

- в района на Струмяни и Кресна. Виното е със сламеножълт цвят, приятен вкус и характерно ухание.

Долината на Места пък е район с потенциал във винопроизводството. Дестинацията предлага възможности за винен туризъм в района на Гоце Делчев, където се отглеждат главно сортове, от които се прави червено вино - “Рубин”, “Сира”, “Каберне фран”, “Каберне совиньон” и “Мерло”. Специфичен за този край е и “Рубин” - кръстоска между сирийската “Сира” и италианския “Небиоло”.

Близо 40-те изби в Югозапада са основно семейни бутикови винарни и предлагат винени турове с дегустация за любителите на еликсира на боговете.

Има възможности за

разглеждане на

производствените

бази,

където технолог разказва за пътя на виното от лозята до бутилката. На чаша питие енолог разяснява характеристиките на различните видове напитки. Дегустациите се организират не само в зали на производствените бази, но и в специални шатри сред лозовите насаждения. Някои винарни вече са сформирали и свои клубове, като членовете им се ползват с редица привилегии като например да си поръчват за следващия сезон специално вино, да ползват отстъпки от цените и др.  

В Мелнишко

част от избите са

вкопани от

векове в скалите

или пък бъчвите са складирани под земята, за да се съхрани виното при постоянна по-ниска температура.

Те са и най-интересни на туристите, които се чувстват тук като на поклонение пред изкуството да правиш вино, и сякаш са посетили Божи гроб. Докато се разхождат в тунелите, ще чуят и интересни истории как мелнишкото вино се е прочуло по света.

Заслуга за това имали дубровнишките търговци, които открили свои представителства в Мелник и извозвали цели кервани с вино. Мелнишко вино е пътувало и до Солун и Венеция, транспортирано в специални кожени мехове, натоварени на катъри и коне.

Най-известният почитател на мелнишкото вино безспорно е бил Уинстън Чърчил, който в имението си държал постоянно запаси и с тях черпел високопоставените си гости.

Яж, пий вино и учи история

Долината на Струма не е район само за винени турове, тя е осеяна и с много културно-исторически забележителности, които си струва да бъдат посетени.

Първата спирка е най-големият български манастир - Рилският, който е сред най-значимите културни паметници в България.

Стобските пирамиди са природна забележителност до село Стоб в западния дял на Рила. Те са скално-земни образувания с височина 7-10 м и дебелина до 40 метра.

Епископският комплекс с базилика от раннохристиянския период е в центъра на Сандански, на площ от 1600 кв. м. Открит е сравнително скоро, реставриран и превърнат в туристическа атракция.  

Архитектурният резерват Мелник е запазил оригиналната си средновековна и възрожденска визия. Имал е 70 църкви. Десетки са къщите-паметници на културата. Реставрирана и подходяща за посещение е Деспот-Славовата крепост. В града се намира и уникалният Музей на виното.

Манастирският комплекс “Ванга” в Рупите е неизменна част от туристическите дестинации на юг. В непосредствена близост, в подножието на вулкана Кожух, е античният град Хераклея Синтика, който след успешна работа на археолози е социализиран и интересен за разглеждане.  

По долината на Места сред любопитните места за туристите са Паркът за танцуващи мечки край Белица, църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с. Добърско, музеите в Банско, античният град Никополис ад Нестум до Гърмен, тракийското светилище край Долно Дряново, както и историческият и архитектурен резерват Ковачевица.

Туристи прославиха нафпавок и бански старец в цял свят

Деликатесите се правят от най-хубавите части на прасето - рибица, плешка, бут

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Качественото вино без хубаво мезе е като плаж без слънце. Който посети долината на Места обаче, доволен ще остане - тя предлага разнообразие от уникални месни деликатеси. Безспорен фаворит сред тях е нафпавокът. За него казват, че може да придобие автентичен вкус единствено в Разложката котловина заради специфичните климатични особености.

Нафпавок е суровосушен, добре отлежал деликатес, който се прави от векове в Горно Драглище, Долно Драглище, Добърско, Бачево и други села от Разложкия край. Сравняват го с испанския хамон серано или италианското прошуто крудо.

Деликатесът със странно име се приготвя през декември. Нарича се така, защото кълцаното месо се пълни в бабичка или дедец. То буквално се натъпква, което на разложки диалект е “нафпъва”.

Задължително е да се ползва само

най-хубавото месо

от домашни прасета

- рибица, плешка и бут. Реже се на малки парчета и се овкусява със сол, кимион, домашна чубрица, джоджен, риган, черен пипер. Кълцаното месо се тъпче в стомаха или дванадесетопръстника на прасето. Оставят го да се суши и отлежава на тавана поне 4 месеца, и то върху решетки, за да се проветрява. После се заравя в пепел, която го консервира чак до края на лятото. 

Заради хилядите туристи кулинарните традиции на Банско се прочуха в цял свят. Характерни са чомлекът, капамата, както и мезетата бански старец, бански суджук и кървавица. Ястията се приготвят бавно, часове наред, най-често в глинени гърнета, за да се постигне перфектният вкус.

За капамата предварително се запържва в мазнина, смес от ориз, нарязано кисело зеле и чекане (цвекло) на кръгчета. Подправя се с черен пипер, дафинов лист и сол. След това се нарязват на големи парчета телешко, свинско, пилешко месо и кървавица. В голям глинен съд се редят последователно цели зелеви листа на дъното, парчета месо, плънка, зелеви листа, месо, плънка. Прибавя се бяло вино и се долива с вода. Захлупва се с глинен капак и се запечатва с тесто. След като заври, се оставя около 5 часа на умерен огън да се задуши.

Прословутото сухо мезе банско старец или бабичка пък е от смляно свинско филе, подправено с кимион, черен пипер и сол. Пълни се в прави черва с дължина до 25 см, пресова се и се суши на проветриво място.

На постни, но засищащи ястия, които се приготвят по уникален само за района начин, залагат в селата от Гоцеделчевско. Специфични за българомохамеданите са траханата, кускусът, юфката и др. тестени вкуснотии. През есента там съседките се събират заедно в голям двор или пък направо на улицата и започват да точат корите, да бъркат сместа за траханата и след това я варят в огромни казани.

По долината на Струма тежки и снежни зими няма, затова и кулинарният вкус е много по-различен. Специалитетите са свързани

най вече с плодовете

Най-големите кестенови гори са точно по поречието на Струма - в района на симитлийското с. Брежани и петричкото с. Беласица. И на двете места почитат кестена с празници в началото на есента. В Петрич черпят най-често с плодовете, които тук са в изобилие: смокини, праскови, киви.

Споделете

CAPTCHA изображение
Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

Фамилията на кмета Иван Тотев - най-богата в Пловдив, според анкета

В Пловдив живеят и работят много богати хора - повече отколкото в София, сочи анкета на marica.bg. В топ 10 на всеки от основните 25 стопански отрасъла на българската икономика има най-малко две компании с пловдивски корени. На първо място е кметът на града Иван Тотев. Така смята всеки трети участник в анкетата,

"Юнион Ивкони" -  продадена

"Юнион Ивкони" - продадена

"Синтетика" АД е продала автобусния превозвач "Юнион Ивкони" ООД. Сделката е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса. Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК разреши сделката на 1 октомври м.г.

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Легендарният мавруд се прави само край Асеновград

Кой не е слушал за легендарния мавруд? А тези, опитали го веднъж, питат за още. Тракийската низина е известна и като район на мавруда, с който страната ни се е прославила. “Около Асеновград вирее най-добре, защото през лятото температурите са високи и така този сорт трупа захари”, казва Ламбрин Топузлиев,

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Камериерките вземат 800 лв., готвачите в най-скъпите хотели - до 6 хил. Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие това лято се добавя още един - очертава се липса на персонал, показва проучване на “24 часа”. Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до спад с около 15-20%

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

Експерт: Дали отклонението на "Турски поток" ще е българско или гръцко остана висяща тема

От неотдавнашната визита на руския премиер Медведев всички очаквахме да получим "зелена светлина" за т.нар. Български поток, но се оказа, че явно не сме готови или не сме свършили това, което се иска от нас. Така че темата дали отклонението на "Турски поток" ще бъде с българско или с гръцко направление остана висяща, коментира анализаторът проф.

АКТУАЛНО

Брокер: Скандалът с апартаментите на властта няма да понижи цените на имотите

Турция разследва Джей Пи Морган за пазарни спекулации

Турските регулатори на банковите и капиталовите пазари започнаха разследване на банка Джей Пи Морган след възражения по доклад, който банката публикува в петък, предаде ДПА. Банковият регулатор BDDK е започнал проверка на "погрешното и манипулативно" съдържание на доклада, съобщи Анадолската агенция.

Козметична серия на „Забранения град" стана хит в продажбите по интернет

Миналата седмица „Забраненият град" в Пекин пусна в продажба в онлайн платформата на „Алибаба" Tmall собствена козметична серия, която веднага се превърна в хит, и над 4000 комплекта бяха разпродадени в рамките на 24 часа, предава bulgarian.cri.cn. Червилата, маските за лице и фон-дьо-тенът, които носят името „Стилът на императрицата",

Доматите поевтиняха, картофите поскъпнаха

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, тази седмица се понижи минимално - от 1,560 на 1,558 пункта, или с 0,12 процента, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година. Доматите от внос поевтиняват тази седмица с 0.

Fitch повиши перспективата за кредитния рейтинг на България (Обзор)

Преизпълнени са бюджетните показатели, чака се напредък в присъединяването към еврозоната Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщи Министерството на финансите. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на BBB в чуждестранна и местна

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

Италианското и китайското правителство подписаха тази сутрин "незадължаващ" протокол за споразумение, който включва Италия в "новите пътища на коприната" въпреки безпокойството на Брюксел и на Вашингтон, предаде Франс прес. Италия първа сред страните от Г-7 се присъединява към гигантския проект, лансиран от Пекин през 2013 г.

Цял самолет с наши превозвачи лети до Страсбург за протест срещу пакета "Мобилност"

Представители на български транспортни фирми са наели самолет, с който ще пристигнат на 27 март в Страсбург, за да участват в протеста срещу пакета "Мобилност". В него ще се включат и техни колеги от Румъния, Полша, Литва и Латвия. На същата дата се очаква пакетът да бъде разгледан в Европарламента.

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Камериерките вземат 800 лв., готвачите в най-скъпите хотели - до 6 хил. Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие това лято се добавя още един - очертава се липса на персонал, показва проучване на “24 часа”. Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до спад с около 15-20%

Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн

Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов, който беше гост в предаването Денят започва с Георги Любенов. Според Караниколов, разбивката как точно се формира цената на бензин и дизел може до бъде само електронна, а не на всяка касова бележка както предвиждаше

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

„Фич“ повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

Агенцията „Фич“ повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, предаде БНР. Агенцията оценява високо добрите макроикономически показатели на страната ни и стабилните публични финанси. Като основни рискове за България тя вижда международната среда, която може да спомогне за рязко влошаване на

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, сме принудени да искаме от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото сме го купили. Това заявиха от трите електроразпределителни дружества по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от

До 3 месеца стартират процедурите за укрепване на срутището край Тикале

До три месеца се очаква да бъдат обявени обществените поръчки за избор на изпълнители на проучване, проектиране и строително-монтажни работи и строителен надзор за трайното укрепване на засегнатия от свлачищно-срутищен процес участък от второкласния път Соколовци – Смолян – Средногорци в района на с. Тикале.

Желязков: Ще настояваме пакет "Мобилност" да се гледа от следващия европарламент

Ще настояваме активно, заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и други страни, които недоволстват от конкретни законодателни решения от пакета "Мобилност", този въпрос да се гледа в следващия парламент. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на транспорта Росен Желязков във връзка с възможността Европейският

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ