Срамните тайни на хляба

  • 1
authorАвтор: 24 часа
Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители

Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб.

Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна. За да достигнат големи обеми от по 10 000 или 20 000 хляба за кратко време, производители променят цвета на бялото брашно.

Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб. За да се използва голямо количество брашно за промишлено производство, то се изсветлява изкуствено. Защото, за да се получи естествен бял цвят на брашното, трябва в продължение на 9 седмици то да се изсветлява всеки ден по 2 пъти - така в него влиза кислород. Това води до естественото му окисляване, а оттам и до снежния цвят.

Само че това брашно е 4 пъти по-скъпо от оцветеното, което е към 50 ст. на килограм на едро.

Във всяко предприятие може да има качествен хляб, стига обаче да се прави по бавна технология.

Много митове се навъдиха, объркват хората и ги вкарват в грешни посоки - противоречиво и обратно на това, което науката сочи, смята проф. Гроздан Караджов - специалист по хранителни и сладкарски изделия. Той не разбира защо навсякъде хлябът се анатемосва, включително глутенът.

Според експерта хлябът е сред най-чистите хранителни продукти на фона на сирена без мляко и колбаси със съмнителен състав. Освен това Караджов подчертава, че има държавен стандарт за хляба и производителите, които са го приели, го спазват, защото контролът е много строг.

По стандарта има три типа - “Софийски”, “Стара Загора” (бял) и “Добруджа”.

Те са еднотипни като технологични изисквания. Първият се прави само от брашно тип 1150, белият е само от тип 500, а “Добруджа” - от тип 700. Стандартът изисква както точното оборудване, така и спазването на технологиите. Предвижда и внасянето само на емулгатори. Има списък на разрешените подобрители, в който е указано къде може да се добавят и в какви количества.

Защо хлябът не е вкусен като едно време, питат често по-паметливи българи. Ето причината според проф. Караджов - използват се съкратени технологии при втасването и изпичането. Така липсва ферментация и съзряване на тестото. Вследствие на това не се натрупват достатъчно количество ароматно-вкусови вещества. Ако се консумира на същия ден след производството, на вкус е добър. Но ако престои, става безвкусен.

Начинът на изпичане също води до натрупване на вкусови вещества - продължителното предизвиква химични реакции, които натрупват голямо количество ароматни и вкусови вещества. Но повечето производители съкращават процеса на печене.

“Има производители, които държат на качеството на хляба, спазват технологиите и получават тесто по двуфазен метод, който много рядко се прилага”, казва Караджов. Този способ предполага тесто с мая и основното тесто. Двете съзряват достатъчно време, за да натрупат голямо количество ароматни вещества, които подобряват качеството на хляба.

Сега обаче хлебозаводите прибавят повече вещества, които да улеснят процесите на производство. Ползват се овлажнители и омекотители, които не позволяват тестото да се залепя за машината. Добавят се ензими, които имат за задача да ускорят ферментационните процеси, така че да се натрупа по-голямо количество вещества. С тях се подобрява ароматът, вкусът, качество и цветът на кората. Не са опасни за здравето на хората, обясняват експерти. Безвредни са, но обикновено производителите на подобрители представят смес от вещества, без да е ясно какви точно са те. Това се изписва и на пакета - комплекс от ензими. Тези фирми дават указания на хлебарите как да използват продукта и как и кога да се дозира.

“При промишлено производство, което е поток и не спира, за да се уеднакви качеството на хляба, е необходимо да се слагат вещества, които да коригират свойствата на брашното”, смята Караджов.

“Това се практикува по цял свят при т.нар. едностранно производство. Какво и как ще се сложи, зависи от преценката на производителите, които вече имат достатъчен опит. Никой не слага нещо, което да предизвика негативен ефект върху човешкия организъм и което да влоши качеството, защото ще си вкара автогол”, смята експертът.

Той препоръчва да се избягват хлябове, които са с много продължителен срок на съхранение. Това се постига с консерванти, а те действат негативно не само на външните микроорганизми, но и на човешкото тяло.

36 часа е годността на хляба, след това той се втвърдява, ако няма добавени вещества. Постепенно губи аромат и вкус, придобива мирис на стар, кората става мека и еластична, а средата - твърда.

“Стои ли средата, а и целият хляб мек след 36 часа, това е сигурен признак, че в него има неща, които не са за препоръчване и за постоянна консумация”, казва професорът.

В заводите често опаковат хляба още топъл, което води до конденз.

Така от микробиологичното замърсяване от опаковката е много вероятно да се появят плесени. Често се появява класическата синьо-зелена - пеницилиум. Тя не е страшна и ако се отстрани, хлябът може да се консумира.

Мукорът е бяла плесен, аспергилусът е черно-зелен-жълт. Розовата се предизвиква от плесен трихоциниум, която рядко се появява.

“Там, където хлябът се обработва след излизането от пещта, хигиената не е на необходимото ниво. Има мерки, които да предотвратят това”, казва Караджов. Той предупреждава, че ако в средата на хляба има розово оцветяване, става въпрос за т.нар. картофена болест, но тя няма нищо общо с картофите.

Предизвиква се от бацилус мезентерикус и бацилус субтилис, или т.нар. картофени пръчици, както се наричат микроорганизмите. Тази болест преминава през различни фази. Първата е лек плодов аромат, наподобяващ пъпеш. Ако е установена, хлябът не е годен за консумация. Следва появата на розово оцветяване в средината, което е първият признак за натрупването на токсините. По-нататък средината омеква, става тъмна и се точи.

“Такъв хляб не трябва да се дава дори и на животните. Разграждат се белтъците до токсични вещества, които имат сериозно негативно въздействие върху живия организъм”, казва Караджов.

За пълнозърнестия хляб той твърди, че може да е здравословен за някого, а за други - противопоказен. Голяма част от хората страдали от заболявания като гастрити, колити, язви и т.н.

Пълнозърнестият хляб дразни стомаха, затова не е препоръчителен за хора със стомашни проблеми. Когато се говори за пълнозърнест хляб, се смята, че брашното, от което е получен, съдържа всички анатомични части на зърното - не се отделят трици, ареронов слой, зародиши и т.н. “Такъв хляб аз не съм срещал у нас. По магазините може да пише, че го предлагат, но не е такъв. Най-близкият до пълнозърнест, който се произвежда у нас, е този от брашно тип 1850, казва Караджов.

“Вероятно ще засегна производители, но в интерес на истината трябва да кажа - смесват се брашна. Например тип 700 с 1150 и се слагат хранителни трици. Това не е лошо, те са хранителни, но този хляб не може да се нарича пълнозърнест”, казва Караджов.

Според професора лимецът се води древна пшеница, но колко е древна, отгледана сега в наши условия, е друг въпрос. Съдържанието на глутен в лимеца и съответно фракциите - водоразтворима и неразтворима, са в различни съотношения, има по-богат белтък и по-добро съотношение на аминокиселини. “Може би е по-полезен, но едва ли надвишава в пъти пшеницата, както се твърди. Мисля, че това е търговска реклама, преекспонират се положителните качества на лимеца”, казва той.

Според него е възможно да има светъл ръжен хляб, но няма как да е бял. Ендоспермът на ръженото зърно е сивкав, ако се изчисти от всякакви други обвивки - вътрешни или външни, и се извади сърцевината на ендосперма, за да се получи само чисто брашно, то ще е сивкаво.

Оттам и хлябът ще има такъв оттенък, ще е доста по-тъмен от пшеница. За това спомага и производственият процес, при който се натрупват още тъмни вещества. Но някои производители изсветлявали изкуствено и ръжения хляб.

Според пекаря Георги Лефтеров в заводите хлябът се приготвя за два часа. За сравнение вкъщи или в занаятчийски условия ще отнеме минимум 6 часа, а средното време, необходимо за качествен хляб, е едно денонощие.

По Българския държавен стандарт от 1956 г. например само първоначалното втасване на хляба е четири часа, обясни експертът.

Според него думата “мая” се интерпретира грешно в България. Означава закваска, днес обаче се приема като селектирани дрожди, или т.нар. пекарска гъбичка. По БДС на килограм брашно трябва да се добавя 6 грама мая, а в момента се използват 24 грама.

Така се постига по-бърз резултат, но с по-ниско качество. Лефтеров също определя като мит твърдението, че хлябът от лимец е най-полезен - той все пак е от фуражна пшеница.

“Това е един прекрасен пиар. Има в пъти по-полезни хлябове, като например ръженият, когато е правилно направен”, смята Георги Лефтеров.

“24 часа” се свърза с Митко Караджов, собственик на “Симид София”, която е сред големите производители на хляб в страната. Той обясни, че ще се въздържи от коментар. “Имаме браншови съюз, обърнете се към тях”, каза той.

От “Добруджански хляб” обясниха, че няма да успеят да коментират до приключването на броя.

Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, не отговори на обаждането на “24 часа”.

В края на миналата година тя коментира, че по време на пости, когато хлябът е основна храна на трапезата, се подават послания към обществото по неуважителен начин за неговото качество. “В българския хляб няма нито една опасна съставка. Тази чувствителност на обществото не е случайна, тъй като всяко българско дете знае, че хлябът е най-балансираната и основна храна на българската трапеза”, твърди Кукушева.

Според нея у нас се произвежда пшеница с изключителни хлебопекарни качества.

Рецептата била опростена - брашно, понякога от няколко вида пшеница, вода, сол за стабилизатор, мая или квас.

В последните две години над 75% от предприятията, които работят на светло, предимно малки и средни, ползват квас, за да отговарят на потребителското търсене.

Проблем имало със сивата икономика. Най-големият процент от оборота на тази храна ставал за 5-6 часа, което било причината и да съществува сив сектор.

Но хлябът не бил рискова храна и не можел да доведе до влошаване на здравния статус на потребителя, освен ако същият няма специфични заболявания.

Споделете

CAPTCHA изображение
НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

Няма нарастване в броя на издадените болнични листове с начална дата на 23, 27 и 30 декември 2019 г., сочат данните на Националния осигурителен институт, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Данните се отнасят само за първичните болнични листове. Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди технологичните гиганти от Силициевата долина за рисковете, които те поемат, ако правят бизнес с Китай, предаде Франс прес. "Не съм тук да ви казвам да се откажете от Китай. Всъщност е обратното: искаме американските компании да забогатеят като правят бизнес там и да създават работни места тук в

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Новият най-богат човек на планетата (отново) е Бернар Арно - главен изпълнителен директор на луксозните стоки LVMH (Moet Hennessy — Louis Vuitton) , съобщават „Форбс” и БГНЕС. Арнот спечели 1,9 милиарда долара в петък, когато акциите на компанията се повишиха с 0,7%. В момента французинът притежава 117 милиарда долара

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи днес, че министерството е одобрило доклада за екологична оценка на проекта за Канал Истанбул - изкуствен канал между Черно и Мраморно море, предадoха Анадолската агенция и БТА. Стойността на проекта е 75 милиарда турски лири (11,5 млрд

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Щандът на Русия на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” бе затворен за два часа заради незаконни месни продукти. Става въпрос за 20 незаконно внесени салама. “Вносът на свинско месо от Русия е забранен. Никога не е имало опасност за посетителите”, съобщиха организаторите на изложението. Около 14 ч

Автогигант строи град на бъдещето без вредни емисии, роботи ще се грижат за хората

Автогигант строи град на бъдещето без вредни емисии, роботи ще се грижат за хората

В прототипа на “Тойота” ще живеят 2000 души, които ще тестват най-смелите урбанистични идеи Ще има три типа улици - за бърз транспорт, за бавно придвижване и пешеходни зони Ще бъде изградена подземна мрежа за доставки на стоки Представете си град с автономна мрежа за доставки, улици, разделени според скоростта на движение на автономните автомобили

АКТУАЛНО

Борисов отчете постиженията ни във фискалната политика пред Кристалина Георгиева

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София

„Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел

Прехвърлянето на вода от "Белмекен" към Перник няма да засегне хората в столицата

ВиК дружеството, общината и областната управа са знаели, че намалява количеството вода в язовир "Студена", затова е трябвало най-малкото да алармират, за да се вземат адекватни действия. Това коментира пред Нова тв Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда и водите в Народното събрание

Магистралният мост между Китай и Русия е готов за голямото откриване

Първият магистрален мост, свързващ Китай и Русия над река Хейлундзян, неотдавна приключи с финалния тест, информираха местните транспортни власти този петък. Това предаде Радио "Китай". Експерти от Харбинският технологичен институт и колегите им от руска страна участваха в теста във вторник. Очаква се мостът да бъде пуснат в експлоатация през

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Новият най-богат човек на планетата (отново) е Бернар Арно - главен изпълнителен директор на луксозните стоки LVMH (Moet Hennessy — Louis Vuitton) , съобщават „Форбс” и БГНЕС. Арнот спечели 1,9 милиарда долара в петък, когато акциите на компанията се повишиха с 0,7%. В момента французинът притежава 117 милиарда долара

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Тръмп ще се срещне в Давос с председателката на ЕК, за да обсъдят търговското напрежение между САЩ и ЕС

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството. Неслучайно статистиката отчете рекордна за последните 7 години инфлация- 3.8 %. „Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента и няма

АЕЦ в Североизточен Китай с рекордно ниво произведено електричество за миналата година

Произведеното количество електроенергия в АЕЦ „Хунйенхъ", първата в Североизточен Китай, достигна рекордното ниво от 30 милиарда kWh през 2019 г. Базирана в провинция Ляонин, атомната електроцентрала съобщи, че е произвела с близо 9% повече електричество на годишна база. Благодарение на АЕЦ е било спестено потреблението на близо 10 милиона тона

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи днес, че министерството е одобрило доклада за екологична оценка на проекта за Канал Истанбул - изкуствен канал между Черно и Мраморно море, предадoха Анадолската агенция и БТА. Стойността на проекта е 75 милиарда турски лири (11,5 млрд

"Главболгарстрой" ще строи Националната детска болница

Консорциумът "Детско здраве", в който водещо е участието на "Главболгарстрой" АД, спечели търга за строеж на първата у нас Национална многопрофилна детска болница. Това съобщиха от здравното министерство, след като днес здравният министър Кирил Ананиев обяви решението си. От явилите се трима кандидати

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

Хърватските радио и телевизия строят газова мини електроцентрала

46.4 млн. лева са изплатени на работници, чиито възнаграждения са били забавени

Благодарение на Инспекцията по труда през последните три години 46.4 млн. лв. са изплатени на работници и служители, чиито възнаграждения са били забавени от работодателите. Това съобщиха от пресцентъра на Главната инспекция по труда. Засиленият контрол от страна на Агенцията води и до намаляване на сумата на установените забавени възнаграждения

Подписахме меморандум за сътрудничество с 2 китайски фирми за електрически автобуси

В присъствието на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, в сградата на българското посолство в Пекин, беше подписан меморандум за разбирателство между изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и китайските компании „Джангсу Алфа Автобуси“ и „Ей Си Ен Уърлдуайд“

"Стомана Индъстри" е ползвала през 2019 г. 3% от общото потребление на Перник

През цялата 2019 г. "Стомана Индъстри" е консумирала 0,795 млн. куб. м вода за промишлени нужди, което е 3% от общото потребление в Перник.  Това съобщават от компанията в прессъобщение по повод публикации, че са изразходвани 7 млн. куб. м  в промишлеността.  От фирмата коментират и информацията в медиите за цената на водата за "Стомана

37,1% от прогнозния БВП са били разходите по консолидираната фискална програма

Разходите по консолидираната фискална програма за 2019 година са били 37,1 на сто от прогнозния Брутен вътрешен продукт при планирани 37,9 на сто от БВП. Това каза в Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов, като отговори на питане на народните представители Николай Цонков и Антон Кутев

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ