Страсбург отряза претенции на зелените за магистрала “Струма”

  • 0
authorАвтор: 24 часа
Страсбург отряза   претенции на зелените  за магистрала “Струма”

В четвъртък Комитетът на Бернската конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания към Съвета на Европа е отхвърлил искания на българска природозащитна организация да се направи външна ревизия на последния доклад по ОВОС за магистрала “Струма”, засягащ Кресненското дефиле. Това съобщи пред “24 часа” шефът на дирекция “Национална служба за защита на природата” в МОСВ Мирослав Калугеров.

С това на практика последният доклад по ОВОС за лот 3.2, който бе потвърден вече от втора инстанция на съда в България и е влязъл в сила, няма как повече да се ревизира.

Комитетът се е събрал на редовната си годишна среща в сряда и четвъртък в Страсбург. На нея се обсъждат десетки проблеми, между които и подаденият преди няколко месеца от коалиция “Да спасим Креснесското дефиле” сигнал, с който организацията иска експерти на комитета на дойдат и да ревизират екодоклада за лот 3.2. Това е частта от “Струма”, която минава през Кресненското дефиле.

Мотивът на еколозите беше, че докладът е опорочен и решенията, произтичащи от него, ще нанесат вреди на ценни местообитания в дефилето.

“От страна на държавата бяхме Малина Крумова, която бе зам.-министър на регионалното развитие доскоро, и аз. Решението бе взето с консенсус, т.е. всички държави - членки на конвенцията, са решили, без специално да гласуват, че искането за външна ревизия на екодоклада е недопустимо”, разказа Калугеров. Мотивът на представителите на държавата е бил, че докладът е минал обществено обсъждане, обжалван е и е минал през всички инстанции на съда, т.е. вече е влязъл в сила.

“Проблемът с външната ревизия на доклада не е в парите, които ще струва такова начинание, а че това щеше да удължи с още неопределено време процедурите, по изграждането на този най-труден участък от магистралата”, обясни Калугеров.

Решението на комитета в Страсбург е едно от многото в подкрепа на избраното трасе на “Струма” през дефилето. В началото на ноември стана ясно, че Върховният административен съд отхвърли окончателно възможността да се обжалва по съдебен път екооценката за изграждането на т.нар. източен обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, част от което е и лот 3.2.

Определението не подлежи на обжалване, което означава, че проектът за новия участък може да бъде реализиран.

Петчленен състав на ВАС отказа да разгледа касационната жалба на Сдружение “За земята - достъп до правосъдие” и Димитър Василев Василев, мотивирайки се с нови разпоредби в закона. Те атакуваха решението на министъра на околната среда и водите Нено Димов от октомври 2017 г. по оценка за въздействието върху околната среда.

Решението на ВАС е последно по казуса, след като парламентът промени Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Според измененията обжалването на екооценки за проекти от национално значение със стратегическа важност става едноинстанционно. В края на май стана ясно, че жалбите на сдружението, както и на друг жалбоподател - Димитър Димитров, са отхвърлени. Така законът е спазен, става ясно от решението на съда, с което “24 часа” разполага.

В него се посочва, че за да се приложат новите разпоредби на закона, трябва да има поне три предпоставки. Такава е например одобрението на оценката за въздействието върху околната среда от екоминистъра.

Според окончателно избрания източен вариант трафикът в новия участък от магистралата трябва да се раздели на две части - в посока Гърция той ще минава през съществуващия сега път през дефилето, а в посока София - по ново трасе, източно от дефилето. (24часа)

Споделете

CAPTCHA изображение
Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

АКТУАЛНО

Правителството отпусна 1,35 млрд. лева за магистрала "Хемус"

Уловки при бързите кредити

Ако ще вземате заем от фирма за бързи кредити, трябва да сте наясно с всички условия по него. Класическите капани са мъглява информация и скрити такси, свидетелстват инспекторите от Комисията за защита на потребителите. За да изберете най-изгодния заем, грижливото проучване и обмисляне са задължителни.

BG строителите с 3,73 евро на час са най-евтини в ЕС

Политическите атаки срещу бранша идвали от големи чужди фирми, които подвеждали БСП - българските компании, особено големите, били пречка за тях Вадят 1000 строителни машини по “Цариградско шосе” днес Средната почасова ставка на българските строителни работници е 3,73 евро и е най-ниската в ЕС. Дори китайските строителни работници получават средно

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Стоки за 2,2 млрд. евро средно изнася България всеки месец през 2018 г. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на наградите “Експортьор на годината”. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция. Китай все по-бързо се доближава до първите 10 дестинации за износ на българския

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

БИЗНЕС НОВИНИ

НЕ ПРОПУСКАЙ

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

В БДЖ не са получавани допълнителни материални възнаграждения

В БДЖ не са получавани допълнителни материални възнаграждения, съобщават от пресцентъра на дружеството. По повод твърдения на народния представител от БСП Драгомир Стойнев, че "Холдинг БДЖ" ЕАД не е предоставил информация за допълнителни трудови възнаграждения, изплатени на служителите, от дружеството посочват,

Мисия “Безопасност за потребителите”

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки за фалшиви намаления Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе масирани проверки по търговските обекти за нелоялни търговски практики, фалшиви намаления и дали потребителите са в безопасност, докато пазаруват или пътуват. Върху това акцентира дейността си комисията.

Рекорди в туризма на Балканите

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма, предава БТА. ТУРЦИЯ Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Чешки експерт: ЖП пътят в Хитрино бе в критично състояние, траверсите - изгнили

Лошо състояние на инфраструктурата и остарели осигурителни системи за безопасност - това е видял чешкият експерт Зденек Жак на гара Хитрино два дни след влаковия инцидент през 2016 г. Свидетелят е бил част от разследващия екип, нает от фирмата производител на дерайлиралите вагони. Във вторник той беше разпитан във видеоконферентна връзка със съда

ОЩЕ ОТ БИЗНЕС НОВИНИ

А1 избра APRA Porter Novelli за своя комуникационна агенция

Средният осигурителен доход за страната за октомври е 901,26 лева

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за октомври 2018 г. е 901,26 лв. Това съобщават от пресцентъра на НОИ. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1.11.2017 г. до 31.10.2018 г. е 878,95 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения

Пускат първите електробуси по линиите на градския транспорт в София утре

Първите електробуси в София ще бъдат пуснати по линиите на градския транспорт утре. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община, цитирани от БТА. Превозните средства отговарят на екологичен стандарт Евро 6. Те ще бъдат представени пред журналисти в 12.00 часа на паркинга на зала "Арена Армеец" от кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика

Рекорди в туризма на Балканите

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма, предава БТА. ТУРЦИЯ Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Предпазливост трябва и на онлайн пазара

Пазаруването по интернет е удобно - не губите време за обикаляне по магазините, има голям избор, често и по-изгодни цени. Затова онлайн търговията непрекъснато расте. За съжаление, не са рядкост и сайтове на некоректни търговци. Затова най-важното е, преди да направите плащане е да се убедите, че действително отсреща съществува търговец и той е

АКТУАЛНО ОТ БИЗНЕС НОВИНИ